Lomalla tuoksut auttavat mieltä ajelehtimaan kevyenä ja vapaana. Kuva: Shutterstock
Lomalla tuoksut auttavat mieltä ajelehtimaan kevyenä ja vapaana. Kuva: Shutterstock

Vaihtamalla arkituoksun lomahajuveteen työasiat jäävät hetkessä taakse. Mutta varo ampiaisia!

Lomatutkija Jessica de Bloomin mukaan lomalla kannattaa käyttää eri tuoksuja kuin arjessa. Mieli ja aistit virkistyvät, kun esimerkiksi vaihtaa tutun sampoon kesäsampooseen ja hankkii lomahajuveden.

Temppu on tosielämässä hyväksi havaittu. Matkatuoksuna käyttämäni hajuvesipullon nuuhkaiseminen virittää välittömästi iloiseen lomatunnelmaan.

– Hajut ovat hyvin voimakas väylä tunteisiin. Ne ovat yksinkertainen keino palata tiettyyn mielialaan ja tunteeseen, sanoo Työterveyslaitoksen tutkimusasiantuntija Mikael Saarinen Ylen haastattelussa.

Kesään ja lomaan sopivat erityisen hyvin keveät kukkaistuoksut, raikkaat vesituoksut ja vihreät vivahteet.

– Lämpö voimistaa tuoksua, ja siksikin erityisen tymäkät, mausteiset ja makeat tuoksut kannattaa jättää odottamaan syksyä. Ätläkän makeat hajuvedet eivät ole paras valinta siksikään, että ampiaiset rakastavat niitä, sanoo kauneustoimittaja Ia Luhtanen.

Tänä kesänä tuoksuissa hurmaavat erityisesti omena ja päärynä. Myös marjoja käytetään paljon.

– Ja tietysti yksi kesän ikisuosikeista on kookos.

Kesän tuoksu

1. Biothermin päärynäinen Eau Fraiche -vartalotuoksu muistuttaa kesäsateen raikkaudesta, EdT 100 ml, 53 €.

2. The Body Shopin Fijian water lotus -tuoksussa on aurinkoa, hiekkaa ja trooppisen saaren kukkia. Mandariinien ja litsien ja vesilootuksen kukkien yhdistelmä on ihanasti eksoottinen, mutta raikas, 50 ml EdT, 26,30 €.

3. Ilmava, kirpeän makea tuoksu on täydellinen kesäjuhliin. Savador Dalin Sun & roses -tuoksussa on verigreippiä, bergamottia ja omenaa, 59 ml EdT 36 €.

4. Merenneito pirskottaa ylleen häivähdyksen sisilialaista bergamottia, kurkkuvettä ja merilevää. Clean Summer sailing 60 ml EdT, 53 €.

5. Kesäinen sporttineito hurmaa pirteällä ja iloisella yhdistelmällä punaisia marjoja, limeä ja vihreää mangoa, Puma Time to play 40 ml EdT 22,90 €.