Näillä vinkeillä pysyt hehkeänä, lähdit sitten kaupunki-, ranta- tai lumilomalle.

Sähäkkänä cityssä

Kaupunkimatkalla avainsanoja ovat mukavuus, käytännöllisyys ja tyylikkyys. Kaikkien kolmen yhdistäminen onnistuu, kun suunnittelee mahdollisimman yhteensopivat ja monikäyttöiset asukokonaisuudet jo kotona, eikä sorru pakkaamaan mukaan turhia ”kaiken varalta” -vaihtoehtoja. 

Kaduilla tarpoessa hiukset ovat  sään armoilla, mutta pikareissuilla ei kannata käyttää aikaa tukan värkkäykseen. Kunnon pohjustuksella ja näppärillä matkakampauksilla lyhyestä reissusta selviää pesemättä hiuksia kertaakaan.

Tukka hyvin

1. Satsaa kotona kunnon pohjustukseen, niin hiusten laittamiseen ei matkalla tarvitse käyttää aikaa. Föönaa pyyhekuivat hiukset ensin muotovaahdon kanssa ja kierrä tukkaan isot tarrarullat kun hiukset ovat vielä lämpimät. Irrota rullat, kun hiukset ovat jäähtyneet ja tupeeraa kevyesti tyvestä. Tällä pärjäät viikonloppureissun.

2. Kostea ilma kiusaa hiuksia. Suorat hiukset se saa valumaan ja muttaa taipuisan hallitsemattomaksi pörröksi. Katso, että lakassa on kosteussuoja tai varustaudu säätä vastaan erityisillä suojatuotteilla.

3. Biletystä tiedossa? Hetkessä valmiin ja kestävän kampauksen saat pyöräyttämällä letti- tai sormikiharat matkan ajaksi hatun tai huivin alle. Avaa hiukset perillä ja voilá, tukka näyttää kuin olisit käyttänyt siihen enemmänkin aikaa.

4. Saat päivän tai pari lisäaikaa hiustenpesuun, kun pakkaat mukaan kuivasampoon tai hiuspuuterin. Mattamaisen viimeistelyn antavat tuotteet kohentavat lässähtäneen kampauksen ja raikas tuoksu freesaa tukan.

5. Pidä
shoppailupäivän lomassa breikki, kävele kampaamoon ja pyydä pelkkä pesu ja föönaus. Puoli tuntia ja olet valmis iltarientoihin.

Paisteen kestävää

Kun aurinko porottaa ja lämpötila huitelee taivaissa, meikit tahtovat siistimmälläkin karata. Huoliteltu rantakaunotar turvautuu voidemaisiin, monikäyttöisiin meikkituotteisiin ja panostaa kynsilakkaan, joka ei kuumuudessa kärsi.
Matkalaukkuun aurinkolomalaisen on turha heitellä liikaa tavaraa, sillä monesta kohteesta saa parempia rantavaatteita kuin kotimaasta. Kengistä tärkeimmät ovat mukavat sandaalit, joissa on sen verran koreutta, että niillä sipsuttaa vielä illan rientoihinkin.

Hienona hiekalla

1. Supernopea rantameikki syntyy vedenkestävällä ripsivärillä ja iloisen värisellä huulipunalla. Valitse suojakertoimellinen puna, joka toimii myös poskipunana.

2. Kun kasvot hikoavat, puuterimaiset meikit tuppaavat siirtymään viiruiksi luomivakoon. Kynät ja voidemeikit pysyvät paikallaan, eivätkä säikähdä pärskeitä. Rajauskynää voit käyttää luomivärinäkin, kun häivyttelet sen sormilla.

3. Inhottaako palloilla biitsillä kasvot kiiltävinä ja punanaamaisena? Lyö kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja valitse suoja, jossa on sävy mukana. Uusimpia tulokkaita ovat mattapinnan iholle jättävät puuterimaiset aurinkosuojat. Kätevää!

4. Mikäli haluat käyttää aikasi muuhun kuin kynsien lakkailuun, väritä sormien kynnet suosiolla vaalealla sävyllä. Siinä eivät pienet lohkeilutkaan näy.

5. Jos käry kävi ja naama helottaa illalla, älä pakkeloi koko kasvoja, ettei lopputuloksesta tule maskimainen. Taputtele meikkiä vain pahemmin punoittaville alueille ja unohda poskipuna.

Viimaa vastaan

Hiihtoreissulla hipiä joutuu koetukselle, vaikka toisaalta ulkoilma nostaa kasvoille hehkeän rusotuksen. Vaikkei siis muuten kosmetiikkaa sporttilomalle raahaisi, muutama hyvä ihonhoitotuote on paikallaan. Toppavaatteiden kaveriksi pakataan after skihin sopivia neuleita ja mukavia mekkoja sekä mausteeksi pikkuisen paljettien säihkettä.

Nassu suojaan

1. Kylmyys, tuuli ja aurinko ovat yhdistelmä, joka laittaa kasvot koville. Suojaa iho paksulla hoitovoiteella ja anna sen imeytyä hyvin ennen ulkoilua.

2. Kokeneet alppimatkailijat opastavat, ettei naamaa kannata pestä aamulla. Näin ihon oma rasva antaa kasvoille lisäsuojaa kylmyyttä vastaan. Mitä herkempi ihosi on, sitä huonommin se kestää pakkasen puremista.

3. Vaikka et edes ajattelisi meikata ladulle tai rinteeseen mennessä, kevyt meikkipohja on oikeasti toimiva pakkaslukko. Meikkivoide antaa ekstrakerroksen suojaa ja puuteri toimii iholla kuin ohuenohut harso.

4. Pakkaa mukaan mietoja, helliä ja täyteläisiä hoitotuotteita. Vaihda vaahtoputsarit puhdistusmaitoon tai -voiteeseen ja jätä kevyet kosteusgeelit kotiin. Tarkista, ettei kasvovetesi sisällä ihoa kuivattavaa alkoholia.

5. Älä anna kylmän hämätä. Vaikka viimassa aurinko ei tunnu, se polttaa silti – jopa yllättävän voimakkaasti, sillä lumi heijastaa säteitä. Muista siis suojakerroin!

Alle kympillä voi saada toimivan mattameikkivoiteen, hieman kevyttä sävyä – tai päänsäryn tuhdeista hajusteista.

Jos haussa on halpa meikkivoide, markettien meikkivalikoimasta on paljon apua. Esimerkiksi muutama vuosi sitten Suomeen tulleella Essencellä on valikoimassaan useampikin meikkivoide, jonka hinta jää viiden euron paikkeille. Ehkä kaikkein edullisimmin meikkivoiteensa saa Lidlistä. 

Alle kymmenen euron hintaluokassa valinnanvaraa on jo melko paljon. Myynnissä oleva sävyvalikoima tosin on monessa edullisessa meikkivoiteessa hyvin suppea, esimerkiksi kolme sävyä. Mattameikkivoidetta etsivä löytää edullisen tuotteen todennäköisemmin kuin kuultavaa tai hehkuvaa lopputulosta tavoitteleva. 

Entä laatu? Pikatestasimme kuusi alle kymmenen euron meikkivoidetta.

Perustavaraa ilman peittävyyttä

Cien Liquid Foundation, 3,99 euroa

Sopivan meikkivoidesävyn löytäminen Lidlistä ei ole ihan helppoa, sillä testerit ja peilit puuttuvat. Onneksi pakkauksissa on läpinäkyvät paneelit, joista pilkottavia sävyjä vertailen naamaani taskupeilin avulla. 

Itse meikkivoide on monin tavoin mitäänsanomatonta. Jälki ei ole ihan mattaa eikä ihan kuultavaa, tuoksu on mieto ja voide levittyy kohtalaisesti. Tavara ei ole kovin peittävää, joten erillinen peitevoide on tarpeen.

Meikkivoide kestää sitkeästi kasvoilla läpi jopa erittäin hikisen hot joogan. Iho ei meikit naamassa hikoilusta kylläkään ilahdu.


Tujua tuoksua

Essence Stay All Day 16 Hour Foundation, 4,69 euroa

Pumppupulloon pakattu Essence tuoksuu erittäin voimakkaasti. Jos et pidä hajusteista, älä mene lähelle tätä meikkivoidetta! 

Meikkivoide levittyy miellyttävästi ja peittää hyvin. Läheltä katsottuna juonteet ja kuivat kohdat korostuvat, mutta työpaikalla lopputulos saa kehuja. 

Tuote lupaa 16 tunnin pitoa. Sekaiholle kiilto ilmaantuu iltaan mennessä, kuivuuteen taipuvainen iho taas tuntuu entistä kuivemmalta. 

Meikkivoiteet vasemmalta oikealle: Nordic G!rl, Essence, Maybelline, Benecos, Rimmel ja Cien. Kaikki testatut meikkivoiteet myydään 30 millilitran pakkauksissa, joten meikkivoiteiden hinnat ovat vertailukelpoisia keskenään.
Meikkivoiteet vasemmalta oikealle: Nordic G!rl, Essence, Maybelline, Benecos, Rimmel ja Cien. Kaikki testatut meikkivoiteet myydään 30 millilitran pakkauksissa, joten meikkivoiteiden hinnat ovat vertailukelpoisia keskenään.

Mattaa monessa sävyssä

Maybelline FIT Me!, 8,70 euroa

Halpismeikkivoiteista Maybellinen voide on ainoa, josta on tarjolla laaja sävyvalikoima. 16 sävyn joukosta löytyy myös pari tumman ihon sävyä – niitä ei ole tarjolla muissa tämän hintaluokan meikkivoiteissa. 

Meikkivoide on juoksevaa ja hyvin levittyvää eikä käyttökokemus näin ollen muistuta tunkkaisista teinivuosista. Tuoksukin on mieto. Putelin kyljessä luvataan mattaa jälkeä ja ihohuokosten katoamista. Ihohuokoset ovat kyllä tallella meikkaamisen jälkeenkin, mutta lopputulos on tosiaan sopivan matta. 

FIT Me! on perustoimiva mattameikkivoide.


Täydellistä tasaisuutta

Rimmel Stay Matte Liquid Mousse Foundation, 8,90 euroa

Rimmelin liisterimäinen meikkivoide muistuttaa teinivuosien meikkivoiteita, eli kyseessä on todella tuhti tapaus. Ennen levittämistä ajattelen, ettei tämä tökötti naamassa kehtaa lähteä ihmisten ilmoille.

Vaikutelma on jotain vahanuken ja posliininuken väliltä.

Stay Matte saa hämmästyttävän hyvin aivan kaikki epäpuhtaudet piiloon, muttei luo kuitenkaan täysin pakkelimaista efektiä kasvoille. Yleisvaikutelma on silti nukkemainen – jotain vahanuken ja posliininuken väliltä. 

Tuoksu ja koostumus ovat kummalliset, mutta tuote on pysyy hyvin sekaihoisen naamassa päivän ilman kiiltoefektiä. Tuote toimii mainiosti, jos kaipaa iholleen täydellistä tasaisuutta.

Kevyttäkin kevyempää

Nordic G!rl Best Ma(t)te Forever Matte Foundation by Lumene, 8,90 euroa

Jos olisi olemassa termi ensimeikkivoide, Lumenen Nordic G!rl sarjan meikkivoide menisi siihen kategoriaan. Mattameikkivoiteeksi nimitetty tuote on niin ohutta ja läpikuultavaa, että siitä tuskin jäisi kiusallisia meikkivoiderajoja, vaikka sitä levittäisi maalitelalla. 

Kasvot eivät ainakaan tunnu tahmeilta tai pakkeloiduilta, mutta mattavaikutuksen havaitseminen jää mielikuvituksen varaan. Nordic G!rl sopii erittäin luonnollista lookia etsivälle. 

Meikkivoiteet vasemmalta oikealle: Nordic G!rl, Essence, Maybelline, Benecos, Rimmel ja Cien. Cien-meikkivoiteen ostopaikassa Lidlissä ei ollut testereitä, joten sopivan sävyn ostaminen ei aivan onnistunut.
Meikkivoiteet vasemmalta oikealle: Nordic G!rl, Essence, Maybelline, Benecos, Rimmel ja Cien. Cien-meikkivoiteen ostopaikassa Lidlissä ei ollut testereitä, joten sopivan sävyn ostaminen ei aivan onnistunut.

Kuultavaa luonnonkosmetiikkaa

Benecos Light Liquid Foundation, 9,99 euroa

Tokmannin Benecos-valikoimaan kuuluu kaksi meikkivoidesarjaa, joista kummastakin on tarjolla kolme sävyä – mutta eri sarjoissa on eri sävyt. 

Voide on rakenteeltaan melko tuhtia ja tahmeaa, sen oloista, kuin sen sisään olisi vispattu ilmaa. Meikki ei tunnu levittyvän kovin hyvin, mutta yllättäen lopputulos on onnistunut. Meikkivoide sulautuu ihoon kauniisti.

Kasvot tuntuvat tahmaisilta pitkin päivää, mutta kaunis kuultava lopputulos säilyy iltaan asti.

Ohuthiuksisen kannattaa leikitellä jakauksellaan, sillä se saa kuontalon näyttämään tuuheammalta.

Ohuita hiuksiaan on turha vihata – siksi olemme listanneet 10 syytä rakastaa niitä, esimerkiksi ajan ja rahan säästymisen.

Paljon on myös tehtävissä, jotta hiukset näyttäisivät kuohkeammilta. Yksi helpoimmista tempuista on jakauksella leikittely. Byrdie-sivuston artikkelissa neuvotaan, että ohuille hiuksille sopii parhaiten sekainen jakaus.

– Älä kampaa hiuksia siistille jakaukselle. Pidä jakaus sotkuisena ja suunnattuna taakse kohti päälakea. Älä myöskään kasvata hiuksia liian pitkiksi, kampaaja Scott Ade neuvoo jutussa.

Sotkuinen jakaus kannattaa ehdottomasti tehdä pään sivuun. Silloin sen voi heilauttaa kesken päivän toiselle puolelle – ja tadaa, hiuksissa on taas reilusti pöyhkeyttä!

Jos aikaa ja valmiutta panostamiseen löytyy enemmän, pohjalle voi tehdä kampaamotason föönauksen, joka näyttää takuulla tuuhealta.