Harmaatako sieltä pukkaa?
Harmaatako sieltä pukkaa?

Ainakin stressi, tupakointi ja ruoka vaikuttavat. Punatukkaiset harmaantuvat nopeimmin.

1. Stressi vaikuttaa

Sanotaan, että kurjat asiat aiheuttavat harmaita hiuksia. Näin suoraan homma ei toimi, mutta stressi vaikuttaa yleisesti paljon ihon ja hiusten kuntoon. Esimerkiksi sairauden aikana iho näyttää valjulta ja tukkaa voi lähteä tavallista enemmän.

2. Harmaantunut hius on puutteessa

Ihon tavoin hiukset muuttuvat, kun ikää tulee lisää. Harmaantumisen syntymekanismi on tutkijoillekin hämärä, mutta ainakin siitä ollaan melko yksimielisiä, että harmaantunut hius ei saa riittävästi mangaania, B5-vitamiinia, foolihappoa, kuparia, kalsiumia, D-vitamiinia ja magnesiumia. Monipuolinen ravinto voi siis auttaa ehkäisemään ennenaikaista harmaantumista.

3. Puolet harmaantuu viisikymppisinä

Välttämättä sille ei voi mitään. Noin puolella ihmisistä noin puolet hiuksista harmaantuu viidenkymmenen ikävuoden tietämillä. Nopeimmin harmaantuvat punatukkaiset, mutta syytä tähän ei tiedetä. Eurooppalaisten hiukset harmaantuvat aiemmin kuin aasialaiset.

4. Tupakointi tekee harmaaksi

Elintavoilla on merkitystä. Tupakointi on koko keholle, myös iholle ja hiuksille iso stressi. Tupakointi syö kehon foolihappovarastoja, mikä taas vähentää hiusten pigmentin muodostumista.

Lue lisää:

10 kauneusmokaa, jotka vanhentavat sinua – ja näin korjaat ne

8 parasta vinkkiä: Syö tukka terveeksi

Haluatko välttää ryppyjä? Nämä ruuat vanhentavat