Vaikka netin neuvoissa suositellaankin käyttämään puhdasta hiekkaa, se ei juuri tilannetta paranna Kuva: Shutterstock.
Vaikka netin neuvoissa suositellaankin käyttämään puhdasta hiekkaa, se ei juuri tilannetta paranna Kuva: Shutterstock.

Internet neuvoo myös kuorimaan ihoa hiekkapaperilla ja tekemään kekseistä ripsiväriä. Jotkut kikat ovat vain epäilyttäviä, osa jopa vaarallisia.

Joskus nyt vain on kiva olla luova ja poimia inspiroivia ideoita internetistä. Joissain jutuissa taas on paras jättää kikkailut väliin.

Allure keräsi yhteen internetissä levinneitä kauneusniksejä, jotka ovat auttamattoman surkeita – jopa vaarallisia. Ainakaan näitä seuraavaa seitsemään jippoa ei kannata kokeilla, sanoo internet mitä vain.

1. Poista tekorusketus ihmesienellä –> älä missään nimessä poista

Harva haluaa läiskiä iholleen samoja aineita, jotka puhdistavat kodinpintoja. Mutta silti netissä on neuvottu käyttämään itseruskettavan poistamiseen Mr. Clean Magic Eraser -merkkistä ihmesientä.

Se poistaa pinnoilta tahrat hankauksen ja emäksisen aineen voimalla. Kodin pinnoilta. Vaikkei sieni sisälläkään voimakkaita kemikaaleja, sitä ei ole tarkoitettu iholla käytettäväksi. Se saattaa myös aiheuttaa allergisia reaktioita. Samalla sivustolla kehotetaan kokeilemaan itseruskettavan poistoon myös vetoperoksidia. (Ei. Ei missään nimessä. Muistathan, mitä se tekee hiuksille?) Täällä samaa sientä suositellaan hampaidenvalkaisuun. Ei.

2. Tee kasvonaamio kissanhiekasta –> älä missään nimessä tee

Tämä jännittävä neuvo löytyy muun muassa Wikihow-sivustolta. Kuulostaa ehkä kuvottavalta, mutta kikassa on myös perää. Savipohjaiset kissanhiekat sisältävät usein joitakin samoja aineita kuin monet sellaiset ihonhoitotuotteet, joiden tarkoitus on imeä iholta ylimääräisiä öljyjä ja sitoa siihen kosteutta.

Mutta. Kissanhiekka voi sisältää myös hankaavia aineista ja hajusteita, jotka eivät todellakaan sovi iholle.

Ja ai niin, tulihan tämä seikka jo selväksi? Idea on lähtökohtaisesti kuvottava. Vaikka kyseessä olisikin puhdas hiekka.

3. Puhkaise finni hakaneulalla –> älä missään nimessä puhkaise

Näin neuvotaan esimerkiksi täällä. Ongelma nro 1: finniä ei kannata puhkaista tai räpelöidä yhtään millään, vaan sen on syytä antaa parantua omillaan. Ainakaan siihen ei ole syytä kajota terävällä, desinfioimattomalla esineellä. 

Ongelma nro 2: Kun ihon rikkoo,  bakteerit pääsevät mellastamaan finniin, ja siihen kerääntyneet sisukset vain työntyvät syvemmälle. Parantuminen kestää kauemmin, ja arpeutumisriski kasvaa.

4. Häivytä pigmenttiläiskiä sitruunalla –> älä missään nimessä häivytä

Kyllä, sitruuna voi hieman vaalentaa hiuksia, ja niin myös ihon pigmenttiläiskiä. Kyseenalaisia vinkkejä täällä. Muista kuitenkin, että jos sitruunaisen ihon kanssa menee aurinkoon, voi tulla allerginen reaktio, rakkuloita ja tulehdustilaa.

Markkinoilla on myös vaalentamistarkoitukseen kehitettyjä, turvallisia kosmetiikkatuotteita.

5. Vahaa kasvosi sulatetulla taloussokerilla –> älä missään nimessä vahaa

Näin neuvotaan täällä. Ongelma vain on se, että tästä voi syntyä jopa kolmannen asteen palovammoja.

Jos ei, saattaa syntyä mustelmia, ja vahatessa voi tulla vedettyä mukana vähän liikaa ihoa. Markkinoilla tosiaan on myös tarkoitukseen varta vasten kehiteltyjä tuotteita.

6. Kuori ihosi hiekkapaperilla –> älä missään nimessä kuori

Vaikka täällä niin on sanottukin, ei. Voit loukata itsesi touhussa pahasti. Hiekkapaperi ei ole steriili, joten tulehdusriski on olemassa. Voit myös saada arpia. 

7. Tee kekseistä ripsiväriä –> älä missään nimessä tee

Tämä vinkki on YouTubesta:

Siinä kauneusvloggaaja valmistaa ripsiväriä murskatuista Oreo-kekseistä, joiden tapaisia myydään myös Suomessa. Videota on katsottu lähes 900 000 kertaa. 

Allure-sivuston haastatteleman asiantuntijan mukaan vinkki on kuitenkin huono, jopa vaarallinen! Syy: keksien murut voivat vahingoittaa silmää. Keksin kemikaalit voivat olla turvallisia syötäväksi, mutta se ei vielä tarkoita, että niitä kannattaa panna silmänympärysalueelle. 

Lähde: Allure

Littanat, oudon muotoiset ja sähköiset “pipohiukset” ovat monien pahin painajainen. Päähineestä ei kuitenkaan ole pakko luopua, kun hallitsee oikeat kikat.

Viilenevä sää vaatii yhä useammin pipon vetämistä päähän aamutuimaan. Harmi vain, että töihin tai kouluun päästyä päähine pitää ottaa pois, ja hiuksiin tuntuu syntyneen ihan uutta elämää – tosin ei kovin haluttua sellaista.

Toisilla hiukset räjähtävät hallitsemattomalle pörrölle, toisilla tukka menee lyttyyn ja sähköiset kiekurat sojottavat sinne tänne.

Ei kuitenkaan syytä huoleen – hiukset ja kampaus ovat pelastettavissa muutamien niksien avulla. Bustle-sivustolla kerrotaan 7 vinkkiä, miten käyttää pipoa ja silti välttyä hiuskatastrofeilta:

1. Kuivaa hiukset aina ennen pipon käyttämistä

Pahin virhe, minkä piponkäyttäjä voi tehdä, on vetää myssy päähän kun hiukset ovat vielä märät. Kun hiukset ehtivät kuivua pipon sisällä, niitä on entistäkin vaikeampi muotoilla halutun näköisiksi. Pahimmillaan hiuksiin muodostuu epämääräisiä laineita ja möykkyjä, joiden taltuttamiseen tarvittaisiin kampaajatason taitoja.

2. Valitse löysempi malli

Mitä tiukempi pipo, sen pahemmat pipohiukset. Koska löysä päähine jättää hiuksille enemmän tilaa eikä litistä niitä, hiukset pitävät myös paremmin muotonsa ja ilmavuutensa.

3. Mieti materiaalia

Istuvuuden lisäksi myös pipon materiaalilla on paljon merkitystä. Karhea päähine tekee hiuksista helposti pörröiset, joten jos mahdollista, kannattaa valita kashmirista, silkistä tai angoravillasta tehty pipo.

4. Muista hiusten kosteutus

Jos ongelmana on erityisesti hiusten sähköisyys, kannattaa muistaa kosteuttaa hiuksia kunnolla. Se onnistuu kosteuttavilla tuotteilla, kuten sampoilla ja hiusnaamioilla, sekä vähentämällä lämpökäsittelyjä, kuten hiusten suoristamista.

Lue myös: Argh, miten kuiva tukka! Näin saat helposti lisää kosteutta

5. Valitse kampaus, joka antaa pahimman pörröisyyden anteeksi

Pientä pörröä ei kannata pelätä, päinvastoin: se voi toimia myös erinomaisena tyylikeinona. Aamulla kuivattuihin hiuksiin voi tehdä esimerkiksi pikaiset letit, ja kun pipon vetäisee työmatkan päätteeksi pois päästä, muutaman siloittavan liikkeen tai liuslakkasuihkauksen jälkeen kampauksessa on juuri sopivaa rentoutta.

Lue myös: Unohda föönaus! Kuumin hiustyyli on nyt luonnollisen pörröinen

6. Käytä muotoilutuotteita

Erityisesti suolasuihke tai muut tekstuuria antavat muotoilutuotteet voivat pelastaa hiukset littanaksi muuttumiselta. Muotoilutuotteiden ansiosta hiukan karheammaksi tulleet hiukset on helpompi pöyhiä takaisin muotoonsa.

7. Pelasta loppupäivä pikakampauksella

Jos muotoilutuotteilla läträämiselle tai lettien teolle ei ole aikaa, on littanat pipohiukset helpointa saada kuntoon pyöräyttämällä ne korkealle nutturalle vähäksi aikaa. Nuttura auttaa tuomaan hiuksiin taas volyymia ja muotoa, kun kampauksen irrottaa pään päältä esimerkiksi tunnin jälkeen.

Peilikaappi on looginen muttei välttämättä kaikkein paras paikka kosmetiikalle.

Kosteusvoide toimii parhaiten, kun sen levittää iholle heti pesun jälkeen. Ihonhoitotuotteet myös imeytyvät tehokkaammin, kun kuolleet ihosolut poistaa ensin kasvoilta kuorimalla.

Näistäkään ihonhoitovinkeistä ei silti ole hyötyä, jos tuotteet eivät ole parhaassa terässä. Ensinnäkin ne tulisi käyttää pakkaukseen merkityssä ajassa. Siitä kertoo pieni purkin kuva, jonka sisällä oleva luku kertoo kuukausimäärän, jonka tuote säilyy avaamisesta.

Se on eräänlainen kosmetiikan parasta ennen -päiväys, jonka moni tuntee. Purkissa ei kuitenkaan välttämättä ole tarkempia säilytysohjeita, ja moni säilyttää ihonhoitotuotteitaan siellä missä suorittaa asiaan kuuluvat toimenpiteet – kylpyhuoneessa.

Peilikaappi ei ole tuotteille paras mahdollinen säilytyspaikka, sillä kylpyhuoneessa on usein lämmintä ja kosteaa. Se saattaa saada bakteerikasvuston villiintymään tuotteissa.

The Zoe Report -sivuston mukaan kosmetiikkaa ei kannata säilyttää myöskään ikkunoiden lähellä, sillä auringonvalo saattaa tuhota tuotteiden aktiiviaineet ja tehdä niistä tehottomia. Jotkut luonnonkosmetiikkatuotteet saattavat hyötyä jääkaappisäilytyksestä, sillä viileys paikkaa säilöntäaineiden puutetta.

The Klog -sivuston mukaan ihonhoitotuotteiden ihanteellinen säilytysympäristö on sellainen, jossa tuotteet ovat suojassa valolta, kosteudelta, ilmalta ja (sormien) bakteereilta. Siis esimerkiksi kuivassa, viileässä ja pimeässä laatikossa, läpinäkymättömässä ja hygieenisessä pumppupullossa.