Hiusten kuivattamisessa tärkeintä on odottelu. Kuva: Shutterstock
Hiusten kuivattamisessa tärkeintä on odottelu. Kuva: Shutterstock

Asettele ja anna olla.

Pakko myöntää, sileiksi ja tuuheiksi föönatut hiukset ovat ihanat. Lämpö kuitenkin rasittaa hiuksia, ja hiustenlaitto myös vie aikaa. Eikä föönaaminen mitään herkkua ole silloinkaan, kun sää on kuuma ja kostea.

Moni kuitenkin arastelee hiustensa luonnontilaa. Toisilla hiukset kuivuvat kesyttämättömäksi pörröksi, toiset ovat päänmyötäisen liiskatukan uhreja, jos yrittävät sieltä missä aita on matalin.

Hiusten on kuitenkin mahdollista antaa kuivua itsekseen ja jopa niin, että kuontalossa kehtaa poistua omalta tontilta.

Tärkeintä on tietenkin ennakointi. Hiusten kuivumista ei voi avittaa millään ihmetempuilla, sillä veden haihtuminen nyt vain vie jonkin verran aikaa.

Kampaaja George Northwood neuvoo Voguen jutussa, että pesun jälkeen hiuksista kannattaakin yrittää saada niin paljon vettä pois kuin mahdollista. Lopputuloksestakin tulee hänen mukaansa tällöin tuuheampi.

Raju hierominen pyyhkeellä kuitenkin johtaa vain takkuihin ja saattaa saata hiukset katkeilemaan. Moni pitkähiuksinen nainen kehuu mikrokuituturbaaneja, jotka imevät ylimääräisen veden itseensä hellävaraisesti ja hiuksia pörröttämättä. Vloggaaja Melissa Alatorre selittää videollaan (kohdassa 3:35), että turbaani kannattaa laittaa päähän eri päin kuin pyyhe kieputetaan hiuksiin.

Päätä ei siis käännetä alaspäin, vaan turbaani laitetaan ensin ”hupuksi” päähän, minkä jälkeen hiukset kieputetaan turbaanin sisälle ja pitkä osa nostetaan päälaelle. Hiuksista tulee vähemmän pörröiset, kun päätä ei käännetä ylösalaisin.

George Northwood neuvoo välttämään myös hiusten harjaamista. Jos hiukset ovat kovin takkuiset, takut voi oikoa kammalla, mutta muuten hiuksiin ei kannata juuri koskea kuivumisen aikana.

Myös hoito- ja muotoilutuotteista on apua pörrön taltuttamisessa ja tuuheuden lisäämisessä. Northwoodin mukaan kiharatukkaisille tarkoitetut tuotteet ovat hyviä.

– Vaikka hiuksesi eivät olisi erityisen kiharat, nämä tuotteet on suunniteltu ilmakuivattamiseen, kun taas monet muotoilutuotteet aktivoituvat lämmössä, hän selittää.

Tuuheuttavat muotoilutuotteet saattavat latistaa.

Tuotteet kannattaa keskittää lähinnä hiusten latvoihin, sillä ne saattavat latistaa ohutta kuontaloa.

– Parasta on vain nostella hiuksia niiden tyvestä päälaelta ja jättää ne kuivumaan.

Tuotteiden lisäämisen jälkeen määritä jakauksen paikka ja asettele hiukset haluamallasi tavalla. Sitten täytyy vain odottaa. Kun hiukset ovat kuivat, niihin voi halutessaan rutistella vielä hieman lisää muotoilutuotteita.

Helppoa ja vaivatonta, mutta Northwood muistuttaa myös hyvän hiusmallin tärkeydestä. Kampaajalle kannattaa aina kertoa, onko föönaaja vai ilmakuivattaja, jotta hän osaa huomioida sen hiuksia leikatessaan.

Puuterin sijaan kasvoille kannattaa lisätä kosteutta, jotta meikki näyttää jälleen raikkaalta.

Kun työpäivän jälkeen pitää vielä edustaa freesin näköisenä, meikki yleensä vaatii pientä korjailua. Meikkivoiteen ja puuterin lisääminen kuitenkin tekee ihosta helposti hieman paakkuisen ja saa meikin näyttämään raskaalta.

Jos naamapesuun ja alusta aloittamiseen ei ole aikaa, kannattaa ottaa käyttöön meikkitaiteilija Mary Phillipsin E! Newsille kertomat korjailuvinkit. Phillips meikkaa muun muassa sellaisia nimiä kuin Jennifer Lopez, Chrissy Teigen ja Kardashianit.

Kuvauksissa ja edustustilaisuuksissa julkkisten meikin on pysyttävä jatkuvasti raikkaan näköisenä. Meikkipohjan korjailuun hän suosittelee kahta tuotetta: kosteusvoidetta ja kosteuttavaa kasvosuihketta.

– Yksi vinkki, josta todella pidän, on ottaa hieman Crème de la Mer -voidetta meikkivoidesiveltimeen ja levittää meikin päälle, hän kertoi.

Hän tietenkin suosittelee ökykallista luksusvoidetta, koska työskentelee La Mer -kosmetiikkamerkin kanssa. Uskallamme kuitenkin väittää, että mikä tahansa kevyt kosteusvoide ajaa asian.

Meikkitaiteilija Mary Phillips.

Aloita kosteuttavalla suihkeella – joskus jo se riittää virkistämään ihon ja meikin. Jos iho tuntuu kaipaavan enemmän kosteutta, suihkeen päälle voi lisätä vielä voidetta. Jos pelottaa, että kosteusvoiteen levittäminen pilaa alla olevan meikin, siveltimen sijaan voi myös kokeilla taputella voidetta kasvoille sormilla tai meikkisienen avulla. Kannattaa välttää vetäviä liikkeitä, jotta meikkivoide pysyy paikallaan.

– Lisää sitten hieman meikkivoidetta ja peitevoidetta, ja iho on jälleen raikas, Phillips selittää.

Järjestys on siis tämä: suihke, voide, meikki- ja peitevoide. Puuteriakin voi halutessaan lisätä niihin kasvojen kohtiin, joiden ei toivo kiiltelevän. 

Phillipsin vinkit sopivat etenkin kuivaihoisille. Jos iho on tyypiltään rasvoittuva, meikin korjailu kannattaa aina aloittaa painelemalla ylimääräinen öljy kasvopaperiin. Raikastavat kasvosuihkeet sopivat hyvin myös rasvoittuvalle iholle.

Katoavat hiuspinnit eivät ehkä olekaan vitsailun aihe.

Hukkuvat hiuspinnit (ja ponnarit) ovat niin yleinen riesa, että aiheesta syntyy jo meemejäkin. Hiuspinnejä ei ikinä löydy silloin, kun niitä tarvitsisi, mutta toisaalta esimerkiksi siivotessa niitä putkahtelee esiin mitä kummallisimmista paikoista.

 

But for real. #lostbobbypins #thestruggle 😂

Henkilön Rachel W. (@rachelthefett) jakama julkaisu

Hiuspinneistä olisi kuitenkin syytä pitää parempaa huolta. Byrdie-sivusto kertoo BusinessWaste-yrityksen tekemästä selvityksestä, jonka mukaan hiuspinnit ovat merkittävä rasite ympäristölle.

Ne on tehty metallista, joten jokaisen pienen pinnin valmistaminen kuluttaa luonnonvaroja. Yleensä ihminen ei kuitenkaan pärjää yhdellä pakkauksella pinnejä, vaan niitä tulee ostettua uusia sitä mukaa, kun vanhoja katoaa. Arvioiden mukaan miljoonista Britanniassa ostetuista hiuspinneistä kaatopaikalle päätyy vuosittain jopa 98 prosenttia. (Loput kaksi prosenttia piilottelevat sohvatyynyjen alla ja laatikoiden rakosissa.)

Samaisen tutkimuksen mukaan yhden hiuspinnin käyttöikä on lyhyt, vain kaksi viikkoa. Sen jälkeen se joko rikkoutuu ja päätyy roskiin tai katoaa. BusinessWaste ehdottaakin, että yritykset alkaisivat edes käyttää hiuspinnien valmistukseen kierrätysmateriaaleja.

Kesällä kerroimme myös toisesta kauneustuotteesta, joka on uhka ympäristölle: glitteristä. Muoviglitteriä ei tulisi huuhdella viemäriin, sillä se saattaa päätyä vesistöihin. Ratkaisu on kuitenkin jo olemassa, sillä glitteristä on kehitetty ekologisia, biohajoavia vaihtoehtoja.

Kysely

Hukkaatko hiuspinnejä?