Viime vuosina äidinmaito on alkanut maistua aikuisillekin. Kuva: Shutterstock
Viime vuosina äidinmaito on alkanut maistua aikuisillekin. Kuva: Shutterstock

Äidinmaitohoitoa kokeillut toimittaja hehkuttaa sen tuloksia. – Ihoani kehuttiin läpi loppupäivän.

Suomessa tästä ei ole kuultu.

Viime vuonna mieskehonrakentajat Yhdysvalloissa hullaantuivat äidinmaidosta ja alkoivat tankata sitä ihme-eliksiirinä, joka parantaa vastustuskykyä. Sitä edellisenä vuonna ulkomaiset mediat taas kertoivat, että kiinalaiset rikkaat olivat hullaantuneet rintamaidosta ja uskoivat sen juomisen parantavan terveyttä. Nyt rintamaitoa on alettu käyttää kauneudenhoidossa.

Chicagolaisessa Mud-kauneushoitolassa pääsee puoli tuntia kestävään äidinmaitohoitoon, jossa asiakkaan kasvoille levitetään valkosaveen sekoitettua rintamaitoa (ihan sitä itseään, täysin käsittelemättömänä suoraan äideiltä). Äidinmaitonaamion lisäksi hoitoon kuuluu höyrytys, banaani-laventelipuhdistus, sitruunaruoho-kaurakuorinta, käsittely neroli-kukasta valmistetulla kasvovedellä ja kosteutus mango-karitevoilla. Hoidon testannut Marie Claire -lehden toimittaja hehkuttaa sitä varauksetta.

– Kannattiko hoitoon mennä? Todellakin. Ihoni oli naurettavan kosteutettu ja pehmeä sen jälkeen. Oloni oli raikas, ja ihoani kehuttiin läpi loppupäivän.

Kun Helsingin Sanomat kirjoitti bodarien äidinmaitovillityksestä viime vuonna jutun, he haastattelivat sitä varten erikoislääkäriä, joka torppasi maidon terveysvaikutukset aikuisilla. Tiede ei ole pystynyt todistamaan, että siitä olisi aikuisten nauttimana minkäänlaisia terveyshyötyä. Entä tällaisessa tapauksessa, jossa maitoa nautitaan ulkoisesti? Ehkäpä!

Suomessakin?

Helsinkiläisessä ekologiseen ihonhoitoon keskittyneessä Eko Egossa tehdään kauneushoitoja muun muassa eteerisillä öljyillä. Äidinmaitohoidoista he eivät ole kuulleet.

– Mehän olemme Suomessa sidottuja noudattamaan EU:n kosmetiikkadirektiiviä. Ihonhoitoon ei saa käyttää muita kuin siihen tarkoitettuja ja ”rekisteröityjä” tuotteita. Mutta jos joku valmistaja saisi läpi tällaiset tuotteet, niin mikä jottei. Tosin epäilen, että kaupallinen käyttö voisi herättää joissakin ärsytystä. Äidinmaito koetaan aika arvokkaaksi, ja epäilen, että sen käyttö kosmetiikassa koettaisiin moraalisesti arveluttavaksi. Suurin osa ihmisistä varmasti haluaisi, että ylimääräinen äidinmaito käytettäisiin sitä tarvitseville vauvoille, ei ihonhoitoon. Tuote herättäisi varmasti vahvoja tunteita, kauneushoitolan kosmetologi Elina Taavitsainen kertoo.

– Varmasti se sisältää arvokkaita rasvahappoja ja vitamiineja, mutta miten ne saadaan taas säilymään ilman vahvoja säilöntäaineita? hän kysyy.

Luksuskauneushoitola Kämp Span kosmetologitkaan eivät ole kuulleet äidinmaitonaamioista. He veikkaavat, että yhdysvaltalaisten ”buumi” ei ole kovin kestävä, jos sellaisesta voi puhua alkuunkaan.

Lue myös:

Imetetyt lapset ovat fiksumpia ja rikkaampia

Rintamaito suojaa suolistoa vielä aikuisenakin

Kutittaako? Saatat olla allerginen ihmiselle

Kuva: IMAXTree

Mikään ei ole ikuista, mutta meikin voi saada kestämään siistinä koko illan ajan – ilman, että sitä pitää olla jatkuvasti korjailemassa.

On niitä ihmisiä, jotka jaksavat käydä tunnin välein vessassa lisäämässä huulipunaa ja puuteroimassa nenän – ja sitten niitä, jotka haluavat laittaa meikit naamaan ja unohtaa niiden olemassaolon.

Jos kuulut jälkimmäiseen porukkaan, meikistä kannattaa yrittää tehdä mahdollisimman kestävä. Silloin riittää, että korkeintaan painelee ylimääräisen rasvan pois iholta kerran tai pari illan aikana.

Näillä vinkeillä saat meikin kestämään kovemmatkin kekkerit.

1. Suosi ohuita kerroksia

Jos meikin on tarkoitus kestää, tuotteet pitää tietenkin valita sieltä järeimmästä päästä. Suosi puteleita, joissa mainitaan pitkäkestoinen, vedenkestävä ja tahraamaton.

Myös levitystavalla on väliä. Ohuet, huolella ihoon työstetyt kerrokset kestävät pidempään kuin paksu pakkeli, joka saattaa levitä kesken hauskanpidon. Kostea meikkisieni on hyvä väline meikkivoiteen levittämiseen, sillä se imee itseensä ylimääräisen tuotteen ja jättää iholle vain tarvittavan määrän. Tarvittaessa sen avulla voi levittää vielä toisen kerroksen sinne, missä lisäpeitolle on tarvetta.

2. Kiinnitä ennen ja jälkeen

Meikkitaiteilija Andrew Sotomayor ei kiinnityssuihketta säästele. Bustle-sivuston jutussa hän kertoo suihkivansa tuotetta sekä ennen meikkivoidetta että sen jälkeen ja ennen ja jälkeen puuterointia.

– Kylmä ilma saa ihon kuivumaan, mikä saattaa saada ihon imaisemaan kaiken kosteuden voidemaisista meikeistä, Sotomayor perustelee.

Suihke tuo iholle paljon kaivattua lisäkosteutta ja takaa sen, että meikkivoide ei ala heti näyttää kuivan kakkumaiselta.


3. Kestävyyttä kerrostamalla

Korostuspuuteri ja poskipuna katoavat kasvoilta yleensä ensimmäisinä. Hyvä tapa saada ne kestämään pidempään on levittää iholle ensin voidemainen tuote ja päälle vielä puuterimainen. Lopputuloksesta tulee intensiivisempi, ja puuterimainen tuote myös toimii voidemaisen kiinnittäjänä.

4. Käytä tuoretta maskaraa

Bustle-sivusto muistuttaa myös, että kuivahtaneen ripsivärin paikka on roskiksessa. Sillä saattaa saada vielä hetkellisesti nätiltä näyttävät ripset, mutta illan mittaan väri yleensä varisee silmien alle. Tuore ripsiväri sen sijaan toimii kuten sen pitääkin. Meikkaaja Mariela Sarkima on kertonut, että yleensä ripsiväri säilyy hyvänä noin neljä kuukautta. Mitä useammin ripsaria käyttää, sitä enemmän putkiloon päätyy ilmaa ja sitä nopeammin tuote myös kuivahtaa.

5. Silmämeikin pohjustusvoide on ystäväsi

Jos pitäisi valita yksi tuote, joka on mullistanut koko meikkauksen, se on silmämeikin pohjustusvoide. Sen avulla silmämeikki rajauksineen on oikeasti mahdollista saada kestämään pitkään, vaikka yläluomet olisivat vähän raskaampaakin sorttia. Silmämeikin pohjustusvoiteita on erilaisia, ja osa niistä myös tasoittaa ihon sävyä ja saa luomivärit toistumaan intensiivisempinä.

Kuivahtaneen ripsivärin paikka on roskiksessa.

6. Pelkkä huultenrajaus riittää

Klassinen juhlameikkikikka on värittää huulet ensin kauttaaltaan huultenrajauskynällä ja levittää sitten päälle huulipuna. Vaikka huulipuna kuluisi, rajausväri alla takaa sen, että huulet näyttävät edelleen punatuilta. Nykyiset huultenrajauskynät ovat kuitenkin niin hyviä, että ne käyvät meikkiin sellaisenaan. Niiden helposti levittyvä, mutta kestävä ja miellyttävä koostumus toimii kuin kestohuulipuna. Jos sävy on vielä lähellä huulten omaa sävyä, edes huulimeikkiä ei tarvitse korjailla koko iltana.

Sannin hiuksissa on aiemmin nähty myös liilaa sävyä. Kuva: Mikko Hannula ja Instagram

Petrolinväriset latvat toimivat myös tummassa tukassa. 

Laulaja Sannilla on kirjaimellisesti värikäs hiushistoria, mutta sininen tukka on pitkään ollut hänen tunnusmerkkinsä. Sinisen sävyistä Sannin päässä on nähty suurin piirtein kaikki: harmahtava savunsininen, kirkas turkoosi, pastellinen vaaleansininen, mustaan liukuva tummansininen... 

Nyt Sanni näyttää kuitenkin ottaneen varaslähdön uuteen vuoteen hiusvärinvaihdoksella. Hän julkaisi tänään Instagram-tilillään kuvan uudesta vihreästä – tai petrolinvärisestä, miten sen nyt ottaa – kuontalostaan. 

Kuvan perusteella hiusten tyvi on hyvin tummanruskea ja pituudet hohtavat syvänvihreinä. 

 

🥑🥝🥒💚

Henkilön SANNI (@sannivirallinen) jakama julkaisu

Seuraavaksi sitrussävyjä?

Sannin lisäksi moni muukin suomalainen on viihtynyt sinisessä tukassa viime vuosina. Samoin pinkin ja hattaran sävyt ovat olleet suosittuja.

Jos ennustaa pitää, seuraava iso trendi voivat olla vihreät ja keltaiset hiukset. Perusteluja piisaa:

Siinä missä vaaleimmat vihreän ja keltaisen sävyt vaativat alle hiuksia kuluttavan vaalennuksen, petrolinsävyä voi saada suoravärillä aavistuksen tummempiinkin hiuksiin. Helppokäyttöinen trendi siis.