Kun pukeutuu valkoiseen, huulet ja posket kaipaavat väriä. Kuva: Shutterstock
Kun pukeutuu valkoiseen, huulet ja posket kaipaavat väriä. Kuva: Shutterstock

Jos herttuatar Catherinekin meikkasi itse häihinsä, myös sinä pystyt siihen.

Kevään juhlakausi lähestyy, ja jokainen haluaa tietenkin näyttää tärkeänä päivänään – olivat kyseessä sitten häät tai valmistujaiset – mahdollisimman hyvältä.

Moni turvautuu ammattilaisen tekemään meikkiin, mutta ei senkään onnistuminen ole satavarmaa. (Tosin huolellinen keskustelu toiveista ja koemeikin tekeminen ennen juhlapäivää takaavat yleensä aika hyvän lopputuloksen.)

Meikin voi tietenkin tehdä myös itse, tekihän Kate Middletonkin kuninkaallisiin häihinsä! Kontrollifriikille se voi olla jopa parempi vaihtoehto kuin toisen meikattavaksi suostuminen. Se ei ole kovin vaikeaa, koska loppujen lopuksi juhlapäivänä haluaa yleensä vain näyttää vähän tavallista huolitellummalta. Erikoisemmat kokeilut voi toteuttaa joskus muulloin.

Kokosimme parhaat vinkit meikkaamisen avuksi.

1. Harjoittelu ja huolellisuus

Urheilijakaan ei lähde hakemaan huippusuoritusta ilman, että takana on treenikertoja. Myös juhlameikki kannattaa tehdä pari–kolme kertaa alusta loppuun, jotta h-hetkellä ei tarvitse enää tehdä muuta kuin noudattaa laatimaansa suunnitelmaa.

Toinen tärkeä seikka on tehdä niin huolellista jälkeä kuin pystyy ja myös varata sille tarpeeksi aikaa, koska amatöörimeikkaajan otteet eivät yleensä ole yhtä varmat kuin ammattilaisella. Kiireessä tulee helposti hutiloitua.

H-hetkellä ei tarvitse enää tehdä muuta kuin noudattaa laatimaansa suunnitelmaa.

2. Etsi inspiraatiokuva

Tärkeä osa valmistautumista on miettiä, mikä meikkityyli sopii juhlavaatteisiin, kampaukseen, tapahtumaan ja persoonaasi parhaiten. Näyttävät silmänrajaukset? Hehkuvat punaposket? Herkullinen huulipuna? Päätä tyyli, jonka toteutat ja pysy siinä. Inspiraatiota kannattaa etsiä esimerkiksi Pinterestistä, joka on pullollaan kauniita kuvia ja hyviä ideoita – sekä käteviä, kuvallisia ohjeita.

3. Silmämeikki ennen ihoa

Arjessa meikkausjärjestyksellä on harvoin väliä, mutta mitä enemmän luomille levittää värejä, sitä todennäköisemmin niitä päätyy myös muualle kasvoille.

Silmien alle varissut, tumma luomiväri tekee meikkipohjasta helposti suttuisen näköisen, joten varmempaa on tehdä silmämeikki ensin, pyyhkiä sotkut kasvojen iholta ja tehdä pohjameikki vasta sen jälkeen.

Lue myös: Tiedätkö oikean järjestyksen? Näin kasvot kannattaa meikata

4. Huomio perusasioihin

Juhlameikki onnistuu varmimmin, kun kiinnittää huomiota perusasioihin: heleään ihoon, siisteihin kulmakarvoihin ja kauniisti silmiä kehystäviin ripsiin. Kun ne ovat kunnossa, loppumeikkiin ei tarvitse juuri nähdä vaivaa. Vähän luomiväriä, ripsirajan tummentaminen ja täydellinen huulipuna – siinähän tyyli jo on.

Irtoripset voi korvata ripsien puuteroinnilla.

Jos edessä on uuden meikkivoiteen ostaminen, kannattaa astella rohkeasti tavaratalojen meikkiammattilaisten luo, sillä he osaavat auttaa oikean sävyn ja koostumuksen valinnassa sekä antaa vinkkejä ihon meikkaamiseen. Lue tästä jutusta myös meikkaaja Mariela Sarkiman neuvot onnistuneisiin meikkipohjaostoksiin.

5. Tuuheammat ripset puuteroimalla

Irtoripset kuuluvat juhlameikkiin, mutta niiden kiinnittäminen vaatii jonkin verran harjoittelua. Popsugar-sivusto vinkkaa, että näyttävät ripset saa huomattavasti helpommin tupsuttelemalla ripsiin irtopuuteria ennen ripsivärin levittämistä. Se tekee ripsistä juuri sopivasti tuuheammat.

Lue lisää ripsivärin levitystekniikoista: Näyttävä silmämeikki pelkän ripsarin avulla – 4 kikkaa megaripsiin

6. Morsian, testaa valkoisissa – ja ota kuva!

Häämeikissä on vielä omat kiemuransa, koska asun väri on yleensä valkoinen. Siksi myös meikkiä kannattaa testata valkoinen t-paita yllään, meikkitaiteilija Carolina Barnes neuvoo Marie Clairen häämeikkijutussa.

– Niin näet, miltä meikki näyttää vaaleaa väriä vasten. Ota itsestäsi kuva päivänvalossa ilman salamaa ennen kuin ostat mitään, jotta saat käsityksen siitä, miltä meikki näyttää.

Ammattilaisten mukaan häämeikissä pitää olla hieman tavallista enemmän väriä, jos mekko on valkoinen, koska muuten kokonaisuudesta tulee kalvakka. Poski- ja huulipunaa ei kannata missään tapauksessa skipata.

Näyttävä mutta rento kampaus ei vaadi lämpökäsittelyjä tai suurta tuotearsenaalia.

Mitä toivot juhlakampaukselta? Aika moni havittelee näyttävyyttä ja juhlan tuntua, jotakin erilaista kuin tavallisena päivänä. Liian sliipattu ja kireä tukka ei kuitenkaan saisi olla, vaan rentouttakin kaivataan.

Ehkä siksi leteillä viimeistellyistä rennoista nutturoista on tullut niin suosittuja juhlakampauksia. 

Kampaajan tuolissa saat täydellisen kuohkean ja pitävän kampauksen, mutta onnistunut juhlanuttura on mahdollista loihtia myös omaan päähän – jopa ilman etukäteen kihartamista. Hiuslakkaa erityisempiä tuotteita ei tähän nutturaan tarvita. 

Katso videolta, miten letit ja nutturan voi yhdistää tyylikkään rennoksi juhlatukaksi.

Silmänrajauksissa on muutosvoimaa. Kuvat: Marjut Laukia
Silmänrajauksissa on muutosvoimaa. Kuvat: Marjut Laukia

Silmänrajaus on helppo keino muuttaa koko kasvojen ilmettä, ainakin jos on kärsivällinen ja tarkkakätinen.

Kulmakarvojen kehutaan usein muuttavan koko kasvojen ilmettä, ja niinhän ne tekevätkin – katso vaikka tämä video. Mutta on sitä muitakin meikin osa-alueita, joilla voi vaikuttaa koko olemukseensa. Esimerkiksi silmänrajaus. 

Kokeilimme kuutta erilaista klassista rajausta ja kuvasimme todistusaineiston siitä, miten merkittävästi rajauksella voi vaikuttaa siihen, miltä silmät näyttävät ja miltä koko meikki vaikuttaa.

Katso ja päätä itse, millainen rajaus on imartelevin! Rajausten ulkonäkö toki riippuu erittäin paljon silmien muodosta. Tarkista tästä listasta, millainen rajaus sopii parhaiten silmiesi muotoon.

Vertailukuva

Jotta suuri rajausvertailu olisi uskottava, täytyy tietysti julkaista myös vertailukuva ilman rajauksia. Ripsiväri tosin tuo tummuutta ripsien tyveen.

1. Yläsisärajaus

Testaajan kommentti: Luulin, etteivät silmäni ole herkät, mutta auts! Yläluomen rajaaminen ripsien alapuolelta oli työn ja tuskan takana. Lopputulos kuitenkin palkitsee. Yläsisärajaus on siitä ihana rajaus, että se on helppo saada symmetriseksi.

2. Ohuen ohut rajaus

Testaajan kommentti: Mahdollisimman ohut tussirajaus tuo katseeseen terävyyttä ilman, että silmän muoto muuttuu miksikään. Tämän voisin ottaa arkikäyttöön.

3. Hieman paksumpi rajaus

Testaajan kommentti: Juuri sopivan paksuisen rajauksen luominen vaatii tarkkaa kättä, ja silmän ulkonurkan lähestyessä meinaa mennä sormi suuhun; miten tämän rajauksen saisi päätettyä tyylikkäästi? Lopputulos on kuitenkin nätti. 

4. Kissarajaus

Testaajan kommentti: Klassinen, näyttävä kissarajaus on yksi ikisuosikeistani, mitä meikkiin tulee. Harmi vain, että se ei sovi silmieni muotoon kovin saumattomasti. Rajaus näyttää kuvassa kivalta, mutta kun suljen silmäni, rajauksen yhtenäinen linja on mennyttä. 

Vaikka olen perehtynyt koottuihin kissarajausvinkkeihin, menee tämän rajauksen tuhraamiseen testin pisin aika. 

5. Alasisärajaus

Testaajan kommentti: Sisärajaus alaluomelle on lastenleikkiä yläluomen sisäpinnan rajaamiseen verrattuna. Koska silmämeikkikynästä ei lähde tarpeeksi väriä, taputtelen päälle geelimäistä rajausväriä. Tulos on intensiivinen – vähän liiankin.

6. Smoky eye -rajaus ylä- ja alaluomella

Testaajan kommentti: Nämä rajauskynällä ja luomivärillä luodut sumusilmät ovat niin voimakkaat, että iiriksetkin näyttävät tavallista kalpeammilta. Smoky eye -rajaus voisi toimia vahvan juhlameikin parina. Ainakin kulmakarvat pitäisi piirtää tummemmiksi.

Ruskealla rajauskynällä ja luomivärillä toteutettuna tämä meikki  näyttäisi paljon luontevammalta. Jos taas haluaisin seurata trendejä, lisäisin tähän lookiin vielä vähän kiiltoa.