Lyhyissä hiuksissa kuuminta on poikamainen leikkaus, puolipitkissä polkka ja pitkissä ladylike.

Lehtikuva, AOP

Pitkä, totta kai

YHDYSVALLAT Hiusmuotoilija Philip B. Berkovitz / Philip B.

"New Yorkissa suositaan hienostunutta tyyliä, kun taas Hollywoodissa halutaan rennompaa lookia. Hiusten tulee näyttää hyväkuntoisilta ja etenkin blondatun tukan hoito on tärkeää. Vaalennus ohentaa ja lyhentää hiusta – vähän kuin villapusero pestäisiin pesukoneessa.

Uskon, että miehet ajattelevat edelleen kuin luolamiehet ja haluavat, että naisilla on pitkät hiukset."

Näin se tehdään:

Hiusten liikkuvuus on kaiken a ja o. Kampaus ei saa olla kova kuin hattu, vaan hiusten läpi täytyy voida liu'uttaa sormet. Öljypohjaisilla muotoilutuotteilla hiuksiin saadaan kiiltoa ja joustavuutta. Kiharat puristellaan käsin geelillä huolettomiksi laineiksi. Mallia luonnollisesta tukkatyylistä näyttävät näyttelijät Mila Kunis ja Kate Beckinsale.

Luumua & kuparia

BRITANNIA Koulutuspäällikkö Lorraine Matic / Fudge

"Kaikki pituudet käyvät, mutta leikkauksissa suunta on selkeämpään päin. Rikotut ja sulkamaiset latvat ovat mennyttä. Väreissä syvät kuparinsävyt korvaavat punaiset ja suklaanruskean tilalle tulee luumu. Räväköillä sokkiväreillä sävyä on helppo vaihdella fiiliksen mukaan, kuten esimerkiksi laulaja Katy Perry tekee."

Näin se tehdään:

Ylitärkätylle tukalle sanotaan ehdoton ei. Lyhyt tukka muotoillaan mattavahalla, pitkät saavat kiiltää peilimäisesti. Muotimaailman mukaisesti 60-luvun tyyli on hiuksissakin kova juttu. Laulaja Adele on täyteläisen hunajanvaalea, ja hänellä on
aina huolellinen ja viimeistelty kampaus.

Itsevarmuus näkyy

ITALIA Hiusmuotoilija Tommaso Dall’Osso / Urban Tribe

Italiassa näkyy kaksi vastakkaista tyyliä: geometriset muodot ja superpitkät hiukset. Selkeä hiusmalli antaa vaikutelman itsevarmuudesta, pitkä ja hyväkuntoinen tukka taas siitä, että pidämme huolta itsestämme. Hiusten värjäyksessä ei pyritä täydellisyyteen ja uusilla värjäystekniikoilla, kuten hiusten maalauksella saadaan tehtyä hauskoja yksityiskohtia.

Näin se tehdään:

Hiuspuuterilla ja suolasuihkeella näperretään tukkaan lettejä, punoksia ja vallattomia kiharoita. Kampausten kuohkea päälliosa syntyy muotovaahdolla ja kevyellä hiuskiinteellä. Koko komeus voidaan viimeistellä koruilla.

Tukan kanssa saa leikkiä kuten laulaja Rihanna tekee. Hänen päästään voi löytyä mitä tahansa tyyliä tai väriä.

Maanläheisiä sävyjä

TANSKA Kansainvälinen pääkouluttaja Heidi Max / IdHair

"Lyhyissä hiuksissa kuuminta on poikamainen unisex-leikkaus, puolipitkässä graafinen polkka. Pitkät hiukset ovat pehmeän naiselliset, ja niissä on paljon volyymia.
Kevään värit ovat ilmavia, polttavia ja maanläheisiä. Sävykirjo liikkuu pastelleista voimakkaisiin, mutta erikoisetkin väriyhdistelmät liu'utetaan sulautumaan toisiinsa."

Näin se tehdään:

Nyt saa olla glamouria! Näyttäviin ladylike-kampauksiin käytetään lisäkkeitä antamaan ekstravolyymia. Hiuksissa saa olla taipuisuutta ja rakennetta kuten Michelle Williamsilla My Week with Marilyn -leffassa. Toinen ääripää ovat linjakkaasti leikatut hiusmallit, jotka viimeistellään täydellisen kiiltäviksi ja sileiksi.

Pehmeää epäsymmetriaa

SUOMI Hiusmuotoilija ja kouluttaja Alex Tuominen / L’Oréal Professionnel ja Kérastase

"Tukassa on reilusti mittaa, mielenkiintoisia kerrostuksia ja pehmeästi rikottua epäsymmetrisyyttä. Värit ovat maanläheisiä ja vaaleissa sävyissä mennään heleän viileisiin, tummissa lämpimän kupariseen suuntaan. Ylipäänsäkin väreissä pelataan pienillä kontrasteilla ja hiukset saavat nyt näyttää luonnollisilta. Kiharat kiepautetaan isoilla, paksuilla raudoilla löysille, luonnonkiharaa muistuttaville laineille."

Näin se tehdään:

Hiusten muokattavuus on tämän kevään juttu. Sama leikkaus voidaan viimeistellä fiiliksen mukaan eri tavoin kunnolla kiiltäväksi tai nuhruisen mataksi. Laulaja Jenni Vartiainen vaihtelee hiustyyliään juuri näin. Suomalainen hiuslaatu onkin muunteluun täydellinen verrattuna keski-eurooppalaisten jäykkään hiuslaatuun. Kampausten painopiste on nyt tipahtanut päälaelta niskaan boheemin rockhenkiseksi.

Tyylikonsultti Leena Sarven mielestä paras kauneusniksi on olla sinut itsensä kanssa.

Tyylikonsultti Leena Sarvelle kauneus tarkoittaa ennen kaikkea asennetta, mutta myös sunnuntaisia turvenaamiohetkiä. Kun hän ostaa huulikiiltoja, edes taivas ei ole rajana. Nyt hän paljastaa kauneusniksinsä ja -paheensa.

Kauneusniksini…

Kasvojen perusteellinen puhdistaminen. Olen tarkka erityisesti silmämeikin kanssa, että jokainen ripsivärin muru lähtee. En myöskään mene nukkumaan ilman silmänympärysvoidetta. Tärkeintä on kuitenkin olla sinut itsensä kanssa. Jokaisella on nenänpielessään tai leuassaan epäpuhtauksia. Ne eivät näy kadun toiselle puolen. Ryhti kuntoon ja hymy kasvoille. Se on paras vinkkini.

Kauneussalaisuuteni…

Käyn kosmetologilla kahden kuukauden välein. Puuterihuoneen Katrilla on maagiset kädet. Käytän myös viikoittain syväpuhdistavaa naamiota. Sunnuntai on kauneuspäiväni. Mieheni kutsuu sitä kauheuspäiväksi. Silloin kävelen turpeet naamallani kotonamme.

Paheeni…

Auringon ottaminen. En voi sille mitään, aurinko vetää puoleensa. Terassilla valitsen aina aurinkoisimman pöydän, ja uima-altaalta minua saa houkutella pois. Maksan paheestani couperosalla, jota on leuassani ja poskipäissäni. Onneksi käteni hakeutuvat nykyään 50-suojakertoimille.

Kauneinta minussa…

Hymyni, joka ulottuu silmiini ja tulee sydämestäni. Kun minusta otettiin ensimmäiset mallitestikuvat, valokuvaaja sanoi, että sinulla on miljoonan dollarin hymy. Olen käynyt samalla hammaslääkärillä puolen vuoden välein siitä saakka, kun täytin 16. Kun suu voi hyvin, elimistöllä menee paremmin.

Tuhlaan…

Huulikiiltoihin. Kun ostan huulikiiltoja, edes taivas ei ole rajana. Mieheni on usein todennut, että nykyiset riittävät jo. Olen aina tykännyt meikistä, jossa silmät ovat tummat ja huulet vaaleat. Lisään huulikiiltoa päivän mittaan useasti.

Säästän…

Silmämeikinpoistoaineessani. Rakastan marketin silmämeikinpoistolappuja. Kun matkustan, pakkaan lappuja käsimatkatavaroihini pakastepussissa. Öljyinen pinta voitelee ihoa ja notkistaa ripsiä. Myös tyttäreni käyttää niitä.

Aion…

Jatkaa kuntosaliharrastustani. Raudan vääntäminen on parasta kasvojumppaa. Olen käynyt salilla yli kolmekymmentä vuotta. Päiväni aloitan kävelyllä meren rannalla. Rakastan merta. Kun seison sen äärellä, tunnen, että olen matkalla jonnekin.

Toivoisin, että…

Suomalaiset naiset eivät pitäisi itseään vakan alla. Yleensä laittaudumme vain Leville ja laivalle, vaikka arki on kuitenkin se, jota elämme eniten. Suomalaisilla on upean väriset silmät: vedenvihreät tai taivaansiniset. Niitä kannattaa korostaa.

Leena Sarvi

56-vuotias tyylikonsultti ja muodin ja kauneuden sekatyöläinen.

Asuu Helsingissä puolisonsa, 19-vuotiaan tyttärensä ja kahden koiransa kanssa.

Aloitti mallintyöt 1978. Vetänyt myös omaa tyyliohjelmaa televisiossa.

Hilseilevää päänahkaa voi auttaa yllättävän helposti.

Hilse. Lähes jokainen kärsii siitä jossakin vaiheessa elämäänsä, ja etenkin talven lämmitys- ja pipokausi on otollista aikaa pölisevälle päänahalle.

Vaikka hilse olisi tuttu seuralainen, Byrdie-sivuston mukaan moni on aika ulalla siitä, mistä todellisuudessa on kyse.

Useat syyttävät kuivaa päänahkaa, ja välttelevät pesua, jotta he eivat kuivattaisi ihoaan enempää. Hiusasiantuntija Elizabeth Cunnane Phillips sanoo jutussa, että se on täysin väärä lähestymistapa.

– Kun on kyse hilseilystä ja päänahan terveydestä, ensimmäinen asia, joka pitää tehdä, on pestä hiukset säännöllisemmin, hän ohjeistaa.

– Terveempi, puhtaampi päänahka tuo automaattisesti helpotuksen. On yllättävää, että monet eivät usko sitä.

Löydä oikea pesutahti

Hilseilyn syynä onkin kuivuutta useammin päänahan rasvoittuminen ja laiska peseminen. Siksi jo pelkkä tiiviimpi pesutahti voi auttaa hilseilyyn. Jos hiuksia pesee usein, sampoon on oltava hellävarainen. Phillips suosittelee etsimään sampoota, jossa on piroctone olamine -nimistä ainetta. Se estää sienten kasvua ja auttaa hilseilyyn ja kutinaan. Sinkki sen sijaan voi hillitä liiallista talineritystä. Myös päänahan kuorinta saattaa auttaa.

Hiustutkija Annikki Hagros-Koski kuitenkin kertoi aiemmassa jutussamme, että myös liiallinen hiusten peseminen on haitaksi, koska sampoiden säilöntäaineet tuhoavat päänahan normaaliflooraa ja heikentävät siten sen luontaista bakteeritasapainoa. Hänen mukaansa kaksi tai kolme kertaa viikossa riittää – ja silloin kun hiukset pesee, ne kannattaa puhdistaa kunnolla.


Jo pelkkä tiiviimpi pesutahti voi auttaa hilseilyyn.

Byrdien haastatteleman Phillipsin mukaan muita syyllisiä hilseeseen ovat hormonaaliset muutokset, kylmä sää, ravitsemustottumukset sekä stressi.

– Stressaantuneena ei tule tehtyä parhaita mahdollisia ravintovalintoja, mikä todennäköisesti tarkoittaa, että sokeria ja alkoholia kuluu enemmän. Se voi johtaa hilseilyyn.

Joissakin tutkimuksissa on myös havaittu, että maitotuotteet saattavat pahentaa hilseilyä. Phillipsin mukaan päänahkaa kannattaakin hoitaa kuten kasvojen ihoa: kokonaisvaltaisesti sekä ruokavaliolla, riittävällä puhdistamisella että oikeilla tuotteilla.