Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Perunaa silmäpusseille, vaseliinia jalkoihin ja vettä hitaasti kuivuvalle kynsilakalle. Nämä oudoilta kuulostavat kauneusniksit ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia.

Näppärät kauneusniksit pelastavat monesta arjen pulasta. Nämä Beautyhigh.com-sivuston esittelemät hauskat, mutta tehokkaat kauneusvinkit ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia.

1. Ehkäise ripsivärituhrut kertakäyttölusikan avulla

Kiireessä sudittu ripsari sotkee helposti silmämeikin tai jättää tahroja yläluomeen. Levittäessäsi ripsiväriä, aseta kertakäyttölusikka silmäluomen päälle kupera puoli ulospäin. Lusikka suojaa luomea tuhruilta

2. Poista silmien turvotus perunalla

Jos silmänympäryksissä on turvotusta, kuori raaka peruna ja leikkaa se puoliksi. Aseta viileät perunanpuolikkaat silmille 10 minuutin ajaksi ja sano hei hei turvotukselle.

3. Karkota selluliittia kahvinporoilla

Selluliitimuhkurat kavahtavat kahvia. Kahvinporoista saakin oivan kuorinta-aineen: samalla kun kuollut ihosolukko rapisee viemäriin, porojen sisältämä kofeiini stimuloi ihosoluja.

4. Hiusnaamio majoneesista

Kaipaavatko kutrit syvähoitoa? Sipaise niihin reilusti majoneesia ja anna hiusten nautiskella rasvaisesta hoidosta 20 minuutin ajan. Lisää tehoa saat lämmittämällä hiuksillä lepäävää majoneesinaamiota kevyesti hiustenkuivaajalla.

5. Säilytä kynsilakkaa jääkaapissa

Jos kynsilakkakerrokseen muodostuu kuivuessa kuplia, saatat säilyttää lakkapulloja liian lämpimässä. Sujauta siis kynsilakkapullot jääkaappiin. Viileässä säilytetty lakka kuivuu kynnelle tasaisesti ja kauniisti.

6. Antihistamiini vähentää kasvojen punoitusta

Loistavatko kasvosi lenkin jälkeen ravunpunaisina, ja onko tärkeään tapaamiseen vain hetki aikaa? Hätätapauksessa voit ottaa antihistamiinia. Se vähentää punoitusta.

7. Vaseliini ehkäisee rakkoja

Uhkaavatko rakot jaloissa pilata päivän tai vauhdikkaan illan? Ehkäise rakkojen muodostuminen hieromalla vähän vaseliinia niihin kohtiin, joihin rakot yleensä hiertyvät.

8. Hilekynsilakan poistaminen folion avulla

Hilettä sisältävän kynsilakan poistaminen on rasittavaa puuhaa! Mutta folion avulla homma muuttuu helpoksi. Kasta pala pumpulia kynsilakanpoistoaineeseen ja aseta pumpulipala kynnen päälle. Paketoi pumpulilla peitetty sormenpää foliokääreeseen ja anna vaikuttaa viiden minuutin ajan. Tämän jälkeen sitkeinkin hilekynsilakka pyyhkiytyy helposti ja siististi pois.

9. Kuivaa kynsilakka kylmällä vedellä

Kukapa olisi arvannut, että kynsilakan voi kuivata vedellä? Laita astiaan kylmää vettä ja upota lakatut kyntesi sinne kolmen minuutin ajaksi. Ja usko tai älä, kynsilakka on kuivunut.

Tyylikonsultti Leena Sarven mielestä paras kauneusniksi on olla sinut itsensä kanssa.

Tyylikonsultti Leena Sarvelle kauneus tarkoittaa ennen kaikkea asennetta, mutta myös sunnuntaisia turvenaamiohetkiä. Kun hän ostaa huulikiiltoja, edes taivas ei ole rajana. Nyt hän paljastaa kauneusniksinsä ja -paheensa.

Kauneusniksini…

Kasvojen perusteellinen puhdistaminen. Olen tarkka erityisesti silmämeikin kanssa, että jokainen ripsivärin muru lähtee. En myöskään mene nukkumaan ilman silmänympärysvoidetta. Tärkeintä on kuitenkin olla sinut itsensä kanssa. Jokaisella on nenänpielessään tai leuassaan epäpuhtauksia. Ne eivät näy kadun toiselle puolen. Ryhti kuntoon ja hymy kasvoille. Se on paras vinkkini.

Kauneussalaisuuteni…

Käyn kosmetologilla kahden kuukauden välein. Puuterihuoneen Katrilla on maagiset kädet. Käytän myös viikoittain syväpuhdistavaa naamiota. Sunnuntai on kauneuspäiväni. Mieheni kutsuu sitä kauheuspäiväksi. Silloin kävelen turpeet naamallani kotonamme.

Paheeni…

Auringon ottaminen. En voi sille mitään, aurinko vetää puoleensa. Terassilla valitsen aina aurinkoisimman pöydän, ja uima-altaalta minua saa houkutella pois. Maksan paheestani couperosalla, jota on leuassani ja poskipäissäni. Onneksi käteni hakeutuvat nykyään 50-suojakertoimille.

Kauneinta minussa…

Hymyni, joka ulottuu silmiini ja tulee sydämestäni. Kun minusta otettiin ensimmäiset mallitestikuvat, valokuvaaja sanoi, että sinulla on miljoonan dollarin hymy. Olen käynyt samalla hammaslääkärillä puolen vuoden välein siitä saakka, kun täytin 16. Kun suu voi hyvin, elimistöllä menee paremmin.

Tuhlaan…

Huulikiiltoihin. Kun ostan huulikiiltoja, edes taivas ei ole rajana. Mieheni on usein todennut, että nykyiset riittävät jo. Olen aina tykännyt meikistä, jossa silmät ovat tummat ja huulet vaaleat. Lisään huulikiiltoa päivän mittaan useasti.

Säästän…

Silmämeikinpoistoaineessani. Rakastan marketin silmämeikinpoistolappuja. Kun matkustan, pakkaan lappuja käsimatkatavaroihini pakastepussissa. Öljyinen pinta voitelee ihoa ja notkistaa ripsiä. Myös tyttäreni käyttää niitä.

Aion…

Jatkaa kuntosaliharrastustani. Raudan vääntäminen on parasta kasvojumppaa. Olen käynyt salilla yli kolmekymmentä vuotta. Päiväni aloitan kävelyllä meren rannalla. Rakastan merta. Kun seison sen äärellä, tunnen, että olen matkalla jonnekin.

Toivoisin, että…

Suomalaiset naiset eivät pitäisi itseään vakan alla. Yleensä laittaudumme vain Leville ja laivalle, vaikka arki on kuitenkin se, jota elämme eniten. Suomalaisilla on upean väriset silmät: vedenvihreät tai taivaansiniset. Niitä kannattaa korostaa.

Leena Sarvi

56-vuotias tyylikonsultti ja muodin ja kauneuden sekatyöläinen.

Asuu Helsingissä puolisonsa, 19-vuotiaan tyttärensä ja kahden koiransa kanssa.

Aloitti mallintyöt 1978. Vetänyt myös omaa tyyliohjelmaa televisiossa.

Hilseilevää päänahkaa voi auttaa yllättävän helposti.

Hilse. Lähes jokainen kärsii siitä jossakin vaiheessa elämäänsä, ja etenkin talven lämmitys- ja pipokausi on otollista aikaa pölisevälle päänahalle.

Vaikka hilse olisi tuttu seuralainen, Byrdie-sivuston mukaan moni on aika ulalla siitä, mistä todellisuudessa on kyse.

Useat syyttävät kuivaa päänahkaa, ja välttelevät pesua, jotta he eivat kuivattaisi ihoaan enempää. Hiusasiantuntija Elizabeth Cunnane Phillips sanoo jutussa, että se on täysin väärä lähestymistapa.

– Kun on kyse hilseilystä ja päänahan terveydestä, ensimmäinen asia, joka pitää tehdä, on pestä hiukset säännöllisemmin, hän ohjeistaa.

– Terveempi, puhtaampi päänahka tuo automaattisesti helpotuksen. On yllättävää, että monet eivät usko sitä.

Löydä oikea pesutahti

Hilseilyn syynä onkin kuivuutta useammin päänahan rasvoittuminen ja laiska peseminen. Siksi jo pelkkä tiiviimpi pesutahti voi auttaa hilseilyyn. Jos hiuksia pesee usein, sampoon on oltava hellävarainen. Phillips suosittelee etsimään sampoota, jossa on piroctone olamine -nimistä ainetta. Se estää sienten kasvua ja auttaa hilseilyyn ja kutinaan. Sinkki sen sijaan voi hillitä liiallista talineritystä. Myös päänahan kuorinta saattaa auttaa.

Hiustutkija Annikki Hagros-Koski kuitenkin kertoi aiemmassa jutussamme, että myös liiallinen hiusten peseminen on haitaksi, koska sampoiden säilöntäaineet tuhoavat päänahan normaaliflooraa ja heikentävät siten sen luontaista bakteeritasapainoa. Hänen mukaansa kaksi tai kolme kertaa viikossa riittää – ja silloin kun hiukset pesee, ne kannattaa puhdistaa kunnolla.


Jo pelkkä tiiviimpi pesutahti voi auttaa hilseilyyn.

Byrdien haastatteleman Phillipsin mukaan muita syyllisiä hilseeseen ovat hormonaaliset muutokset, kylmä sää, ravitsemustottumukset sekä stressi.

– Stressaantuneena ei tule tehtyä parhaita mahdollisia ravintovalintoja, mikä todennäköisesti tarkoittaa, että sokeria ja alkoholia kuluu enemmän. Se voi johtaa hilseilyyn.

Joissakin tutkimuksissa on myös havaittu, että maitotuotteet saattavat pahentaa hilseilyä. Phillipsin mukaan päänahkaa kannattaakin hoitaa kuten kasvojen ihoa: kokonaisvaltaisesti sekä ruokavaliolla, riittävällä puhdistamisella että oikeilla tuotteilla.