Vaikka netin neuvoissa suositellaankin käyttämään puhdasta hiekkaa, se ei juuri tilannetta paranna Kuva: Shutterstock.
Vaikka netin neuvoissa suositellaankin käyttämään puhdasta hiekkaa, se ei juuri tilannetta paranna Kuva: Shutterstock.

Internet neuvoo myös kuorimaan ihoa hiekkapaperilla ja tekemään kekseistä ripsiväriä. Jotkut kikat ovat vain epäilyttäviä, osa jopa vaarallisia.

Joskus nyt vain on kiva olla luova ja poimia inspiroivia ideoita internetistä. Joissain jutuissa taas on paras jättää kikkailut väliin.

Allure keräsi yhteen internetissä levinneitä kauneusniksejä, jotka ovat auttamattoman surkeita – jopa vaarallisia. Ainakaan näitä seuraavaa seitsemään jippoa ei kannata kokeilla, sanoo internet mitä vain.

1. Poista tekorusketus ihmesienellä –> älä missään nimessä poista

Harva haluaa läiskiä iholleen samoja aineita, jotka puhdistavat kodinpintoja. Mutta silti netissä on neuvottu käyttämään itseruskettavan poistamiseen Mr. Clean Magic Eraser -merkkistä ihmesientä.

Se poistaa pinnoilta tahrat hankauksen ja emäksisen aineen voimalla. Kodin pinnoilta. Vaikkei sieni sisälläkään voimakkaita kemikaaleja, sitä ei ole tarkoitettu iholla käytettäväksi. Se saattaa myös aiheuttaa allergisia reaktioita. Samalla sivustolla kehotetaan kokeilemaan itseruskettavan poistoon myös vetoperoksidia. (Ei. Ei missään nimessä. Muistathan, mitä se tekee hiuksille?) Täällä samaa sientä suositellaan hampaidenvalkaisuun. Ei.

2. Tee kasvonaamio kissanhiekasta –> älä missään nimessä tee

Tämä jännittävä neuvo löytyy muun muassa Wikihow-sivustolta. Kuulostaa ehkä kuvottavalta, mutta kikassa on myös perää. Savipohjaiset kissanhiekat sisältävät usein joitakin samoja aineita kuin monet sellaiset ihonhoitotuotteet, joiden tarkoitus on imeä iholta ylimääräisiä öljyjä ja sitoa siihen kosteutta.

Mutta. Kissanhiekka voi sisältää myös hankaavia aineista ja hajusteita, jotka eivät todellakaan sovi iholle.

Ja ai niin, tulihan tämä seikka jo selväksi? Idea on lähtökohtaisesti kuvottava. Vaikka kyseessä olisikin puhdas hiekka.

3. Puhkaise finni hakaneulalla –> älä missään nimessä puhkaise

Näin neuvotaan esimerkiksi täällä. Ongelma nro 1: finniä ei kannata puhkaista tai räpelöidä yhtään millään, vaan sen on syytä antaa parantua omillaan. Ainakaan siihen ei ole syytä kajota terävällä, desinfioimattomalla esineellä. 

Ongelma nro 2: Kun ihon rikkoo,  bakteerit pääsevät mellastamaan finniin, ja siihen kerääntyneet sisukset vain työntyvät syvemmälle. Parantuminen kestää kauemmin, ja arpeutumisriski kasvaa.

4. Häivytä pigmenttiläiskiä sitruunalla –> älä missään nimessä häivytä

Kyllä, sitruuna voi hieman vaalentaa hiuksia, ja niin myös ihon pigmenttiläiskiä. Kyseenalaisia vinkkejä täällä. Muista kuitenkin, että jos sitruunaisen ihon kanssa menee aurinkoon, voi tulla allerginen reaktio, rakkuloita ja tulehdustilaa.

Markkinoilla on myös vaalentamistarkoitukseen kehitettyjä, turvallisia kosmetiikkatuotteita.

5. Vahaa kasvosi sulatetulla taloussokerilla –> älä missään nimessä vahaa

Näin neuvotaan täällä. Ongelma vain on se, että tästä voi syntyä jopa kolmannen asteen palovammoja.

Jos ei, saattaa syntyä mustelmia, ja vahatessa voi tulla vedettyä mukana vähän liikaa ihoa. Markkinoilla tosiaan on myös tarkoitukseen varta vasten kehiteltyjä tuotteita.

6. Kuori ihosi hiekkapaperilla –> älä missään nimessä kuori

Vaikka täällä niin on sanottukin, ei. Voit loukata itsesi touhussa pahasti. Hiekkapaperi ei ole steriili, joten tulehdusriski on olemassa. Voit myös saada arpia. 

7. Tee kekseistä ripsiväriä –> älä missään nimessä tee

Tämä vinkki on YouTubesta:

Siinä kauneusvloggaaja valmistaa ripsiväriä murskatuista Oreo-kekseistä, joiden tapaisia myydään myös Suomessa. Videota on katsottu lähes 900 000 kertaa. 

Allure-sivuston haastatteleman asiantuntijan mukaan vinkki on kuitenkin huono, jopa vaarallinen! Syy: keksien murut voivat vahingoittaa silmää. Keksin kemikaalit voivat olla turvallisia syötäväksi, mutta se ei vielä tarkoita, että niitä kannattaa panna silmänympärysalueelle. 

Lähde: Allure

Toisinaan iho saattaa reagoida uuteen tuotteeseen niin, että ihon kunto muuttu väliaikaisesti huonoksi. Joidenkin tuotteiden kanssa niin ei kuitenkaan pitäisi tapahtua koskaan. Lääkäri kertoo, mistä on kyse.

Ostitko uuden kasvojen puhdistusaineen, mutta finnit ja epäpuhtaudet eivät alkaneetkaan vähentyä vaan itse asiassa lisääntyä villisti?

Kyseessä voi olla ihon reaktio, jota nimitetään englanniksi skin purgingiksi. Termi viittaa siihen, että ennen kuin uusi ihonhoitotuote alkaa toimia kunnolla, se itse asiassa tekee ihon kunnon väliaikaisesti huonommaksi.

Mistä on oikein kyse? Kysyimme asiaa Ihosairaalan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Liisa-Lotta Kiiskiltä.

”Aknelääkkeille on tyypillistä, että akne pahenee ensimmäisten viikkojen aikana lääkkeen käytön aloittamisesta.”

Kiiski itse on kohdannut skin purgingia lähinnä aknelääkkeiden käytössä.

– Termi skin purging on itselleni uusi, mutta ilmiö on hyvin tuttu aknelääkkeiden yhteydessä. Varsinkin retinoideille, jotka ovat A-vitamiinijohdannaisia, sisältäville aknelääkkeille ja erityisesti suun kautta otettaville isotretioniinille, on tyypillistä, että akne pahenee ensimmäisten viikkojen aikana lääkkeen käytön aloittamisesta, Kiiski sanoo.

– En tiedä, onko termille suomenkielistä vastinetta. Itse selitän sen potilaille niin, että uusi lääke saa ihon talirauhaset puskemaan kaiken ylimääräinen talin ulos, ja sen takia tilanne huononee aluksi. Yleensä puhun vain aknen tilapäisestä pahenemisesta.

Kiiski kuitenkin uskoo, että ilmiö voi olla havaittavissa myös uusien kauneudenhoitotuotteiden käyttämisen yhteydessä.

– Arjessa sama ilmiö voi näkyä pienemmissä mittakaavoissa myös erilaisten kauneudenhoitotuotteiden käytössä. Joissain akneiholle tarkoitetuissa tuotteissa on samankaltaisia aineita, vaikkakin miedompia, kuin aknelääkkeissä. Esimerkiksi ihoa uudistavat tuotteet, jotka sisältävät kuorivia aineita tai C-vitamiinia, voisivat aiheuttaa väliaikaista ihon näppylöimistä aluksi, Kiiski sanoo.

On kuitenkin eri asia, että iho menee uudesta tuotteesta hetkellisesti huonompaan kuntoon ja että tuote ei sovi omalle iholle.

”Kyse on muutamia viikkoja ja enimmillään kuukauden kestävästä ilmiöstä.”

– Suurimmalle osalle väliaikaista ihoreaktiota ei pitäisi tulla kauneudenhoitotuotteista ollenkaan, ja niillekin, joille tulee, reaktio on lievä ja lyhytaikainen. Kyse on muutamia viikkoja ja enimmillään kuukauden kestävästä ilmiöstä, Kiiski sanoo.

Normaalin ja epänormaalin reaktion erottaa esimerkiksi finnien sijainnista. 

– Jos näppylöinti lisääntyy niillä alueilla, joille yleensäkin finnejä tulee ja reaktio ei kestä muutamaa viikkoa kauempaa, silloin on todennäköisesti kyse skin purgingista. Jos  finnejä taas alkaa tulla paikkoihin, missä ei aiemmin mitään aknen tyyppistä ole esiintynyt, silloin kyse on siitä, että tuote tukkii ihohuokoset tai on muuten epäsopiva, Kiiski neuvoo.

Kiiski myös muistuttaa, että esimerkiksi tavallisesta kosteusvoiteesta tai ihoöljyjen käytöstä ei pitäisi syntyä skin purgingin kaltaista reaktiota. Ne eivät sisällä ihoa uusivia aineita, joita aknelääkkeissä ja ihonhoitotuotteissa usein on.

”Moni puolustelee kookosöljyä, vaikka on pitkään sitä käyttänyt ja iho menee vain huonommaksi.”

Uutta tuotetta ei siis kannata kuukausitolkulla käyttää, jos ihon tilanne vain huononee ja huononee. Rasvojen ja öljyjen ei taas pitäisi huonontaa ihon kuntoa edes väliaikaisesti.

– Tällä hetkellä tuntuu olevan trendinä esimerkiksi kookosöljyn käyttö ihonhoidossa ja jopa aknen hoidossa. En tiedä, auttaako se kenelläkään akneen, mutta ainakin omien potilaideni kohdalla kookosöljy on useimmiten pahentanut akneoireita. Moni silti myös puolustelee tuotetta ja uskoo sen lopulta auttavan, kun vain sinnikkäästi jatkaa sen käyttämistä. Öljyt kuitenkin tukkivat ihohuokoset eivätkä siksi sovi akneiholle, Kiiski sanoo.

– Samoin jos esimerkiksi kosteusvoide aiheuttaa vastaavanlaista reaktiota, se ei silloin todennäköisesti vain sovi omalle iholle.

 

Kesän huulipunakirjo yltää räiskyvästä oranssista pehmeän roosaan. Lämpimällä säällä punan paras koostumus on kevyen kermainen tai geelimäinen.

1. Appelsiinisuukkoja

Aavistuksen neonoranssiin taittava Estée Lauderin Pure Color Love Magic LipTint Balm -huulivoide kosteuttaa huulia tehokkaasti. Geelimäisen voiteen sävy ei hyökkää silmille vaan antaa huulille sopivan oranssin säväyksen. Sävy Orange Up, 26 €

2. Virkistävää viilennystä

Älä anna hymyn hyytyä kesähelteilläkään: Elizabeth Ardenin Plush Up Lip Gelato -puna antaa huulille hauskan viileän tunteen. Hennon oranssi väri sulautuu huulille kauniisti. Sävy Tangerine Dream, 31 €.

3. Kiiltoa, sävyä ja hoitoa

Chanelin Rouge Coco Shine -huulivoide on punan ja voiteen yhdistelmä. Siinä on kivasti kiiltoa ja sävyä, joka kuluu pois huulilta luonnollisesti. Huulet tuntuvat pitkään ihanan hoidetuilta. Sävy Poppy Orange, 36 €.

4. Freesi fuksia

L'Oréal Paris’n Color Riche -puna on omiaan kesämeikin kiintopisteeksi. Intensiivinen väri ja näyttävä kiilto nostavat sen juhlapunien parhaimmistoon. Sävy Pursue Pretty, 13,90 €.

5. Kuin Marilyn konsanaan

Kesätuulessa heiluvat helmat ja hiukset täydentyvät klassisen kirkkaalla punaisella. Joe Blascon kermaisessa punassa on juuri oikea ikoninen sävy Marilynin henkeen. Sävy True Red, 27 €.

6. Aavistus metallia

Paljon pigmenttiä ja ripaus metallinhohtoa höystettynä hoitavilla ainesosilla tekevät Elizabeth Ardenin Beautiful Color -punasta loistavan päiväpunan wow-efektillä. Hempeä pinkki väri sopii niin toimistoon kuin rantakahvilaan. Sävy Pink Pink, 32 €.

7. Nostalgiamatka

Luonnonkosmetiikkabrändi Estelle & Thildin BioMineral -punassa on hurmaava vanhan roosan sävy, joka tuo mieleen tanssilavat ja kukkamekot. Samettisen tuntuinen puna pysyy huulilla läpi kuumimmankin tangon. Sävy Caramel, 23 €.