Tummat silmät, ruskea tukka ja sitä rataa. Kuva: IMAXTree
Tummat silmät, ruskea tukka ja sitä rataa. Kuva: IMAXTree

On kiva tietää, mistä klassinen kauneus koostuu, mutta meikatessa kannattaa myös muistaa, että ”säännöt” on tehty rikottaviksi.

Myönnetäänpä tosiasiat: meikkaaminen on a) hauskaa leikkiä, jossa pääsee toteuttamaan taiteellisia visioitaan, b) toimenpide, jolla ihminen saadaan näyttämään vähemmän omalta itseltään eli viehättävämmältä.

Vallalla oleva käsitys viehättävyydestä perustuu pitkälti siihen, mitä pidetään seksuaalisesti houkuttelevana. Siis nuoruutta ja hedelmällisyyttä. Klassisessa kauneusmeikissä pyritään korostamaan niistä kertovia ominaisuuksia. Heleää ihoa, suuria silmiä ja houkuttelevan punaista suuta.

Bustle-sivusto listasi tutkimuksia, jotka purkavat seksikkyyden salat osiin. Paras silmämeikki? Seksikkäin huulipuna? Tieteellisestä näkövinkkelistä katsottuna ne ovat tässä. (Mutta toki suosittelemme meikkaamaan juuri niin kuin itse haluat.)

1. Bambin katse

Mieti vauvoja. Niillä on suuret silmät, joiden katsetta on lähes mahdotonta vastustaa. Vauvat, nuo avuttomat rääpäleet, saavat söpöydellään huolenpitoa. Myös aikuisella suuria silmiä pidetään viehättävinä, sillä ne kertovat nuoruudesta ja ovat tärkeä osa sosiaalisia suhteita. Monesti juuri katse jää mieleen ja herättää kiinnostuksen.

Kauneusvinkki: Levitä korostusväriä tai vaaleaa hohdeluomiväriä silmän sisänurkkaan avaamaan katsetta.

2. Tummat silmäripset

Ripsiväri on yksi suosituimmista meikkituotteista, eikä se ole ihme, sillä tummat silmäripset korostavat silmien kirkkautta ja saavat ne näyttämään nuorekkaammilta. Pitkät silmäripset symboloivat myös naisellisuutta.

Kauneusvinkki: Jos haluat vielä tavallista tuuheammat ripset, tupsuttele ripsiin ohut kerros irtopuuteria ja levitä ripsiväri sen jälkeen. Katso lisää ripsarivinkkejä Popsugarin videolta.

3. Sileä, ruskettunut iho

Myös ihon meikkaamisessa vauvamaisuus on tavoite. Sileä ja näpytön on yhtä kuin viehättävä sekä miesten että naisten mielestä. Dermatologic Surgeryn julkaisema kyselytutkimus vuodelta 2010 paljasti myös, että päivetystä pidettiin kalpeutta seksikkäämpänä. Toisaalta esimerkiksi Aasiassa ihannoidaan vaaleaa ihoa.

Kauneusvinkki: Kaikki lähtee tietenkin ihonhoidosta, mutta näpyt ovat myös peitettävissä. Katso ohjeet jutustamme.

4. Punaiset huulet

The Journal of Personality and Social Psychologyssa julkaistun tutkimuksen mukaan punaiset huulet viehättävät miehiä, jotka vaikuttaisivat pitävän punahuulisia naisia viehättävämpinä ja seksuaalisesti haluttavampina. Tutkimuksessa miehet vaikuttivat kuitenkin olevan tietämättömiä punaisen huulipunan ja viehättävyyden yhteydestä – värien signaalit saattavat olla niin voimakkaita, ettei niitä tule edes ajatelleeksi.

Kauneusvinkki: Best-sivusto listasi 21 huulipunaklassikkoa. Onko valintasi Macin rakastettu Ruby Woo -sävy vai edullinen NYXin huulipuna?

5. Sävytetyt silmät

Psychology Today kertoo, että nuorekkuuden ja naisellisuuden symboli on myös kontrasti silmän ja ihon välillä. Silmiin ei siis sudita tummaa sattumalta.

Kauneusvinkki: Katso ohjeet helppoon smokey eyes -meikkiin jutustamme.

Nuorekkaan ihon trendi on niin vahva, että vauvanpehmeän naaman saavuttamiseksi on kehitetty muun muassa istukan kantasoluihin perustuvia tuotteita. 

Ihoa hoidetaan – puhdistetaan ja rasvataan voiteilla – siksi, että se pysyisi terveenä ja hyvinvoivana, eikä tulehtuisi tai tuntuisi kireältä. Eikö?

Vastaus lienee kyllä, mutta ihonhoitoon tuntuu kuuluvan yhä enemmän kaikkea muutakin kuin puhdistusta ja kosteutusta. Ihanteellisen ihonhoitorutiinin pohdiskelu on nykyään ihan normaalia, lähes kiiltävän hehkuva iho on yksi vuoden tärkeimmistä meikkilookeista ja ihonhoitotrendeihin liittyy kohta enemmän piikkejä kuin voiteita. 

Refinery29-sivusto julkaisi hiljattain listauksen ihonhoidon kuumimmista ja kummimmista trendeistä. Listalle pääsivät mikroneulaus, eläinten immuunipuolustuksen tuottamat vasta-aineet, mikrobituotteet, pinnallisesti käytettävät täyteaineet ja istukkaperäiset kantasolut (kyllä, luit ihan oikein). 

Puhtia laiskoille soluille

Kun tiede kehittyy, keksitään koko ajan lisää keinoja, joilla ihon kuntoon voidaan vaikuttaa. Mikrobit ja elimistön tuottamat vasta-aineet voivat jonakin päivänä auttaa parantamaan aknen tai psoriasiksen.

Lisäksi Refinery29:n haastattelema ihotautilääkäri ennustaa, että vasta-aineita – joiden talteenottomenetelmissä on perinteisesti ollut isoja eläineettisiä ongelmia – voidaan tulevaisuudessa käyttää ikääntymisen merkkien peruuttamiseen. 

Kuten saatoit arvata, kasvojemme iho ei tarvitse istukasta tai napanuorasta eristettyjä kantasoluja voidakseen hyvin. Juttuun haastatellut ihotautilääkärit kuitenkin väittävät, että kantasolutuotteilla voidaan innostaa ”ikääntyviä tai laiskoja” soluja jakaantumaan, mikä puolestaan saa ihon näyttämään nuoremmalta. 

Ihonhoitoa vai ihonmuokkausta?

Vaikuttaa siltä, että merkittävä osa uusista ihonhoitotrendeistä on itse asiassa yrityksiä saada aikuinen iho näyttämään päiväkoti-ikäisen hipiältä. Nuorekasta ulkonäköä arvostetaan, joten ihonhoidossa – tai paremminkin ihonmuokkauksessa – ei kaihdeta keinoja.

Hehkuvan ja pehmeän vauvaihon tavoittelemisessa ei tietenkään ole mitään väärää. Lähes meikitön ja silti terveenä ja nuorena hehkuva iho on raikas trendi paksujen Instagram-pakkelien aikakaudella, mutta sen saavuttaminen ei ole kaikille mahdollista, ainakaan ilman pistoshoitoja ja mikroneularullia. 

Keski-ikäisen kasvot eivät näytä vauvan naamalta, vaikka olisi lutrannut suojakertoimen 50 aurinkovoiteella aina ennen ulos astumista ja aloittanut silmänympärysvoiteen käytön alakouluun mennessä. 

Täydellisen kiinteän ja nuorekkaan ihon vaatimus on kohtuuton, eikä ratkaisu siihen voi olla istukkaperäinen kantasoluvoide. 

Näyttävä mutta rento kampaus ei vaadi lämpökäsittelyjä tai suurta tuotearsenaalia.

Mitä toivot juhlakampaukselta? Aika moni havittelee näyttävyyttä ja juhlan tuntua, jotakin erilaista kuin tavallisena päivänä. Liian sliipattu ja kireä tukka ei kuitenkaan saisi olla, vaan rentouttakin kaivataan.

Ehkä siksi leteillä viimeistellyistä rennoista nutturoista on tullut niin suosittuja juhlakampauksia. 

Kampaajan tuolissa saat täydellisen kuohkean ja pitävän kampauksen, mutta onnistunut juhlanuttura on mahdollista loihtia myös omaan päähän – jopa ilman etukäteen kihartamista. Hiuslakkaa erityisempiä tuotteita ei tähän nutturaan tarvita. 

Katso videolta, miten letit ja nutturan voi yhdistää tyylikkään rennoksi juhlatukaksi.