Määränpäänä hotellin vai kauneusklinikan vastaanotto? Kuva: Shutterstock
Määränpäänä hotellin vai kauneusklinikan vastaanotto? Kuva: Shutterstock

Yhä useampi matkustaa ulkomaille kauneusleikkaukseen. Nämä maat ovat suosituimpia.

Ennen onnistuneelta lomalta palattiin levon tuoma uusi ilme kasvoilla. Nykyään yhä useamman uuden ilmeen takana on radikaalimpia toimenpiteitä.

Joka vuosi lukuisat ihmiset pakkaavat matkalaukkunsa ja suuntaavat unelmarannan sijaan leikkauspöydälle. Esimerkiksi pelkästään brittien ulkomaille tekemien kauneusleikkausmatkojen määrä on tuplaantunut viimeisen kahden vuoden aikana, selviää Daily Mailin jutusta.

Hyvä Terveys -lehden mukaan joidenkin Tallinnassa sijaitsevien klinikoiden asiakkaista jopa 90 prosenttia on suomalaisia. Mutta kosmeettisen kirurgian ja edullisten toimenpidehintojen perässä ollaan valmiita matkustamaan kauaskin. Suomalaiset käyvät leikkauttamassa rintojaan muun muassa Thaimaassa, koska thaimaalaisia kirurgeja pidetään näppärinä ja ammattitaitoisina.

Hammaslääkäripalveluita ja kosmeettista kirurgiaa tarjoavia klinikoita listaava whatclinic.com-sivusto teki paljastavan tutkimuksen, miten kauneusleikkausturistit matkustavat eri maihin eri operaatioiden vuoksi:

Hammasoperaatiot – Thaimaa
Nenänkorjausleikkaukset – Tsekki
Pakaroiden kohotus – Turkki
Rintojen suurennus – Puola
Hiustensiirto – Turkki
Vatsanahan kiristys – Belgia.

Whatclinic.com-palvelun toimitusjohtajan Caelen Kingin mukaan suurin syy kauneusleikkausturismiin on juurikin operaation hinta. Myös paikallisella lainsäädännöllä on merkitystä.

– Ympäri maailmaa löytyy loistavia plastiikkakirurgeja, mutta joissakin maissa erilaisia valvovia säädöksiä on vähemmän, joten käytännöt voivat vaihdella rajustikin.

Kingin mukaan turistin on tärkeä keskustella klinikan kanssa etukäteen myös mahdollisesta jälkihoidosta ja selvittää, miten toimitaan, jos jotain meneekin pieleen.

Plastiikkakirurgi Timo Pakkanen sanoo Hyvä Terveys -lehden haastattelussa, että ulkomailla voi saada hyvää hoitoa, mutta ikävyyksiäkin voi sattua.

– Kokonaishintaan voi joutua leikkauksen hinnan lisäksi laskemaan matkat, vakuutukset, ylimääräisen olemisen ulkomailla ja mahdolliset muut ongelmat.

Lue myös:

Suomalaiset haluavat nyt näitä kauneusleikkauksia

Laulaja Vicky Rosti: Kauneusleikkaus oli järkevämpi hankinta kuin auto

Fitnessmalli Sofia Ruusila: "Nämä kauneusleikkaukset minulle on oikeasti tehty"

Meikkivoiteettomuus voi tarkoittaa joko aitoa meikittömyyttä tai tiukkaa otetta peitevoidetuubista.

Jos aiemmin innostuttiin toinen toistaan peittävämmistä meikkivoiteista, suunta on nyt kääntynyt. Yhä useampi somen kauneusvaikuttaja hehkuttaa kevyesti meikattua, heleää ihoa.

Kevyempien meikkivoidekoostumuksien lisäksi muodissa on myös meikkivoiteeton meikki. Se voi tarkoittaa hyvin hoidettua, paljasta ihoa – tai sitten sitä, että iho yritetään saada näyttämään meikin avulla meikkivoiteettomalta.

Putositko kärryiltä? Noh, käytännössä vloggaajien meikkivoiteettomat meikit tarkoittavat yleensä sitä, että kasvoilla ei ole meikkivoidetta, mutta muita tuotteita on sitten senkin edestä. Lopputulos on nätti, mutta meikki ei lopulta eroa juurikaan siitä meikkivoiteellisesta versiosta.

Kiinnostus meikkivoiteettomuutta kohtaan lienee kasvanut siksi, että jotkut kokevat meikkikerroksen tukkivan ihoa. Heistä voi tuntua, että meikkivoide saa aikaan kierteen, jossa ihoon tulee näppyjä, jotka pitää sitten peittää meikkivoiteella, joka ehkä aiheuttaa lisää näppyjä ja niin edelleen.

Useissa meikkivoiteettomissa meikeissä kasvoille levitetään ihonhoitotuotteiden lisäksi pohjustusvoidetta, peitevoidetta ja puuteria. Onko se ihon kannalta yhtään eri asia kuin koko kasvoille levitetty meikkivoide?

Todennäköisesti meikkikerros on kevyempi ilman koko kasvoille levitettyä meikkivoidetta, mutta jos tarkoitus on ”antaa ihon hengittää”, täysi meikittömyys saattaisi olla parempi vaihtoehto.

Yksi Youtuben täysin meikkivoiteettomista kanavista on JKissaMakeup. Vloggaaja ei käytä meikkivoidetta, koska se ärsyttää hänen ihoaan. Jos haluaa oikeasti kevyen, meikkivoiteettomaan meikin, häneltä voi ottaa mallia – sipaus strategisesti sijoiteltua peitevoidetta riittää.

On tietenkin täysin itsestä kiinni, mikä tuntuu parhaalta vaihtoehdolta.  Kaikki ovat täysin sallittuja: raskaan sarjan meikkivoide, kevyt meikkivoide, vähän tai ei ollenkaan meikkivoidetta...

Jos meikkivoiteen vähentäminen kiinnostaa, tässä kaksi kokeilemisen arvoista pohjameikkivaihtoehtoa:

  1. Meikkivoide vain osassa kasvoja. Meikkivoiderajoista jaksetaan aina varoitella, mutta meikkivoidetta ei ole pakko levittää hiusrajasta kaulaan saakka. Yleensä punoituksia ja rasvaisuutta on eniten kasvojen keskiosassa, joten meikkivoiteen levittäminen kannattaa aloittaa keskeltä. Kun sävy on lähellä ihon omaa sävyä ja meikkivoiteen häivyttää huolellisesti keskeltä ulospäin, kasvoja ei tarvitse maalata reunoja myöten.
  2. Peitevoide siellä, missä sitä tarvitaan. Peitevoiteeseen pätee sama kuin meikkivoiteeseen: kun sen sävy sulautuu täydellisesti ihoon, sitä voi käyttää vain paikallisesti esimerkiksi tummien silmänalusten ja näppyjen peittämiseen. Silmien alla voi käyttää aavistuksen kirkastavaa tuotetta, mutta muualla kasvoissa sävyn pitäisi olla juuri eikä melkein, jottei se pomppaa liikaa esiin muuten meikittömästä ihosta.

Kim Kardashian West alkaa seuraavaksi myydä nimeään kantavaa peitevoidetta ja puutereita, joiden tarkoitus on peittää tummimmatkin silmänaluset.

Jos pitää valita vain yksi meikkituote, kirkastava peitevoide on aika korkealla suosikkilistauksessa. Vähän sitä silmien alle, ja peilistä katsoo lähestulkoon eri ihminen.

Nyt myös superjulkkis Kim Kardashian West on tuomassa markkinoille oman versionsa tummat silmänaluset piilottavasta peitevoiteesta. Hänen KKW Beauty -meikkimerkkinsä julkisti uudet tuotteet muutama päivä sitten, ja Kim kertoi Alluren haastattelussa parhaat vinkkinsä tummien silmänalusten peittämiseen. Hän kertoi hioneensa conceal, bake, brighten -tekniikan huippuunsa luottomeikkaajansa Mario Dedivanovicin kanssa jo ennen kuin tuotteita oli edes olemassa.

Peitevoiteen lisäksi Kimin silmänalusmeikkiin kuuluu peräti kaksi puuteria. Toinen on irtopuuteri, jota käytetään bakingiin eli peitevoiteen kiinnittämiseen. Kirkastavaa, kiinteää puuteria käytetään ylimääräisen baking-puuterin sutimiseen pois kasvoilta ja tuomaan valoa silmien alle. Meikkien kerrostaminen takaa sen, että tummat silmänaluset katoavat.

Ei välttämättä jokaiselle

Koska myös Kim on käyttänyt kolmivaiheista menetelmää jo muilla tuotteilla, hänen meikkiensä ostaminen ei ole välttämätöntä. Health-sivuston toimittaja testasi omilla suosikkituotteillaan, mistä menetelmässä oikein on kyse ja onko se todella kaiken hehkutuksen arvoinen.

– Siinä hetkessä se tuntui kauhealta määrältä puuteria, mutta kun sain muun meikin tehtyä, ihoni ei tuntunut paakkuiselta tai epämiellyttävältä – ja se näytti hyvältä, hän kirjoittaa jutussa.

”Se tuntui kauhealta määrältä puuteria, mutta näytti hyvältä.”

Jos on tottunut kevyeen meikkiin, Kardashian-tyyli on sieltä järeämmästä päästä. Puuterilla kiinnittäminen estää peitevoiteen karkaamisen juonteisiin, mutta raskaalla puuterikädellä tehty baking ei suinkaan ole pakollinen vaihe etenkään arkimeikissä. Pahimmillaan se saa silmänaluset näyttämään kuivilta ja vain korostaa juonteita. Kokeilemalla selviää, sopiiko tyyli itselle.

Toinen ja toimiva vaihtoehto on käyttää silmien alla väriä korjaavaa, oranssiin tai vaaleanpunaiseen taittavaa peiteainetta, joka häivyttää tummuuden. Kun sen päälle levittää vielä tavallista peiteväriä, pandasilmien pitäisi olla takuulla piilossa.