Lomalla tuoksut auttavat mieltä ajelehtimaan kevyenä ja vapaana. Kuva: Shutterstock
Lomalla tuoksut auttavat mieltä ajelehtimaan kevyenä ja vapaana. Kuva: Shutterstock

Vaihtamalla arkituoksun lomahajuveteen työasiat jäävät hetkessä taakse. Mutta varo ampiaisia!

Lomatutkija Jessica de Bloomin mukaan lomalla kannattaa käyttää eri tuoksuja kuin arjessa. Mieli ja aistit virkistyvät, kun esimerkiksi vaihtaa tutun sampoon kesäsampooseen ja hankkii lomahajuveden.

Temppu on tosielämässä hyväksi havaittu. Matkatuoksuna käyttämäni hajuvesipullon nuuhkaiseminen virittää välittömästi iloiseen lomatunnelmaan.

– Hajut ovat hyvin voimakas väylä tunteisiin. Ne ovat yksinkertainen keino palata tiettyyn mielialaan ja tunteeseen, sanoo Työterveyslaitoksen tutkimusasiantuntija Mikael Saarinen Ylen haastattelussa.

Kesään ja lomaan sopivat erityisen hyvin keveät kukkaistuoksut, raikkaat vesituoksut ja vihreät vivahteet.

– Lämpö voimistaa tuoksua, ja siksikin erityisen tymäkät, mausteiset ja makeat tuoksut kannattaa jättää odottamaan syksyä. Ätläkän makeat hajuvedet eivät ole paras valinta siksikään, että ampiaiset rakastavat niitä, sanoo kauneustoimittaja Ia Luhtanen.

Tänä kesänä tuoksuissa hurmaavat erityisesti omena ja päärynä. Myös marjoja käytetään paljon.

– Ja tietysti yksi kesän ikisuosikeista on kookos.

Kesän tuoksu

1. Biothermin päärynäinen Eau Fraiche -vartalotuoksu muistuttaa kesäsateen raikkaudesta, EdT 100 ml, 53 €.

2. The Body Shopin Fijian water lotus -tuoksussa on aurinkoa, hiekkaa ja trooppisen saaren kukkia. Mandariinien ja litsien ja vesilootuksen kukkien yhdistelmä on ihanasti eksoottinen, mutta raikas, 50 ml EdT, 26,30 €.

3. Ilmava, kirpeän makea tuoksu on täydellinen kesäjuhliin. Savador Dalin Sun & roses -tuoksussa on verigreippiä, bergamottia ja omenaa, 59 ml EdT 36 €.

4. Merenneito pirskottaa ylleen häivähdyksen sisilialaista bergamottia, kurkkuvettä ja merilevää. Clean Summer sailing 60 ml EdT, 53 €.

5. Kesäinen sporttineito hurmaa pirteällä ja iloisella yhdistelmällä punaisia marjoja, limeä ja vihreää mangoa, Puma Time to play 40 ml EdT 22,90 €.

Meikkivoidesiveltimellä saa aikaan peittävän ja kauniin meikkipohjan, kun etenee vähän kerrallaan.

Munanmuotoiset meikkisienet eivät suotta ole nousseet suursuosioon. Niiden avulla tumpelompikin onnistuu meikkivoiteen levittämisessä, sillä sieni imee liian meikin itseensä ja jättää jälkeensä kevyen, heleän ja tasaiseksi meikatun ihon.

Meikkivoidesivellin ei ime, minkä takia pohjasta saattaa tulla paakkuinen tai epätasainen. Sen avulla on kuitenkin mahdollista saada peittävämpi pohja kuin sienellä, ja joidenkin meikkivoiteiden kanssa suositellaankin käytettäväksi nimenomaan sivellintä. Se on yllättävän helppoa, eikä siveltimen käyttöä kannata turhaan pelätä!

Siveltimen käyttäjän helmasynti ja merkittävin syy ongelmiin on, että meikkivoidetta tulee levitettyä helposti liikaa. Se johtuu usein siitä, että meikkivoiteen levittää kasvoille

a) suoraan purkista eli kerralla koko sen määrän, jonka ajattelee tarvitsevansa, tai

b) tuubista ensin siveltimeen ja siveltimestä suoraan kasvoille.

Meikkaaja ja Youtube-tähti Wayne Goss neuvoo videollaan levittämään meikkivoidetta ensin kämmenselälle ja siitä sormenpäällä töpötellen kasvoille. Sitten meikkivoide häivytetään siveltimellä pyöritellen. Kannattaa edetä kerroksittain, pieni määrä kerrallaan. Silloin meikkivoide pääsee imeytymään ihoon ja sitä tulee käytettyä vain sen verran kuin oikeasti tarvitsee.

Yllättävän pieni määrä meikkivoidetta riittää peittämään koko kasvot. Kallista tavaraa ei mene hukkaan, ja ihosta tulee paakuton ja luonnollisemman näköinen kuin isommalla voidemäärällä.

Perinteisellä litteällä meikkivoidesiveltimellä on vaikea saada aikaan tasaista jälkeä. Wayne Gossin mukaan se sopii paremmin meikkivoiteen levittämiseen iholle ennen sienellä häivytystä. Videolla Wayne Goss näyttää myös, miten kasvojen korostus ja varjostus tehdään meikkivoiteen alle.

Ratkaisu finnin päältä luisuvaan meikkiin todennäköisesti löytyy jo meikkipussistasi.

Silmämeikin pohjustusvoide on yksi monikäyttöisimmistä meikkituotteista. Sen lisäksi, että se pitää luomivärin paikallaan, sen avulla voi myös estää huulipunan karkailun huulten rajojen ulkopuolelle ja jopa ehkäistä silmälasien valumista nenänvartta pitkin.

Silmämeikinpohjustaja auttaa myös, jos meikki ei meinaa pysyä finnin päällä, neuvotaan meikkaaja Vilja Vuolteen uutuuskirjassa Parhaat piirteesi – meikkaajan käsikirja (Docendo).

Näppyjen päällä iho on yleensä kiiltävä ja pingottunut, joten voidemainen meikki karkaa kohdasta helposti. Kirjassa neuvotaan näin:

”Näppyjen päälle kannattaakin painella pieni määrä peitevoidetta ja häivyttää vain reunat kevyesti sormella tai meikkisienellä. Painele sen jälkeen irtopuuteria näpyn päälle, jotta meikkipohja kiinnittyy kunnolla. Voit myös taputella öljytöntä silmämeikin pohjustustuotetta ison yksittäisen finnin päälle ennen meikkipohjan levittämistä.”

Miten emme ole tulleet aiemmin ajatelleeksi! Öljyttömyyden lisäksi kannattaa tietenkin huomioida, että pohjustustuote on joko väritön tai ihon kanssa samaa sävyä, jotta se ei korosta finnin kohtaa entisestään.