Jos iho on ärtynyt, se on parasta jättää rauhaan. Kuva: Coloubox
Jos iho on ärtynyt, se on parasta jättää rauhaan. Kuva: Coloubox

Kutisevat punaiset näppylät ovat ikävä vaiva. Kokosimme vinkit, joilla ehkäiset sisäänpäin kasvavat karvat ja hoidat niitä.

Sisäänpäin kasvavat karvat ovat yleinen ja inhottava riesa varsinkin bikinirajalla, kainaloissa ja säärissä. Ne johtuvat siitä, että kuollut iho on tukkinut karvatupen. Tämä ärsyttää ihoa ja aiheuttaa karvatuppitulehduksen, joka muistuttaa usein ulkonäöltään finniä. Näppylät voivat punoittaa ja kutista.

Näin pidät näpyt loitolla ja rauhoitat tilanteen:

Sheivaa hellästi

Jos sheivaat karvoja, käytä terävää terää. Se tylsyy jo muutaman käyttökerran jälkeen. Tylsä terä repii ihon rikki ja kerää bakteereja.

Älä ikinä sheivaa ilman karvanpoistoon tarkoitettua geeliä, voidetta, vaahtoa tai öljyä. Valitse aine, jossa on mahdollisimman vähän ihoa ärsyttäviä aineita, kuten hajusteita. Käytä alapään iholla ainoastaan saippuattomia tuotteita, joiden pH on korkeintaan 5,5.

Jos ihosi ärtyy herkästi, ajele myötäkarvaan.

Ajele karvat suihkun lopuksi, jotta vesi on ehtinyt pehmentää karvoja. Jos ihosi ärtyy herkästi, ajele myötäkarvaan eli karvojen kasvusuuntaan. Se on iholle hellävaraisempaa, vaikka joidenkin mielestä tarkemman ajotuloksen saa sheivaamalla vastakarvaan. Varo, ettet paina terällä liikaa. Huuhtele terä mieluiten jokaisen vedon jälkeen.

Joka päivä ei kannata sheivata. Pidä taukoa varsinkin, jos ihosi ärtyy karvanpoistosta. Karvojen trimmaaminen saksilla on ihoystävällisin tapa siistiä karvoitusta.

Vauvan iholle tarkoitettu sinkkivoide, jota saa edullisesti esimerkiksi ruokakaupoista, voi rauhoittaa ihoa karvanpoiston jälkeen.

Vältä tiukkoja tekokuituvaatteita

Aina sisäänpäin kasvaneet karvat eivät johdu karvanpoistosta. Esimerkiksi alushousut, sukkahousut tai muu tiukka vaate sekä huonosti hengittävät materiaalit, kuten tekokuidut, voivat ärsyttää ihoa ja saada karvat kasvamaan sisäänpäin.

Jos ihosi ärtyy, suosi siis kyseisellä alueella väljiä ja luonnonmateriaalista valmistettuja vaatteita.

Lue myös: Näin pillifarkut oikeasti vaikuttavat alapään terveyteen

Anna näppyjen olla rauhassa

Kiusaus kaivella sisäänpäin kasvaneita karvoja esimerkiksi pinseteillä voi olla suuri. Jätä silti ne rauhaan, sillä sörkkiminen voi ärsyttää ihoa entisestään ja jättää ikävän arven. Myös raapiminen voi pahentaa tulehdusta. Karva kasvaa kyllä lopulta itsestään ulos. Älä myöskään poista karvoja kyseiseltä ihoalueelta, ennen kuin se on parantunut.

Ärtynyt iho on tärkeää pitää puhtaana, joten pese se kahdesti päivässä. Kuivaa iho pesun jälkeen huolellisesti puhtaalla pyyhkeellä.

Karvatuppitulehdusta voi hoitaa myös levittämällä iholle parin päivän ajan apteekista ilman reseptiä saatavaa antiseptistä voidetta, kuten Sibicortia. Toisinaan paremmin tepsii 2–3-prosenttinen rikkivoide, joka sekoitetaan apteekissa.

Vaihda kevyeen vartalovoiteeseen

Tuhti kosteusvoide voi tukkia ihohuokoset, mikä altistaa sisäänpäin kasvaville karvoille. Ihon kosteutus on kuitenkin tärkeää, sillä se ehkäisee kuolleen ihon kulkeutumista karvatuppiin. Myös ihon hellävaraisesta kuorimisesta voi olla apua.

Heivaa pesusieni

Älä käytä pesusientä tai pesuharjaa, sillä se voi saada karvatuppitulehduksen uusimaan.

Käy tarvittaessa lääkärissä

Jos iho on todella ärtynyt, tilanne ei parane omin konstein viikossa tai parissa ja näpyt ovat poikkeuksellisen suuria, käy näyttämässä niitä lääkärille.

Lähteet: Self.com, Terveyskirjasto, WebMD

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

 

Kosteutta kaipaava iho nauttii voiteiden, öljyjen ja suihkeiden kerrostamisesta.

Korealainen ihonhoito villitsee nyt muuallakin maailmassa, eikä syyttä. Moni kokee saaneensa avun iho-ongelmiinsa aasialaisista menetelmistä ja tuotteista. Sieltä tänne ovat tulleet esimerkiksi ihoa hoitavat ja kosteuttavat BB-voiteet sekä tehokkaat kangasnaamiot.

Korealaiset ovat edelläkävijöitä myös ihonhoitotuotteiden kerrostamisessa. Heidän ihonhoitorutiineihinsa saattaa kuulua jopa kymmenen eri vaihetta ja useita tuotteita. Kerrostaminen sopii etenkin kuivaihoisille. Ensin levitetään helposti ihoon imeytyvät, ohuet ja kevyet tuotteet. Niiden päälle lisätään paksummat koostumukset, jotka saavat alla olevat tehoaineet pysymään ihossa ja tekemään taikojaan.

Pääsääntö on siis levittää tuotteet ohuesta paksumpaan. Ensin kasvo- ja/tai hoitovesi, sitten seerumi tai tehotuote, sitten öljy tai voide.

Kuulostaako hankalalta?

Popsugar-sivusto esittelee vaihtoehdoksi niin sanotun kerrosvoileipätekniikan. Se on ihonhoitoguru Caroline Hironsin helppo muistisääntö ihonhoitotuotteiden oikeaoppiseen käyttöön.

Kosteuttavaa kasvovettä tai -suihketta kannattaa Hironsin mukaan ajatella voileivän maustekastikkeena – majoneesina tai suomalaisittain levitteenä.

Ihonhoitokerrosvoileivän koostumus on siis seuraava:

  1. Puhdistus ja kuorinta (leipätaikina, jolle kaikki rakentuu)
  2. Kosteuttava suihke
  3. Öljy tai seerumi
  4. Kosteuttava suihke
  5. Kosteusvoide

Teoria ehkä ontuu hieman, sillä harva haluaa noin paljon kastiketta leipäänsä, mutta itse ajatus on hyvä. Kosteuttava hoitovesi tai kasvosuihke kosteuttaa kerrosten välissä ja ravitsee janoista ihoa. Muiden ihonhoitotuotteiden väliin kerrostettuna se ei myöskään pääse haihtumaan vaan nimenomaan jää ihoon antamaan kosteutta.

Olet muodin harjalla, kun hankit tänä vuonna pottatukan tai rennon otsiksen. Entä miten tehdään ”kallis tukka”?

Rento otsis

Silmiä hipova, seksikäs otsatukka on nyt supertrendikäs. Brigitte Bardot -tyylinen otsis on ilmeeltään ihanan rento, ja pituus sopii yhteen melkeinpä minkä tahansa leikkauksen kanssa aina polkkatukasta lähtien. Jos et halua leikata otsista, tyyli on helppo myös feikata: tarjolla on tyylikkäitä lisäkkeitä, eikä kukaan osaa aavistaa, että otsatukka ei ole oma.

Graafinen kulho

Juuri ja juuri korvia hipova pottatukka on edelläkävijän ehdoton ykkösvalinta. Kulhomainen leikkaus muistuttaa huippumalli Linda Evangelistan ikonista tyyliä ja näyttää takuulla hyvältä kantajansa ikään katsomatta. Malli noudattelee yksinkertaisimmillaan kauttaaltaan tasaista mittaa, mutta sitä on helppo myös varioida esimerkiksi ajelemalla hiukset siiliksi korvien kohdalta tai niskasta. Leikkaus on laiskan laittajan unelma: pesun jälkeen kevyt suoristus riittää huolitellulta näyttävän tyylin luomiseen.

Lämmin hunajakulta

Tiedätkö tunteen, kun jotain tekisi mieli muuttaa, mutta et kuitenkaan ole varma, mitä se jotain olisi? Vastaus on hunajakulta. Lämmin hunaja on täydellinen välimallin sävy niin tummille kuin vaaleille hiuksille, jotka kaipaavat päivitystä lempeällä kädellä. Bronde-sävystä (blondi+brunette) on äärimmäisen helppo siirtyä myös kohti kesää lisäämällä vaaleampia raitoja päivien pidentymisen myötä.

Hempeä ruusukvartsi

Heittäydy mukaan yksisarvistrendiin ja piristä hiuksia hempeään pinkkiin taittavalla ruusukvartsin sävyllä. Väri herää henkiin täysin uudella tavalla, kun mukana on muutamaa eri pinkin ja ametistin sävyä. Koko tukkaa ei suinkaan tarvitse värjätä pastelliunelmaksi, vaan sävy näyttää upealta myös häivähdyksenä latvoissa tai ohuina raitoina vaalean tukan seassa kaikenpituisissa malleissa. Pastellivärit sopivat parhaiten blondeille, sillä muutaman pesun kestävät värit tarvitsevat vaalean pohjan erottuakseen.

Letin seuraava taso

Nosta letit täysin uudelle tasolle, ja solmi hiukset näyttävästi keskelle jakausta. Jämptit letit näyttävät upeilta kahden tai kolmen letin sarjoissa ja tarvitsevat rinnalleen vain yksinkertaisen niskaponnarin. Jos aika tai sorminäppäryys eivät riitä, korvaa letit kieputtamalla hiukset pieninä osioina kohti takaraivoa ja kiinnitä kieputukset ponnarin juureen pinneillä.

Syvä sivujakaus

Uusi tukka on helpoimmillaan yhden kammanvedon päässä. Vaihda jakauksen paikkaa keskeltä sivulle tai puolelta toiselle, ja kasvotkin näyttäytyvät yhtäkkiä uudessa valossa. Sivujakaus näyttää parhaalta piikkisuoran tukan tai lempeiden laineiden seuralaisena. Asettele etummaiset hiukset muka-huolettomasti osittain otsalle kehystämään kasvoja.

Kallis tukka

Miten julkkiksilla aina tuntuukin olevan täydellisen sileä ja kiiltävä tukka? Luksustukka on nyt erittäin hot, eikä sen saavuttamiseen onneksi tarvita miljoonia. Jos haluat pörrötukan taltuttamiseen ammattilaisapua, kampaajat tarjoavat erilaisia keratiinihoitoja, jotka silottavat hiukset parhaimmillaan viikkokausiksi. Kotona kiiltävä lopputulos syntyy laadukkaalla muotoiluraudalla sekä kiiltosuihkeella. Luksustukka pääsee parhaiten oikeuksiinsa tasaisessa leikkauksessa.