Kendall Jenner, 21, tekee töitä mallina. Kuva: Reuters
Kendall Jenner, 21, tekee töitä mallina. Kuva: Reuters

Rajusti hankaavat ihonpuhdistusmenetelmät saattavat vain pahentaa tilannetta.

Edes malli ja Kardashian-Jenner-perheen superjulkkis Kendall Jenner ei ole välttynyt iho-ongelmilta. Hän on myös kertonut avoimesti itsetunto-ongelmistaan, jotka johtuivat aknesta.

– Se tuhosi itsetuntoni täysin. En edes katsonut ihmisiä päin, kun puhuin heille, Kendall on kuvaillut.

Teinivuosien ongelmat ovat kuitenkin takana, ja Kendall on myös valottanut hieman sitä, miten pääsi aknesta lopulta eroon.

Harper's Bazaar kirjoittaa ihotautilääkäri Christie Kiddistä, joka on saanut Kendall Jennerin ihon voimaan paremmin. Kendall on esitellyt Kiddin oppeja mobiilisovelluksessaan ja kotisivuillaan.

Raskaampien hoitojen, esimerkiksi laserkäsittelyn, lisäksi Kidd korostaa ihon puhdistamisen tärkeyttä. Siinä moni iho-ongelmista kärsivä tekee ison virheen.

– En halua, että peset kasvojasi ikinä millään hankaavalla, asiantuntija neuvoo videolla.

– Ei kuorinnalla, ei pyörivällä harjalla, ei puhdistusliinalla.

”Asiakkaani käyttävät usein aivan liikaa tuotteita.”

Hellävaraisin tapa puhdistaa iho on pestä se erittäin huolellisesti käsillä. Tehokkaammat puhdistusmenetelmät saattavat saada ihon tottumaan kovakouraiseen käsittelyyn, mikä voi vain pahentaa ongelmia.

– Asiakkaani ovat usein ostaneet ja käyttävät aivan liikaa tuotteita, mikä tekee heidän ihostaan huonokuntoisemman, tohtori Kidd kertoi Seventeen-lehdelle.

Lisäksi ylimääräiset ihonhoitovälineet saattavat kerätä ja levittää bakteereja, joten siinäkin mielessä huolellisesti pestyt kädet ovat turvallisempi väline ihonhoitoon. Lisäksi tarvitaan vain ihotyypille sopiva, hellävarainen mutta tehokas puhdistusaine.

Nuorekkaan ihon trendi on niin vahva, että vauvanpehmeän naaman saavuttamiseksi on kehitetty muun muassa istukan kantasoluihin perustuvia tuotteita. 

Ihoa hoidetaan – puhdistetaan ja rasvataan voiteilla – siksi, että se pysyisi terveenä ja hyvinvoivana, eikä tulehtuisi tai tuntuisi kireältä. Eikö?

Vastaus lienee kyllä, mutta ihonhoitoon tuntuu kuuluvan yhä enemmän kaikkea muutakin kuin puhdistusta ja kosteutusta. Ihanteellisen ihonhoitorutiinin pohdiskelu on nykyään ihan normaalia, lähes kiiltävän hehkuva iho on yksi vuoden tärkeimmistä meikkilookeista ja ihonhoitotrendeihin liittyy kohta enemmän piikkejä kuin voiteita. 

Refinery29-sivusto julkaisi hiljattain listauksen ihonhoidon kuumimmista ja kummimmista trendeistä. Listalle pääsivät mikroneulaus, eläinten immuunipuolustuksen tuottamat vasta-aineet, mikrobituotteet, pinnallisesti käytettävät täyteaineet ja istukkaperäiset kantasolut (kyllä, luit ihan oikein). 

Puhtia laiskoille soluille

Kun tiede kehittyy, keksitään koko ajan lisää keinoja, joilla ihon kuntoon voidaan vaikuttaa. Mikrobit ja elimistön tuottamat vasta-aineet voivat jonakin päivänä auttaa parantamaan aknen tai psoriasiksen.

Lisäksi Refinery29:n haastattelema ihotautilääkäri ennustaa, että vasta-aineita – joiden talteenottomenetelmissä on perinteisesti ollut isoja eläineettisiä ongelmia – voidaan tulevaisuudessa käyttää ikääntymisen merkkien peruuttamiseen. 

Kuten saatoit arvata, kasvojemme iho ei tarvitse istukasta tai napanuorasta eristettyjä kantasoluja voidakseen hyvin. Juttuun haastatellut ihotautilääkärit kuitenkin väittävät, että kantasolutuotteilla voidaan innostaa ”ikääntyviä tai laiskoja” soluja jakaantumaan, mikä puolestaan saa ihon näyttämään nuoremmalta. 

Ihonhoitoa vai ihonmuokkausta?

Vaikuttaa siltä, että merkittävä osa uusista ihonhoitotrendeistä on itse asiassa yrityksiä saada aikuinen iho näyttämään päiväkoti-ikäisen hipiältä. Nuorekasta ulkonäköä arvostetaan, joten ihonhoidossa – tai paremminkin ihonmuokkauksessa – ei kaihdeta keinoja.

Hehkuvan ja pehmeän vauvaihon tavoittelemisessa ei tietenkään ole mitään väärää. Lähes meikitön ja silti terveenä ja nuorena hehkuva iho on raikas trendi paksujen Instagram-pakkelien aikakaudella, mutta sen saavuttaminen ei ole kaikille mahdollista, ainakaan ilman pistoshoitoja ja mikroneularullia. 

Keski-ikäisen kasvot eivät näytä vauvan naamalta, vaikka olisi lutrannut suojakertoimen 50 aurinkovoiteella aina ennen ulos astumista ja aloittanut silmänympärysvoiteen käytön alakouluun mennessä. 

Täydellisen kiinteän ja nuorekkaan ihon vaatimus on kohtuuton, eikä ratkaisu siihen voi olla istukkaperäinen kantasoluvoide. 

Näyttävä mutta rento kampaus ei vaadi lämpökäsittelyjä tai suurta tuotearsenaalia.

Mitä toivot juhlakampaukselta? Aika moni havittelee näyttävyyttä ja juhlan tuntua, jotakin erilaista kuin tavallisena päivänä. Liian sliipattu ja kireä tukka ei kuitenkaan saisi olla, vaan rentouttakin kaivataan.

Ehkä siksi leteillä viimeistellyistä rennoista nutturoista on tullut niin suosittuja juhlakampauksia. 

Kampaajan tuolissa saat täydellisen kuohkean ja pitävän kampauksen, mutta onnistunut juhlanuttura on mahdollista loihtia myös omaan päähän – jopa ilman etukäteen kihartamista. Hiuslakkaa erityisempiä tuotteita ei tähän nutturaan tarvita. 

Katso videolta, miten letit ja nutturan voi yhdistää tyylikkään rennoksi juhlatukaksi.