Pigmenttilaikut ovat ikäviä kesämuistoja, joiden haalentaminen vaatii sinnikkyyttä. Nappaa keinot täplätaistoon!

Kääk, mikä gorbatshov otsassa! Iik, mitkät kamalat viikset!

Kesällä moni tuskastuu peilin edessä, kun kasvoille ja käsiin  on ilmestynyt epätoivottuja ruskeita  länttejä.  Laikkuja muodostuu erityisesti ylähuulen päälle, poskille ja otsaan.

Pigmenttimuutokset johtuvat auringosta ja ikääntymisestä. Ne vaalenevat usein talvella mutta tummuvat kavalasti kesällä. Jos laikkuja tulee helposti, on viisainta välttää auringonottoa ja käyttää valoisina vuodenaikoina vähintään suojakerrointa 30. Täydellinen suojautuminen on kuitenkin lähes mahdotonta, ja joskus iho reagoi hyvinkin herkästi.

– Kun ihon suojaus toimii normaalisti, se ruskettuu tasaisesti. Ongelmia tulee, kun jokin alue tuottaa melamiinipigmenttiä enemmän ja toinen vähemmän, Siluetti Span anti-aging-lääkäri Risto Kaksonen kertoo.

Maksaläiskä vai kesakko?

Maksaläiskien eli melasmoiden taustalla ovat hormonaaliset syyt kuten raskaudet.  Vuosien saatossa kasvot voivat alkaa kukkia myös kesakoista. Toisin kuin nuoruuden  raikkaat pisamat, nämä kesakot ovat auringon vuosikymmenten saatossa aiheuttamia vaurioita. Pigmenttiläiskiä voi syntyä myös, jos ihossa on ollut tulehduksia kuten aknea.

Pigmentin poistaminen vaatii sitkeyttä, turvautuipa sitten kosmetiikkaan tai kauneushoitoloiden ja lääkäriasemien apuun. Jos läiskiä saakin vaalennettua, ne tummuvat uudestaan, mikäli aurinkovoiteen käyttö unohtuu.

Mitä syvemmällä ihossa tummunut kohta on, sitä vaikeampaa sen poistaminen on.

Ota riskit huomioon

Syksy ja talvi ovat otollista aikaa vaurioiden korjaamiseen. Pigmenttihoitoja ei yleensä tehdä keskikesällä voimakkaan auringonvalon takia.

Edullisin ihotautilääkärin hoitokeino on reseptillä määrättävä hydrochinon-voide, joka vaalentaa pigmenttiä. Voide saattaa kuitenkin ärsyttää herkkää ihoa.

Kemiallinen kuorinta hoitaa ihoa voidekuuria monipuolisemmin, koska se myös tasoittaa ja heleyttää. Parhaiten tepsivät sarjahoidot. Kuorinnat vaihtelevat melko lempeistä niin tujuihin, että toipumiseen on varattava aikaa muutama viikko.

Jos laikku on syvällä ihossa ja se erottuu voimakkaasti, tarvitaan järeämpiä keinoja, kuten IPL-voimavalohoitoa tai laserkäsittelyä. Yleensä ongelma-alueen vaalenemiseen tarvitaan pari kolme hoitokertaa. Kuurin aikana iho saattaa punoittaa ja aristaa.

Harmillista kyllä, laserkäsittelyt aiheuttavat toisinaan myös laikkujen tummenemista. Riippuu ihosta, laitteesta ja käyttäjästä, millainen lopputulos on. Turvallisinta on tutkituttaa iho kunnolla ja antaa lääkärin tehdä hoitosuunnitelma.

 

Kosmetiikka avuksi

1. Naamio
Kirkastavat, kasvoille painettavat naamiot käytetään viikon mittaisena kuurina. Guinot Instant brightening mask, 7 kpl / 91 €.

2. Emulsio
Vichyn hellästi kuoriva Idéalia pro -emulsio sopii niin punoittavan ihon kuin pigmenttimuutostenkin hoitoon, 39 €.

3. Voide
Biothermin Skin vivo Uniformity -voiteen tarkoitus on vaalentaa
pigmenttilaikkuja ja tasoittaa ihon pintaa ja sävyä, 79 €.

4. Täsmätuote
Eucerinin hajusteetonta Even brighter Spot corrector -puikkoa töpötellään suoraan laikkujen päälle, 31,70 €.

5. Seerumi
Shiseidon Intensive anti-spot -seerumi lupaa vapauttaa ihoon kertynyttä melamiinia, jotta se pääsee poistumaan, 98 €.

6. Putsari
Ihoa kevyesti kuoriva kasvovesi auttaa pitämään ihon pinnan ja
värin tasaisena. Clarins Gentle exfoliator Brightening toner -kasvovesi, 35,70 €.

Piilota ne!

Heidi Reponen, meikkaaja:

"Usein paksut ja peittävät meikkivoiteet tekevät maksaläiskistä harmaita. Sävyttävä päivävoide tai kevyt BB-voide tasoittaa ihon sävyä luonnollisemmin. Suosi tuotteita, joissa on aurinkosuoja, jotta laikut eivät tummenisi eikä niitä syntyisi lisää. Jos haluat käyttää jotain peiteainetta, levitä se
sävyttävän päivävoiteen päälle taputtelemalla, ettei pohjameikki pyyhkiydy iholta pois."

Lumenen Arctic aqua -kosteusemulsion sävyttävä koostumus on ihanan läpikuultava, SPF 15, 13,90 €. Diorin Hydra life BB-voide tasoittaa ihon sävyä ja suojaa syysauringolta, sillä kertoimia on 30, 65,50 €.

Lue myös:
Kauneustoimittajamme kävi ihoanalyysissä. Mitä paljastui? Tästä juttuun.

Kuva: IMAXTree

Mikään ei ole ikuista, mutta meikin voi saada kestämään siistinä koko illan ajan – ilman, että sitä pitää olla jatkuvasti korjailemassa.

On niitä ihmisiä, jotka jaksavat käydä tunnin välein vessassa lisäämässä huulipunaa ja puuteroimassa nenän – ja sitten niitä, jotka haluavat laittaa meikit naamaan ja unohtaa niiden olemassaolon.

Jos kuulut jälkimmäiseen porukkaan, meikistä kannattaa yrittää tehdä mahdollisimman kestävä. Silloin riittää, että korkeintaan painelee ylimääräisen rasvan pois iholta kerran tai pari illan aikana.

Näillä vinkeillä saat meikin kestämään kovemmatkin kekkerit.

1. Suosi ohuita kerroksia

Jos meikin on tarkoitus kestää, tuotteet pitää tietenkin valita sieltä järeimmästä päästä. Suosi puteleita, joissa mainitaan pitkäkestoinen, vedenkestävä ja tahraamaton.

Myös levitystavalla on väliä. Ohuet, huolella ihoon työstetyt kerrokset kestävät pidempään kuin paksu pakkeli, joka saattaa levitä kesken hauskanpidon. Kostea meikkisieni on hyvä väline meikkivoiteen levittämiseen, sillä se imee itseensä ylimääräisen tuotteen ja jättää iholle vain tarvittavan määrän. Tarvittaessa sen avulla voi levittää vielä toisen kerroksen sinne, missä lisäpeitolle on tarvetta.

2. Kiinnitä ennen ja jälkeen

Meikkitaiteilija Andrew Sotomayor ei kiinnityssuihketta säästele. Bustle-sivuston jutussa hän kertoo suihkivansa tuotetta sekä ennen meikkivoidetta että sen jälkeen ja ennen ja jälkeen puuterointia.

– Kylmä ilma saa ihon kuivumaan, mikä saattaa saada ihon imaisemaan kaiken kosteuden voidemaisista meikeistä, Sotomayor perustelee.

Suihke tuo iholle paljon kaivattua lisäkosteutta ja takaa sen, että meikkivoide ei ala heti näyttää kuivan kakkumaiselta.


3. Kestävyyttä kerrostamalla

Korostuspuuteri ja poskipuna katoavat kasvoilta yleensä ensimmäisinä. Hyvä tapa saada ne kestämään pidempään on levittää iholle ensin voidemainen tuote ja päälle vielä puuterimainen. Lopputuloksesta tulee intensiivisempi, ja puuterimainen tuote myös toimii voidemaisen kiinnittäjänä.

4. Käytä tuoretta maskaraa

Bustle-sivusto muistuttaa myös, että kuivahtaneen ripsivärin paikka on roskiksessa. Sillä saattaa saada vielä hetkellisesti nätiltä näyttävät ripset, mutta illan mittaan väri yleensä varisee silmien alle. Tuore ripsiväri sen sijaan toimii kuten sen pitääkin. Meikkaaja Mariela Sarkima on kertonut, että yleensä ripsiväri säilyy hyvänä noin neljä kuukautta. Mitä useammin ripsaria käyttää, sitä enemmän putkiloon päätyy ilmaa ja sitä nopeammin tuote myös kuivahtaa.

5. Silmämeikin pohjustusvoide on ystäväsi

Jos pitäisi valita yksi tuote, joka on mullistanut koko meikkauksen, se on silmämeikin pohjustusvoide. Sen avulla silmämeikki rajauksineen on oikeasti mahdollista saada kestämään pitkään, vaikka yläluomet olisivat vähän raskaampaakin sorttia. Silmämeikin pohjustusvoiteita on erilaisia, ja osa niistä myös tasoittaa ihon sävyä ja saa luomivärit toistumaan intensiivisempinä.

Kuivahtaneen ripsivärin paikka on roskiksessa.

6. Pelkkä huultenrajaus riittää

Klassinen juhlameikkikikka on värittää huulet ensin kauttaaltaan huultenrajauskynällä ja levittää sitten päälle huulipuna. Vaikka huulipuna kuluisi, rajausväri alla takaa sen, että huulet näyttävät edelleen punatuilta. Nykyiset huultenrajauskynät ovat kuitenkin niin hyviä, että ne käyvät meikkiin sellaisenaan. Niiden helposti levittyvä, mutta kestävä ja miellyttävä koostumus toimii kuin kestohuulipuna. Jos sävy on vielä lähellä huulten omaa sävyä, edes huulimeikkiä ei tarvitse korjailla koko iltana.

Sannin hiuksissa on aiemmin nähty myös liilaa sävyä. Kuva: Mikko Hannula ja Instagram

Petrolinväriset latvat toimivat myös tummassa tukassa. 

Laulaja Sannilla on kirjaimellisesti värikäs hiushistoria, mutta sininen tukka on pitkään ollut hänen tunnusmerkkinsä. Sinisen sävyistä Sannin päässä on nähty suurin piirtein kaikki: harmahtava savunsininen, kirkas turkoosi, pastellinen vaaleansininen, mustaan liukuva tummansininen... 

Nyt Sanni näyttää kuitenkin ottaneen varaslähdön uuteen vuoteen hiusvärinvaihdoksella. Hän julkaisi tänään Instagram-tilillään kuvan uudesta vihreästä – tai petrolinvärisestä, miten sen nyt ottaa – kuontalostaan. 

Kuvan perusteella hiusten tyvi on hyvin tummanruskea ja pituudet hohtavat syvänvihreinä. 

 

🥑🥝🥒💚

Henkilön SANNI (@sannivirallinen) jakama julkaisu

Seuraavaksi sitrussävyjä?

Sannin lisäksi moni muukin suomalainen on viihtynyt sinisessä tukassa viime vuosina. Samoin pinkin ja hattaran sävyt ovat olleet suosittuja.

Jos ennustaa pitää, seuraava iso trendi voivat olla vihreät ja keltaiset hiukset. Perusteluja piisaa:

Siinä missä vaaleimmat vihreän ja keltaisen sävyt vaativat alle hiuksia kuluttavan vaalennuksen, petrolinsävyä voi saada suoravärillä aavistuksen tummempiinkin hiuksiin. Helppokäyttöinen trendi siis.