Ensin sampoo, sitten hoitoaine. Ei toimi kaikilla! Kuva: Shutterstock
Ensin sampoo, sitten hoitoaine. Ei toimi kaikilla! Kuva: Shutterstock

Kaikkihan ovat näitä kuulleet, mutta moniko niistä pitää paikkansa?

Sinä päivänä maailmani mullistui, kun opin, että minun ei tarvitsekaan pestä hiuksiani aina sampoolla. Sen sijaan voin pestä ne pelkästään hoitoaineella. Tai vaikka ensin hoitoaineella ja sitten vasta sampoolla.

Hellävarainen hoitoainepesu eli reverse washing nimittäin tekee kuiville hiuksille ja luonnonkiharoille ihmeitä. Ennen tätä tietoa olin kiduttanut 30 vuotta kiharapörhöäni peruspesulla: ensin sampoo, sitten hoitoaine.

 No löytyy niitä muitakin! Nimittäin vuosikymmeniä viljeltyjä kauneussääntöjä, joita ei kannata ottaa ihan tosissaan.

1. Halpistuotteet eivät toimi. Mitä kalliimmat kosmetiikkatuotteesi ovat, sen parempi! Puppua, sanoo Refinery29-sivusto, joka myyttejä kokosi. Esimerkiksi ärsyyntyneen ihon saa rauhoittumaan voiteella, josta ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi. Meikkitaiteilija Heidi Reponen kertoi meille kesällä omat halpissuosikkinsa – löydät ne täältä.

2. Sampoon ja hoitoaineen pitäisi olla samaa sarjaa, jotta ne toimivat. Höpsis. Kukaan ei pakota sinua ostamaan hiustenpesutuotteita parina, vaan voit valita rauhassa haluamasi. Valitse vaikkapa tukalle kuohkeutta antava sampoo, mutta rakennekorjaava hoitoaine.

3. Tarvitset monimutkaisen ihonpuhdistusrutiinin. Siis tällaisen: ensin puhdistus, sitten kuorinta, hemmotellaan ihoa pikanaamiolla, sen jälkeen vähän kasvovettä ja lopuksi seerumi, muut täsmävoiteet ja peruskosteutus. Itse asiassa jos ihosi on herkkä tai ongelmainen, sen liika puljaaminen saattaa jopa pahentaa ongelmia. Mutta toisaalta: jos monimutkainen ja -vaiheinen hoito-ohjelma tekee juuri sinulle hyvää, miksei!

4. Naamio – vain kerran viikossa! Ei pidä paikkaansa. Voisimme oppia paljon korealaisilta, joiden kauneudenhoito-opit ovat olleet jo tovin kuumaa kamaa. Korealaiset rakastavat yksittäispakkauksissa myytäviä täsmäiskunaamioita, joita käytetään monta kertaa viikossa eri tarkoituksiin. Yksi rentouttaa rankan työpäivä jälkeen, toinen kosteuttaa ja kolmas rauhoittaa stressi-ihon.

5. Kaksihaaraiset ja huonot latvat saa taiottua pois erilaisilla tököteillä. Sori. Se ei mene niin. Kaksihaaraiset saa pois leikkaamalla. Tämän salan on uskonut minulle vakiokampaajani: mitkään tökötit tai trendihoidot eivät tee ihmeitä tukalle tai paranna niitä maagisesti. Ne yksinkertaisesti saavat hiukset näyttämään tai tuntumaan paremmilta.

6. Ihohuokoset supistuvat ja laajenevat. Tämäkin, täyttä puppua. Sen sijaan ihohuokoset kyllä voivat näyttää suuremmilta, jos ne tukkeutuvat, joten hyvä ihonhoito saa ne näyttämään pienemmiltä. Ehkä tässä onkin kyse taikatempusta!

7. Selluliitti katoaa voiteilla. Valitettavasti ei, vaikka niin ehkä moni haluaisikin. Selluliitti on usein perinnöllinen vaiva, ongelma, joka piilee pinnan alla. Siihen eivät rasvat tepsi, mutta muhkuroita voi ehkäistä – vaikka ei välttämättä kokonaan – liikunnalla ja pitämällä paino normaalina.

8. Kaikki luonnollinen on hyväksi. Ei välttämättä. Etsi tuote, joka sopii juuri sinulle ja ihollesi – luonnonkosmetiikka ei toimi kaikille.

9. Jos ajelet karvojasi, ne kasvavat takaisin mutta paksumpina ja tummempina! Ne kasvavat kyllä takaisin (tietenkin), mutta aivan samanlaisina – ainoastaan eri kulmassa! Sen takia uudet karvat voivat näyttää tummemmilta, tai sänki voi tuntua paksummalta. 

Kosteutta kaipaava iho nauttii voiteiden, öljyjen ja suihkeiden kerrostamisesta.

Korealainen ihonhoito villitsee nyt muuallakin maailmassa, eikä syyttä. Moni kokee saaneensa avun iho-ongelmiinsa aasialaisista menetelmistä ja tuotteista. Sieltä tänne ovat tulleet esimerkiksi ihoa hoitavat ja kosteuttavat BB-voiteet sekä tehokkaat kangasnaamiot.

Korealaiset ovat edelläkävijöitä myös ihonhoitotuotteiden kerrostamisessa. Heidän ihonhoitorutiineihinsa saattaa kuulua jopa kymmenen eri vaihetta ja useita tuotteita. Kerrostaminen sopii etenkin kuivaihoisille. Ensin levitetään helposti ihoon imeytyvät, ohuet ja kevyet tuotteet. Niiden päälle lisätään paksummat koostumukset, jotka saavat alla olevat tehoaineet pysymään ihossa ja tekemään taikojaan.

Pääsääntö on siis levittää tuotteet ohuesta paksumpaan. Ensin kasvo- ja/tai hoitovesi, sitten seerumi tai tehotuote, sitten öljy tai voide.

Kuulostaako hankalalta?

Popsugar-sivusto esittelee vaihtoehdoksi niin sanotun kerrosvoileipätekniikan. Se on ihonhoitoguru Caroline Hironsin helppo muistisääntö ihonhoitotuotteiden oikeaoppiseen käyttöön.

Kosteuttavaa kasvovettä tai -suihketta kannattaa Hironsin mukaan ajatella voileivän maustekastikkeena – majoneesina tai suomalaisittain levitteenä.

Ihonhoitokerrosvoileivän koostumus on siis seuraava:

  1. Puhdistus ja kuorinta (leipätaikina, jolle kaikki rakentuu)
  2. Kosteuttava suihke
  3. Öljy tai seerumi
  4. Kosteuttava suihke
  5. Kosteusvoide

Teoria ehkä ontuu hieman, sillä harva haluaa noin paljon kastiketta leipäänsä, mutta itse ajatus on hyvä. Kosteuttava hoitovesi tai kasvosuihke kosteuttaa kerrosten välissä ja ravitsee janoista ihoa. Muiden ihonhoitotuotteiden väliin kerrostettuna se ei myöskään pääse haihtumaan vaan nimenomaan jää ihoon antamaan kosteutta.

Olet muodin harjalla, kun hankit tänä vuonna pottatukan tai rennon otsiksen. Entä miten tehdään ”kallis tukka”?

Rento otsis

Silmiä hipova, seksikäs otsatukka on nyt supertrendikäs. Brigitte Bardot -tyylinen otsis on ilmeeltään ihanan rento, ja pituus sopii yhteen melkeinpä minkä tahansa leikkauksen kanssa aina polkkatukasta lähtien. Jos et halua leikata otsista, tyyli on helppo myös feikata: tarjolla on tyylikkäitä lisäkkeitä, eikä kukaan osaa aavistaa, että otsatukka ei ole oma.

Graafinen kulho

Juuri ja juuri korvia hipova pottatukka on edelläkävijän ehdoton ykkösvalinta. Kulhomainen leikkaus muistuttaa huippumalli Linda Evangelistan ikonista tyyliä ja näyttää takuulla hyvältä kantajansa ikään katsomatta. Malli noudattelee yksinkertaisimmillaan kauttaaltaan tasaista mittaa, mutta sitä on helppo myös varioida esimerkiksi ajelemalla hiukset siiliksi korvien kohdalta tai niskasta. Leikkaus on laiskan laittajan unelma: pesun jälkeen kevyt suoristus riittää huolitellulta näyttävän tyylin luomiseen.

Lämmin hunajakulta

Tiedätkö tunteen, kun jotain tekisi mieli muuttaa, mutta et kuitenkaan ole varma, mitä se jotain olisi? Vastaus on hunajakulta. Lämmin hunaja on täydellinen välimallin sävy niin tummille kuin vaaleille hiuksille, jotka kaipaavat päivitystä lempeällä kädellä. Bronde-sävystä (blondi+brunette) on äärimmäisen helppo siirtyä myös kohti kesää lisäämällä vaaleampia raitoja päivien pidentymisen myötä.

Hempeä ruusukvartsi

Heittäydy mukaan yksisarvistrendiin ja piristä hiuksia hempeään pinkkiin taittavalla ruusukvartsin sävyllä. Väri herää henkiin täysin uudella tavalla, kun mukana on muutamaa eri pinkin ja ametistin sävyä. Koko tukkaa ei suinkaan tarvitse värjätä pastelliunelmaksi, vaan sävy näyttää upealta myös häivähdyksenä latvoissa tai ohuina raitoina vaalean tukan seassa kaikenpituisissa malleissa. Pastellivärit sopivat parhaiten blondeille, sillä muutaman pesun kestävät värit tarvitsevat vaalean pohjan erottuakseen.

Letin seuraava taso

Nosta letit täysin uudelle tasolle, ja solmi hiukset näyttävästi keskelle jakausta. Jämptit letit näyttävät upeilta kahden tai kolmen letin sarjoissa ja tarvitsevat rinnalleen vain yksinkertaisen niskaponnarin. Jos aika tai sorminäppäryys eivät riitä, korvaa letit kieputtamalla hiukset pieninä osioina kohti takaraivoa ja kiinnitä kieputukset ponnarin juureen pinneillä.

Syvä sivujakaus

Uusi tukka on helpoimmillaan yhden kammanvedon päässä. Vaihda jakauksen paikkaa keskeltä sivulle tai puolelta toiselle, ja kasvotkin näyttäytyvät yhtäkkiä uudessa valossa. Sivujakaus näyttää parhaalta piikkisuoran tukan tai lempeiden laineiden seuralaisena. Asettele etummaiset hiukset muka-huolettomasti osittain otsalle kehystämään kasvoja.

Kallis tukka

Miten julkkiksilla aina tuntuukin olevan täydellisen sileä ja kiiltävä tukka? Luksustukka on nyt erittäin hot, eikä sen saavuttamiseen onneksi tarvita miljoonia. Jos haluat pörrötukan taltuttamiseen ammattilaisapua, kampaajat tarjoavat erilaisia keratiinihoitoja, jotka silottavat hiukset parhaimmillaan viikkokausiksi. Kotona kiiltävä lopputulos syntyy laadukkaalla muotoiluraudalla sekä kiiltosuihkeella. Luksustukka pääsee parhaiten oikeuksiinsa tasaisessa leikkauksessa.