Vaikka netin neuvoissa suositellaankin käyttämään puhdasta hiekkaa, se ei juuri tilannetta paranna Kuva: Shutterstock.
Vaikka netin neuvoissa suositellaankin käyttämään puhdasta hiekkaa, se ei juuri tilannetta paranna Kuva: Shutterstock.

Internet neuvoo myös kuorimaan ihoa hiekkapaperilla ja tekemään kekseistä ripsiväriä. Jotkut kikat ovat vain epäilyttäviä, osa jopa vaarallisia.

Joskus nyt vain on kiva olla luova ja poimia inspiroivia ideoita internetistä. Joissain jutuissa taas on paras jättää kikkailut väliin.

Allure keräsi yhteen internetissä levinneitä kauneusniksejä, jotka ovat auttamattoman surkeita – jopa vaarallisia. Ainakaan näitä seuraavaa seitsemään jippoa ei kannata kokeilla, sanoo internet mitä vain.

1. Poista tekorusketus ihmesienellä –> älä missään nimessä poista

Harva haluaa läiskiä iholleen samoja aineita, jotka puhdistavat kodinpintoja. Mutta silti netissä on neuvottu käyttämään itseruskettavan poistamiseen Mr. Clean Magic Eraser -merkkistä ihmesientä.

Se poistaa pinnoilta tahrat hankauksen ja emäksisen aineen voimalla. Kodin pinnoilta. Vaikkei sieni sisälläkään voimakkaita kemikaaleja, sitä ei ole tarkoitettu iholla käytettäväksi. Se saattaa myös aiheuttaa allergisia reaktioita. Samalla sivustolla kehotetaan kokeilemaan itseruskettavan poistoon myös vetoperoksidia. (Ei. Ei missään nimessä. Muistathan, mitä se tekee hiuksille?) Täällä samaa sientä suositellaan hampaidenvalkaisuun. Ei.

2. Tee kasvonaamio kissanhiekasta –> älä missään nimessä tee

Tämä jännittävä neuvo löytyy muun muassa Wikihow-sivustolta. Kuulostaa ehkä kuvottavalta, mutta kikassa on myös perää. Savipohjaiset kissanhiekat sisältävät usein joitakin samoja aineita kuin monet sellaiset ihonhoitotuotteet, joiden tarkoitus on imeä iholta ylimääräisiä öljyjä ja sitoa siihen kosteutta.

Mutta. Kissanhiekka voi sisältää myös hankaavia aineista ja hajusteita, jotka eivät todellakaan sovi iholle.

Ja ai niin, tulihan tämä seikka jo selväksi? Idea on lähtökohtaisesti kuvottava. Vaikka kyseessä olisikin puhdas hiekka.

3. Puhkaise finni hakaneulalla –> älä missään nimessä puhkaise

Näin neuvotaan esimerkiksi täällä. Ongelma nro 1: finniä ei kannata puhkaista tai räpelöidä yhtään millään, vaan sen on syytä antaa parantua omillaan. Ainakaan siihen ei ole syytä kajota terävällä, desinfioimattomalla esineellä. 

Ongelma nro 2: Kun ihon rikkoo,  bakteerit pääsevät mellastamaan finniin, ja siihen kerääntyneet sisukset vain työntyvät syvemmälle. Parantuminen kestää kauemmin, ja arpeutumisriski kasvaa.

4. Häivytä pigmenttiläiskiä sitruunalla –> älä missään nimessä häivytä

Kyllä, sitruuna voi hieman vaalentaa hiuksia, ja niin myös ihon pigmenttiläiskiä. Kyseenalaisia vinkkejä täällä. Muista kuitenkin, että jos sitruunaisen ihon kanssa menee aurinkoon, voi tulla allerginen reaktio, rakkuloita ja tulehdustilaa.

Markkinoilla on myös vaalentamistarkoitukseen kehitettyjä, turvallisia kosmetiikkatuotteita.

5. Vahaa kasvosi sulatetulla taloussokerilla –> älä missään nimessä vahaa

Näin neuvotaan täällä. Ongelma vain on se, että tästä voi syntyä jopa kolmannen asteen palovammoja.

Jos ei, saattaa syntyä mustelmia, ja vahatessa voi tulla vedettyä mukana vähän liikaa ihoa. Markkinoilla tosiaan on myös tarkoitukseen varta vasten kehiteltyjä tuotteita.

6. Kuori ihosi hiekkapaperilla –> älä missään nimessä kuori

Vaikka täällä niin on sanottukin, ei. Voit loukata itsesi touhussa pahasti. Hiekkapaperi ei ole steriili, joten tulehdusriski on olemassa. Voit myös saada arpia. 

7. Tee kekseistä ripsiväriä –> älä missään nimessä tee

Tämä vinkki on YouTubesta:

Siinä kauneusvloggaaja valmistaa ripsiväriä murskatuista Oreo-kekseistä, joiden tapaisia myydään myös Suomessa. Videota on katsottu lähes 900 000 kertaa. 

Allure-sivuston haastatteleman asiantuntijan mukaan vinkki on kuitenkin huono, jopa vaarallinen! Syy: keksien murut voivat vahingoittaa silmää. Keksin kemikaalit voivat olla turvallisia syötäväksi, mutta se ei vielä tarkoita, että niitä kannattaa panna silmänympärysalueelle. 

Lähde: Allure

Jos tunnet olevasi kuin suttuinen taapero äidin meikkikätköillä, tutustu näihin vinkkeihin.

Meikin levittäminen sujuu yleensä melko nopeasti, mutta siinä sivussa syntyneiden sotkujen korjaamiseen menee usein reilusti aikaa. Ripsiväriä leviää sinne, ja luomiväriä varisee tänne. Ja kun tilannetta yrittää pelastaa, tulee pahimmassa tapauksessa vain levittäneeksi töhryjä lisää.

Jotta meikkiä ei tarvitsisi aloittaa kokonaan alusta, paras ja helpoin vaihtoehto on ehkäistä sotkujen syntymisen jo ennalta. Kokosimme vinkit, jotka kannattaa ottaa käyttöön.

Ongelma: Ripsiväri sotkee silmäluomet

Ratkaisu: Kun ripsiväriharja mustaa ripsien lisäksi myös ylä- ja alaluomet, kannattaa vaihtaa joko taktiikkaa, ripsiväriä tai molempia. Aina voi tietenkin kokeilla jonkinlaista suojaa, joka estää värin tarttumisen ihoon, mutta helpompaa on hioa levitystekniikka sotkemattomaksi.

Kun väriä levittää yläripsiin, kannattaa nostaa hieman leukaa niin, että peili on alaviistossa silmiin nähden. Yläluomea kannattaa vielä painaa kiinni samaan aikaan kuin harjaa väriä ripsiin. Silmiä ei myöskään kannata avata heti värin levittämisen jälkeen täysin auki, jotta märkä ripsiväri ei tartu yläluomiin.

Silmiä ei kannata avata heti värin levittämisen jälkeen.

Ripsivärin levittämistä alaripsiin sen sijaan helpottaa, kun harjan kääntää pystyasentoon. Niin värin saa harjattua tarkemmin.

Myös ripsivärivalinnalla on merkitystä: mitä isompi harja ja märempi värimassa, sitä varmemmin tulee sotkua. Pieni harja ja vähän kuivempi koostumus takaavat siistimmän lopputuloksen.


Ongelma: Luomiväri varisee poskille

Ratkaisu: Etenkin tummia luomivärejä käyttäessä on aina parempi tehdä silmämeikki ennen pohjameikkiä. Varisseen värin voi pyyhkiä silmien alta ilman, että pohja kärsii. Toinen vaihtoehto on käyttää vaaleita tai voidemaisia sävyjä – tai suojalappuja silmien alla.

Maltillisesti varisseen värin saa pois silmien alta esimerkiksi puhtaalla puuteri- tai korostuspuuterisiveltimellä. Kun siveltimellä ”pyyhkii” vastakarvaan ylöspäin, luomivärihippuset tarttuvat harjasten väliin ja irtoavat iholta sotkematta meikkiä.

Ongelma: Silmänrajausta pitää aina korjailla

Ratkaisu: Jos rajausta tehdessä kuluu nipullinen vanupuikkoja, kokeile ottaa avuksi teippi! Silmän nurkkaan oikeassa kulmassa asetettu teipinpala helpottaa tarkan kissarajauksen tekemistä ja estää värin päätymisen sinne, minne sitä ei haluta. Meikkivalikoimista voi myös löytää rajausten tekoon tarkoitettuja muotteja ja leimasimia.

Rajauksen voi myös luonnostella ensin luomivärillä. Silloin muoto on helpompi hahmottaa, kun rajausta piirtää nestemäisellä, enemmän tarkkuutta vaativalla tuotteella.

”Silmänrajauksen voi luonnostella ensin luomivärillä.”


Ongelma: Poskipuna paakkuuntuu meikkivoiteeseen

Ratkaisu: On ärsyttävää, kun puuterimaiset meikit jämähtävät epätasaisina kiinni meikkipohjaan. Sen voi estää kiinnittämällä meikkivoiteen ensin ohuella kerroksella irtopuuteria. Sen päälle puuterimaiset tuotteet häivyttyvät hyvin.

Voidemaisten poskipunien ja aurinkopuutereiden kanssa tätä ongelmaa ei ole, kunhan ne levittää meikkivoiteen päälle ennen puuterimaisia tuotteita.

Ongelma: Huulipunan tarkka levittäminen tuntuu mahdottomalta

Ratkaisu: Jos vakaata kättä ei löydy, kannattaa rajata huulet punan kanssa samanvärisellä huultenrajauskynällä. Sen jälkeen värin levittäminen on helpompaa, kun reunojen kanssa ei tarvitse olla supertarkkana.

Kannattaa myös kokeilla pientä huulipunasivellintä, jolla saa aikaan paljon tarkempaa jälkeä kuin huulipunapuikolla tai nestemäisen huulipunan pehmeällä applikaattorilla.

Puuterimaiset tuotteet häivyttyvät, kun meikkivoiteen kiinnittää ensin irtopuuterilla.

Ongelma: Glitteriä on joka paikassa

Ratkaisu: Tämä onkin vähän kinkkisempi pulma, sillä glitterhippuset tuppaavat leviämään jääräpäisesti joka paikkaan, vaikka olisi kuinka varovainen. Meikkauspisteelle kannattaakin levittää esimerkiksi sanomalehti, jonka päälle glitter saa pudota. Glittersilmämeikki on hyvä tehdä ennen meikkipohjaa, jotta varisseet hileet saa pyyhittyä pois iholta. Hyvä glitterin pohjustusaine tai glitterliima ehkäisee varisemista.

Jos glitterhippusia irtoaa meikistä myöhemmin, ne saa kätevästi pois kasvoilta teipillä hellävaraisesti painelemalla, sillä hileet tarttuvat liimapintaan.

Meikkivoiteettomuus voi tarkoittaa joko aitoa meikittömyyttä tai tiukkaa otetta peitevoidetuubista.

Jos aiemmin innostuttiin toinen toistaan peittävämmistä meikkivoiteista, suunta on nyt kääntynyt. Yhä useampi somen kauneusvaikuttaja hehkuttaa kevyesti meikattua, heleää ihoa.

Kevyempien meikkivoidekoostumuksien lisäksi muodissa on myös meikkivoiteeton meikki. Se voi tarkoittaa hyvin hoidettua, paljasta ihoa – tai sitten sitä, että iho yritetään saada näyttämään meikin avulla meikkivoiteettomalta.

Putositko kärryiltä? Noh, käytännössä vloggaajien meikkivoiteettomat meikit tarkoittavat yleensä sitä, että kasvoilla ei ole meikkivoidetta, mutta muita tuotteita on sitten senkin edestä. Lopputulos on nätti, mutta meikki ei lopulta eroa juurikaan siitä meikkivoiteellisesta versiosta.

Kiinnostus meikkivoiteettomuutta kohtaan lienee kasvanut siksi, että jotkut kokevat meikkikerroksen tukkivan ihoa. Heistä voi tuntua, että meikkivoide saa aikaan kierteen, jossa ihoon tulee näppyjä, jotka pitää sitten peittää meikkivoiteella, joka ehkä aiheuttaa lisää näppyjä ja niin edelleen.

Useissa meikkivoiteettomissa meikeissä kasvoille levitetään ihonhoitotuotteiden lisäksi pohjustusvoidetta, peitevoidetta ja puuteria. Onko se ihon kannalta yhtään eri asia kuin koko kasvoille levitetty meikkivoide?

Todennäköisesti meikkikerros on kevyempi ilman koko kasvoille levitettyä meikkivoidetta, mutta jos tarkoitus on ”antaa ihon hengittää”, täysi meikittömyys saattaisi olla parempi vaihtoehto.

Yksi Youtuben täysin meikkivoiteettomista kanavista on JKissaMakeup. Vloggaaja ei käytä meikkivoidetta, koska se ärsyttää hänen ihoaan. Jos haluaa oikeasti kevyen, meikkivoiteettomaan meikin, häneltä voi ottaa mallia – sipaus strategisesti sijoiteltua peitevoidetta riittää.

On tietenkin täysin itsestä kiinni, mikä tuntuu parhaalta vaihtoehdolta.  Kaikki ovat täysin sallittuja: raskaan sarjan meikkivoide, kevyt meikkivoide, vähän tai ei ollenkaan meikkivoidetta...

Jos meikkivoiteen vähentäminen kiinnostaa, tässä kaksi kokeilemisen arvoista pohjameikkivaihtoehtoa:

  1. Meikkivoide vain osassa kasvoja. Meikkivoiderajoista jaksetaan aina varoitella, mutta meikkivoidetta ei ole pakko levittää hiusrajasta kaulaan saakka. Yleensä punoituksia ja rasvaisuutta on eniten kasvojen keskiosassa, joten meikkivoiteen levittäminen kannattaa aloittaa keskeltä. Kun sävy on lähellä ihon omaa sävyä ja meikkivoiteen häivyttää huolellisesti keskeltä ulospäin, kasvoja ei tarvitse maalata reunoja myöten.
  2. Peitevoide siellä, missä sitä tarvitaan. Peitevoiteeseen pätee sama kuin meikkivoiteeseen: kun sen sävy sulautuu täydellisesti ihoon, sitä voi käyttää vain paikallisesti esimerkiksi tummien silmänalusten ja näppyjen peittämiseen. Silmien alla voi käyttää aavistuksen kirkastavaa tuotetta, mutta muualla kasvoissa sävyn pitäisi olla juuri eikä melkein, jottei se pomppaa liikaa esiin muuten meikittömästä ihosta.