Kauppojen kosmetiikkahyllyistä löytyy nyt monenlaisia happotuotteita. Kuva: Imaxtree
Kauppojen kosmetiikkahyllyistä löytyy nyt monenlaisia happotuotteita. Kuva: Imaxtree

Ihoa hoitavat hapot ovat nyt trendikkäitä. Mutta mitä ne tekevät kasvoille? Entä miten löytää omalle iholle sopivin tuote?

1. AHA-hapot – piristävä hedelmäpommi

Mitä? AHA-hapot eli alfahydroksihapot ovat lähtöisin luonnosta, ja niistä puhutaan myös hedelmähappoina. Niitä esiintyykin erityisesti hedelmissä ja kasveissa, mutta myös ihmiskehossa. Kosmetiikkatuotteissa käytetään yleensä omena-, sitruuna-, manteli-, maito- ja glykolihappoja.

Kenelle? Alfahydroksihapot sopivat kaikille ihotyypeille ja tuovat pientä ekstraa peruskuorintavoiteeseen. AHA-hapot tepsivät etenkin väsyneeseen ihoon, jossa on jo pieniä juonteita. Ne sopivat myös epäpuhtauksiin tai pigmenttimuutoksiin, mutta herkälle tai kuivalle iholle ne voivat olla liian voimakkaita.

Miksi? AHA-hapot ovat tehokkaita ihon uudistajia. Ne kuorivat ihoa ja ikään kuin sulattavat kuolleen ihosolukon ihon pinnalta. Näin ihon sävy paranee ja kirkastuu. AHA-happojen tiedetään myös parantavan kollageenin muodostumista, mikä pitää ihon kimmoisana. Tästä syystä AHA-happoja on usein juuri anti-age-tuotteissa.

Miten? Kosmetologien tekemissä kemiallisissa kuorinnoissa on tehokkaita AHA-happoja. Ammattilainen osaa annostella happoa juuri oikean määrän, ja iho näyttää hoidon jälkeen raikkaalta ja alkaa uudistaa itse itseään.

Kotikuorinnoissa vaikuttavia aineita on vähemmän, ja niitä voi turvallisesti käyttää muutaman kerran viikossa. AHA-happoja lisätään myös mekaanisesti kuoriviin voiteisiin tehostamaan kuorivien murujen tehoa.

Madaran kirkastava AHA Peel Mask, 24,90 €, ja kiinteyttävä Weledan granaattiomenaseerumi, 43 €.
Madaran kirkastava AHA Peel Mask, 24,90 €, ja kiinteyttävä Weledan granaattiomenaseerumi, 43 €.

2. PHA-hapot – hellästi hyvää

Mitä? PHA-hapot eli polyhydroksihapot ovat kuin AHA-happojen miedompia siskoja ja sopivat kuivalle ja herkälle iholle. Merkittävin ero verrattuna AHA-happoihin on, että PHA-happojen molekyylirakenne on suurempi. Ne eivät pysty imeytymään yhtä syvälle ihoon eivätkä siksi saa herkkähipiäistä punoittamaan.

Kenelle? Jos ihosi on kuiva tai herkkä, kuori se PHA:ta sisältävällä kuorintavoiteella ja kruunaa hoito kosteuttavalla naamiolla.

Miksi? PHA-hapot toimivat kuten AHA-hapotkin; ne kuorivat ihoa ja uudistavat. Jos iho on kuiva kuin hiekkapaperi, se ei pysty imemään kosteutta itseensä eli kosteusvoide ei imeydy. Tällöin ihoa kannattaa kevyesti kuoria.

PHA-hapot tukevat ihon pH-tasapainoa. Hapot toimivat myös antioksidantteina ja auttavat ihoa pysymään paremmassa kunnossa muun muassa stressistä, saasteista ja UV-säteilystä huolimatta.

Miten? Etsi tuotteita, jotka sisältävät glukonolaktoni- ja laktobionistahappoa – ne ovat kosmetiikkamaailman käytetyimpiä PHA-happoja.

Exuviance Rejuvenating Treatment Masque -syväpuhdistava geelinaamio, 42 €, ja Mary Cohr Diamskin -voide, 96,30 €.
Exuviance Rejuvenating Treatment Masque -syväpuhdistava geelinaamio, 42 €, ja Mary Cohr Diamskin -voide, 96,30 €.

3. Salisyylihappo – puhdistava parantaja

Mikä? Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Betahydroksihappo, lyhyemmin BHA-happo ja tutummin salisyylihappo, oli alun perin kuumelääke. Aine tunnetaankin kauppanimellä aspiriini. BHA-happoa saadaan edelleen muun muassa pajunkuoresta ja koivusta.

Kenelle? Rasvainen, paksu ja epäpuhtauksien kanssa kamppaileva iho tarvitsee salisyylihappoa. Sitä saa joko pari kertaa viikossa käytettävästä kuorintavoiteesta tai päivittäisestä puhdistustuotteesta. Salisyylihappo sopii myös kuivalle iholle.

Miksi? Muiden happojen tapaan myös salisyylihappo kuorii ja edesauttaa ihon uusiutumista. Lisäksi se rauhoittaa, tasapainottaa ja parantaa ihon tulehdustiloja. Toisin kuin AHA- ja PHA-hapot, salisyylihappo reagoi öljyjen kanssa. Siksi se tepsii erityisesti epäpuhtaan, rasvaisen tai akne-ihon ongelmiin, koska happo pystyy imeytymään talin läpi syväpuhdistamaan ihohuokoset.

Cellucur AHA-Gel -geelivoide, 45 €, ja Tata Harper Rubuilding Moisturizer -kosteusvoide, 118 €.
Cellucur AHA-Gel -geelivoide, 45 €, ja Tata Harper Rubuilding Moisturizer -kosteusvoide, 118 €.

4. Hyaluronihappo – supertehokas kosteuttaja

Mikä? Hyaluronihappo on yksi kosmetiikkateollisuuden eniten käyttämistä tehoaineista, mutta tätä hiilihydraattijohdosta esiintyy myös luonnostaan ihon geelimäisessä soluväliaineessa. Mistään trendiainesosasta ei enää ole kyse, sillä luottokosteuttaja on ollut toimivien tehoaineiden listalla jo pitkään.

Kenelle? Päivittäin käytettävä hyaluronihappoa sisältävä voide tai seerumi on ehdoton elottomalle, juonteikkaalle iholle. Yhtä lailla sen pitkäkestoisesta kosteuspommista hyötyy kuiva iho.

Miksi? Tällä hapolla on lyömätön taito sitoa kosteutta. Yksi gramma hyaluronihappoa pystyy sitomaan jopa 6 litraa vettä solujen väliin, jolloin ihon kimmoisuus paranee. Iän myötä ihon luonnollinen hyaluronihappopitoisuus heikkenee. Mitä enemmän ihossa on hyaluronihappoa, sitä siloisemmalta kasvojen iho näyttää. Stressi, UV-säteily ja saasteet heikentävät ihon luonnollista hyaluronihappopitoisuutta. Happo vaikuttaa myös solujen jakautumiseen sekä elastisuudesta vastaavien fibroplastisolujen toimintaan.

Rusaasti hyaluronihappoa sisältävä V10 Plus Deep Moist Gel -geelivoide, 44 €, Lumene Valo kirkastava ja silottava hyaluronitiiviste, 29,90 €, ja Restylane Day Cream -päivävoide, 52 €.
Rusaasti hyaluronihappoa sisältävä V10 Plus Deep Moist Gel -geelivoide, 44 €, Lumene Valo kirkastava ja silottava hyaluronitiiviste, 29,90 €, ja Restylane Day Cream -päivävoide, 52 €.

Olet muodin harjalla, kun hankit tänä vuonna pottatukan tai rennon otsiksen. Entä miten tehdään ”kallis tukka”?

Rento otsis

Silmiä hipova, seksikäs otsatukka on nyt supertrendikäs. Brigitte Bardot -tyylinen otsis on ilmeeltään ihanan rento, ja pituus sopii yhteen melkeinpä minkä tahansa leikkauksen kanssa aina polkkatukasta lähtien. Jos et halua leikata otsista, tyyli on helppo myös feikata: tarjolla on tyylikkäitä lisäkkeitä, eikä kukaan osaa aavistaa, että otsatukka ei ole oma.

Graafinen kulho

Juuri ja juuri korvia hipova pottatukka on edelläkävijän ehdoton ykkösvalinta. Kulhomainen leikkaus muistuttaa huippumalli Linda Evangelistan ikonista tyyliä ja näyttää takuulla hyvältä kantajansa ikään katsomatta. Malli noudattelee yksinkertaisimmillaan kauttaaltaan tasaista mittaa, mutta sitä on helppo myös varioida esimerkiksi ajelemalla hiukset siiliksi korvien kohdalta tai niskasta. Leikkaus on laiskan laittajan unelma: pesun jälkeen kevyt suoristus riittää huolitellulta näyttävän tyylin luomiseen.

Lämmin hunajakulta

Tiedätkö tunteen, kun jotain tekisi mieli muuttaa, mutta et kuitenkaan ole varma, mitä se jotain olisi? Vastaus on hunajakulta. Lämmin hunaja on täydellinen välimallin sävy niin tummille kuin vaaleille hiuksille, jotka kaipaavat päivitystä lempeällä kädellä. Bronde-sävystä (blondi+brunette) on äärimmäisen helppo siirtyä myös kohti kesää lisäämällä vaaleampia raitoja päivien pidentymisen myötä.

Hempeä ruusukvartsi

Heittäydy mukaan yksisarvistrendiin ja piristä hiuksia hempeään pinkkiin taittavalla ruusukvartsin sävyllä. Väri herää henkiin täysin uudella tavalla, kun mukana on muutamaa eri pinkin ja ametistin sävyä. Koko tukkaa ei suinkaan tarvitse värjätä pastelliunelmaksi, vaan sävy näyttää upealta myös häivähdyksenä latvoissa tai ohuina raitoina vaalean tukan seassa kaikenpituisissa malleissa. Pastellivärit sopivat parhaiten blondeille, sillä muutaman pesun kestävät värit tarvitsevat vaalean pohjan erottuakseen.

Letin seuraava taso

Nosta letit täysin uudelle tasolle, ja solmi hiukset näyttävästi keskelle jakausta. Jämptit letit näyttävät upeilta kahden tai kolmen letin sarjoissa ja tarvitsevat rinnalleen vain yksinkertaisen niskaponnarin. Jos aika tai sorminäppäryys eivät riitä, korvaa letit kieputtamalla hiukset pieninä osioina kohti takaraivoa ja kiinnitä kieputukset ponnarin juureen pinneillä.

Syvä sivujakaus

Uusi tukka on helpoimmillaan yhden kammanvedon päässä. Vaihda jakauksen paikkaa keskeltä sivulle tai puolelta toiselle, ja kasvotkin näyttäytyvät yhtäkkiä uudessa valossa. Sivujakaus näyttää parhaalta piikkisuoran tukan tai lempeiden laineiden seuralaisena. Asettele etummaiset hiukset muka-huolettomasti osittain otsalle kehystämään kasvoja.

Kallis tukka

Miten julkkiksilla aina tuntuukin olevan täydellisen sileä ja kiiltävä tukka? Luksustukka on nyt erittäin hot, eikä sen saavuttamiseen onneksi tarvita miljoonia. Jos haluat pörrötukan taltuttamiseen ammattilaisapua, kampaajat tarjoavat erilaisia keratiinihoitoja, jotka silottavat hiukset parhaimmillaan viikkokausiksi. Kotona kiiltävä lopputulos syntyy laadukkaalla muotoiluraudalla sekä kiiltosuihkeella. Luksustukka pääsee parhaiten oikeuksiinsa tasaisessa leikkauksessa.
 

Upeiden huulien salaisuus on sekä ihonhoidossa että silmää hämäävässä meikissä.

Ohuetkin huulet ovat ihan hyvät huulet, mutta jostakin kumman syystä tällä hetkellä vallalla tuntuu olevan ajatus, että isompi on parempi.

Muhkeammat huulet saadakseen ei kuitenkaan tarvitse mennä pistoshoitoihin, sillä hyvällä hoidolla ja huolellisesti tehdyllä huulimeikillä saa halutessaan roppakaupalla pulleutta.

1. Paras kosteuttaja = silmänympärysvoide

Jos huultensa haluaa näyttävän pulleammilta, kosteutus on olennaista. Mieti vaikka rusinaa; se on viinirypäle, josta kosteus on poistettu.

Vielä huulirasvaakin parempi kosteuttaja saattaa olla silmänympärysvoide. Se on tarkoitettu ohuelle iholle, ja sen koostumus imeytyy tehokkaasti. Hyvän yönaamion saa, kun levittää huulille ja niiden ympärille ensin silmänympärysvoidetta, ja voitelee huulet vielä huulirasvalla, Popsugar-sivuston artikkelissa vinkataan. Jos huulet ovat kuivat ja rohtuneet, kuorinta auttaa voiteita imeytymään ja tekee huulten pinnasta tasaisemman.

Silmänympärysvoide sopii hyvin myös huulimeikin alle, jos huulirasva tekee huulista liian tahmaisen ja liukkaan tuntuiset.

2. Rajaa vaalealla

Tehokas tapa lisätä huuliin muotoja on rajata ne reunojensa ulkopuolelta valkoisella kynällä tai hieman ihon sävyä vaaleammalla peitevoiteella ja häivyttää huolellisesti. Vaalea korostaa ja saa huulet näyttämään pulleammilta – katso vaikka The Beauty Department -sivuston ennen ja jälkeen -kuvat.

Jos haluaa viedä huulicontouringin vielä pidemmälle, alahuulen alle voi lisätä kevyesti tummaa varjostusta. Korostusten ja varjostusten ideana on, että vaalea tuo esiin ja tumma pienentää – niitä yhdistämällä kasvoille voi luoda vaikka minkälaisia muotoja.

3. Meikkaa pulleammiksi

Jos huulet ovat jo valmiiksi suuret, ne näyttävät suurilta myös kirkkailla ja tummilla väreillä maalattuina. Parhaiten huulia pullistaa kuitenkin vaaleus ja kiilto, joten nudesävyt ja huulikiilto ovat aina varmoja valintoja.

Kirkkaanpunaisetkin huulet voi saada suuremmiksi rajaamalla niitä aavistuksen isommiksi ja lisäämällä huulten keskiosaan vaaleutta, joka luo illuusion muodoista. Siihen voi käyttää vaaleampaa huulipunaa, valoa heijastavaa korostustuotetta tai valkoista rajauskynää. 

Marie Claire -sivusto neuvoo punaamaan ensin huulet ja piirtämään sen jälkeen valkoisella meikkikynällä huulten keskiosaan pystysuuntaisen viivan. Kun viivan häivyttää huolelliseti huulipunan sekaan, se vaalentaa punaa huulten keskeltä hieman eli saa aikaan pullistavan efektin.