Ihan tämännäköisenä heräsin. Ai et usko vai? Kuva: Shutterstock
Ihan tämännäköisenä heräsin. Ai et usko vai? Kuva: Shutterstock

Pitkät unet ovat mainiota kauneudenhoitoaikaa. Viikonlopun laiskottelun jälkeen naamavärkki kiittää.

Kiireisinä viikkoina unesta tulee helposti tingittyä. Puheet kauneusunista eivät kuitenkaan ole turhia, sillä hyvin levännyt naamataulu myös näyttää virkeämmältä eli paremmalta. Good Housekeeping  listasi vinkit, joilla unista saa kaiken kauneushyödyn irti.

1. Valitse satiininen tai silkkinen tyynyliina

Tyynyliinallakin on väliä. Mitä vähemmän hankausta on ihon ja tyynyliinan välillä, sitä paremmin iho voi. Silkki on hyväksi myös hiuksille, sillä liukas pinta estää kutreja takertumasta tyynyyn ja toisiinsa, jolloin vaurioita syntyy vähemmän.

Olkoonpa tyynyliina mitä materiaalia vain, se pitäisi vaihtaa usein, jopa kahdesti viikossa, tai ainakin kääntää ympäri, etteivät bakteerit pääse tekemään tuhojaan iholla kahdeksan tunnin kauneussession aikana.

2. Nuku selälläsi

Jos ihoon kohdistuu jatkuvaa painetta, se rypistyy helpommin. Jos nukkuu aina samalla kyljellä, voi sen puolen poski olla toista kurttuisempi. Kauneusasiantuntijat suosittelevatkin selällään nukkumista. Korkeampi tyyny saattaa myös ehkäistä silmien turvotusta, koska pään ollessa koholla nestettä kertyy silmien alueelle vähemmän

3. Älä luista kauneusrutiineista

Meikit ja päivän pölyt nyt vain pitää pestä kasvoilta ennen unia, jos ihonsa haluaa pitää kuulaana. Vaikka kuinka väsyttäisi, myös seerumit ja voiteet kannattaa aina levittää kasvoille, sillä yö on solujen korjaantumisaikaa. Muista myös huulirasva! Good Housekeepingin haastattelema dermatologi ja Skin Rules -kirjan kirjoittaja Debra Jaliman suosittelee myös ripsienhoitoaineen käyttöä öisin. Voihan tuota kokeilla!

4. Vastusta suolapaloja ja alkoholia ennen nukkumaanmenoa

Alkoholi kuivattaa kehoa, joten se on ihon kannalta huono valinta. Samanlainen vaikutus on suolalla. Suolainen iltapala kerää nestettä kasvoille, joten aamulla silmät näyttävät helpommin väsyneiltä ja turvonneilta.

5. Kiinnitä hiukset

Hiusten luonnolliset öljyt eivät välttämättä tee hyvää kasvojen iholle, joten pitkät suortuvat kannattaa laittaa kiinni. Nuttura ei kuitenkaan saisi olla liian tiukalla, etteivät hiukset vaurioidu. Silkkinen huivi tai väljä poninhäntä on paras ratkaisu.

Lue myös:

Helpommin hereille aamulla – näin se käy

Kun uni ei tule, tämä yksinkertainen vinkki voi auttaa

Testasimme: Toimiiko maailman myydyin kotihoitolaite?

On taas se aika vuodesta, kun aurinkorasvan käyttö on vältämätöntä palamisen estämiseksi. Mutta kun naamaan laittaa useampaa ainetta, mihin väliin aurinkorasva tulee? 

Sky-Cidesco kosmetologi ja meikkaaja Minna Granqvist sekä meikkaaja-maskeeraaja Jaana Veronika opastavat, missä järjestyksessä aurinkosuoja ja muut voiteet kannattaa levittää. 

 1. Ensin alle omat hoitotuotteet, kuten tehoseerumi ja kosteusvoide. 
 2. Hoitotuotteiden päälle aurinkorasva. 
 3. Aurinkorasvan päälle mahdollinen meikkivoide, kun aurinkovoide on imeytynyt. 
 4. Viimeiseksi peitevärit. 

– Kannattaa olla huolellinen, sillä aurinkorasvan päälle laitettu meikki saattaa lähteä ”rullaamaan” aurinkorasvan mekaanisen suojan takana. Meikki kannattaa laittaa iholle vaikkapa meikkisienellä painelemalla, Minna Granqvist neuvoo. 

  Suojakerroin päivävoiteessa voi pelastaa

  Granqvistin mukaan aurinkorasvaa ei kannata lisätä meikin päälle, sillä lopputulos on helposti sotkuinen. Sen sijaan hän suosittelee käyttämään suojakertoimellisia sävyttäviä päivävoiteita  tai meikkivoiteita ja lisäämään sitä päivän mittaan.

  – Nykyään on hyvä valikoima tuotteita, joissa on mukana suojakerroin. Myös mikä tahansa meikki antaa lisäsuojan iholle, vaikkei siinä spf:ää erikseen mainittaisikaan, Granqvist opastaa. 

  ”Auringonvalossa mattapintaiset ja paksut meikit näyttävät tunkkaiselta ja voivat ruveta kiiltämään.”

  Jaana Veronika suosittelee käyttämään suihkutettavia aurinkosuojia. 

  – Niitä voi suihkuttaa meikin päälle silmänympärysihoa varoen, mikäli altistus auringolle on pitkäkestoinen. 

  Kesällä vähemmän on enemmän

  Kesämeikissä pätee yksi hyvä nyrkkisääntö – vähemmän on enemmän.

  – Auringonvalossa mattapintaiset ja paksut meikit näyttävät tunkkaiselta ja voivat ruveta kiiltämään. Nykyään on hyviä sävyttäviä päivävoiteita ja kevyitä meikkivoiteita, jotka saavat kevyen olon iholle, Minna Granqvist sanoo.

  Poskipunaa kannattaa käyttää voidemaisena, sillä se levittyy kauneimmin ja jättää iholle kesään sopivan hehkun.”

  Myös Jaana Veronika puhuu luonnollisuuden puolesta. 

  – Kesällä kannattaa käyttää mahdollisimman ohutta meikkiä ja jättää puuteri pois. Suojakertoimen sisältämä bb-voide sormin levitettynä on oiva vaihtoehto. Poskipunaa kannattaa käyttää voidemaisena, sillä se levittyy kauneimmin ja jättää iholle kesään sopivan hehkun. Siistityt kulmat, lämpimällä vedellä peseytyvä ripsiväri ja raikas huulimeikki ilman rajauskynää tekevät raikkaan ilmeen kesäpäivään. 

  Hän suosittelee myös ennakoimaan maksaläiskäherkät kohdat iholla suojaamalla ne erityisen hyvin auringolta. 

  Kasvojen puhdistusainetta voi käyttää oman harkinnan mukaan. Asiantuntija kertoo, miten sopiva naamanpesutahti löytyy.

  Moni oppi jo nuorena, että kasvot tulee pestä aamuin illoin, jotta välttyy epäpuhtauksilta.

  Toisaalta viime aikoina on alettu varoitella kasvojen liiallisesta pesemisestä. Jos kasvoja pesee usein ja liian voimakkailla aineilla, iho saattaa ärtyä ja mennä jopa huonompaan kuntoon.

  Viime aikoina on hehkutettu esimerkiksi hellävaraista mutta tehokasta tuplapuhdistusta sekä pohdittu, olisiko sittenkin parempi pestä kasvot vain kerran päivässä.

  Tarvitseeko kasvoja sitten pestä ollenkaan? Mitä tapahtuu, jos ei pese?

  Harva on valmis kokeilemaan, mutta Allure-sivusto kysyi asiaa asiantuntijalta.

  Pesemättömyyden seuraukset riippuvat ihotyypistä, dermatologi Soren White sanoo. Pääsääntö kuitenkin on, että iho-ongelmat todennäköisesti pahenevat. Rasvainen iho alkaa pukata pintaansa finnejä, ja kuiva iho muuttuu kuivemmaksi ja sameammaksi.

  Kasvojen pesu vedellä voi riittää

  Jos ihoa ei pese tai sen puhdistaa huonosti, kasvoille kertyy meikkiä, rasvaa, likaa, pölyä, saasteita, hikeä ja kuolleita ihosoluja. Töhnäkerros heikentää myös ihonhoitotuotteiden toimintaa.

  Peseminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä ennen kuin iholle on oikeasti kertynyt likaa, asiantuntija huomauttaa.

  Kasvojen likaantumiseen vaikuttavat ihotyyppi sekä elinympäristö.

  Töhnäkerros heikentää ihonhoitotuotteiden toimintaa.

  Soren White neuvoo Alluren jutussa, että kuivaihoisille voi monessa tapauksessa riittää vedellä huuhtelu, jos kasvot eivät ole erityisen likaiset. Kun puhdistusaine ei irrota ihossa luontaisesti olevia öljyjä, kasvojen kosteustasapaino säilyy.

  Muilla ihotyypeillä paras pesutiheys riippuu siitä, kuinka paljon kasvot rasvoittuvat ja likaantuvat. Kaksi kertaa päivässä puhdistusaineen kanssa on silti maksimi.