Valkeampaa hymyä voi tavoitella sekä kotikonstein että hammaslääkärin vastaanotolla. Kuva: Colourbox.
Valkeampaa hymyä voi tavoitella sekä kotikonstein että hammaslääkärin vastaanotolla. Kuva: Colourbox.

Leegonsa saa nykyään valkoisemmiksi vaikka millä keinoilla. Testasimme viisi erilaista tietä kiiltävämpään hammaskalustoon.

Kristallivalkaisu

Suuhun asetetaan levitin ja ikenet suojataan, minkä jälkeen levitetään valkaiseva aine, ja kristallivalo hoitaa loput. Tunti makuuasennossa vierähtää rentouttavan musiikin ja hygienistin varttitarkastusten lomassa yllättävän nopeasti. Ainoastaan niskat puutuvat.

Hoidon aikana tunsin yhden vihlaisun ja sen jälkeen kaksi, mutta särkylääke hiljensi vihlonnan kokonaan. Muutos hampaiden sävyssä on huomattava, olen tosi tyytyväinen luonnollisen valkoisiin hampaisiini!

Vuosittaisen huoltohoidon (n. 130 €) tarvitsee, ellei lopeta värjäävien aineiden käyttöä.

Kristallivalkaisu 347 €, Bocca, Bulevardi 24, Helsinki, p. (09) 278 5500.

Laservalkaisu

Aluksi valitaan luonnollinen sävy hampaille. Hampaat kuvataan, suuhun laitetaan tömäkkä muovimuotti ja ikenet, limakalvot ja huulet suojataan. Hampaisiin levitetään valkaisugeeli. Nieleminen on muovivärkin kanssa aluksi hankalaa, mutta siihen tottuu.

Ylähampaissa laservalotus ei tunnu, mutta yksi kulunut alahampaani alkaa kiukutella. Kipu viiltää kuin sähköisku. Jätämme alaosan geelin varaan. Onneksi olen ammattilaisen käsissä.

Lopputulos on raikas: epätasaisen väriset, kiillevaurioiset hampaani näyttävät nyt siistimmiltä ja mukavan vaaleilta. 

Laservalkaisu 290 €, Gloss, Snellmaninkatu 19–21 A, Helsinki, p. 010 387 8270.

Kotituote

Hampaani ovat niin keltaiset, että ihmiset huomauttelevat niistä.
Yotuel 7 Hours Kit -kotivalkaisussa on mukana valkaiseva hammastahna, jota kehotetaan käyttämään pari viikkoa ennen valkaisun aloittamista. Tahna poistaa pintavärjäytymiä.

Parin viikon tahnan käytön jälkeen satun katsomaan purukalustoani peilistä ja huomaan huikaisevan eron: hampaani ovat viimeksi olleet näin valkoiset alle kouluikäisenä. Tahna oli niin tehokas, että valkaisu on enää pelkkä muodollisuus. Valkaisumuottien kanssa kikkailu on poropeukalolle aluksi hankalaa, mutta luonnistuu lopulta.

Olin suunnitellut meneväni hampaidenvalkaisuun ammattilaiselle, sillä en olisi ikinä uskonut, että edullisella tahnalla voi saada näin radikaalin muutoksen aikaan.

Yotuel 7 Hours kit, 49,90 €.

Kotivalkaisu muoteilla

Pursotan suuveden tuoksuista valkaisugeeliä hammaslääkärin valmistamiin muovisiin muotteihin ja painan ne hampailleni. Mahtavaa, ei kipua eikä kirvelyä!

Puolen tunnin jälkeen hampaat ovat vain aavistuksen vaaleammat, mutta viikon säännöllisen käytön jäljiltä jo selvästi kirkkaammat ja valkoisemmat kuin ennen vaalennusta. Hampaiden luontainen kellertävä sävy on silti jäljellä.

Kätevää, että vaalennuksen voi uusia samoilla muoteilla aina tarvittaessa.

Saphire, 3 ruiskua, 5–20 päivän kuuri, ilman muotteja 67 €.

Valkaisukynä

Kotivalkaisupakkauksen ohjeet ovat selkeät, ja kynän käyttö on aluksi simppeliä ja nopeaa. Tussimaisen pään avulla mietoa ainetta on helppo levittää.

Kahden viikon käyttö aamuin illoin osoittautuu kuitenkin vaikeaksi. Ensimmäiset päivät kuluvat innolla, ja hampaat tuntuvat heti vaaleammilta. Sen jälkeen kiinnostus alkaa hiipua.

Purukalusto vaaleni asteen tai pari, mutta lopputulos olisi varmaankin onnistunut paremmin ilman lipsumisia.

Denivit whitening pen, 14,90 €.

Tyylikonsultti Leena Sarven mielestä paras kauneusniksi on olla sinut itsensä kanssa.

Tyylikonsultti Leena Sarvelle kauneus tarkoittaa ennen kaikkea asennetta, mutta myös sunnuntaisia turvenaamiohetkiä. Kun hän ostaa huulikiiltoja, edes taivas ei ole rajana. Nyt hän paljastaa kauneusniksinsä ja -paheensa.

Kauneusniksini…

Kasvojen perusteellinen puhdistaminen. Olen tarkka erityisesti silmämeikin kanssa, että jokainen ripsivärin muru lähtee. En myöskään mene nukkumaan ilman silmänympärysvoidetta. Tärkeintä on kuitenkin olla sinut itsensä kanssa. Jokaisella on nenänpielessään tai leuassaan epäpuhtauksia. Ne eivät näy kadun toiselle puolen. Ryhti kuntoon ja hymy kasvoille. Se on paras vinkkini.

Kauneussalaisuuteni…

Käyn kosmetologilla kahden kuukauden välein. Puuterihuoneen Katrilla on maagiset kädet. Käytän myös viikoittain syväpuhdistavaa naamiota. Sunnuntai on kauneuspäiväni. Mieheni kutsuu sitä kauheuspäiväksi. Silloin kävelen turpeet naamallani kotonamme.

Paheeni…

Auringon ottaminen. En voi sille mitään, aurinko vetää puoleensa. Terassilla valitsen aina aurinkoisimman pöydän, ja uima-altaalta minua saa houkutella pois. Maksan paheestani couperosalla, jota on leuassani ja poskipäissäni. Onneksi käteni hakeutuvat nykyään 50-suojakertoimille.

Kauneinta minussa…

Hymyni, joka ulottuu silmiini ja tulee sydämestäni. Kun minusta otettiin ensimmäiset mallitestikuvat, valokuvaaja sanoi, että sinulla on miljoonan dollarin hymy. Olen käynyt samalla hammaslääkärillä puolen vuoden välein siitä saakka, kun täytin 16. Kun suu voi hyvin, elimistöllä menee paremmin.

Tuhlaan…

Huulikiiltoihin. Kun ostan huulikiiltoja, edes taivas ei ole rajana. Mieheni on usein todennut, että nykyiset riittävät jo. Olen aina tykännyt meikistä, jossa silmät ovat tummat ja huulet vaaleat. Lisään huulikiiltoa päivän mittaan useasti.

Säästän…

Silmämeikinpoistoaineessani. Rakastan marketin silmämeikinpoistolappuja. Kun matkustan, pakkaan lappuja käsimatkatavaroihini pakastepussissa. Öljyinen pinta voitelee ihoa ja notkistaa ripsiä. Myös tyttäreni käyttää niitä.

Aion…

Jatkaa kuntosaliharrastustani. Raudan vääntäminen on parasta kasvojumppaa. Olen käynyt salilla yli kolmekymmentä vuotta. Päiväni aloitan kävelyllä meren rannalla. Rakastan merta. Kun seison sen äärellä, tunnen, että olen matkalla jonnekin.

Toivoisin, että…

Suomalaiset naiset eivät pitäisi itseään vakan alla. Yleensä laittaudumme vain Leville ja laivalle, vaikka arki on kuitenkin se, jota elämme eniten. Suomalaisilla on upean väriset silmät: vedenvihreät tai taivaansiniset. Niitä kannattaa korostaa.

Leena Sarvi

56-vuotias tyylikonsultti ja muodin ja kauneuden sekatyöläinen.

Asuu Helsingissä puolisonsa, 19-vuotiaan tyttärensä ja kahden koiransa kanssa.

Aloitti mallintyöt 1978. Vetänyt myös omaa tyyliohjelmaa televisiossa.

Hilseilevää päänahkaa voi auttaa yllättävän helposti.

Hilse. Lähes jokainen kärsii siitä jossakin vaiheessa elämäänsä, ja etenkin talven lämmitys- ja pipokausi on otollista aikaa pölisevälle päänahalle.

Vaikka hilse olisi tuttu seuralainen, Byrdie-sivuston mukaan moni on aika ulalla siitä, mistä todellisuudessa on kyse.

Useat syyttävät kuivaa päänahkaa, ja välttelevät pesua, jotta he eivat kuivattaisi ihoaan enempää. Hiusasiantuntija Elizabeth Cunnane Phillips sanoo jutussa, että se on täysin väärä lähestymistapa.

– Kun on kyse hilseilystä ja päänahan terveydestä, ensimmäinen asia, joka pitää tehdä, on pestä hiukset säännöllisemmin, hän ohjeistaa.

– Terveempi, puhtaampi päänahka tuo automaattisesti helpotuksen. On yllättävää, että monet eivät usko sitä.

Löydä oikea pesutahti

Hilseilyn syynä onkin kuivuutta useammin päänahan rasvoittuminen ja laiska peseminen. Siksi jo pelkkä tiiviimpi pesutahti voi auttaa hilseilyyn. Jos hiuksia pesee usein, sampoon on oltava hellävarainen. Phillips suosittelee etsimään sampoota, jossa on piroctone olamine -nimistä ainetta. Se estää sienten kasvua ja auttaa hilseilyyn ja kutinaan. Sinkki sen sijaan voi hillitä liiallista talineritystä. Myös päänahan kuorinta saattaa auttaa.

Hiustutkija Annikki Hagros-Koski kuitenkin kertoi aiemmassa jutussamme, että myös liiallinen hiusten peseminen on haitaksi, koska sampoiden säilöntäaineet tuhoavat päänahan normaaliflooraa ja heikentävät siten sen luontaista bakteeritasapainoa. Hänen mukaansa kaksi tai kolme kertaa viikossa riittää – ja silloin kun hiukset pesee, ne kannattaa puhdistaa kunnolla.


Jo pelkkä tiiviimpi pesutahti voi auttaa hilseilyyn.

Byrdien haastatteleman Phillipsin mukaan muita syyllisiä hilseeseen ovat hormonaaliset muutokset, kylmä sää, ravitsemustottumukset sekä stressi.

– Stressaantuneena ei tule tehtyä parhaita mahdollisia ravintovalintoja, mikä todennäköisesti tarkoittaa, että sokeria ja alkoholia kuluu enemmän. Se voi johtaa hilseilyyn.

Joissakin tutkimuksissa on myös havaittu, että maitotuotteet saattavat pahentaa hilseilyä. Phillipsin mukaan päänahkaa kannattaakin hoitaa kuten kasvojen ihoa: kokonaisvaltaisesti sekä ruokavaliolla, riittävällä puhdistamisella että oikeilla tuotteilla.