Pelkällä säännöllisellä kasvojen pesemiselläkin pääsee jo pitkälle. Kuva: Shutterstock
Pelkällä säännöllisellä kasvojen pesemiselläkin pääsee jo pitkälle. Kuva: Shutterstock

Se, mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella – mutta näille mustapäätuotteille kannattaa ainakin antaa mahdollisuus.

Siellä missä on ihohuokosia, voi olla myös mustapäitä. Jos iho menee pahaan kuntoon, kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen, mutta pieniä iho-ongelmia voi yrittää ratkaista itsekin.

Kaupoissa on monenlaisia tuotteita taisteluun mustapäitä vastaan – listasimme tuotteet, joista olemme huomanneet olevan apua tukkeutuneiden ihohuokosten hoidossa.

Monia mustapäätuotteita pitää käyttää säännöllisesti usean viikon ajan, ennen kuin tuloksia alkaa näkyä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että se, mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella. Lisäksi ihon kenkuttelu on monesti hormonaalista. Täsmätuotteet hoitavat vain oireita, eivät niiden taustalla olevia syitä.

1. Mustapäälaput

Nivean Daily Essentials Refining Clear-up Strips -puhdistuslappupakkauksella voi puhdistaa nenän, leuan ja otsan ihoa, 6 €.
Nivean Daily Essentials Refining Clear-up Strips -puhdistuslappupakkauksella voi puhdistaa nenän, leuan ja otsan ihoa, 6 €.

Perinteiset mustapäälaput ovat tehneet paluun trendikkäiden ihonhoitotuotteiden joukkoon! Niiden hyödyistä voi kiistellä, mutta monen mielestä lappu todella onnistuu irrottamaan mönjää ihohuokosista.

Ideana on, että lappu kiinnitetään kostealle iholle ja sen annetaan vaikuttaa ja kuivua noin vartin ajan. Kovettunut lappu irrotetaan hellästi vetämällä, jolloin irtoaa myös siihen tarttunut ihohuokosten sisältö. Kannattaa kokeilla lappujen käyttöä lämpimän suihkun jälkeen, jolloin ihohuokoset ovat hieman laajentuneet ja valmiit luovuttamaan sisältämänsä talin lapulle.

2. Konjakkisieni

Konjac Sponge Pure White -puhdistussieni sopii kaikille ihotyypeille ja sitä voi käyttää joko puhdistusaineen kanssa tai ilman, 14,90 €, beautypopup.fi.
Konjac Sponge Pure White -puhdistussieni sopii kaikille ihotyypeille ja sitä voi käyttää joko puhdistusaineen kanssa tai ilman, 14,90 €, beautypopup.fi.

Hellävaraisesti kuoriva konjakkisieni on hyvä kilpailija kalliille, sähköllä toimiville kasvoharjoille. Luonnonmateriaalista valmistettu sieni kostutetaan, jotta se pehmenee, ja iho pestään sienellä. Konjakkisientä voi käyttää joko kasvojenpesuaineen kanssa tai yksin.

Osaan sienistä on imeytetty jo valmiiksi savea tai aktiivihiiltä, joiden väitetään puhdistavan ihohuokosia. Yksi sieni kestää käytössä pari kuukautta, kun sen huuhtelee käytön jälkeen huolellisesti ja ripustaa kuivumaan.

3. Ongelmaihon puhdistusneste

Lierac Prescriptionin keratolyyttinen puhdistusneste syväpuhdistaa ihoa hydroksihappojen avulla, 21 €.
Lierac Prescriptionin keratolyyttinen puhdistusneste syväpuhdistaa ihoa hydroksihappojen avulla, 21 €.

Astetta järeämpi keino on ottaa käyttöön puhdistusneste, jota levitetään iholle iltaisin vanulapun avulla. Useimmat puhdistusnesteet sisältävät ihoa kirkastavia, kuorivia ja syväpuhdistavia hydroksihappoja sekä usein myös bakteereita tappavaa alkoholia, jota ei voi suositella varsinkaan kuivalle iholle.

4. Aktiivihiilinaamio

Originsin Clear Improvement Active Charcoal Mask -savinaamio sisältää bambuhiiltä, joka imee epäpuhtauksia itseensä, 25 €.
Originsin Clear Improvement Active Charcoal Mask -savinaamio sisältää bambuhiiltä, joka imee epäpuhtauksia itseensä, 25 €.

Kasvonaamiot ovat yksi tämän hetken kuumimmista ihonhoitotrendeistä, ja aktiivihiili on yksi naamioiden suosikkiainesosista. Sen kuvaillaan vetävän epäpuhtauksia puoleensa. Aktiivihiilinaamioiden pääainesosa on yleensä savi, joka sitoo itseensä ylimääräistä rasvaa. Bonuksena hiilinaamioissa on yleensä hupaisa, tummanharmaa väri, jonka ansiosta naamio kasvoillaan voi pelotella vaikka puolisoa tai lapsia. Täältä tulee hirmuinen pöhkö!

5. Teepuuöljy

The Body Shopin Tea Tree Oil sisältää antiseptistä teepuuöljyä sekä ihoa rauhoittavaa tamanuöljyä, alk. 9,50 €.
The Body Shopin Tea Tree Oil sisältää antiseptistä teepuuöljyä sekä ihoa rauhoittavaa tamanuöljyä, alk. 9,50 €.

Teepuuöljy on perinteinen täsmähoito ihon epäpuhtauksiin. Luonnostaan antibakteerisena se puhdistaa ihoa, joten tuoreen näppylän tai tukkeutuneen ihohuokosen päälle kannattaa töpötellä hieman teepuuöljyä vanupuikon avulla. Hyvässä lykyssä näppylä katoaa vähän nopeammin kuin se olisi ihan itsestään parantunut.

Silmänrajauksissa on muutosvoimaa. Kuvat: Marjut Laukia
Silmänrajauksissa on muutosvoimaa. Kuvat: Marjut Laukia

Silmänrajaus on helppo keino muuttaa koko kasvojen ilmettä, ainakin jos on kärsivällinen ja tarkkakätinen.

Kulmakarvojen kehutaan usein muuttavan koko kasvojen ilmettä, ja niinhän ne tekevätkin – katso vaikka tämä video. Mutta on sitä muitakin meikin osa-alueita, joilla voi vaikuttaa koko olemukseensa. Esimerkiksi silmänrajaus. 

Kokeilimme kuutta erilaista klassista rajausta ja kuvasimme todistusaineiston siitä, miten merkittävästi rajauksella voi vaikuttaa siihen, miltä silmät näyttävät ja miltä koko meikki vaikuttaa.

Katso ja päätä itse, millainen rajaus on imartelevin! Rajausten ulkonäkö toki riippuu erittäin paljon silmien muodosta. Tarkista tästä listasta, millainen rajaus sopii parhaiten silmiesi muotoon.

Vertailukuva

Jotta suuri rajausvertailu olisi uskottava, täytyy tietysti julkaista myös vertailukuva ilman rajauksia. Ripsiväri tosin tuo tummuutta ripsien tyveen.

1. Yläsisärajaus

Testaajan kommentti: Luulin, etteivät silmäni ole herkät, mutta auts! Yläluomen rajaaminen ripsien alapuolelta oli työn ja tuskan takana. Lopputulos kuitenkin palkitsee. Yläsisärajaus on siitä ihana rajaus, että se on helppo saada symmetriseksi.

2. Ohuen ohut rajaus

Testaajan kommentti: Mahdollisimman ohut tussirajaus tuo katseeseen terävyyttä ilman, että silmän muoto muuttuu miksikään. Tämän voisin ottaa arkikäyttöön.

3. Hieman paksumpi rajaus

Testaajan kommentti: Juuri sopivan paksuisen rajauksen luominen vaatii tarkkaa kättä, ja silmän ulkonurkan lähestyessä meinaa mennä sormi suuhun; miten tämän rajauksen saisi päätettyä tyylikkäästi? Lopputulos on kuitenkin nätti. 

4. Kissarajaus

Testaajan kommentti: Klassinen, näyttävä kissarajaus on yksi ikisuosikeistani, mitä meikkiin tulee. Harmi vain, että se ei sovi silmieni muotoon kovin saumattomasti. Rajaus näyttää kuvassa kivalta, mutta kun suljen silmäni, rajauksen yhtenäinen linja on mennyttä. 

Vaikka olen perehtynyt koottuihin kissarajausvinkkeihin, menee tämän rajauksen tuhraamiseen testin pisin aika. 

5. Alasisärajaus

Testaajan kommentti: Sisärajaus alaluomelle on lastenleikkiä yläluomen sisäpinnan rajaamiseen verrattuna. Koska silmämeikkikynästä ei lähde tarpeeksi väriä, taputtelen päälle geelimäistä rajausväriä. Tulos on intensiivinen – vähän liiankin.

6. Smoky eye -rajaus ylä- ja alaluomella

Testaajan kommentti: Nämä rajauskynällä ja luomivärillä luodut sumusilmät ovat niin voimakkaat, että iiriksetkin näyttävät tavallista kalpeammilta. Smoky eye -rajaus voisi toimia vahvan juhlameikin parina. Ainakin kulmakarvat pitäisi piirtää tummemmiksi.

Ruskealla rajauskynällä ja luomivärillä toteutettuna tämä meikki  näyttäisi paljon luontevammalta. Jos taas haluaisin seurata trendejä, lisäisin tähän lookiin vielä vähän kiiltoa.

Hikitreenin ja hyvältä näyttävien hiusten yhdistäminen ei ole mikään ihan helppo nakki.

Aivan kuin ajan raivaaminen liikunnalle ei olisi tarpeeksi vaikeaa – sen lisäksi pitäisi vielä ehtiä käydä suihkussa ja pestä ja laittaa hiukset. Etenkin pitkätukkaisella jälkimmäiseen vierähtää helposti tovi jos toinenkin.

Jos on hikoillut rankasti, hiusten pesemättä jättäminen on harvoin vaihtoehto. Hätätapauksessa saattaa riittää, että föönaa hikisen kuontalon kuivaksi, mutta kovin kannattava ratkaisu se ei pidemmän päälle ole.

– Hiki saattaa tukkia päänahan huokosia ja aiheuttaa päänahan kuivumista sekä heikentää hiusten kasvua, hiusstylisti Giovanni Vaccaro kertoo StyleCaster-sivuston haastattelussa.

Katso jutustamme vinkit, joiden avulla föönaat hiukset nopeammin kuiviksi. Paljon treenaaville ja hikoileville Vaccaro suosittelee myös säännöllistä päänahan kuorintaa.

Hoida hiuksia samalla kun treenaat

Kun hiukset on pakko pestä jumpan jälkeen, Vaccarolla on ovela ajansäästövinkki kiireisille – hiusnaamion tai -öljyn levittäminen kuontaloon jo ennen treeniä! Nappaat kaksi kärpästä yhdellä iskulla, kun levität aavistuksen kostutettuihin hiuksiin hoitoaineen, laitat ne nutturalle ja lähdet kolisuttelemaan painoja. Muista vain pitää hoitotuotteen määrän kohtuullisena ja varoa sotkemasta välineitä hiuksillasi.

Kevyesti treenaava pääsee vähemmällä. Jos pää ei ole kovin hikinen, Vaccaro antaa luvan jatkaa päivää pesemättä hiuksia. Hiusstylisti Dana Tizzo suosittelee samaisessa StyleCasterin jutussa levittämään hiusten tyveen kuivasampoota jo ennen treeniä, jotta kosteus ei siirry päänahasta hiuksiin.

Hyvä kampaus treeneihin on poninhäntä tai nuttura korkealla päälaella. Hiusrajassa olevien haituvien kostumista ja pörröttymistä voi yrittää estää hikitreeniin tarkoitetun hiuspannan avulla.