Näkeehän tuon naamastakin, että kahvia on taas kulunut. Kuva: Shutterstock
Näkeehän tuon naamastakin, että kahvia on taas kulunut. Kuva: Shutterstock

Vaatiko aamun käynnistäminen taas ämpärillisen kofeiinia? Onneksi olkoon, samalla hoidit kauneuttasi tehokkaasti.

Kahvin avulla horteisinkin aamu muokkautuu joten kuten siedettäväksi, Byrdie-sivusto kokosi parhaat vinkit, miksi samaisen elämän eliksiirin pitäisi olla myös osa päivittäisiä kauneudenhoitorutiineja.

1. Iho hehkuu

Ahmitko superfoodeja, koska niistä saa antioksidantteja? Yhtä hyvin voisit kitata kahvia. Kahvin flavonoidit nimittäin vapautuvat paahdettaessa ja toimivat antioksidantteina. Antioksidantit ovat tärkeitä ihon hyvinvoinnille, koska ne ehkäisevät esimerkiksi lämmön, saasteiden ja valon haitallisia vaikutuksia.

2. Hiukset kiiltävät

Kahvin antioksidantit kohentavat myös kutrien kuntoa. Kahvia sisältävät hiusnaamiot estävät hiusten katkeilua ja saavat ne kiiltämään. Lisäksi kahvilla käsitelty tukka tuoksuu ihanalta.

3. Turvotus katoaa

Kofeiinia käytetään monissa silmänympärysvoiteissa, koska se vähentää silmänalusten turvotusta. 

4. Hyvästit harmaudelle

Kahvinporoista saa kuorinta-aineen iholle. Kahvikuorinnat ovat hipiälle hellempiä kuin esimerkiksi sokerilla ja suolalla tehdyt. Kahvinporot kuorivat kuolleen ihosolukon ja jättävät ihon pehmeäksi. 

Tarkemmat ohjeet kahvinporoilla tehtävään kuorintaan löydät täältä

5.  Selluliitti katoaa! (Ainakin vähäksi aikaa)
Koska kahvi poistaa nestettä elimistöstä, kofeiinia sisältävät seerumit saattavat myös tilapäisesti tehdä selluliitista vähemmän näkyvää. Kahvi nimittäin kuivattaa myös selluliitin rasvasoluja. Vaikutus ei ole pysyvä, mutta hei – jokainen hetki ilman muhkuroita on bonusta.

6. Ärtynyt iho rauhoittuu

Kahvia pidetään yleensä piristävänä aineena, mutta kyllä se rauhoittaakin – ainakin ärtynyttä ihoa. Samat antioksidantit, jotka suojaavat ihoa ikääntymiseltä, myös parantavat tulehtunutta ja punoittavaa ihoa.

7. Hipiä kirkastuu
Jos aamukahvi on sinulle aamuinen herätysjuoma, sitä se on myös ihollesi. Kasvonaamiona kahvi saa veren kiertämään paremmin, ja ihosta tulee kuultavampi, kirkkaampi ja elävämpi.  

Lue myös:

Kahvi on suorastaan terveysjuoma

Kahvinjuonnista on turha potea syyllisyyttä

Psst, tämä on kauniin ihon salaisuus

Kasvojen puhdistusainetta voi käyttää oman harkinnan mukaan. Asiantuntija kertoo, miten sopiva naamanpesutahti löytyy.

Moni oppi jo nuorena, että kasvot tulee pestä aamuin illoin, jotta välttyy epäpuhtauksilta.

Toisaalta viime aikoina on alettu varoitella kasvojen liiallisesta pesemisestä. Jos kasvoja pesee usein ja liian voimakkailla aineilla, iho saattaa ärtyä ja mennä jopa huonompaan kuntoon.

Viime aikoina on hehkutettu esimerkiksi hellävaraista mutta tehokasta tuplapuhdistusta sekä pohdittu, olisiko sittenkin parempi pestä kasvot vain kerran päivässä.

Tarvitseeko kasvoja sitten pestä ollenkaan? Mitä tapahtuu, jos ei pese?

Harva on valmis kokeilemaan, mutta Allure-sivusto kysyi asiaa asiantuntijalta.

Pesemättömyyden seuraukset riippuvat ihotyypistä, dermatologi Soren White sanoo. Pääsääntö kuitenkin on, että iho-ongelmat todennäköisesti pahenevat. Rasvainen iho alkaa pukata pintaansa finnejä, ja kuiva iho muuttuu kuivemmaksi ja sameammaksi.

Kasvojen pesu vedellä voi riittää

Jos ihoa ei pese tai sen puhdistaa huonosti, kasvoille kertyy meikkiä, rasvaa, likaa, pölyä, saasteita, hikeä ja kuolleita ihosoluja. Töhnäkerros heikentää myös ihonhoitotuotteiden toimintaa.

Peseminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä ennen kuin iholle on oikeasti kertynyt likaa, asiantuntija huomauttaa.

Kasvojen likaantumiseen vaikuttavat ihotyyppi sekä elinympäristö.

Töhnäkerros heikentää ihonhoitotuotteiden toimintaa.

Soren White neuvoo Alluren jutussa, että kuivaihoisille voi monessa tapauksessa riittää vedellä huuhtelu, jos kasvot eivät ole erityisen likaiset. Kun puhdistusaine ei irrota ihossa luontaisesti olevia öljyjä, kasvojen kosteustasapaino säilyy.

Muilla ihotyypeillä paras pesutiheys riippuu siitä, kuinka paljon kasvot rasvoittuvat ja likaantuvat. Kaksi kertaa päivässä puhdistusaineen kanssa on silti maksimi.

Peitevoide kuuluu silmien alle ja näppyjen päälle, mutta myös muissa kasvojen kohdissa sillä on käänteentekevä vaikutus.

1. Nenänpielissä

Joskus peilistä katsovat vähemmän reippaat kasvot, ja asialle tekisi mieli tehdä jotain. Tuntien pakkelointisessioon ei tarvitse ryhtyä, sillä jo punoituksen peittäminen tekee kasvoille ihmeitä. Lähes jokaisella on punaisuutta nenänpielissään, joten niihin kannattaa sipaista ohut kerros peitevoidetta. Punoituksen lisäksi peitevoide häivyttää tummuutta.

Byrdie-sivuston toimittaja kirjoittaa, että hänen maailmansa mullistui, kun hän näki meikkitaiteilijan levittävän peitevoidetta mallin nenän ympärille. Pienellä kikalla on yllättävän iso vaikutus siihen, kuinka virkeiltä kasvot näyttävät.

2. Silmien ulkonurkissa

Moni sutii peiteainetta silmien alle, lähelle sisänurkkaa, mutta myös ulkonurkissa on usein häivähdys tummuutta. Sipaus peitevoidetta ulkonurkkiin tuo kirkkautta ja nostaa katsetta.


3. Leuassa

Leukaan kertyy helposti epäpuhtauksia, jotka jättävät jälkeensä tummia jälkiä. Peitevoide häivyttää värimuutokset, ja koko kasvojen iho näyttää tasaisemmalta.

4. Nenänvarressa

Nenä on meikissä se kohta, joka paljastaa meikkaajan. Voiteilla ja puutereilla on tapana kökkööntyä nenän iholla päivän mittaan, joten nenän meikkikerros kannattaa pitää mahdollisimman ohuena. Ranskalaisnaiset jopa pyyhkivät meikin nenästä pois, jotta kasvot eivät näyttäisi meikatuilta.

Vaaleaa peitevoidetta tai valokynää voi kuitenkin käyttää nenänvarressa korostusvärinä. Nenänvarren korkeimpaan kohtaan levitetty (ja huolella häivytetty) vaalea sävy saa nenän näyttämään kapeammalta ja tuo valoa kasvojen keskiosaan.

Koko nenänpäätä ei kuitenkaan kannata pakkeloida piiloon, vaan ihon luonnolliset sävyt saavat kuultaa meikin läpi. Usein korostusväri neuvotaan levittämään nenään huutomerkin muotoisesti: pitkä viiva nenänvarren keskiosaan ja piste nenänpäähän.


5. Silmäluomilla

Kuten silmänalusihon, myös silmäluomien iho on hyvin ohut. Verisuonet kuultavat helposti niiden läpi, mikä saa silmäluomien ihon näyttämään epätasaisen väriseltä.

Vaikka ei käyttäisi silmämeikkiä, peitevoidetta voi sutaista silmäluomille ohuen kerroksen. Häivytä se aina kulmakarvoihin asti, niin iho näyttää takuulla tasaiselta ja katse pirteämmältä. Peitevoiteen voi kiinnittää esimerkiksi irtopuuterilla, jotta se pysyy iholla pidempään.