Contour-kuningatar Kim Kardashian käyttää vaaleaa korostusväriä nenässään, leuassaan ja silmiensä alla. Kuva: Reuters.
Contour-kuningatar Kim Kardashian käyttää vaaleaa korostusväriä nenässään, leuassaan ja silmiensä alla. Kuva: Reuters.

Tämä ei ole meikkikikka helpoimmasta päästä, mutta se tekee kasvoista upean linjakkaat. Contouring-meikkiin ovat hurahtaneet monen starat ja nyt myös kotimaiset bloggarit.

Alun perin näytösmalleille ja muotikuvauksiin kehitetyllä contouring-meikkauksella voi näyttävästi korostaa haluamiaan ja häivyttää muita osia kasvoistaan. Kun supertähdet, kuten seurapiirijulkkis Kim Kardashian ja muusikko Nicki Minaj, innostuivat meikkaustyylistä, moni muukin alkoi julkaista Instagramissa contour-selfieitään ja meikkausvinkkejään.

Nyt myös suomalaisnaiset ovat ryhtyneet kokeilemaan, miten kasvojen muotoa voi muuttaa contouraamalla. Esimerkkejä löydät Instagramista hashtagilla #contour.

Meikkaustyylin nimi tulee englannin kielen sanasta contour, joka tarkoittaa ääriviivaa. Näyttelijä Kristen Stewartsin meikkaaja Beau Nelson kertoi Teenvoguelle, että contour-meikkauksen tarkoitus on luoda illuusio esimerkiksi kapeammasta nenästä.

Contour-meikkauksessa kasvoille luodaan muotoja tummalla ja vaalealla korostusvärillä. Nelson tähdentää, ettei meikkausta ole tarkoitus huomata, vaan kyse on nimenomaan illuusion luomisesta. Tummalla värillä häivytetään esimerkiksi hiusrajaa, ohimoita, nenänpieliä ja leukaperiä. Vaalealla korostusvärillä voidaan nostaa esille leuan tai nenän keskiosaa, silmiä tai amorinkaarta.Hups, Nicki Minaj! Selvästi näkyvät rajat ovat contour-meikkauksen pahimpia virheitä. Kuva: Reuters.


Vajarit, ei överit

Koska contouring-meikkauksessa käytetään vahvoja värejä, myös virheet, kuten liian selvät meikkirajat, näkyvät kasvoilla armottomasti. Esimerkiski Kim Kardashianin nenänpielessä olevan tumman viivan tuskin oli tarkoitus näkyä.

Yksi Suomen seuratuimmista bloggaajista, Mungolifen Anna Vanhanen, on esitellyt contour-kokeilunsa tuloksia Instagramissa. Alla olevassa kuvassa Annan kasvot ovat vielä meikkipohjavaiheessa:

Playing around with my new @anastasiabeverlyhills #cream #contourkit

Kuva, jonka Mungolife (@mungoanna) julkaisi

Contour-meikkiin tarvittava meikkipaletti voi maksaa jopa 40–60 euroa. Esimerkiksi Mungo-Annan käyttämä, suositun Anastasia-merkin Beverly Hills Contour Kit -paletti maksaa useimmissa nettikaupoissa lähes 60 euroa.

Contour-meikin saa toki aikaan edullisemmillakin tuotteilla. Esimerkiksi Costume-bloggaaja Erika Naakka esittelee Nude-blogissaan käyttävänsä contour-meikin tekemiseen Isadoran luomiväripalettia. Blogissa annetaan hyvä vinkki: mitä varjostuksiin tulee, mieluummin vajarit kuin överit.

Häivytä hyvin!

Miten tehdä luonnollinen contour-meikki, josta eivät erotu tummat viivat tai huolittelemattomat rajat? Hanki hyvät pohjatiedot, ennen kuin yrität meikkiä tärkeisiin iltajuhliin. Cosmopolitan on listannut, mitä virheitä paletin kanssa voi tehdä.

Näin vältät pahimmat mokat:

1. Häivytä, häivytä ja häivytä!

2. Muista häivyttää myös vaalea korosteväri tarpeeksi hyvin.

3. Älä käytä liian vaaleaa väriä silmien ympärillä.

4. Laita poskipunaa maltillisesti!

5. Valitse korostesävy tarkkaan, ettei se ole liian tumma ihollesi.

Yksi suosituimmista suomalaisista kauneusvideobloggaajista, Nella Törnroos, on esitellyt hienovaraisen contour-meikin saloja videossaan.

Lue lisää:

Näin peset meikkisiveltimet oikein

Muuta päivämeikki bilelookiksi yhdellä tuotteella

Neljä askelta parempaan kauneudenhoitoon

Lämmin, viileä vai neutraali – nyt otetaan viimein selko ihon pohjasävystä.

Mikäli paneutuu meikkaamiseen yhtään peruspuuterointia enempää, päätyy aika nopeasti yhden hyvin yleisen kysymyksen äärelle.

Mikä on ihosi pohjasävy?

Joidenkin kohdalla sen selvittäminen on helppoa, ja ne perinteisimmät kikat toimivat: ranteen verisuoniin kurkkaaminen tai sen pohtiminen, sopivatko itselle paremmin kulta- vai hopeakorut. Sinisinä hohtavat verisuonet ja hopeakorut paljastavat viileän pohjasävyn, ja vihertävät suonet ja kultakorut lämpimän.

Jos kumpikaan ei osu aivan kohdalleen, iho on hyvin todennäköisesti pohjasävyltään neutraali eli jotain siltä väliltä.

Näyttelijä Jennifer Anistonia pidetään hyvänä esimerkkinä julkkiksesta, jolla on neutraali ihon pohjasävy. Kuvista pohjasävyä voi kuitenkin olla hieman vaikea arvioida. Kuva: Reuters
Näyttelijä Jennifer Anistonia pidetään hyvänä esimerkkinä julkkiksesta, jolla on neutraali ihon pohjasävy. Kuvista pohjasävyä voi kuitenkin olla hieman vaikea arvioida. Kuva: Reuters

Joskus ihon pohjasävyä voi kuitenkin olla vaikea arvioida. Jossakin valossa näkyy enemmän keltaista ja vihreää, toisessa sinistä ja punaista. Silloin kannattaa kokeilla myös näitä kikkoja:

1. Valkoinen vai luonnonvalkoinen

Usein pohjasävyn selvittämiseksi neuvotaan nostamaan valkoinen paperi lähelle kasvoja ja katsomaan, heijastavatko kasvot enemmän keltaista vai sinistä, punaista tai vaaleanpunaista.

Parempi keino on kuitenkin pukea ylle vuoronperään puhtaanvalkoinen ja luonnonvalkoinen vaate. Byrdie-sivuston mukaan puhdas valkoinen näyttää paremmalta lämminsävyisellä. Jos puhtaanvalkoinen sen sijaan vie kasvoilta värit, ihon pohjasävy on todennäköisemmin viileä ja kasvot näyttävät raikkaammilta luonnonvalkoisen lähellä.

Ennen testiä hiukset kannattaa laittaa tiukalle poninhännälle ja pestä kasvoilta kaikki meikit.

Laulaja Rihannan iho on pohjasävyltään lämmin. Kuva: Reuters
Laulaja Rihannan iho on pohjasävyltään lämmin. Kuva: Reuters

2. Ruskettuminen

Auringonottoa ihon pohjasävyn selvittämistarkoituksessa ei voi tietenkään suositella, mutta jos iho nyt jostakin syystä sattuu kuitenkin saamaan väriä, on hyvä mahdollisuus saada myös pohjasävy selville.

Meikkaaja Beau Nelson kertoo Peoplen artikkelissa, miten eri pohjasävyiset ihot käyttäytyvät ruskettuessaan:

  • Lämmin pohjasävy näkyy yleensä saman tien kullanhohtoisena rusketuksena.
  • Viileä pohjasävy on todennäköisin, jos iho muuttuu auringossa pinkiksi eli palaa helposti ja myös pysyy vaaleanpunasävyisenä.
  • Neutraali iho saattaa muuttua ensin punaiseksi, mutta sitten tavanomaisen ruskettuneeksi.

Jos iho näyttää helposti harmahtavalta, se saattaa olla oliivinsävyinen. Silloin pohjasävy taittaa vihreään, kuten näyttelijä Jessica Alballa. Kuva: Reuters
Jos iho näyttää helposti harmahtavalta, se saattaa olla oliivinsävyinen. Silloin pohjasävy taittaa vihreään, kuten näyttelijä Jessica Alballa. Kuva: Reuters

3. Iiristen värien tarkastelu

Silmät voivat olla perusväriltään siniset, ruskeat tai jotain muuta, mutta kun iiriksiä katsoo oikein läheltä, niissä näkyy pieniä ripauksia muitakin sävyjä. Jos silmät heijastelevat lämpimiä ja kullanhohtoisia hippusia, ihon pohjasävykin on todennäköisesti lämmin. Jos silmissä sen sijaan näkyy enemmän harmaata ja viileitä sävyjä, pohjasävy lienee viileä.

Poskipunalla voi meikata itsensä näyttämään joko viettelevältä tai viattomalta.

Mihin kohtaan poskipuna kuuluu? Kysymykseen ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Eri poskipunasijoitteluilla saa aikaan erilaisia kasvomeikkejä.

Perinteisimmät levitystavat lienevät hymyileminen ja poskipäille levittäminen sekä poskipunan häivyttäminen viistosti kohti korvaa.

Muun muassa Hadideja, Kardashianeja ja Jennereitä meikkaava Patrick Ta paljastaa Alluren jutussa, mitä eroa eri poskipunatekniikoilla oikeastaan on. Levitystyyli kannattaa valita sen mukaan, millaisilta kasvojensa haluaa näyttävän.

Söpö ilme syntyy pyöreästi poskipäille levittämällä. Japanissa suositaan Tan mukaan jopa humalaisen vaikutelman luovaa tyyliä, jossa poskipunaa levitetään silmien alle ja nenänvarren yli.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Reunited With Angel @jennadewan Hair By @kathleen_hair Makeup By @patrickta Assisted By @jentioseco

Henkilön Patrick Ta (@patrickta) jakama julkaisu

Tokiossa vieraillessaan Ta myös huomasi, että trendikkäät kaupunkilaiset levittävät poskipunaa ohimoilleen.

– Se oli hyvin hienovaraista. Se ei näyttänyt muotilehtimäiseltä, vaan osalta heidän arkeaan.

Seksikkyys on enemmän Tan amerikkalaisten asiakkaiden mieleen. Heille meikkaaja sivelee poskipunaa poskipäiden korkeimmalle kohdille, jotta kasvot näyttävät moniulotteisemmilta ja kulmikkaammilta. Punaa ei kannata tuoda liian lähelle poskipäitä.

Instagram-meikkityylissä suositaan usein nimenomaan linjakkaampaa poskipunatyyliä.

Myös sävyllä on väliä. Söpöön tyyliin sopivat heleät pinkit ja raikkaat punaiset, seksikkääseen neutraalit ja murretut sävyt. Tan mukaan Japanilaiset ovat tosin siirtymässä pinkistä poskipunasta oranssin ja korallin sävyihin.