Kuinka usein sinä peset hiuksesi? Kuva: Shutterstock
Kuinka usein sinä peset hiuksesi? Kuva: Shutterstock

Jos hiukset on ihan pakko pestä päivittäin, kannattaa etsiä oikeanlainen sampoo.

Kuinka usein hiukset pitäisi pestä?

Kysymykseen on vähintään yhtä monta vastausta kuin vastaajiakin. Joidenkin mielestä tukkaansa voi pestä huoletta päivittäin. Toiset taas ovat sitä mieltä, että hiusten pesuväliä kannattaa ehdottomasti pyrkiä harventamaan.

Jälkimmäisen kannattajia on jatkuvasti enemmän. Hiusmuotoilija Veera Seppänen parturi-kampaamo Unitysta kertoi viime syksynä Me Naisille, ettei liian harvaa pesuväliä olekaan.

– Jotkut tykkäävät olla vaikka viikon mökillä pesemättä hiuksiaan. Se tekee ihan hyvää, koska liika peseminen voi kuivattaa.

Lue lisää: 10 testattua tapaa pidentää hiusten pesuväliä

Myös hiustutkija Annikki Hagros-Koski Hiusakatemiasta on ehdottomasti sitä mieltä, että hiusten pesua kannattaa vähentää. Hänen mukaansa sopiva pesuväli on kaksi tai kolme kertaa viikossa.

Luonnollinen bakteerikanta helisemässä

Hagros-Kosken mukaan hiusten peseminen päivittäin on päänahan terveydelle haitallista.

– Kaikissa sampoissa on säilöntäaineita, koska ne valmistetaan kestämään kosteita olosuhteita. Ilman aineita tuotteet eivät kestäisi suihkutiloissa kovinkaan kauaa, Hagros-Koski kertoo.

– Säilöntäaineiden tehtävä on tuhota bakteereita, jotka saavat tuotteen pilaantumaan. Ne onnistuvat siinä oikein hyvin, mutta samalla ne tuhoavat hiuspohjaa suojaavaa normaaliflooraa eli sen hyvää bakteerikantaa.

Liian tiheä peseminen voi Hagros-Kosken mukaan aiheuttaa hiuspohjan ongelmia aina kuivumisesta näppyihin ja kutinoihin.

– En ole koko urani aikana tavannut päivittäin hiuksensa pesevää ihmistä, jolla on terve päänahka, hiustutkija toteaa.

Mutta entä jos hiukset on pakko pestä päivittäin esimerkiksi sen takia, että ne likaantuvat työssä tai harrastuksessa?

Silloin ainoa keino on yrittää hankkia sellainen pesuaine, joka ei sisällä vahvoja säilönaineita, Hagros-Koski kertoo.

– Luonnonkosmetiikkatuotteissa on usein vähemmän säilöntäaineita. Ne ovat siis siinä mielessä monille vähemmän vaarallisia. Toki osa luonnonkosmetiikan ainesosista saattaa aiheuttaa esimerkiksi allergisia reaktioita, joten niidenkin kohdalla kannattaa olla tarkkana.

Kauppojen tuotteista hiustutkija kehottaa etsimään sellaisia, joiden ainesosaluettelo on mahdollisimman lyhyt.

– Myös parabeeneja voi olla syytä välttää. Parabeenit ovat kaikkein voimakkaimpia säilöntäaineita. Ne eivät ole ihmiselle myrkkyjä, mutta hiusten bakteerikannalle parabeenien käyttäminen päivittäin on aivan liian kuluttavaa.

Olet muodin harjalla, kun hankit tänä vuonna pottatukan tai rennon otsiksen. Entä miten tehdään ”kallis tukka”?

Rento otsis

Silmiä hipova, seksikäs otsatukka on nyt supertrendikäs. Brigitte Bardot -tyylinen otsis on ilmeeltään ihanan rento, ja pituus sopii yhteen melkeinpä minkä tahansa leikkauksen kanssa aina polkkatukasta lähtien. Jos et halua leikata otsista, tyyli on helppo myös feikata: tarjolla on tyylikkäitä lisäkkeitä, eikä kukaan osaa aavistaa, että otsatukka ei ole oma.

Graafinen kulho

Juuri ja juuri korvia hipova pottatukka on edelläkävijän ehdoton ykkösvalinta. Kulhomainen leikkaus muistuttaa huippumalli Linda Evangelistan ikonista tyyliä ja näyttää takuulla hyvältä kantajansa ikään katsomatta. Malli noudattelee yksinkertaisimmillaan kauttaaltaan tasaista mittaa, mutta sitä on helppo myös varioida esimerkiksi ajelemalla hiukset siiliksi korvien kohdalta tai niskasta. Leikkaus on laiskan laittajan unelma: pesun jälkeen kevyt suoristus riittää huolitellulta näyttävän tyylin luomiseen.

Lämmin hunajakulta

Tiedätkö tunteen, kun jotain tekisi mieli muuttaa, mutta et kuitenkaan ole varma, mitä se jotain olisi? Vastaus on hunajakulta. Lämmin hunaja on täydellinen välimallin sävy niin tummille kuin vaaleille hiuksille, jotka kaipaavat päivitystä lempeällä kädellä. Bronde-sävystä (blondi+brunette) on äärimmäisen helppo siirtyä myös kohti kesää lisäämällä vaaleampia raitoja päivien pidentymisen myötä.

Hempeä ruusukvartsi

Heittäydy mukaan yksisarvistrendiin ja piristä hiuksia hempeään pinkkiin taittavalla ruusukvartsin sävyllä. Väri herää henkiin täysin uudella tavalla, kun mukana on muutamaa eri pinkin ja ametistin sävyä. Koko tukkaa ei suinkaan tarvitse värjätä pastelliunelmaksi, vaan sävy näyttää upealta myös häivähdyksenä latvoissa tai ohuina raitoina vaalean tukan seassa kaikenpituisissa malleissa. Pastellivärit sopivat parhaiten blondeille, sillä muutaman pesun kestävät värit tarvitsevat vaalean pohjan erottuakseen.

Letin seuraava taso

Nosta letit täysin uudelle tasolle, ja solmi hiukset näyttävästi keskelle jakausta. Jämptit letit näyttävät upeilta kahden tai kolmen letin sarjoissa ja tarvitsevat rinnalleen vain yksinkertaisen niskaponnarin. Jos aika tai sorminäppäryys eivät riitä, korvaa letit kieputtamalla hiukset pieninä osioina kohti takaraivoa ja kiinnitä kieputukset ponnarin juureen pinneillä.

Syvä sivujakaus

Uusi tukka on helpoimmillaan yhden kammanvedon päässä. Vaihda jakauksen paikkaa keskeltä sivulle tai puolelta toiselle, ja kasvotkin näyttäytyvät yhtäkkiä uudessa valossa. Sivujakaus näyttää parhaalta piikkisuoran tukan tai lempeiden laineiden seuralaisena. Asettele etummaiset hiukset muka-huolettomasti osittain otsalle kehystämään kasvoja.

Kallis tukka

Miten julkkiksilla aina tuntuukin olevan täydellisen sileä ja kiiltävä tukka? Luksustukka on nyt erittäin hot, eikä sen saavuttamiseen onneksi tarvita miljoonia. Jos haluat pörrötukan taltuttamiseen ammattilaisapua, kampaajat tarjoavat erilaisia keratiinihoitoja, jotka silottavat hiukset parhaimmillaan viikkokausiksi. Kotona kiiltävä lopputulos syntyy laadukkaalla muotoiluraudalla sekä kiiltosuihkeella. Luksustukka pääsee parhaiten oikeuksiinsa tasaisessa leikkauksessa.
 

Upeiden huulien salaisuus on sekä ihonhoidossa että silmää hämäävässä meikissä.

Ohuetkin huulet ovat ihan hyvät huulet, mutta jostakin kumman syystä tällä hetkellä vallalla tuntuu olevan ajatus, että isompi on parempi.

Muhkeammat huulet saadakseen ei kuitenkaan tarvitse mennä pistoshoitoihin, sillä hyvällä hoidolla ja huolellisesti tehdyllä huulimeikillä saa halutessaan roppakaupalla pulleutta.

1. Paras kosteuttaja = silmänympärysvoide

Jos huultensa haluaa näyttävän pulleammilta, kosteutus on olennaista. Mieti vaikka rusinaa; se on viinirypäle, josta kosteus on poistettu.

Vielä huulirasvaakin parempi kosteuttaja saattaa olla silmänympärysvoide. Se on tarkoitettu ohuelle iholle, ja sen koostumus imeytyy tehokkaasti. Hyvän yönaamion saa, kun levittää huulille ja niiden ympärille ensin silmänympärysvoidetta, ja voitelee huulet vielä huulirasvalla, Popsugar-sivuston artikkelissa vinkataan. Jos huulet ovat kuivat ja rohtuneet, kuorinta auttaa voiteita imeytymään ja tekee huulten pinnasta tasaisemman.

Silmänympärysvoide sopii hyvin myös huulimeikin alle, jos huulirasva tekee huulista liian tahmaisen ja liukkaan tuntuiset.

2. Rajaa vaalealla

Tehokas tapa lisätä huuliin muotoja on rajata ne reunojensa ulkopuolelta valkoisella kynällä tai hieman ihon sävyä vaaleammalla peitevoiteella ja häivyttää huolellisesti. Vaalea korostaa ja saa huulet näyttämään pulleammilta – katso vaikka The Beauty Department -sivuston ennen ja jälkeen -kuvat.

Jos haluaa viedä huulicontouringin vielä pidemmälle, alahuulen alle voi lisätä kevyesti tummaa varjostusta. Korostusten ja varjostusten ideana on, että vaalea tuo esiin ja tumma pienentää – niitä yhdistämällä kasvoille voi luoda vaikka minkälaisia muotoja.

3. Meikkaa pulleammiksi

Jos huulet ovat jo valmiiksi suuret, ne näyttävät suurilta myös kirkkailla ja tummilla väreillä maalattuina. Parhaiten huulia pullistaa kuitenkin vaaleus ja kiilto, joten nudesävyt ja huulikiilto ovat aina varmoja valintoja.

Kirkkaanpunaisetkin huulet voi saada suuremmiksi rajaamalla niitä aavistuksen isommiksi ja lisäämällä huulten keskiosaan vaaleutta, joka luo illuusion muodoista. Siihen voi käyttää vaaleampaa huulipunaa, valoa heijastavaa korostustuotetta tai valkoista rajauskynää. 

Marie Claire -sivusto neuvoo punaamaan ensin huulet ja piirtämään sen jälkeen valkoisella meikkikynällä huulten keskiosaan pystysuuntaisen viivan. Kun viivan häivyttää huolelliseti huulipunan sekaan, se vaalentaa punaa huulten keskeltä hieman eli saa aikaan pullistavan efektin.