Opas aurinkovoiteisiin ja niiden käyttöön. Klikkaa!

Suojaa iholle

Miten auringolta kannattaa suojautua? Ihotautien erikoislääkäri Seija Valkiala vastaa.

1. Miten saa parhaan suojan iholle? 

Paras suoja saadaan yhdistelmätuotteilla, joissa on fysikaalisia ja kemiallisia filttereitä sekä vanhentavia UVA- että polttavia UVB-säteitä vastaan. Molemmilla säteillä on ihosyövän riskin lisääntymiseen altistava vaikutus. 

2. Voiko ihoa suojata sisäisesti?

Antioksidantit, kuten A-, C- ja E-vitamiini suojaavat soluja ja auttavat ihoa jonkin verran puolustautumaan auringolta mutta eivät anna aurinkosuojaa tai estä haittoja. Porkkanan sisältämä karoteeni auttaa ihoa vastaanottamaan aurinkoa ja suurina määrinä värjääkin ihoa oranssinrusehtavaksi.

3. Miten 20-suojakertoimen päivävoide eroaa saman kertoimen aurinkovoiteesta?

Kyse on UVA-suojan osuudesta. Aurinkovoiteessa vaaditaan, että UVB-suojan lisäksi tuotteessa tulee olla kolmasosa UVA-suojaa. Päivävoiteita sääntö ei koske.

4. Miksi vartalon eri alueet ruskettuvat eri tavoin?

Useasti auringolle altistuneet alueet, kuten kasvot ja käsivarret, ruskettuvat helpommin. Ohut ja herkkä iho luonnollisesti palaa helpommin.

 5. Voiko vartalolle tarkoitettua aurinkovoidetta käyttää kasvoille?

Voi, jos se on koostumukseltaan sopiva. Paksu voide tukkii helposti kasvojen ihoa. Neste- ja emulsiomaiset vartalosuojat käyvät yhtä hyvin kasvoille, mutta niissä ei ole niin paljoa hoitavia aineita kuin kasvoille tarkoitetuissa.

6. Kuinka kauan aurinkovoide säilyy?

Avaamattomat pakkaukset säilyvät vähintään 2,5 vuotta, avatut ainakin vuoden. Edelliskesän voidetta voi hyvin käyttää, mutta jos sitä pidetty auki, teho voi olla vähän hälvennyt. Myös lämmössä säilyttäminen vähentää tehoa.

7. Kuinka paljon aurinkovoidetta on tarpeeksi?

Voidetta levitettäessä sitä pitää jäädä ennen imeytymistä näkyvä kerros. Keskikokoisen aikuisen vartalolle riittävä määrä on noin kaksi ruokalusikallista, lapselle yksi. Kasvoille riittää reilu teelusikallinen.

8. Miten auringon vanhentama iho eroaa luonnollisesti ikääntyneestä ihosta?

Iho on yleensä epätasainen pigmenttimuutosten vuoksi. Se on myös paksumpi, nahkamainen ja veltompi, koska aurinko tuhoaa kollageeni- ja elastiinisäikeitä.

Vaaraksi vai ei?

Asiantuntijat vastaavat.

Aurinkovoiteiden kemikaalien vaarallisuudesta liikkuu välillä huhuja. Miten niihin pitäisi suhtautua? 

"Myynnissä olevat voiteet on testattu ja turvallisiksi havaittu. Siitä kantavat vastuun lainsäätäjät ja kosmetiikan valmistajat. Fakta kuitenkin on, että auringonvalo on riski, ja siltä on syytä suojautua." Teknokemian Yhdistyksen toimitusjohtaja Sari Karjomaa

Kemiallisten suojien kohdalla on puhuttu hormonitoimintaan vaikuttavista kemikaaleista eli ”hormoninhäiritsijöistä”. Miten on?

”Tämä huhu lähti liikkeelle yhden tutkijan tutkimuksista, joille ei ole löytynyt vahvistusta. Kun hormonihäiritsijöiksi väitettyjä aurinkosuojafilttereitä tutkittiin iholla, niillä ei havaittu olevan minkäänlaisia hormonivaikutuksia.” -Sari Karjomaa

Voivatko fysikaalisten voiteiden mineraalit mennä verenkiertoon asti?

"On tehty tutkimus, jonka mukaan ne jäävät ryppäiksi ihon pinnalle eivätkä läpäise ihoa." - ihotautien erikoislääkäri Seija Valkiala

Monista aurinkovoiteista on alettu poistaa säilöntäaine parabeeniä. Miksi?

"Parabeenit ovat turvallisia ja tehokkaita, EU:n kosmetiikkadirektiivissä hyväksyttyjen listalla olevia säilöntäaineita. Kuitenkin, koska parabeenittomuus on tällä hetkellä trendi, valmistajat ovat ruvenneet tarjoamaan parabeenittomia tuotteita." -L'Oréal Finland Oy:n kemistiasiantuntija Liisa Heikinheimo

Ovatko kaikki aurinkosuojat turvallisia lapsille?

"Tutkimusten mukaan lapsen iho ei läpäise iholle laitettuja aineita sen enempää kuin aikuisen iho. On oleellista muistaa, että UV-säteily on sekä lapsille että aikuisille huomattavasti suurempi terveysriski kuin suojatuotteet." -Liisa Heikinheimo

Fysikaaliset aurinkosuojat

Fysikaaliset eli mineraalipohjaiset filtterit muodostavat suojamuurin ihon pinnalle ja heijastavat auringonsäteet pois. Teho alkaa heti, kun voide on levitetty.

Miinuksena on aiemmin ollut se, että ne levittyvät huonosti ja suoja on jäänyt iholle valkoiseksi kerrokseksi. Nykyään voiteet ovat huomaamattomampia.

Kemialliset aurinkosuojat

Voide imeytyy ihoon ja suodattaa säteilyä sitomalla sitä itseensä. Kemialliset aurinkosuojat ovat helppoja käyttää ja levittyvät hyvin. Herkkäihoiset saattavat kuitenkin saada niistä allergisia reaktioita. Markkinoilla on myös herkkäihoisille sopivia, allergiatunnuksen saaneita suojia.

Yhdistelmävoiteet

Useimmat aurinkosuojat ovat kemiallisia tai kemiallisten ja fysikaalisten yhdistelmiä. Jos suoja on pelkästään fysikaalinen, se on yleensä erikseen mainittu. Total blockia eli täyssuoja-nimitystä ei saa enää käyttää, sillä mikään voide ei anna sataprosenttista suojaa. 

Kun takaisin nukkumaan meneminen ei ole mahdollista, ratkaisu on meikkipussissa. 

Jos peilistä katsoo niin sanottu nukkuneen rukous, mutta tavoitteena ovat hehkuvat kasvot, kokeile näitä vinkkejä.

1. Valitse persikkaa 

Lämpimät meikkisävyt tuovat kasvoille hehkua paremmin kuin viileät värit. Jätä sinisen silmämeikin testaus tuonnemmaksi ja kokeile lämpimän persikansävyistä yhden värin meikkiä. Juhlavampaan tilaisuuteen sopii myös oranssin ja punaisen sävyissä hehkuva auringonlaskumeikki.

Faceonomics-kauneusblogia pitävä Lena on lämminsävyisten meikkien mestari. 

2. Käytä punertavaa peitevoidetta

Punaisten ja oranssien sävyjen hierominen silmien läheisyyteen ei ehkä tunnu intuitiivisesti hyvältä meikki-idealta, mutta Popsugarin mukaan lohenpunaiset ja oranssit (vaalealle iholle) sekä mangonväriset ja punaiset (tummalle iholle) peitevoiteet piilottavat parhaiten väsyneiden silmänalusten siniset sekä violetit sävyt. 

3. Sekoita meikkivoiteeseen kasvoöljyä

Öljyllä terästetty meikkivoide hellii talvikuivaa ihoa ja saa kasvot näyttämään heleiltä.

4. Lisää hohdetta luomille

Diskopallon lailla kimaltavat luomet ovat yksi vuoden 2018 kauneustrendeistä, mutta väsähtäneiden silmien herättämiseen riittää vähempikin kimallus. Meikkitaiteilija Neil Scibelli suosittelee Popsugarissa silmämeikkiin hohtavia metallisävyjä.

Hopeinen, reilusti metallinhohtoinen luomiväri kirkastaa väsyneimmänkin katseen.

Hopeaa ja persikkaa luomilla, eli varma piristys ilmeelle.

5.  Valitse kevyttä

Meikkitaiteilija Trish McEvoyn mukaan tönköt pakkelit saavat ihmisen näyttämään entistä väsyneemmältä. Kevyillä koostumuksilla sen sijaan voi saada ihmeitä aikaan. McEvoy suosittelee uupuneen näköisille kasvoille BB-voidetta meikkivoiteen sijaan, huulikiiltoa huulipunan sijaan ja voidemaista poskipunaa puuterisen sijaan.


6. Taivuta ripset

Ripsien taivutus on klassikkoniksi, joka toimii joka kerta: kaarevat ripset saavat silmät näyttämään avoimemmilta. Jos ripsilläsi on tapana suoristua heti taivutuksen jälkeen, lue vinkit kestävämpään kaarevuuteen.

7. Villi kortti: sudi poskipunaa luomille

Neil Scibelli kertoo Popsugarissa, että huippumalli Elle McPherson piristi kerran meikkinsä sipaisemalla pinkinsävyistä poskipunaa keskelle luomivakoa. Koko silmämeikki koheni kuulemma kertaheitolla. Scibelli suosittelee kokeilemaan pienellä määrällä pinkkiä puuterimaista punaa, joka levitetään luomivärisiveltimellä tai nimettömällä. 

Kuva: IMAXTree
Kuva: IMAXTree

Mikään ei ole ikuista, mutta meikin voi saada kestämään siistinä koko illan ajan – ilman, että sitä pitää olla jatkuvasti korjailemassa.

On niitä ihmisiä, jotka jaksavat käydä tunnin välein vessassa lisäämässä huulipunaa ja puuteroimassa nenän – ja sitten niitä, jotka haluavat laittaa meikit naamaan ja unohtaa niiden olemassaolon.

Jos kuulut jälkimmäiseen porukkaan, meikistä kannattaa yrittää tehdä mahdollisimman kestävä. Silloin riittää, että korkeintaan painelee ylimääräisen rasvan pois iholta kerran tai pari illan aikana.

Näillä vinkeillä saat meikin kestämään kovemmatkin kekkerit.

1. Suosi ohuita kerroksia

Jos meikin on tarkoitus kestää, tuotteet pitää tietenkin valita sieltä järeimmästä päästä. Suosi puteleita, joissa mainitaan pitkäkestoinen, vedenkestävä ja tahraamaton.

Myös levitystavalla on väliä. Ohuet, huolella ihoon työstetyt kerrokset kestävät pidempään kuin paksu pakkeli, joka saattaa levitä kesken hauskanpidon. Kostea meikkisieni on hyvä väline meikkivoiteen levittämiseen, sillä se imee itseensä ylimääräisen tuotteen ja jättää iholle vain tarvittavan määrän. Tarvittaessa sen avulla voi levittää vielä toisen kerroksen sinne, missä lisäpeitolle on tarvetta.

2. Kiinnitä ennen ja jälkeen

Meikkitaiteilija Andrew Sotomayor ei kiinnityssuihketta säästele. Bustle-sivuston jutussa hän kertoo suihkivansa tuotetta sekä ennen meikkivoidetta että sen jälkeen ja ennen ja jälkeen puuterointia.

– Kylmä ilma saa ihon kuivumaan, mikä saattaa saada ihon imaisemaan kaiken kosteuden voidemaisista meikeistä, Sotomayor perustelee.

Suihke tuo iholle paljon kaivattua lisäkosteutta ja takaa sen, että meikkivoide ei ala heti näyttää kuivan kakkumaiselta.


3. Kestävyyttä kerrostamalla

Korostuspuuteri ja poskipuna katoavat kasvoilta yleensä ensimmäisinä. Hyvä tapa saada ne kestämään pidempään on levittää iholle ensin voidemainen tuote ja päälle vielä puuterimainen. Lopputuloksesta tulee intensiivisempi, ja puuterimainen tuote myös toimii voidemaisen kiinnittäjänä.

4. Käytä tuoretta maskaraa

Bustle-sivusto muistuttaa myös, että kuivahtaneen ripsivärin paikka on roskiksessa. Sillä saattaa saada vielä hetkellisesti nätiltä näyttävät ripset, mutta illan mittaan väri yleensä varisee silmien alle. Tuore ripsiväri sen sijaan toimii kuten sen pitääkin. Meikkaaja Mariela Sarkima on kertonut, että yleensä ripsiväri säilyy hyvänä noin neljä kuukautta. Mitä useammin ripsaria käyttää, sitä enemmän putkiloon päätyy ilmaa ja sitä nopeammin tuote myös kuivahtaa.

5. Silmämeikin pohjustusvoide on ystäväsi

Jos pitäisi valita yksi tuote, joka on mullistanut koko meikkauksen, se on silmämeikin pohjustusvoide. Sen avulla silmämeikki rajauksineen on oikeasti mahdollista saada kestämään pitkään, vaikka yläluomet olisivat vähän raskaampaakin sorttia. Silmämeikin pohjustusvoiteita on erilaisia, ja osa niistä myös tasoittaa ihon sävyä ja saa luomivärit toistumaan intensiivisempinä.

Kuivahtaneen ripsivärin paikka on roskiksessa.

6. Pelkkä huultenrajaus riittää

Klassinen juhlameikkikikka on värittää huulet ensin kauttaaltaan huultenrajauskynällä ja levittää sitten päälle huulipuna. Vaikka huulipuna kuluisi, rajausväri alla takaa sen, että huulet näyttävät edelleen punatuilta. Nykyiset huultenrajauskynät ovat kuitenkin niin hyviä, että ne käyvät meikkiin sellaisenaan. Niiden helposti levittyvä, mutta kestävä ja miellyttävä koostumus toimii kuin kestohuulipuna. Jos sävy on vielä lähellä huulten omaa sävyä, edes huulimeikkiä ei tarvitse korjailla koko iltana.