Vaikka netin neuvoissa suositellaankin käyttämään puhdasta hiekkaa, se ei juuri tilannetta paranna Kuva: Shutterstock.
Vaikka netin neuvoissa suositellaankin käyttämään puhdasta hiekkaa, se ei juuri tilannetta paranna Kuva: Shutterstock.

Internet neuvoo myös kuorimaan ihoa hiekkapaperilla ja tekemään kekseistä ripsiväriä. Jotkut kikat ovat vain epäilyttäviä, osa jopa vaarallisia.

Joskus nyt vain on kiva olla luova ja poimia inspiroivia ideoita internetistä. Joissain jutuissa taas on paras jättää kikkailut väliin.

Allure keräsi yhteen internetissä levinneitä kauneusniksejä, jotka ovat auttamattoman surkeita – jopa vaarallisia. Ainakaan näitä seuraavaa seitsemään jippoa ei kannata kokeilla, sanoo internet mitä vain.

1. Poista tekorusketus ihmesienellä –> älä missään nimessä poista

Harva haluaa läiskiä iholleen samoja aineita, jotka puhdistavat kodinpintoja. Mutta silti netissä on neuvottu käyttämään itseruskettavan poistamiseen Mr. Clean Magic Eraser -merkkistä ihmesientä.

Se poistaa pinnoilta tahrat hankauksen ja emäksisen aineen voimalla. Kodin pinnoilta. Vaikkei sieni sisälläkään voimakkaita kemikaaleja, sitä ei ole tarkoitettu iholla käytettäväksi. Se saattaa myös aiheuttaa allergisia reaktioita. Samalla sivustolla kehotetaan kokeilemaan itseruskettavan poistoon myös vetoperoksidia. (Ei. Ei missään nimessä. Muistathan, mitä se tekee hiuksille?) Täällä samaa sientä suositellaan hampaidenvalkaisuun. Ei.

2. Tee kasvonaamio kissanhiekasta –> älä missään nimessä tee

Tämä jännittävä neuvo löytyy muun muassa Wikihow-sivustolta. Kuulostaa ehkä kuvottavalta, mutta kikassa on myös perää. Savipohjaiset kissanhiekat sisältävät usein joitakin samoja aineita kuin monet sellaiset ihonhoitotuotteet, joiden tarkoitus on imeä iholta ylimääräisiä öljyjä ja sitoa siihen kosteutta.

Mutta. Kissanhiekka voi sisältää myös hankaavia aineista ja hajusteita, jotka eivät todellakaan sovi iholle.

Ja ai niin, tulihan tämä seikka jo selväksi? Idea on lähtökohtaisesti kuvottava. Vaikka kyseessä olisikin puhdas hiekka.

3. Puhkaise finni hakaneulalla –> älä missään nimessä puhkaise

Näin neuvotaan esimerkiksi täällä. Ongelma nro 1: finniä ei kannata puhkaista tai räpelöidä yhtään millään, vaan sen on syytä antaa parantua omillaan. Ainakaan siihen ei ole syytä kajota terävällä, desinfioimattomalla esineellä. 

Ongelma nro 2: Kun ihon rikkoo,  bakteerit pääsevät mellastamaan finniin, ja siihen kerääntyneet sisukset vain työntyvät syvemmälle. Parantuminen kestää kauemmin, ja arpeutumisriski kasvaa.

4. Häivytä pigmenttiläiskiä sitruunalla –> älä missään nimessä häivytä

Kyllä, sitruuna voi hieman vaalentaa hiuksia, ja niin myös ihon pigmenttiläiskiä. Kyseenalaisia vinkkejä täällä. Muista kuitenkin, että jos sitruunaisen ihon kanssa menee aurinkoon, voi tulla allerginen reaktio, rakkuloita ja tulehdustilaa.

Markkinoilla on myös vaalentamistarkoitukseen kehitettyjä, turvallisia kosmetiikkatuotteita.

5. Vahaa kasvosi sulatetulla taloussokerilla –> älä missään nimessä vahaa

Näin neuvotaan täällä. Ongelma vain on se, että tästä voi syntyä jopa kolmannen asteen palovammoja.

Jos ei, saattaa syntyä mustelmia, ja vahatessa voi tulla vedettyä mukana vähän liikaa ihoa. Markkinoilla tosiaan on myös tarkoitukseen varta vasten kehiteltyjä tuotteita.

6. Kuori ihosi hiekkapaperilla –> älä missään nimessä kuori

Vaikka täällä niin on sanottukin, ei. Voit loukata itsesi touhussa pahasti. Hiekkapaperi ei ole steriili, joten tulehdusriski on olemassa. Voit myös saada arpia. 

7. Tee kekseistä ripsiväriä –> älä missään nimessä tee

Tämä vinkki on YouTubesta:

Siinä kauneusvloggaaja valmistaa ripsiväriä murskatuista Oreo-kekseistä, joiden tapaisia myydään myös Suomessa. Videota on katsottu lähes 900 000 kertaa. 

Allure-sivuston haastatteleman asiantuntijan mukaan vinkki on kuitenkin huono, jopa vaarallinen! Syy: keksien murut voivat vahingoittaa silmää. Keksin kemikaalit voivat olla turvallisia syötäväksi, mutta se ei vielä tarkoita, että niitä kannattaa panna silmänympärysalueelle. 

Lähde: Allure

Upeiden huulien salaisuus on sekä ihonhoidossa että silmää hämäävässä meikissä.

Ohuetkin huulet ovat ihan hyvät huulet, mutta jostakin kumman syystä tällä hetkellä vallalla tuntuu olevan ajatus, että isompi on parempi.

Muhkeammat huulet saadakseen ei kuitenkaan tarvitse mennä pistoshoitoihin, sillä hyvällä hoidolla ja huolellisesti tehdyllä huulimeikillä saa halutessaan roppakaupalla pulleutta.

1. Paras kosteuttaja = silmänympärysvoide

Jos huultensa haluaa näyttävän pulleammilta, kosteutus on olennaista. Mieti vaikka rusinaa; se on viinirypäle, josta kosteus on poistettu.

Vielä huulirasvaakin parempi kosteuttaja saattaa olla silmänympärysvoide. Se on tarkoitettu ohuelle iholle, ja sen koostumus imeytyy tehokkaasti. Hyvän yönaamion saa, kun levittää huulille ja niiden ympärille ensin silmänympärysvoidetta, ja voitelee huulet vielä huulirasvalla, Popsugar-sivuston artikkelissa vinkataan. Jos huulet ovat kuivat ja rohtuneet, kuorinta auttaa voiteita imeytymään ja tekee huulten pinnasta tasaisemman.

Silmänympärysvoide sopii hyvin myös huulimeikin alle, jos huulirasva tekee huulista liian tahmaisen ja liukkaan tuntuiset.

2. Rajaa vaalealla

Tehokas tapa lisätä huuliin muotoja on rajata ne reunojensa ulkopuolelta valkoisella kynällä tai hieman ihon sävyä vaaleammalla peitevoiteella ja häivyttää huolellisesti. Vaalea korostaa ja saa huulet näyttämään pulleammilta – katso vaikka The Beauty Department -sivuston ennen ja jälkeen -kuvat.

Jos haluaa viedä huulicontouringin vielä pidemmälle, alahuulen alle voi lisätä kevyesti tummaa varjostusta. Korostusten ja varjostusten ideana on, että vaalea tuo esiin ja tumma pienentää – niitä yhdistämällä kasvoille voi luoda vaikka minkälaisia muotoja.

3. Meikkaa pulleammiksi

Jos huulet ovat jo valmiiksi suuret, ne näyttävät suurilta myös kirkkailla ja tummilla väreillä maalattuina. Parhaiten huulia pullistaa kuitenkin vaaleus ja kiilto, joten nudesävyt ja huulikiilto ovat aina varmoja valintoja.

Kirkkaanpunaisetkin huulet voi saada suuremmiksi rajaamalla niitä aavistuksen isommiksi ja lisäämällä huulten keskiosaan vaaleutta, joka luo illuusion muodoista. Siihen voi käyttää vaaleampaa huulipunaa, valoa heijastavaa korostustuotetta tai valkoista rajauskynää. 

Marie Claire -sivusto neuvoo punaamaan ensin huulet ja piirtämään sen jälkeen valkoisella meikkikynällä huulten keskiosaan pystysuuntaisen viivan. Kun viivan häivyttää huolelliseti huulipunan sekaan, se vaalentaa punaa huulten keskeltä hieman eli saa aikaan pullistavan efektin.

Kun kynsilakanpoistoaine ei auta, täytyy tarttua mihinkäs muuhunkaan kuin vanhaan kunnon vetyperoksidipulloon.

Värikkäiksi lakatuilla kynsillä on yksi ikävä varjopuoli. Kun lakka poistetaan, kynsiin saattaa jäädä keltainen sävy, johon ei auta huolellinenkaan kynsilakanpoistoaineella hinkkaaminen.

Marie Claire kertoo jutussaan, mikä auttaa: vetyperoksidi.

Dermatologi Dana Sternin mukaan ensin kannattaa kuitenkin selvittää kellastumisen syy. Jos kynnet ovat jatkuvasti keltaiset, syypää ei välttämättä ole kynsilakka. Niin sanottu keltaisten kynsien syndrooma, jossa kynnet ovat paksuuntuneet ja käyrät, voi olla merkki terveysongelmista.

Jos kynnet tuntuvat normaaleilta, kellastumisen aiheuttaja on mitä todennäköisimmin kynsilakka. Värjäytymistä voi ehkäistä käyttämällä aluslakkaa.

Dana Sternin mukaan pieniä värjäytymiä voi yrittää poistaa harjaamalla kynnen pintaa valkaisevalla hammastahnalla ja kostealla kynsiharjalla. Jos se ei auta, hän suosittelee vetyperoksidiliuosta.

Näin kynnet saa valkaistua:

  1. Laita mukin tai kupin pohjalle sen verran vettä, että saat upotettua sormenpääsi nesteeseen. Sekoita joukkoon 3–4 ruokalusikallista vetyperoksidia. Vetyperoksidia myyvät apteekit, joista kannattaa kysyä sopivaa sekoitussuhdetta kynsien turvalliseen valkaisuun, sillä vetyperoksidia voi olla myynnissä erivahvuisina liuoksina.
  2. Upota kynnet liuokseen kahdeksi minuutiksi.
  3. Harjaa kynsien pintaa puhtaalla ja pehmeällä, liuokseen upottamallasi hammasharjalla.
  4. Huuhtele ja kuivaa kädet ja levitä käsivoidetta. Jos värjäytymät eivät poistu ensimmäisellä käsittelyllä, Stern suosittelee liottamaan kynsiä kaksi tai kolme kertaa viikossa, kunnes keltaisuus on poissa.