Hiusmuotoilija Harri Paananen kertoo, minkälainen hiusmalli sopii juuri sinulle.

Kuvat All Over Press

Sydämen muotoiset kasvot

Sydämenmuotoisissa kasvoissa on pieni, kapea leuka sekä korkeat poskipäät ja otsa. Siroleukaiselle paras tukkatyyli
on A-linjainen eli päältä  litteä ja latvoista runsas.

Tällainen hiusmalli tuo runsautta leuan ympärille ja tasapainottaa kasvoja. Hiukset saavat ulottua reilusti korvien alle. Lyhyempi malli nostaa korkeita poskipäitä entisestään esiin, jolloin leuan kapeus korostuu.

Pitkiä hiuksia on syytä keventää. Hyvä vinkki on jättää kerrostetut hiukset kasvojen sivuilta vapaiksi ponnaria käyttäessä.

Niskasta lyhyt malli ja paksu otsatukka saavat leuan vaikuttamaan entistä pienemmältä.

Siro leuka tarvitsee volyymia niskaan. Näyttelijä Kate Hudsonin kutrit laskeutuvat harteille tuoden runsautta leuan alueelle.

Heilläkin on sydämenmuotoiset kasvot: Victoria Beckham, Jennifer Aniston, Sara La Fountain, Satu Silvo.

Pitkät kasvot

Pitkulaisten kasvojen tunnusmerkkejä ovat pitkä nenä ja leuka. Poskipäät ovat yleensä matalat ja otsa kapea.

Otsatukka on paras keino lyhentää kasvojen pitkänomaisuutta.
Mallilla ei ole merkitystä, tasapitkä tai rikottu, kaikki käy. Myös selkeällä sivujakauksella pystysuoraa vaikutelmaa voi häivyttää tehokkaasti. Jos sinulla on pitkät hiukset, pyydä kampaajaa kerrostamaan niitä kasvojen sivuilta, nenän korkeudelta. Se luo vaikutelman leveämmistä kasvoista.

Jos et halua korostaa kasvojen pituutta, vältä keskellä olevaa jakausta tai täysin tasamittaista puolipitkää mallia. Unohda myös otsalta ylöspäin nousevat kampaukset.

Otsatukka katkaisee kasvojen pituutta. Silmän päälle laskeva sivuotsis sopii näyttelijä Rumer Willisille.

Heilläkin on pitkät kasvot: Liv Tyler, Sarah Jessica Parker, Cher, Jenni Räikkönen ja Kiira Korpi.

Pyöreät piirteet

Pyöreissä kasvoissa leuka on lyhyt ja otsa matala. Pukevimpia ovat hiustyylit, jotka saavat kasvot vaikuttamaan soikeammilta. Hieman sivuun vedetty jakaus ja pieni epäsymmetria rikkovat pyöreyttä.

Suosi pystysuoraa linjaa, joka syntyy, kun pituus ulottuu leuan alle. Toimivaa kulmikkuutta antava hiusmalli on esimerkiksi polkkatukka graafisella otsiksella. Myös päältä kohotetut kampaukset tuovat kasvoille pituutta. Pitkissä hiuksissa
sivuilta rikottu, kasvoja kehystävä leikkaus saa naaman näyttämään kapeammalta. Vältä voimakkaasti
sivulla olevia jakauksia.

Rikotut linjat selkeyttävät pyöreää muotoa. Toispuoleinen kampaus pukee laulaja Taylor Swiftiä.

Heilläkin on pyöreät kasvot: Kirsten Dunst, Cameron Diaz, Sanna Kiiski, Ria Kataja, Jaana Pelkonen.

Kulmikkaat kasvot

Neliömäisissä kasvoissa otsa on usein matala ja leveä. Leuka on
vahva ja terävälinjainen.

Kun kasvojen luusto on selkeä, kiharoilla ja kerrostuksilla voi rikkoa kulmikasta vaikutelmaa. Myös epäsymmetriset leikkaukset pehmentävät voimakkaita piirteitä. Kasvojen ympärille laskeutuvat yksittäiset suortuvat häivyttävät voimakasta leukaa helposti. Keskijakaus sopii tälle kasvotyypille loistavasti, sillä se leikkaa leveän otsan sivut pois näkyvistä.

Pitkähiuksisten ei kannata vetää kaikkia hiuksia tiukasti pois kasvoilta ponnarille tai suosia kauttaaltaan sileitä malleja. Niinpä tiukan graafiset leikkaukset eivät ole paras vaihtoehto.

Kiharat tuovat pehmeyttä kasvoille. Loivat laineet pehmentävät näyttelijä Anna Paquinin ilmettä.

Heilläkin on kulmikkaat kasvot: Salma Hayek, Paris Hilton, Martina Aitolehti, Kristiina Komulainen.

Hiusmuotoilija Harri Paananen kouluttaa kampaajia Miraculos Oy:ssä.

”Monilla on väärä käsitys kasvojensa mallista. Kuvitellaan, että kasvot ovat pyöreät, vaikka vain otsa on leveä tai poskipäät ovat korkeat. Myös neliön muotoiset ja pyöreät kasvot sekoitetaan toisiinsa. Oikealla leikkauksella ja viimeistelyllä pystytään helposti tasapainottamaan kasvojen suhteita.”

Kasvojen puhdistusainetta voi käyttää oman harkinnan mukaan. Asiantuntija kertoo, miten sopiva naamanpesutahti löytyy.

Moni oppi jo nuorena, että kasvot tulee pestä aamuin illoin, jotta välttyy epäpuhtauksilta.

Toisaalta viime aikoina on alettu varoitella kasvojen liiallisesta pesemisestä. Jos kasvoja pesee usein ja liian voimakkailla aineilla, iho saattaa ärtyä ja mennä jopa huonompaan kuntoon.

Viime aikoina on hehkutettu esimerkiksi hellävaraista mutta tehokasta tuplapuhdistusta sekä pohdittu, olisiko sittenkin parempi pestä kasvot vain kerran päivässä.

Tarvitseeko kasvoja sitten pestä ollenkaan? Mitä tapahtuu, jos ei pese?

Harva on valmis kokeilemaan, mutta Allure-sivusto kysyi asiaa asiantuntijalta.

Pesemättömyyden seuraukset riippuvat ihotyypistä, dermatologi Soren White sanoo. Pääsääntö kuitenkin on, että iho-ongelmat todennäköisesti pahenevat. Rasvainen iho alkaa pukata pintaansa finnejä, ja kuiva iho muuttuu kuivemmaksi ja sameammaksi.

Kasvojen pesu vedellä voi riittää

Jos ihoa ei pese tai sen puhdistaa huonosti, kasvoille kertyy meikkiä, rasvaa, likaa, pölyä, saasteita, hikeä ja kuolleita ihosoluja. Töhnäkerros heikentää myös ihonhoitotuotteiden toimintaa.

Peseminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä ennen kuin iholle on oikeasti kertynyt likaa, asiantuntija huomauttaa.

Kasvojen likaantumiseen vaikuttavat ihotyyppi sekä elinympäristö.

Töhnäkerros heikentää ihonhoitotuotteiden toimintaa.

Soren White neuvoo Alluren jutussa, että kuivaihoisille voi monessa tapauksessa riittää vedellä huuhtelu, jos kasvot eivät ole erityisen likaiset. Kun puhdistusaine ei irrota ihossa luontaisesti olevia öljyjä, kasvojen kosteustasapaino säilyy.

Muilla ihotyypeillä paras pesutiheys riippuu siitä, kuinka paljon kasvot rasvoittuvat ja likaantuvat. Kaksi kertaa päivässä puhdistusaineen kanssa on silti maksimi.

Peitevoide kuuluu silmien alle ja näppyjen päälle, mutta myös muissa kasvojen kohdissa sillä on käänteentekevä vaikutus.

1. Nenänpielissä

Joskus peilistä katsovat vähemmän reippaat kasvot, ja asialle tekisi mieli tehdä jotain. Tuntien pakkelointisessioon ei tarvitse ryhtyä, sillä jo punoituksen peittäminen tekee kasvoille ihmeitä. Lähes jokaisella on punaisuutta nenänpielissään, joten niihin kannattaa sipaista ohut kerros peitevoidetta. Punoituksen lisäksi peitevoide häivyttää tummuutta.

Byrdie-sivuston toimittaja kirjoittaa, että hänen maailmansa mullistui, kun hän näki meikkitaiteilijan levittävän peitevoidetta mallin nenän ympärille. Pienellä kikalla on yllättävän iso vaikutus siihen, kuinka virkeiltä kasvot näyttävät.

2. Silmien ulkonurkissa

Moni sutii peiteainetta silmien alle, lähelle sisänurkkaa, mutta myös ulkonurkissa on usein häivähdys tummuutta. Sipaus peitevoidetta ulkonurkkiin tuo kirkkautta ja nostaa katsetta.


3. Leuassa

Leukaan kertyy helposti epäpuhtauksia, jotka jättävät jälkeensä tummia jälkiä. Peitevoide häivyttää värimuutokset, ja koko kasvojen iho näyttää tasaisemmalta.

4. Nenänvarressa

Nenä on meikissä se kohta, joka paljastaa meikkaajan. Voiteilla ja puutereilla on tapana kökkööntyä nenän iholla päivän mittaan, joten nenän meikkikerros kannattaa pitää mahdollisimman ohuena. Ranskalaisnaiset jopa pyyhkivät meikin nenästä pois, jotta kasvot eivät näyttäisi meikatuilta.

Vaaleaa peitevoidetta tai valokynää voi kuitenkin käyttää nenänvarressa korostusvärinä. Nenänvarren korkeimpaan kohtaan levitetty (ja huolella häivytetty) vaalea sävy saa nenän näyttämään kapeammalta ja tuo valoa kasvojen keskiosaan.

Koko nenänpäätä ei kuitenkaan kannata pakkeloida piiloon, vaan ihon luonnolliset sävyt saavat kuultaa meikin läpi. Usein korostusväri neuvotaan levittämään nenään huutomerkin muotoisesti: pitkä viiva nenänvarren keskiosaan ja piste nenänpäähän.


5. Silmäluomilla

Kuten silmänalusihon, myös silmäluomien iho on hyvin ohut. Verisuonet kuultavat helposti niiden läpi, mikä saa silmäluomien ihon näyttämään epätasaisen väriseltä.

Vaikka ei käyttäisi silmämeikkiä, peitevoidetta voi sutaista silmäluomille ohuen kerroksen. Häivytä se aina kulmakarvoihin asti, niin iho näyttää takuulla tasaiselta ja katse pirteämmältä. Peitevoiteen voi kiinnittää esimerkiksi irtopuuterilla, jotta se pysyy iholla pidempään.