Ensin sampoo, sitten hoitoaine. Ei toimi kaikilla! Kuva: Shutterstock
Ensin sampoo, sitten hoitoaine. Ei toimi kaikilla! Kuva: Shutterstock

Kaikkihan ovat näitä kuulleet, mutta moniko niistä pitää paikkansa?

Sinä päivänä maailmani mullistui, kun opin, että minun ei tarvitsekaan pestä hiuksiani aina sampoolla. Sen sijaan voin pestä ne pelkästään hoitoaineella. Tai vaikka ensin hoitoaineella ja sitten vasta sampoolla.

Hellävarainen hoitoainepesu eli reverse washing nimittäin tekee kuiville hiuksille ja luonnonkiharoille ihmeitä. Ennen tätä tietoa olin kiduttanut 30 vuotta kiharapörhöäni peruspesulla: ensin sampoo, sitten hoitoaine.

 No löytyy niitä muitakin! Nimittäin vuosikymmeniä viljeltyjä kauneussääntöjä, joita ei kannata ottaa ihan tosissaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Halpistuotteet eivät toimi. Mitä kalliimmat kosmetiikkatuotteesi ovat, sen parempi! Puppua, sanoo Refinery29-sivusto, joka myyttejä kokosi. Esimerkiksi ärsyyntyneen ihon saa rauhoittumaan voiteella, josta ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi. Meikkitaiteilija Heidi Reponen kertoi meille kesällä omat halpissuosikkinsa – löydät ne täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Sampoon ja hoitoaineen pitäisi olla samaa sarjaa, jotta ne toimivat. Höpsis. Kukaan ei pakota sinua ostamaan hiustenpesutuotteita parina, vaan voit valita rauhassa haluamasi. Valitse vaikkapa tukalle kuohkeutta antava sampoo, mutta rakennekorjaava hoitoaine.

3. Tarvitset monimutkaisen ihonpuhdistusrutiinin. Siis tällaisen: ensin puhdistus, sitten kuorinta, hemmotellaan ihoa pikanaamiolla, sen jälkeen vähän kasvovettä ja lopuksi seerumi, muut täsmävoiteet ja peruskosteutus. Itse asiassa jos ihosi on herkkä tai ongelmainen, sen liika puljaaminen saattaa jopa pahentaa ongelmia. Mutta toisaalta: jos monimutkainen ja -vaiheinen hoito-ohjelma tekee juuri sinulle hyvää, miksei!

4. Naamio – vain kerran viikossa! Ei pidä paikkaansa. Voisimme oppia paljon korealaisilta, joiden kauneudenhoito-opit ovat olleet jo tovin kuumaa kamaa. Korealaiset rakastavat yksittäispakkauksissa myytäviä täsmäiskunaamioita, joita käytetään monta kertaa viikossa eri tarkoituksiin. Yksi rentouttaa rankan työpäivä jälkeen, toinen kosteuttaa ja kolmas rauhoittaa stressi-ihon.

5. Kaksihaaraiset ja huonot latvat saa taiottua pois erilaisilla tököteillä. Sori. Se ei mene niin. Kaksihaaraiset saa pois leikkaamalla. Tämän salan on uskonut minulle vakiokampaajani: mitkään tökötit tai trendihoidot eivät tee ihmeitä tukalle tai paranna niitä maagisesti. Ne yksinkertaisesti saavat hiukset näyttämään tai tuntumaan paremmilta.

6. Ihohuokoset supistuvat ja laajenevat. Tämäkin, täyttä puppua. Sen sijaan ihohuokoset kyllä voivat näyttää suuremmilta, jos ne tukkeutuvat, joten hyvä ihonhoito saa ne näyttämään pienemmiltä. Ehkä tässä onkin kyse taikatempusta!

7. Selluliitti katoaa voiteilla. Valitettavasti ei, vaikka niin ehkä moni haluaisikin. Selluliitti on usein perinnöllinen vaiva, ongelma, joka piilee pinnan alla. Siihen eivät rasvat tepsi, mutta muhkuroita voi ehkäistä – vaikka ei välttämättä kokonaan – liikunnalla ja pitämällä paino normaalina.

8. Kaikki luonnollinen on hyväksi. Ei välttämättä. Etsi tuote, joka sopii juuri sinulle ja ihollesi – luonnonkosmetiikka ei toimi kaikille.

9. Jos ajelet karvojasi, ne kasvavat takaisin mutta paksumpina ja tummempina! Ne kasvavat kyllä takaisin (tietenkin), mutta aivan samanlaisina – ainoastaan eri kulmassa! Sen takia uudet karvat voivat näyttää tummemmilta, tai sänki voi tuntua paksummalta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla