Valmiina lomalle! Kuva: Shutterstock
Valmiina lomalle! Kuva: Shutterstock

Edessä unelmien loma? Pitkä lento ja kuiva lentokoneilma imevät matkustajasta mehut, mutta näillä vinkeillä torjut nuutuneen peilikuvan.

Ennen matkaa:

1. Kosteuta ja vielä kerran kosteuta. Jos haluat selviytyä voittajana taistelusta lentokoneen rutikuivaa sisäilmaa vastaan, etukäteisvalmisteluja ei sovi unohtaa. Aloita kuorinnasta: näin samea ihosolukko irtoaa, eikä kasvovoide hupene vain ihon pintasolukon pehmentämiseen. Myös tehokkaan naamion avulla nassuun saa puskettua kosteutta.

Lentokoneissa käsidesin käyttö on suositeltavaa, mutta sen sisältämä alkoholi kuivattaa ihoa entisestään. Aloita siis myös käsien ja kynsinauhojen rasvaus hyvissä ajoin.

Kasvoja ja käsiä on helppo rasvata lennonkin aikana, joten erityisesti vartalon iho kannattaa helliä pehmeäksi jo kotioloissa. Lisää kosteutukseen tehoja joko useammalla rasvauskerralla tai tuhdimmalla tuotteella.

2. Muista mukavuus. Paras setti lentokoneeseen ovat mukavat vaatteet, löysä letti tai nuttura.

Kun kerran kokeilet, et enää lähde lennolle ilman tukisukkia!

3. Vältä kaktuskurkku. Lentokoneissa sisäilman kosteus saattaa olla vain 15 prosenttia, kun normaalisti se on noin 45 prosenttia. Tehokas ilmastointi saattaa aiheuttaa herkimmille jopa kurkkukipua. Pakkaa mukaan siis pastilleja, jotka raikastavat kurkkua, tai kurkkusuihketta, joka raikastaa ja desinfioi.

Lennon aikana:

1. Hus, turvotus! Juo vähintään lasillinen vettä lentotuntia kohden: se kosteuttaa ja vähentää turvotusta. Vessatauot ovat hyvä tilaisuus verrytellä jäseniä.

Tukisukkien mummomaine kannattaa unohtaa, sillä ne ovat lentotyöläisten salainen ase turvotuksen ehkäisemiseksi. Kun kerran kokeilet, et enää lähde lennolle ilman tukisukkia!

Urheilukaupoista löytyy trendikäs valikoima kompressiosukkia, jotka ajavat saman asian kuin tukarit.

2. Suojaan UV-säteiltä. Ikkunapaikalla matkustaessa kannattaisi muistaa myös UV-säteiltä suojautuminen. Korkeuksissa pilvikerros ei suodata UV-säteitä samalla tavalla kuin maan pinnalla, ja tutkijat selvittävät nyt, johtuuko lentohenkilökunnan kohonnut todennäköisyys sairastua ihosyöpään nimenomaan UV-säteilystä.

Nukkumisen aikana ihoa suojaa parhaiten tuhti voide, jota voi levittää tuplakerroksen. Uinuessasi iho pääsee lepäämään sekä uudistumaan.

3. Puhdista liinalla. Jos kuulut niihin, jotka eivät poistu kotoa ilman tällinkiä, kannattaa meikit silti sipaista pois viimeistään nukkumisen ajaksi. Parhaiten lentokoneessa toimivat puhdistusliinat. Käsimatkatavaroiden nesteisiin mahtuu yksi tuote enemmän, kun puhdistustuote on kiinteässä muodossa. Liinat taipuvat myös muuhun raikastamiseen; pyyhkäise niska ja kainalot, ja olo on heti asteen verran virkeämpi.

Kukaan ei huomaa, jos sinulla ei ole ripsaria, kun huomio kiinnittyy punaisiin huuliisi.

4. Muista punakikka. Kokeile paljon lentävien julkkisten suosimaa kikkaa: kun kasvot on kosteutettu lennon aikana, et tarvitse meikkiä, vaan riittää, kun sipaiset ennen laskeutumista huulillesi kosteuttavaa huulipunaa tai huulikiiltoa. Kukaan ei huomaa, jos sinulla ei ole ripsaria, kun huomio kiinnittyy punaisiin huuliisi. Voit myös taputella huulituotetta hieman poskipäille hehkua tuomaan.

+ Kokeile lisäravinteita. Lentojen jälkeistä nuupahtanutta ilmettä ei aiheuta vain ihon kuivuminen, vaan osansa on myös väsymyksellä. Jet lagia voi yrittää torjua matkustamiseen tarkoitetuilla lisäravinteilla.

Melatoniini auttaa viestimään aivoille väsymisen tunnetta, jolloin unirytmi on helpompi muuttaa vastaamaan kohdemaan aikavyöhykettä. Myös vastustuskyky joutuu koneessa koetukselle: ilmastointi kuivattaa limakalvoja, eivätkä ne pysty puolustautumaan tavalliseen tapaan. Matkailijoille kehitetyt monivitamiinit auttavat buustaamaan vastustuskykyä.

Kosteutta kaipaava iho nauttii voiteiden, öljyjen ja suihkeiden kerrostamisesta.

Korealainen ihonhoito villitsee nyt muuallakin maailmassa, eikä syyttä. Moni kokee saaneensa avun iho-ongelmiinsa aasialaisista menetelmistä ja tuotteista. Sieltä tänne ovat tulleet esimerkiksi ihoa hoitavat ja kosteuttavat BB-voiteet sekä tehokkaat kangasnaamiot.

Korealaiset ovat edelläkävijöitä myös ihonhoitotuotteiden kerrostamisessa. Heidän ihonhoitorutiineihinsa saattaa kuulua jopa kymmenen eri vaihetta ja useita tuotteita. Kerrostaminen sopii etenkin kuivaihoisille. Ensin levitetään helposti ihoon imeytyvät, ohuet ja kevyet tuotteet. Niiden päälle lisätään paksummat koostumukset, jotka saavat alla olevat tehoaineet pysymään ihossa ja tekemään taikojaan.

Pääsääntö on siis levittää tuotteet ohuesta paksumpaan. Ensin kasvo- ja/tai hoitovesi, sitten seerumi tai tehotuote, sitten öljy tai voide.

Kuulostaako hankalalta?

Popsugar-sivusto esittelee vaihtoehdoksi niin sanotun kerrosvoileipätekniikan. Se on ihonhoitoguru Caroline Hironsin helppo muistisääntö ihonhoitotuotteiden oikeaoppiseen käyttöön.

Kosteuttavaa kasvovettä tai -suihketta kannattaa Hironsin mukaan ajatella voileivän maustekastikkeena – majoneesina tai suomalaisittain levitteenä.

Ihonhoitokerrosvoileivän koostumus on siis seuraava:

  1. Puhdistus ja kuorinta (leipätaikina, jolle kaikki rakentuu)
  2. Kosteuttava suihke
  3. Öljy tai seerumi
  4. Kosteuttava suihke
  5. Kosteusvoide

Teoria ehkä ontuu hieman, sillä harva haluaa noin paljon kastiketta leipäänsä, mutta itse ajatus on hyvä. Kosteuttava hoitovesi tai kasvosuihke kosteuttaa kerrosten välissä ja ravitsee janoista ihoa. Muiden ihonhoitotuotteiden väliin kerrostettuna se ei myöskään pääse haihtumaan vaan nimenomaan jää ihoon antamaan kosteutta.

Olet muodin harjalla, kun hankit tänä vuonna pottatukan tai rennon otsiksen. Entä miten tehdään ”kallis tukka”?

Rento otsis

Silmiä hipova, seksikäs otsatukka on nyt supertrendikäs. Brigitte Bardot -tyylinen otsis on ilmeeltään ihanan rento, ja pituus sopii yhteen melkeinpä minkä tahansa leikkauksen kanssa aina polkkatukasta lähtien. Jos et halua leikata otsista, tyyli on helppo myös feikata: tarjolla on tyylikkäitä lisäkkeitä, eikä kukaan osaa aavistaa, että otsatukka ei ole oma.

Graafinen kulho

Juuri ja juuri korvia hipova pottatukka on edelläkävijän ehdoton ykkösvalinta. Kulhomainen leikkaus muistuttaa huippumalli Linda Evangelistan ikonista tyyliä ja näyttää takuulla hyvältä kantajansa ikään katsomatta. Malli noudattelee yksinkertaisimmillaan kauttaaltaan tasaista mittaa, mutta sitä on helppo myös varioida esimerkiksi ajelemalla hiukset siiliksi korvien kohdalta tai niskasta. Leikkaus on laiskan laittajan unelma: pesun jälkeen kevyt suoristus riittää huolitellulta näyttävän tyylin luomiseen.

Lämmin hunajakulta

Tiedätkö tunteen, kun jotain tekisi mieli muuttaa, mutta et kuitenkaan ole varma, mitä se jotain olisi? Vastaus on hunajakulta. Lämmin hunaja on täydellinen välimallin sävy niin tummille kuin vaaleille hiuksille, jotka kaipaavat päivitystä lempeällä kädellä. Bronde-sävystä (blondi+brunette) on äärimmäisen helppo siirtyä myös kohti kesää lisäämällä vaaleampia raitoja päivien pidentymisen myötä.

Hempeä ruusukvartsi

Heittäydy mukaan yksisarvistrendiin ja piristä hiuksia hempeään pinkkiin taittavalla ruusukvartsin sävyllä. Väri herää henkiin täysin uudella tavalla, kun mukana on muutamaa eri pinkin ja ametistin sävyä. Koko tukkaa ei suinkaan tarvitse värjätä pastelliunelmaksi, vaan sävy näyttää upealta myös häivähdyksenä latvoissa tai ohuina raitoina vaalean tukan seassa kaikenpituisissa malleissa. Pastellivärit sopivat parhaiten blondeille, sillä muutaman pesun kestävät värit tarvitsevat vaalean pohjan erottuakseen.

Letin seuraava taso

Nosta letit täysin uudelle tasolle, ja solmi hiukset näyttävästi keskelle jakausta. Jämptit letit näyttävät upeilta kahden tai kolmen letin sarjoissa ja tarvitsevat rinnalleen vain yksinkertaisen niskaponnarin. Jos aika tai sorminäppäryys eivät riitä, korvaa letit kieputtamalla hiukset pieninä osioina kohti takaraivoa ja kiinnitä kieputukset ponnarin juureen pinneillä.

Syvä sivujakaus

Uusi tukka on helpoimmillaan yhden kammanvedon päässä. Vaihda jakauksen paikkaa keskeltä sivulle tai puolelta toiselle, ja kasvotkin näyttäytyvät yhtäkkiä uudessa valossa. Sivujakaus näyttää parhaalta piikkisuoran tukan tai lempeiden laineiden seuralaisena. Asettele etummaiset hiukset muka-huolettomasti osittain otsalle kehystämään kasvoja.

Kallis tukka

Miten julkkiksilla aina tuntuukin olevan täydellisen sileä ja kiiltävä tukka? Luksustukka on nyt erittäin hot, eikä sen saavuttamiseen onneksi tarvita miljoonia. Jos haluat pörrötukan taltuttamiseen ammattilaisapua, kampaajat tarjoavat erilaisia keratiinihoitoja, jotka silottavat hiukset parhaimmillaan viikkokausiksi. Kotona kiiltävä lopputulos syntyy laadukkaalla muotoiluraudalla sekä kiiltosuihkeella. Luksustukka pääsee parhaiten oikeuksiinsa tasaisessa leikkauksessa.