Kynsi kannattaa leikata pienissä osissa, jotta se ei väänny. Kuva: Colourbox.
Kynsi kannattaa leikata pienissä osissa, jotta se ei väänny. Kuva: Colourbox.

Sandaalikelit lähestyvät, ja siksi jalat kannattaa hoitaa kuntoon. Rasvaaminen tehoa raspaamista paremmin, ja varpaankynsiä ei kannata leikata liian lyhyiksi.

Hyvinvoivat kesäkintut näyttävät kauniilta ja tuntuvat kevyiltä. Jalkojen huoltoa ei kannata lyödä laimin, sillä jalat tallustavat noin 10 000 askelta päivittäin ja kantavat samalla koko kehon painon. Selvitimme vastaukset yleisimpiin jalkakysymyksiin.

1. Jalkani hikoilevat ja haisevat huomattavasti. Mitä teen?

Jalkojen hikoilu voi olla todella häiritsevää, mutta se ei ole ihme, sillä jalkapohjissa on noin 250 000 hikirauhasta. Panosta jalkojen perushygieniaan. Pese jalat pari kertaa päivässä ja käytä hengittäviä sukkia. Jalkakylvyt hillitsevät hikoilua, myös jalkadeodorantit ja talkki auttavat. 

2. Jalkani turpoavat helposti. Mistä se johtuu?

Jalkojen turpoaminen voi johtua veren- ja imunestekierron heikentymisestä, etenkin kesäkuumalla. Usein toistuva liikunta, jalkojen ylösnosto ja tukisukkien käyttö helpottavat. Runsaasta vedenjuonnista ja jalkoja viilentävistä tuotteista on myös apua.

3. Kantapääni ovat kuivat koppurat. Kannattaako minun raspata vai rasvata?

Ehdottomasti rasvata. Silloin tällöin ennen rasvausta voi kevyesti raspata kuivaa ihosolukkoa pois, jotta voide imeytyisi koppuroihin paremmin, mutta älä raspaa missään nimessä useammin kuin pari kertaa kuussa.

4. Minkä pituisiksi varpaankynnet kannattaa leikata?

Sopivan pituuden löytää, kun kokeilee varpaanpäätä sormella ja tuntee kynnen reunan. Kynsi ei saa tulla lyhyemmäksi kuin varpaanpää, koska kynnen tarkoituksena on suojata varvasta.

5. Pitääkö varpaankynnet leikata kynsileikkurilla vai saksilla.

Kunhan käytät välinettä oikein ja turvallisesti, on tyyli vapaa. Muista leikata kynsi pienissä osissa, jotta se ei väänny ja rikkoudu. Viilaa lyhentämisen jälkeen.

6. Miksi varpaankynteni kellastuvat helposti?

Kellastuminen johtuu usein värillisestä kynsilakasta, joten käytä aluslakkaa. Kynnen kuivuminen saa myös kynnen pinnan värjäytymään, joten rasvaa varpaankynsiä, jotta kynsi pysyy elastisena eikä kuivu. Jalkahoidossa voidaan hioa kynnen pinnasta keltaisuutta pois.

Asiantuntijoina kosmetologi Elina Retva ja Scholl-jalkahoitolan vastaava Minna Salo.

Hemmottele rohtuneita huulia kotitekoisella naamiolla.

Talvi tuo melkein väistämättä mukanaan kuivaakin kuivemmat huulet. Aina rasvaaminenkaan ei tunnu auttavan.

Ykkösvinkki rohtuneiden huulten hoitoon ja ehkäisyyn on kuitenkin huulten suojaaminen. WebMD-sivustolla selitetään, että huulissa ei ole talirauhasia, jotka tuottaisivat hoitavaa öljyä omasta takaa. Lisäksi huulet ovat lähes aina paljaat ja luonnonvoimien armoilla.

Syksyllä Helsingin Sanomien haastattelema asiantuntija neuvoi, että kannattaa valita huulirasva, jonka ainesosaluettelo on mahdollisimman lyhyt. Silloin tuote ei todennäköisesti sisällä mitään allergisoivaa tai ärsyttävää ainetta. Huulet voi suojata ja kosteuttaa vaseliinilla tai perusvoiteella. Jutussa ihotautilääkäri huomautti myös, että huulten kuivumisen syy saattaa olla ihotulehdus, jonka voi hoitaa viikon hydrokortisonikuurilla.

Kun perusasiat ovat kunnossa, huuliaan voi vielä helliä kotihoitolla, MyDomaine-sivusto suosittelee. Muun muassa näitä aineita voi kokeilla:

1. Kurkkunaamio

Kylmät kurkkuviipaleet tuntuvat mukavilta silmillä, mutta rauhoittavat ja kosteuttava kurkku on hyväksi myös huulille, koostuuhan se enimmäkseen vedestä. Lisäksi kurkku sisältää c-vitamiinia. MyDomaine suosittelee muussaamaan muutaman siivun ja levittämään mössön huulille naamioksi. 

2. Aloe vera

Lääkeaaloe eli aloe vera on yksi luonnon ihoa rauhoittavista ihmeaineista, ja sillä voi hoitaa myös huulia. Katso Youtubesta vinkit aaloen lehden leikkaamiseen. Säilytä lehden sisältä paljastuvaa geeliä ilmatiiviissä purkissa jääkaapissa. Sivele huulille päivittäin.


3. Vihreä tee -pussit

Vihreä tee sisältää antioksidantteja ja tanniineja, jotka kosteuttavat ihoa. Huljuta teepussia kuumassa vedessä, anna sen jäähtyä ja laita huulille muutamaksi minuutiksi. (Valmiin teen voit tietenkin juoda – antioksidantteja myös sisäisesti!) MyDomainen mukaan parhaan hyödyn saa, kun teepussihoidon toistaa päivittäin.

4. Ruusunlehdet ja maito

Sekoitus kuulostaa erikoiselta, mutta ruusunlehdet sisältävät ravitsevaa e-vitamiinia, maidon maitohapot kuorivat ihoa ja maidon sisältämä rasva kosteuttaa. Tiputa muutama ruusunlehti (raaka)maitoon likoamaan kahdeksi tai kolmeksi tunniksi. Kun ruusunlehdet ovat lionneet, muussaa ne tahnaksi ja levitä huulille. Huuhtele naamio kylmällä vedellä 20 minuutin vaikutusajan jälkeen.

Kun takaisin nukkumaan meneminen ei ole mahdollista, ratkaisu on meikkipussissa. 

Jos peilistä katsoo niin sanottu nukkuneen rukous, mutta tavoitteena ovat hehkuvat kasvot, kokeile näitä vinkkejä.

1. Valitse persikkaa 

Lämpimät meikkisävyt tuovat kasvoille hehkua paremmin kuin viileät värit. Jätä sinisen silmämeikin testaus tuonnemmaksi ja kokeile lämpimän persikansävyistä yhden värin meikkiä. Juhlavampaan tilaisuuteen sopii myös oranssin ja punaisen sävyissä hehkuva auringonlaskumeikki.

Faceonomics-kauneusblogia pitävä Lena on lämminsävyisten meikkien mestari. 

2. Käytä punertavaa peitevoidetta

Punaisten ja oranssien sävyjen hierominen silmien läheisyyteen ei ehkä tunnu intuitiivisesti hyvältä meikki-idealta, mutta Popsugarin mukaan lohenpunaiset ja oranssit (vaalealle iholle) sekä mangonväriset ja punaiset (tummalle iholle) peitevoiteet piilottavat parhaiten väsyneiden silmänalusten siniset sekä violetit sävyt. 

3. Sekoita meikkivoiteeseen kasvoöljyä

Öljyllä terästetty meikkivoide hellii talvikuivaa ihoa ja saa kasvot näyttämään heleiltä.

4. Lisää hohdetta luomille

Diskopallon lailla kimaltavat luomet ovat yksi vuoden 2018 kauneustrendeistä, mutta väsähtäneiden silmien herättämiseen riittää vähempikin kimallus. Meikkitaiteilija Neil Scibelli suosittelee Popsugarissa silmämeikkiin hohtavia metallisävyjä.

Hopeinen, reilusti metallinhohtoinen luomiväri kirkastaa väsyneimmänkin katseen.

Hopeaa ja persikkaa luomilla, eli varma piristys ilmeelle.

5.  Valitse kevyttä

Meikkitaiteilija Trish McEvoyn mukaan tönköt pakkelit saavat ihmisen näyttämään entistä väsyneemmältä. Kevyillä koostumuksilla sen sijaan voi saada ihmeitä aikaan. McEvoy suosittelee uupuneen näköisille kasvoille BB-voidetta meikkivoiteen sijaan, huulikiiltoa huulipunan sijaan ja voidemaista poskipunaa puuterisen sijaan.


6. Taivuta ripset

Ripsien taivutus on klassikkoniksi, joka toimii joka kerta: kaarevat ripset saavat silmät näyttämään avoimemmilta. Jos ripsilläsi on tapana suoristua heti taivutuksen jälkeen, lue vinkit kestävämpään kaarevuuteen.

7. Villi kortti: sudi poskipunaa luomille

Neil Scibelli kertoo Popsugarissa, että huippumalli Elle McPherson piristi kerran meikkinsä sipaisemalla pinkinsävyistä poskipunaa keskelle luomivakoa. Koko silmämeikki koheni kuulemma kertaheitolla. Scibelli suosittelee kokeilemaan pienellä määrällä pinkkiä puuterimaista punaa, joka levitetään luomivärisiveltimellä tai nimettömällä.