Kuoriakko vaiko eikö kuoria, siinä vasta pulma! Kuva: iStock
Kuoriakko vaiko eikö kuoria, siinä vasta pulma! Kuva: iStock

Koska iho kuorii itse itseään, sitä ei periaatteessa tarvitse tehdä lainkaan itse, kertoo ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamo.

Meikit pois kevyellä meikinpoistoaineella, kuorinnalla iho silkkisen sileäksi ja kosteusvoide nassuun – sillä yhdistelmällä moni meistä hoitaa kasvojen ihoaan. Varsinkin kuorinta on monelle tärkeä osa ihonhoitoa, jotta esimerkiksi kuiva iho irtoaisi paremmin kasvoilta.

Luvassa on kuitenkin huonoja uutisia kuorintavoiteiden rakastajille: ihoa ei nimittäin tarvitsisi välttämättä kuoria lainkaan.

Ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamo kertoo, että iho hoitaa kuorimisen hyvin itsekin. Siksi mekaanista ihon kuorimista ei tarvitse tehdä välttämättä lainkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Ihon pintakerros uusiutuu ihan omatoimisesti ja säännöllisesti.”

– Pintakerroksen alaosissa on soluja, jotka jakautuvat. Kun uusia soluja muodostuu, ne kiipeävät kohti ylempiä kerroksia, erilaistuvat ja lopulta muodostavat ihon pinnan suojakerroksen. Tämä suojakerros uudistuu säännöllisesti, eli iho huolehtii kuorinnasta itse, Vaalamo sanoo. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaalamon mukaan kuorinnasta voi olla pahimmillaan ennemminkin haittaa kuin hyötyä.

– Jos on herkästi ärtyvä iho, silloin ihon kuorinta voi ärsyttää ihoa ja pahentaa ongelmia. Myös esimerkiksi atooppisesta ihosta kärsivillä ihon pintakerros on puutteellinen ja herkkä, jonka vuoksi jo olemassa oleva suoja on huono. Kuorimalla ihoa tilanne saattaa pahentua entisestään, Vaalamo sanoo.

Ihon hilseily kuuluu asiaan

Moni kokee tarvitsevansa kuorintaa silloin, kun iholla näkyy kuivaa ihoa tai se tuntuu muuten kireältä. Ihon kuorinta voi kuitenkin lisätä punoitusta ja kuivuutta, joten ihon peseminen ja rasvaaminen on kuorimista parempi vaihtoehto.

Vaalamon mukaan on myös tärkeää muistaa, että tietynlainen ihon hilseily kuuluu asiaan.

– Kun iho uusiutuu ja kuorii itse itseään, se myös hilseilee hiukan, eikä hilsettä tarvitse yrittää itse kuorinnalla poistaa, Vaalamo sanoo.

Ihoa toki voi kevyesti kuoria, jos siitä saa iloa tai omasta mielestä tuntuu, että kuorinta tekee omalle iholle hyvää.

– Jos kärsii esimerkiksi aknesta, iho on paksu ja rasvoittava ja rauhasrakenteet tuppaavat tukkeutumaan, silloin iho saattaa hyötyä kuorinnasta, Vaalamo sanoo.

Kysely

Kuoritko ihoasi?

Kyllä, silloin tällöin
Kyllä, silloin tällöin
46.2%
En ikinä
En ikinä
31.0%
Kyllä, säännöllisesti
Kyllä, säännöllisesti
22.7%
Ääniä yhteensä: 277
Ihotyyppi vaikuttaa

Olen 60-vuotias. Ihoni on ollut nuorenpana rasvainen ja "paksu". Nykyisin ei ole kuiva eikä rasvainen, mutta huokoset on kuitenkin suuret nassun keskiosassa. Kuorinnalla olen saanut ihoni kirkkaammaksi ja tasaisemmaksi, muuten mitkään meikkivoiteetkaan eivät olisi levittyneet nätisti. Nykyisin kuorin vain harvoin, oman ihonsa tuntee ja huomaan kuorinnan tarpeen. Ei kuivaa ja herkkää ohutta ihoa tarvitsekaan kuoria.
Rasvainen iho nuorempana harmitti, mutta eipä ole tullut ryppyjäkään. Yövoiteita en ole juurikaan käyttänyt, mutta päivävoidetta kyllä.

Vierailija

Isoäiti kirjoitti:
No ei tietenkään tarvitse! En ole ikinä  tehnyt sitä ja ihoni voi todella hyvin vielä 68 vuotiaana. Nuorena oli muutama ikään kuuluva finni naamassa. Ja ihan vaan vedellä, kasvosaippualla ja tavallisella kosteusvoiteella se pikku ongelma meni ohi. Monet ihmettelevät edelleen hyvää ihoani. Ei niitä kalliita, muka "ihmeaineita", tarvita.

Eikä mitään vaatteitakaan tarvitse käyttää koska ei niitä käytetty kivikaudellakaan. Ihan turhaa humpuukia myös pyörät, vallan mainiosti oltaisiin tultu toimeen neliöillä. Jääkaappi se vasta älytön keksintö onkin, maakuoppa ajaa saman asian.

Oikeasti. Myötähäpeä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla