Vaikka netin neuvoissa suositellaankin käyttämään puhdasta hiekkaa, se ei juuri tilannetta paranna Kuva: Shutterstock.
Vaikka netin neuvoissa suositellaankin käyttämään puhdasta hiekkaa, se ei juuri tilannetta paranna Kuva: Shutterstock.

Internet neuvoo myös kuorimaan ihoa hiekkapaperilla ja tekemään kekseistä ripsiväriä. Jotkut kikat ovat vain epäilyttäviä, osa jopa vaarallisia.

Joskus nyt vain on kiva olla luova ja poimia inspiroivia ideoita internetistä. Joissain jutuissa taas on paras jättää kikkailut väliin.

Allure keräsi yhteen internetissä levinneitä kauneusniksejä, jotka ovat auttamattoman surkeita – jopa vaarallisia. Ainakaan näitä seuraavaa seitsemään jippoa ei kannata kokeilla, sanoo internet mitä vain.

1. Poista tekorusketus ihmesienellä –> älä missään nimessä poista

Harva haluaa läiskiä iholleen samoja aineita, jotka puhdistavat kodinpintoja. Mutta silti netissä on neuvottu käyttämään itseruskettavan poistamiseen Mr. Clean Magic Eraser -merkkistä ihmesientä.

Se poistaa pinnoilta tahrat hankauksen ja emäksisen aineen voimalla. Kodin pinnoilta. Vaikkei sieni sisälläkään voimakkaita kemikaaleja, sitä ei ole tarkoitettu iholla käytettäväksi. Se saattaa myös aiheuttaa allergisia reaktioita. Samalla sivustolla kehotetaan kokeilemaan itseruskettavan poistoon myös vetoperoksidia. (Ei. Ei missään nimessä. Muistathan, mitä se tekee hiuksille?) Täällä samaa sientä suositellaan hampaidenvalkaisuun. Ei.

2. Tee kasvonaamio kissanhiekasta –> älä missään nimessä tee

Tämä jännittävä neuvo löytyy muun muassa Wikihow-sivustolta. Kuulostaa ehkä kuvottavalta, mutta kikassa on myös perää. Savipohjaiset kissanhiekat sisältävät usein joitakin samoja aineita kuin monet sellaiset ihonhoitotuotteet, joiden tarkoitus on imeä iholta ylimääräisiä öljyjä ja sitoa siihen kosteutta.

Mutta. Kissanhiekka voi sisältää myös hankaavia aineista ja hajusteita, jotka eivät todellakaan sovi iholle.

Ja ai niin, tulihan tämä seikka jo selväksi? Idea on lähtökohtaisesti kuvottava. Vaikka kyseessä olisikin puhdas hiekka.

3. Puhkaise finni hakaneulalla –> älä missään nimessä puhkaise

Näin neuvotaan esimerkiksi täällä. Ongelma nro 1: finniä ei kannata puhkaista tai räpelöidä yhtään millään, vaan sen on syytä antaa parantua omillaan. Ainakaan siihen ei ole syytä kajota terävällä, desinfioimattomalla esineellä. 

Ongelma nro 2: Kun ihon rikkoo,  bakteerit pääsevät mellastamaan finniin, ja siihen kerääntyneet sisukset vain työntyvät syvemmälle. Parantuminen kestää kauemmin, ja arpeutumisriski kasvaa.

4. Häivytä pigmenttiläiskiä sitruunalla –> älä missään nimessä häivytä

Kyllä, sitruuna voi hieman vaalentaa hiuksia, ja niin myös ihon pigmenttiläiskiä. Kyseenalaisia vinkkejä täällä. Muista kuitenkin, että jos sitruunaisen ihon kanssa menee aurinkoon, voi tulla allerginen reaktio, rakkuloita ja tulehdustilaa.

Markkinoilla on myös vaalentamistarkoitukseen kehitettyjä, turvallisia kosmetiikkatuotteita.

5. Vahaa kasvosi sulatetulla taloussokerilla –> älä missään nimessä vahaa

Näin neuvotaan täällä. Ongelma vain on se, että tästä voi syntyä jopa kolmannen asteen palovammoja.

Jos ei, saattaa syntyä mustelmia, ja vahatessa voi tulla vedettyä mukana vähän liikaa ihoa. Markkinoilla tosiaan on myös tarkoitukseen varta vasten kehiteltyjä tuotteita.

6. Kuori ihosi hiekkapaperilla –> älä missään nimessä kuori

Vaikka täällä niin on sanottukin, ei. Voit loukata itsesi touhussa pahasti. Hiekkapaperi ei ole steriili, joten tulehdusriski on olemassa. Voit myös saada arpia. 

7. Tee kekseistä ripsiväriä –> älä missään nimessä tee

Tämä vinkki on YouTubesta:

Siinä kauneusvloggaaja valmistaa ripsiväriä murskatuista Oreo-kekseistä, joiden tapaisia myydään myös Suomessa. Videota on katsottu lähes 900 000 kertaa. 

Allure-sivuston haastatteleman asiantuntijan mukaan vinkki on kuitenkin huono, jopa vaarallinen! Syy: keksien murut voivat vahingoittaa silmää. Keksin kemikaalit voivat olla turvallisia syötäväksi, mutta se ei vielä tarkoita, että niitä kannattaa panna silmänympärysalueelle. 

Lähde: Allure