Ja puristeluhan tunnetusti vain pahentaa tilannetta. Kuva: Shutterstock
Ja puristeluhan tunnetusti vain pahentaa tilannetta. Kuva: Shutterstock

Leuan akne ja ihottuma ovat viheliäisiä vaivoja, joihin tepsivät vain täsmälleen oikeat hoitokeinot.

Leuka on yksi yleisimmistä paikoista, johon näppylöitä ilmestyy. Kaikkein yksinkertaisin syy siihen saattaa olla kasvojen koskettelu – käsistä iholle päätyy likaa ja bakteereja, ne jäävät jumiin ihohuokosiin ja lopputuloksena on finni jos toinenkin.

Aina kuitenkaan edes pidättäytyminen näpräilystä, huolellinen puhdistus ja akneihon tuotteet eivät auta. Kun edellinen näppy paranee, uusia putkahtelee pintaan.

Ihonhoitoekspertti Renée Rouleau kirjoittaa sivustollaan, että leuka-aknen syy on usein hormonaalinen. Hormonit säätelevät ihon öljyntuotantoa, ja monen naisen leukanäpyt kulkevatkin käsi kädessä kuukautiskierron kanssa. Finnit ovat usein vielä pahimmasta päästä, kystisiä eli syvällä ihon alla. Siksi kuivattavat ihonhoitotuotteet tehoavat niihin hitaasti.

Siksi Rouleau neuvookin kokeilemaan parin viikon ajan, helpottaisiko ruokavaliomuutos tilannetta. Hän edustaa kiisteltyä koulukuntaa, joka uskoo maitotuotteiden aiheuttavan finnejä. Maidon jättämisen lisäksi jotkut ovat kertoneet saaneensa helpotusta näppylöihin jätettyään myös perinteiset ”pahikset” eli sokerin ja vehnän.

Ennaltaehkäisyssä auttaa salisyylihappopitoisen hoitotuotteen käyttäminen paikallisesti. Se ei kuivata ihoa, mutta pitää aknea aiheuttavat bakteerit kurissa.

Monen naisen leukanäpyt kulkevat käsi kädessä kuukautiskierron kanssa.

Ei välttämättä akne

Ihotautilääkäri Harold Lancer muistuttaa Hello Giggles -sivustolla, että iho saattaa oireilla muutenkin kuin aknen vuoksi. Melko yleinen leuan alueen riesa on perioraalidermatiitti eli suunympärysihottuma. Se oireilee tiheinä, pieninä märkänäppylöinä leuassa ja suun ympärillä. Duodecimin Terveyskirjaston mukaan ihottuman saattavat laukaista ehkäisypillerit, kortisonivoiteet tai kosmetiikka.

Koska kyse ei ole aknesta, perinteiset finnilääkkeet eivät perioraalidermatiittiin auta.

Terveyskirjaston mukaan itsehoidoksi suositellaan kosmetiikkatuotteiden vaihtamista erimerkkisiin ja ihon pesemistä saippualla vähintään kahdesti viikossa. Ruusufinnin ja sienitautien hoitoon tarkoitetut voiteet saattavat auttaa. Jos oma hoito ei tepsi, lääkäri voi määrätä esimerkiksi antibioottikuurin ja -voidetta. Hoidot ovat yleensä pitkiä.

Harold Lancer kannustaa potilaitaan myös tiukkaan ruokavalioon. Maidon lisäksi pannaan joutuvat kahvi ja lähes kaikki hiilihydraatit. Ennen radikaaleja elämäntapamuutoksia kannattaa kuitenkin käydä varmistamassa oikea diagnoosi ja jutella lääkärin kanssa parhaista mahdollisista hoitokeinoista.

Eivoikuinihmetellä

Ilmestyykö leukaasi kipeitä ihonalaisia finnejä? Kiistelty ruokavaliomuutos voi helpottaa

Ei hitto sanonko mitä siis esim. jos tuote on uusi niin sitten kirpputori ei ole oikea myyntipaikka tuotteelle. Vaikka 200e upouusi käyttämätön takki niin jos haluat sen myydä kirppiksellä niin hinta on max 40e millä menee kaupaksi ja jos haluat 100e niin myy jossain muualla kuin kirppiksillä. Sekä ei se ole mitään tuottoa kun tavarat on ostetu kallimmaalla itse :D Ei hitto näitä juttuja.
Lue kommentti

Meikkivoiteen skippaaminenko säästää aikaa? Ei säästä, jos meikittömänä hehkuva iho tarkoittaa monivaiheista ihonhoitorutiinia.

Raikkaan, kuulaan ja jopa hieman kiiltävän näköinen meikki on nyt kaikkein trendikkäin. Ihon halutaan hehkuvan sisäistä ja heijastavan ulkoista valoa. 

Kiiltävän kuulaan ihon trendi tuntuu olevan kuin raikas tuulahdus pakkelintäyteisten contouring-vuosien jälkeen. Mieleen saattaa jopa juolahtaa, josko meikkirutiinista voisi säästää minuutteja jättämällä meikkipohjan kokonaan väliin.

Näyttää kuitenkin siltä, että meikkivoiteeton, raikkaana hehkuva meikki ei ihan onnistu noudattamaan vähemmän on enemmän -ajatusmaailmaa. Byrdie-kauneussivustolla intoillaan, että meikkivoiteen skippaaminen on nyt mahdollista – ja se vaatii vain kuusi (!) yksinkertaista askelta.

Toisin sanoen yhden meikkivaiheen voi jättää väliin, kunhan ottaa tilalle kuusi muuta. Mikä tässä ei kuulosta helpolta?

Kuulaan ihon trendi taitaa olla samaa sarjaa kuin muutkin niin kutsutut meikittömät meikit: paljolla vaivalla vaivattoman näköinen lopputulos. 

On meikkivoiteettomassa meikissä toki hyviäkin puolia. Iho saa hengittää, ja kesällä aurinkovoiteen ja hien jäljiltä kiiltävä naama on trendikäs. Ainaisen juuri sopivan meikkivoidesävyn metsästyksen voi laittaa tauolle. 

Ilman meikkivoidetta on myös vaikeaa syyllistyä yhteen kaikkien aikojen klassisimmista meikkimokista eli vääränväriseen meikkivoiteeseen. 

Jos meikkivoiteettoman meikin kuusi askelta Byrdien mukaan vielä kiinnostavat, tässä ne tulevat:

  1. Käytä happoja. Hoida ja kuori kasvoja aineilla, jotka sisältävät esimerkiksi AHA- tai PHA-happoja. Happojen tarkoitus on poistaa kuollutta ihosolukkoa ja heleyttää siten ihoa.
  2. Hiero kasvojasi. Kasvohieronta sekä rentouttaa että virkistää. Lue vinkit omatoimiseen kasvohierontaan.
  3. Pikanaamioi. Koska kenelläkään ei ole enää aikaa mihinkään, kosmetiikkateollisuus on kehittänyt minuutin kasvonaamiot. Erityisen suosittuja ovat nyt C-vitamiinia sisältävät tuotteet, jotka suojaavat ja kirkastavat ihoa.
  4. Kirkasta. Suosi seerumeita, joilla on ihoa kirkastava ja ihonsävyn vaihtelua tasoittava vaikutus. 
  5. Piilota ihohuokoset. Ihohuokosten erottuminen, juonteet ja epätasaisuudet ovat normaalisti iholla esiintyviä ilmiöitä. Katsetta voi kuitenkin harhauttaa pois edellä mainituista käyttämällä tuotteita, jotka sisältävät valoa heijastavia osia. 
  6. Huijaa. Ei ole helppoa näyttää täydellisen huolitellulta ilman meikin häivähdystäkään! Niinpä Byrdiessäkin todetaan, että pieni vilppi on sallittua. Kokeile kevyitä meikkivoiteita niinä päivinä, joina kaipaat pigmenttien apua kasvoillesi. 

Täydellisen ihon tavoitteluun on tällä hetkellä tarjolla enemmän apuja kuin koskaan aiemmin. Pistoshoidot ynnä muut kauneuden kovat konstit valtavirtaistuvat vauhdilla, ja jatkuvasti kehitellään uusia tuotteita, joiden tavoite on saada iho näyttämään nuoremmalta.

Mitä enemmän hiuksia rasittaa käsittelyillä, sitä useammin latvoja kannattaa käydä leikkauttamassa. Silloin hiukset kasvavat pitkiksi ja siisteiksi.

Olisihan se ihanaa, jos kesällä olisi pitkä ja rennot surffilaineet... Mutta tulikin leikattua trendikäs lob, pitkä polkkatukka?

Jos aikoo kasvattaa hiuksensa jälleen pitkiksi, niitä on silti hyvä välillä myös leikata. Mutta kuinka usein, jotta kasvatushyödyn saa maksimoitua? The Zoe Report -sivustolla pureudutaan tähän visaiseen kysymykseen.

Hiusten leikkaaminen ei suinkaan saa hiuksia kasvamaan yhtään sen nopeammin kuin ne kasvaisivat leikkaamatta, mutta säännöllisesti leikkaamalla latvat pysyvät siisteinä. On pienempi paha leikata säännöllisesti vähän huonoa latvaa pois kuin antaa hiusten haaroittua ja vaurioitua, minkä jälkeen saattaa joutua leikkauttamaan kerralla pitkän pätkän huonokuntoiseksi kulunutta luirulatvaa.

– Siitä, että antaa hiusten kasvaa pituutta, on vain pieni matka siihen, että latvat kasvavat liian pitkiksi ja ne pitää leikata pois, julkkisten hiusstylisti Christine Symonds selittää The Zoe Reportille.

Useimmille pituutta kasvattaville sopii 12–16 viikon leikkausväli.

Symondsin mukaan useimmille pituutta kasvattaville sopii 12–16 viikon leikkausväli. Mitä vähemmän hiukset kuluvat, sitä pidemmäksi väliä voi venyttää. Esimerkiksi värjääminen, vaalentaminen ja hiusten muotoilu vaurioittavat hiuksia, ja jos niitä tekee paljon, latvat alkavat hapsottaa nopeammin kuin hellemmässä hoidossa.

Hiusten kasvutahti on yksilöllinen, mutta keskimäärin se on jotain senttimetrin luokkaa kuukaudessa. Hiusakatemian hiustutkija Annikki Hagros-Koski kertoi aiemmin Me Naisille keinoja, joilla hiusten kasvuvauhtia voi yrittää kiihdyttää.

– Tärkein asia hiusten kasvua ajatellen on monipuolinen ravinto. Kohtalainen määrä proteiineja ja hyviä hiilihydraatteja tukevat hiusten kasvua sitomalla proteiinin hiusainekseen, hän neuvoi.

Lisäksi Hagros-Koski suositteli päähierontaa, lisäravinteita, öljyjä ja stressin välttämistä.