Näyttelijä Dakota Johnsonin otsatukka on sopivasti ilmava. Kuva: Reuters
Näyttelijä Dakota Johnsonin otsatukka on sopivasti ilmava. Kuva: Reuters

Miten kuumuudessa litistyneen otsatukan saa taas kuosiin? Parhaat vinkit otetaan käyttöön jo paljon ennen hikoilua.

Kuulutko sinäkin heihin, joiden otsatukka ottaa kosteassa ilmassa täysin oman päätäntävallan? Tai se litistyy naurettavaksi luiruksi heti, kun hikoilet vähääkään liikkuessasi?

Vaikka lippalakki onkin nyt muodikas asuste ja lippismuijilla on muita hauskempaa, ilmankin voi olla. Otsahiukset voi nimittäin simppeleillä vinkeillä pelastaa – tai jopa tehdä entistä näyttävämmäksi – olipa harmina kesäsää tai muuten hiostava tilanne.

Allure- ja Teen Vogue -sivustoilla kerrotaan näppäriä keinoja parhaan otsatukkapäivän tekemiseksi.

 1. Huomio otsan ihoon
  Kesällä otsan ihosta kannattaa pitää erityistä huolta – etenkin jos hiukset peittävät sen.
  – Hiuksiin kertyvä rasva voi tarttua ihoon ja tukkia huokosia, ihotautilääkäri Joshua Zeichner kertoo Alluressa.
  Toisekseen otsahiukset saattavat kiihdyttää ihon rasva-ainetuotantoa. Yhdessä lian ja hien kanssa hiusten ja ihon rasva muodostavat oravanpyörän, jolloin sekä hiukset että otsa rasvoittuvat helposti, jos ihoa ei puhdista säännöllisesti.
  Otsatukan alle kannattaa tehdä kevyt meikkipohja, tai ainakin puuteroida se kevyesti. Pitkin päivää otsaa voi painella paperipuuterilla tai yksinkertaisesti vessapaperilla, varsinkin ennen lisäpuuterin levittämistä.
  Lue myös! Lintsaatko kesäihon hoidosta? Ei kannattaisi – kokosimme kuusi virhettä ja ennakkoluuloa

 2. Vaahdota vain otsis 
  Hyväkuntoiset otsahiukset kaipaavat huolellista pesua. Hiusammattilaisten mukaan hoitoainetta ei ole syytä käyttää otsahiuksiin jokaisella pesukerralla, sillä se painaa otsahiukset helposti littanaksi.
  Treenin jälkeenkin saattaa olla tarve pelkästään otsahiusten sampoopesulle – eikä koko pään pesulle. Sen jälkeen hiukset kannattaa kuivata heti kunnolla lämpö- ja kosteussuojaa käyttäen. Kerran lättänäksi ehtineet hiukset on vaikea saada samana päivänä kuohkeiksi. Jos haluaa mahdollisimman suoran otsatukan koko päiväksi, kannattaa kunnon kosteussuojaa käyttää senkin vuoksi. Suoja estää otsatukan taipumista.
  Tiesitkö jo? Sampookikka, jonka avulla voit pestä hiukset entistä harvemmin

 3. Älä tingi kuivasampoosta
  Käytätkö kuivasampoota vain silloin, kun hiukset tuntuvat jo rasvaisilta?
  Kokeile uuttaa käyttötapaa: kuivasampoo on otsatukkaiselle kuin puuteri iholle. Siksi sitä kannattaa suihkuttaa jo pesun ja kuivauksen jälkeen.
  Jotkut ovat innostuneet myös viinietikasta kuivasampoon korvaajana. Sitä voi sekoittaa veteen ja suihkuttaa hiuksiin kuin kuivasampoota. Se myös poistaa päänahasta epäpuhtauksia eikä siitä jää tuotejäämiä hiuksiin kuten kuivasampoosta, kertoo Natural Living Ideas -sivusto.
  Lue myös! Saako kuivasampoota käyttää joka päivä? Asiantuntija antaa vinkkinsä

  Älä tule huono otsatukka, tule hyvä otsatukka! Kuva: Shutterstock
  Älä tule huono otsatukka, tule hyvä otsatukka! Kuva: Shutterstock
 4. Leikkauta säännöllisesti
  Kuinka moni leikkauttaa otsatukkansa kahden viikon välein? Kuumassa ilmassa hiukset kasvavat nopeammin, minkä huomaa hyvin otsatukasta. Jos tarkoitus ei ole kasvattaa otsista pois, kannattaa se käydä leikkauttamassa säännöllisesti. Epätasaisista latvoista tulee helposti lättänät; mitä pidemmät ja raskaammat otsahiukset ovat, sitä enemmän ne painautuvat kohti kasvojen ihoa, rasvoittuvat ja lisäävät ihon epäpuhtauksia.
  Katso: Kesä nopeuttaa hiustenkasvua – totta vai tarua?

 5. Pahin vaihtoehto?
  Mitä jos vetäisit otsatukan pinnillä, pannalla tai turbaanilla pois kasvoilta? Tämä voi kuulostaa otsatukkafanista kamalimmalta keinolta, mutta hikisenä päivänä ulkona tai treeneissä se on yksi parhaimmista. Otsatukkaa ei kannata vetää pinnillä sivuun, vaan parhaan suojan se saa, kun se on vedetty suoraan ylös vesiputousponnariksi.

Kerro vinkkisi

Miten sinä pidät otsatukan kuosissa?
Kerro niksisi alla olevassa kommentointikentässä.

Nuorekkaan ihon trendi on niin vahva, että vauvanpehmeän naaman saavuttamiseksi on kehitetty muun muassa istukan kantasoluihin perustuvia tuotteita. 

Ihoa hoidetaan – puhdistetaan ja rasvataan voiteilla – siksi, että se pysyisi terveenä ja hyvinvoivana, eikä tulehtuisi tai tuntuisi kireältä. Eikö?

Vastaus lienee kyllä, mutta ihonhoitoon tuntuu kuuluvan yhä enemmän kaikkea muutakin kuin puhdistusta ja kosteutusta. Ihanteellisen ihonhoitorutiinin pohdiskelu on nykyään ihan normaalia, lähes kiiltävän hehkuva iho on yksi vuoden tärkeimmistä meikkilookeista ja ihonhoitotrendeihin liittyy kohta enemmän piikkejä kuin voiteita. 

Refinery29-sivusto julkaisi hiljattain listauksen ihonhoidon kuumimmista ja kummimmista trendeistä. Listalle pääsivät mikroneulaus, eläinten immuunipuolustuksen tuottamat vasta-aineet, mikrobituotteet, pinnallisesti käytettävät täyteaineet ja istukkaperäiset kantasolut (kyllä, luit ihan oikein). 

Puhtia laiskoille soluille

Kun tiede kehittyy, keksitään koko ajan lisää keinoja, joilla ihon kuntoon voidaan vaikuttaa. Mikrobit ja elimistön tuottamat vasta-aineet voivat jonakin päivänä auttaa parantamaan aknen tai psoriasiksen.

Lisäksi Refinery29:n haastattelema ihotautilääkäri ennustaa, että vasta-aineita – joiden talteenottomenetelmissä on perinteisesti ollut isoja eläineettisiä ongelmia – voidaan tulevaisuudessa käyttää ikääntymisen merkkien peruuttamiseen. 

Kuten saatoit arvata, kasvojemme iho ei tarvitse istukasta tai napanuorasta eristettyjä kantasoluja voidakseen hyvin. Juttuun haastatellut ihotautilääkärit kuitenkin väittävät, että kantasolutuotteilla voidaan innostaa ”ikääntyviä tai laiskoja” soluja jakaantumaan, mikä puolestaan saa ihon näyttämään nuoremmalta. 

Ihonhoitoa vai ihonmuokkausta?

Vaikuttaa siltä, että merkittävä osa uusista ihonhoitotrendeistä on itse asiassa yrityksiä saada aikuinen iho näyttämään päiväkoti-ikäisen hipiältä. Nuorekasta ulkonäköä arvostetaan, joten ihonhoidossa – tai paremminkin ihonmuokkauksessa – ei kaihdeta keinoja.

Hehkuvan ja pehmeän vauvaihon tavoittelemisessa ei tietenkään ole mitään väärää. Lähes meikitön ja silti terveenä ja nuorena hehkuva iho on raikas trendi paksujen Instagram-pakkelien aikakaudella, mutta sen saavuttaminen ei ole kaikille mahdollista, ainakaan ilman pistoshoitoja ja mikroneularullia. 

Keski-ikäisen kasvot eivät näytä vauvan naamalta, vaikka olisi lutrannut suojakertoimen 50 aurinkovoiteella aina ennen ulos astumista ja aloittanut silmänympärysvoiteen käytön alakouluun mennessä. 

Täydellisen kiinteän ja nuorekkaan ihon vaatimus on kohtuuton, eikä ratkaisu siihen voi olla istukkaperäinen kantasoluvoide. 

Näyttävä mutta rento kampaus ei vaadi lämpökäsittelyjä tai suurta tuotearsenaalia.

Mitä toivot juhlakampaukselta? Aika moni havittelee näyttävyyttä ja juhlan tuntua, jotakin erilaista kuin tavallisena päivänä. Liian sliipattu ja kireä tukka ei kuitenkaan saisi olla, vaan rentouttakin kaivataan.

Ehkä siksi leteillä viimeistellyistä rennoista nutturoista on tullut niin suosittuja juhlakampauksia. 

Kampaajan tuolissa saat täydellisen kuohkean ja pitävän kampauksen, mutta onnistunut juhlanuttura on mahdollista loihtia myös omaan päähän – jopa ilman etukäteen kihartamista. Hiuslakkaa erityisempiä tuotteita ei tähän nutturaan tarvita. 

Katso videolta, miten letit ja nutturan voi yhdistää tyylikkään rennoksi juhlatukaksi.