After sun -voiteet auttavat ihoa. Kuva: Shutterstock
After sun -voiteet auttavat ihoa. Kuva: Shutterstock

Ihana, petollinen aurinko on täällä taas! Pohjoinen vaalea ja talven ajan valoa piileskellyt iho palaa salamana. Näin hoidat auringonpolttamia.

Lääkitse. Jos kipu, kuumotus ja jomotus ovat kova, ota oloa helpottamaan ipubrofeiinia tai aspiriinia sisältävää tulehduskipulääkettä. Lääke lievittää auringonpolttaman aiheuttamaa tulehdustakin.

Ota after sun käyttöön. Se viilentää ja rauhoittaa ihoa. Apteekeista saatava aloe vera -geeli toimii after sun -voiteiden tavoin.

Ota viilentävä suihku tai kylpy. Vältä käyttämästä tuotteita, jotka voivat ärsyttää vahingoittunutta ihoa. Suihkun tai kylvyn jälkeen anna ilman kuivata, äläkä käytä pyyhettä, koska se voi vaurioittaa herkkää ihoa.

Käytä kylmähaudetta. Jos et pääse suihkuun, voit lievittää oloasi pakastimesta otetulla pyyhkeellä.

Levitä kortisonigeeliä. Apteekista saatavana kortisonia sisältävä geeli lievittää ipubrofeiinin ja aspiriinin tavoin tulehdusta.

Muista juoda vettä. Neste auttaa ihoasi uusiutumaan.

Suojaa auringonpolttamaa ulkona. Ole varjossa tai peitä palanut kohta vaatteilla. Jos et voi välttää aurinkoa, muista edes suojata alue hyvin. Käytä vaurioituneella iholla tuotteita, jotka eivät allergisoi.

Muistathan, että jos iho on pahasti vesikelloilla tai todella tulehtunut ja kipeä, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Vinkkien lähteenä Me Naisten kauneustoimittaja Elina Karemo.

Lue myös:

Valitse aurinkovoide ihotyyppisi mukaan

Levitä itseruskettava voide oikein

Kesä on ihon parasta aikaa. Teoriassa. Todellisuudessa kasvoille saattaa kesäkuumalla pukata ikävää ihottumaa ja kipeää näppyä. Ratkaisimme  kesäihon yleisimmät ongelmat,

jotta voit keskittyä uittamaan varpaita laiturilta.

Näppylänaama

Ongelma: Hikeen sekoittuneet bakteerit ja ihon omat öljyt saavat ihohuokoset tukkeutumaan, ja turhan tuhti aurinkovoide näkyy seuraavana päivänä finneinä poskilla.

Ratkaisu: Kanna rantakassissa mukana puhdasta pikkupyyhettä tai pikkupakettia nenäliinoja. Taputtele hikistä ihoa pyyhkimisen sijaan, sillä pyyhkiminen saattaa pahentaa tilannetta. Pese hatut ja pyyhkeet jokaisen käyttökerran jälkeen. Kiinnitä huomiota aurinkosuojan koostumukseen: valitse tuote, joka on öljytön ja ei-komedogeeninen.

Pintakuiva iho

Ongelma: Vaikka Suomen kesä onkin yleensä kostea, saattaa iho yllättäen muuttua pintakuivaksi. Aurinko, uintireissut ja ilmastointi voivat yhdessä saada ihon kiristämään.

Ratkaisu: Käy uima-altaassa tai merivedessä pulahtamisen jälkeen pikapesulla, jotta suola ja kemikaalit eivät jää iholle muhimaan. Valitse kasvoille ”saippuaton” eli sulfaatiton putsari, joka on iholle hellävaraisempi. Levitä kosteusvoide välittömästi pesun jälkeen, jotta voide sitoo kosteuden iholle. Muista juoda riittävästi. Hehkuvan ihon takaamiseksi vettä voi kesäkuumalla juoda huoletta muutaman litran päivässä.


Pigmenttiläiskät

Ongelma: Kaikki auringossa käryttelyn haitat eivät näy iholla saman tien: kolmen-neljänkympin korvilla kasvoille voi alkaailmestyä ruskeita läiskiä, pigmenttimuutoksia.

Ratkaisu: Yleensä poskille, ylähuuleen ja otsaan ilmestyviin tummentumiin kannattaa kokeilla pigmenttiläiskille tarkoitettuja seerumeita ja täsmätuotteita, jotka vaalentavat ihoa. Uusien pigmenttimuutosten syntyä voi estää suojaamalla läiskille alttiit kasvot SPF 50 -suojavoiteella sekä suosimalla leveälierisitä hattua, joka on kaiken lisäksi trendikäs!

Aurinkoihottuma

Ongelma: Illalla kasvoille ja dekolteelle saattaa ilmestyä kuivaa, kutisevaa näppyä. Aurinko­ihottuma puskee iholle, vaikka suojavoiteita olisi käyttänytkin. Kyse on kehon ylikuumenemisesta, mitä varsinkin urheilu aiheuttaa.

Ratkaisu: Viilennä näppylöille noussut iho kylmällä, märällä pyyhkeellä ja anna ihon ilmakuivua viilennysoperaation jälkeen. Jos paikallishoidosta ei ole apua, rauhoita ihoa vartin kylmällä suihkulla. Välttele seuraavat päivät hajustettuja voiteita ja pesuaineita. Pahimpaan ihottumaan kannattaa levittää ohut kerros apteekin kortisonivoidetta.

Silmänrajausten tekoa varten on lukemattomia erilaisia jippoja, joista osa kuulostaa liian helpolta toimiakseen – ja useimmissa tapauksissa näin myös on.

Silmänrajauskikkojen olisi tarkoitus vähentää silmänrajauksen tekoon kuluvaa aikaa ja sotkujen määrää – eli pelastaa tumman silmämeikin fanin jokainen aamu!

Kokeilimme kuutta erilaista silmänrajausjippoa – mutta toimiko yksikään?

Pisteiden yhdistäminen -tekniikka

Tämän jipon pitäisi toimia niillä, joilla käsi ei ole kaikkein vakain. Homma toimii simppelisti niin, että ripsien juureen ja rajauksen kärjen haluttuun kohtaan tehdään rajauskynällä pienet pisteet, jonka jälkeen rajaus on helpompi tehdä yhdistämällä pisteiden välit lyhyillä vedoilla.

Ajatus siitä, että pisteiden avulla silmänrajauksen saa tehtyä lyhyillä vedoilla, toimii aluksi, mutta lopputulos on kehno. Rajauksesta tulee turhan paksu, ja koska siiven kärkeenkin tehdään piste, rajausta on vaikea saada teräväksi venyttämättä sitä. Paljon tekemistä jäi myös itse piirtämiselle vaikka pisteet apuna olivatkin, ja lopputulos on epätasainen.

Arvosana: 2,5 / 5

Lusikka naamalle

Meikatessa on jo totuttu käyttämään mitä erikoisempia välineitä aina kondomeista kananmuniin, mutta lusikan pitäisi oikeasti olla kätevä apuväline silmämeikin teossa.

Lusikan varren avulla piirretään ensin rajauksen ääriviiva silmänurkasta ulospäin, ja lusikan kaartuvuutta apuna käyttäen pitäisi saada aikaan täydellinen kissansilmärajaus. Kas tähän tapaan:

No eihän se mennyt kovin hyvin. Lusikan varren käyttäminen suoran viivan tekoon onnistui vielä joten kuten, mutta loppu oli yhtä alamäkeä. Rajauksesta tuli epätasainen ja outo, ja lusikka tuntui olevan vain tiellä.

Arvosana: 1 / 5

Hammaslankain apuun

Tämä kuulostaa jo oikeasti kätevältä idealta! Pointtina on töpötellä hammaslankaimen lankaosioon silmänrajauskynän väriä, ja vain painaa rajauksen ääriviivat paikoilleen. Lopuksi syntynyt rajaus väritetään ja piirretään loppuun.

Tätä kikkaa täytyy jo oikeasti kehua! Lankain oli suhteellisen helppo painaa luomelle, mutta silmän koskettamista pelkääville voi tulla silti hankaluuksia. Lankaimen avulla rajauksesta tuli huipputerävä, ja kärki oli helppo värittää kun ääriviivat olivat valmiina.

Arvosana: 4,5 / 5

Teippiä silmänurkkiin

Hiukan samaan tapaan kuin lusikan, myös teipin on tarkoitus estää piirtämisvaiheessa sottaaminen. Kaikessa yksinkertaisuudessaan teippi asetetaan silmän ulkonurkkaan haluttuun kohtaan, ja rajausta aletaan tehdä sitä vasten.

Teippi auttoi ainoastaan rajauksen alareunan tekemiseen – ja sekin falskasi molempien silmien kohdalla, eli rajausväriä valui teipin alle. Periaatteessa silmien ulkonurkissa olevat sotkut on aika helppo siivota, mutta jos pointti olisi välttyä juuri siltä, kikka ei toimi. Teippi tuntui myös yllättävän epämukavalta iholla.

Arvosana: 2 / 5

Paperista sapluuna rajaukselle

Itsetehdyssä paperisapluunassa on se hyvä puoli, että rajaukset pituutta ja leveyttä on helppo säätää. Tavalliselle paperille leikataan pikkuruinen kolmio, joka asetetaan silmän ulkonurkkaan. Ja eikun värittämään!

Niin pienestä kiinni, etteikö tämä kikka olisi toiminut! Ensimmäisellä yrityksellä rajauksesta tuli nimittäin todella hyvä, mutta toisen silmän kohdalla väriä levisi samaan tapaan kuin teipin kanssa. Ongelmilta saattaa välttyä, jos paperi tai pahvi on sopivan paksuista ja sen saa painettua hyvin ihoa vasten.

Arvosana: 3 / 5

Lopputulos: jos kuitenkin vaan treenaa vapaalla kädellä piirtämistä

Ei kikoissa kovin paljon kehuttavaa ollut. Lankaimen käyttöä lukuunottamatta apuvälineet tuntuivat tekevän vain enemmän sotkua kuin mitä vapaalla kädellä saisi aikaan.

Vaikuttaisikin siltä, että harjoitus tekee mestarin -oppi täytyy ottaa käyttöön – tai sitten tyytyy trendikkään epätarkkaan sormenjälkirajaukseen