Aina muodissa: punahuulet ja platinablondi tukka. Kuva: Shutterstock
Aina muodissa: punahuulet ja platinablondi tukka. Kuva: Shutterstock

Kauneustrendit vaihtuvat, mutta parhaat pitävät pintansa vuosikymmenestä toiseen. Ilmiöiden takana on ammattilaisia, jotka ovat olleet huimasti edellä aikaansa.

Näyttelijä Jean Harlow näytti mallia jo vuonna 1933.
Näyttelijä Jean Harlow näytti mallia jo vuonna 1933.

max factor: Platinablondi

Kirkkaan vaalea platinablondi on ollut kautta aikojen yksi ihailluimmista hiusväreistä. Kuuluisat vaaleaakin vaaleammista hiuksista tulivat, kun peruukkibisneksessä uransa aloittanut Max Factor vaalensi Hollywoodin kulta-ajan kaunottariin kuuluneen näyttelijä Jean Harlow’n hiukset.

Tarinan mukaan herra Factor keksi termin ”blonde bombshell” vaalentaessaan Jeanin hiuksia. Niinpä myös elokuva, jossa Jean ensimmäisen kerran nähtiin valkokankaalla vaaleissa kutreissaan, oli nimeltään Platinapommi. Samalla Factor loi Jeanille tämän ikonisen lookin, jossa valkoisia kiharoita täydensivät ohuet kulmat, tuuheat ripset sekä korostettu amorinkaari.

Max Factorista tuli sittemmin yksi Hollywoodin suosituimmista meikkien valmistajista.


Muotisuunnittelija Coco Chanel loi klassikkotuoksun, jota rakastetaan yhä. Kuva: MV Photos

 

coco chanel: Tuoksujen kuningatar

Ikonisen Chanel No. 5 -tuoksun takana on kukas muu kuin muotimaailman ikoni itse: Coco Chanel. Kuuluisan muotitalon keulakuva ei todellakaan ollut syntyjään seurapiirien lemmikki. Cocon äiti oli töissä pesulassa ja isä piti kojua torilla. Teinivuotensa Coco vietti luostarissa.

Ehkä se oli äidin perintöä, että saippuan tuoksu viehätti Cocoa aikuisenakin. Vuonna 1921 muotisuunnittelija halusi luoda tuoksun, jolla voisi palkita parhaat asiakkaansa. Mukana piti ehdottomasti olla raikkaita ainesosia.

Viettäessään rakastajansa kanssa rantalomaa Ranskan Rivieralla Coco kuuli parfymööri Ernest Beaux'sta, joka oli työskennellyt muun muassa Venäjän aatelisille. Kuukausien työn tuloksena Beaux valmisti Cocolle kymmenen näytettä, joiden joukosta nainen valitsi kuuluisan numero viiden. Loppu onkin tuoksumaailman historiaa.

 


Elizabeth Arden (1878–1966). Kuva: MV Photos

 

Elizabeth Arden: Todellinen moniottelija

Olivatpa kyseessä kuivat huulet, röpelöiset kynsinauhat tai kutiseva läikkä kasvoissa, Elizabeth Ardenin paksu Eight Hour Cream -voide hoitaa ne kuntoon. Voiteen kehitteli jo 86 vuotta sitten itse Arden, joka oli todellinen aikansa kosmetiikkaguru.

Häntä on kiittäminen myös matkakokoisista kosmetiikkapakkauksista sekä ovelta ovelta kiertäneistä tuote-esittelijöistä. Nykyisin klassikkovoide on osa jokaisen ammattimeikkaajan pakkia, ja sillä saa nopeasti kiiltoa esimerkiksi silmäluomille ja hohtoa poskipäille.

jeff pink: Kärjet kuntoon

Yksinkertaisuudessaan viehättävä ja kaunis ranskalainen manikyyri saattaa juontaa juurensa oikeastikin 1930-luvun Ranskaan, mutta kuuluisaksi herkän kynsityylin teki amerikkalainen Jeff Pink. Orly-kynsibrändin omistajaa pyydettiin 1970-luvulla kehittämään kynsilakka, joka sopisi elokuvanäyttelijöiden kaikkiin asuihin. Pink oli aiemmin kehitellyt kynän, jolla sai vaalennettua kynsien alusia. Hän päätteli, että sama toimisi myös kynnen päällä, ja kas, klassinen manikyyri oli syntynyt.

 


Vidal Sassoon oli näyttelijä Mia Farrow'n tyttömäisen leikkauksen takana. Kuva: Courtesy Everett Collection

 

vidal sassoon: Aikansa kapinallinen

Herkkä ja naisellinen, supertrendikäs ja leikkisä. Sellainen on korvat paljaaksi jättävä pixie-leikkaus. Leikkaus kehiteltiin jo 60-luvulla, mutta edelleen se porskuttaa ja on etenkin julkkisten ja huippumallien suosiossa.

Tyylin takana on Vidal Sassoon, yksi hiusmaailman suurnimistä.

Vaikka monelle nimi tuo ensimmäiseksi mieleen sampoopullon, on kyseessä todellinen henkilö. Lontoolaisessa kampaamossa uransa aloittanut Sassoon mullisti naisten hiustyylin tekemällä leikkauksista yksinkertaisia ja helppohoitoisia. Aikoinaan poikamaiseksi mielletty pixie-leikkaus nähtiin ensimmäistä kertaa suunnittelija Mary Quantilla ja pian myös Mia Farrow’lla elokuvassa Rosemaryn painajainen. Sassoon rakensi nimestään vaikuttavan brändin, ja hän on edelleen monien hiustaiteilijoiden esikuva.

Sumusilmä

Smokey eyes -silmämeikki tuli tutuksi ihmiskunnalle ehkä jo Kleopatran aikoina, mutta läpimurron se teki 90-luvulla. Guccin meikkitaiteilija Linda Cantello suti tummia sävyjä näytösmallien luomille, ja pian muut jäljittelivät.

Nudet huulet

Trendikkäästä nudepunasta on kiittäminen alun perin meikkitaiteilija Bobbi Brownia, jonka mielestä meikin piti vain korostaa piirteitä niiden muuttamisen sijasta. 80-luvulla perustetun merkin ensimmäisiä tuotteita oli vaaleanruskeaan taittava puna.

 


Terry de Gunzburg. Kuva: REX

 

terry de gunzburg: Tulkoon valo

Miten selvisimmekään ennen aamuista ilman valokynää, jolla väsymyksen merkit on helppo pyyhkiä pois? Kuuluisin valokynä lienee YSL:n Touche Éclat. Maailman parhaanakin palkittua valokynää väitetään myytävän joka sekunti jossakin päin maailmaa.

Kulttimaineeseen nousseen kynän takana on ranskalainen Terry de Gunzburg. De Gunzburg loi keksinnöllään vuonna 1992 kosmetiikkamarkkinoille täysin uuden ulottuvuuden: aiemmin kukaan ei ollut puhunut hohdosta (ranskaksi éclat). Nykyisin kauniin hohdon luominen on selviö meikatessa.

 


Ja mikäs pullo se siellä vasemmalla pilkottaakaan? Kuva: Imaxtree

 

Elnett: Lakkojen lakka

Hiuslakan historian voi jakaa kahteen aikakauteen: ennen ja jälkeen L’Oréal Parisin Elnett -hiuslakan.

Kun 1960-luvun alussa hiuksiin suihkutettiin lakkaa, ei ollut puhettakaan, että kampauksen olisi voinut purkaa ilman perusteellista hiustenpesua. Mutta sitten L’Oréalin laboratoriossa kehitettiin Elnett, joka lähti hiuksista pois harjaamalla. Mullistavaa!

Lakasta tuli supersuosittua saman tien, mutta vuonna 1987 Yhdysvallat kielsi sen myynnin otsonikerrokselle haitallisten ainesosien takia. Amerikkalaiset hiustaiteilijat joutuivat salakuljettamaan lakkaa Euroopasta kassikaupalla, kunnes kaksikymmentä vuotta myöhemmin lakan koostumusta muutettiin ympäristöystävällisemmäksi.

Iso osa muotinäytösten kampauksista tehdään edelleen Elnettin avulla.

Nuorekkaan ihon trendi on niin vahva, että vauvanpehmeän naaman saavuttamiseksi on kehitetty muun muassa istukan kantasoluihin perustuvia tuotteita. 

Ihoa hoidetaan – puhdistetaan ja rasvataan voiteilla – siksi, että se pysyisi terveenä ja hyvinvoivana, eikä tulehtuisi tai tuntuisi kireältä. Eikö?

Vastaus lienee kyllä, mutta ihonhoitoon tuntuu kuuluvan yhä enemmän kaikkea muutakin kuin puhdistusta ja kosteutusta. Ihanteellisen ihonhoitorutiinin pohdiskelu on nykyään ihan normaalia, lähes kiiltävän hehkuva iho on yksi vuoden tärkeimmistä meikkilookeista ja ihonhoitotrendeihin liittyy kohta enemmän piikkejä kuin voiteita. 

Refinery29-sivusto julkaisi hiljattain listauksen ihonhoidon kuumimmista ja kummimmista trendeistä. Listalle pääsivät mikroneulaus, eläinten immuunipuolustuksen tuottamat vasta-aineet, mikrobituotteet, pinnallisesti käytettävät täyteaineet ja istukkaperäiset kantasolut (kyllä, luit ihan oikein). 

Puhtia laiskoille soluille

Kun tiede kehittyy, keksitään koko ajan lisää keinoja, joilla ihon kuntoon voidaan vaikuttaa. Mikrobit ja elimistön tuottamat vasta-aineet voivat jonakin päivänä auttaa parantamaan aknen tai psoriasiksen.

Lisäksi Refinery29:n haastattelema ihotautilääkäri ennustaa, että vasta-aineita – joiden talteenottomenetelmissä on perinteisesti ollut isoja eläineettisiä ongelmia – voidaan tulevaisuudessa käyttää ikääntymisen merkkien peruuttamiseen. 

Kuten saatoit arvata, kasvojemme iho ei tarvitse istukasta tai napanuorasta eristettyjä kantasoluja voidakseen hyvin. Juttuun haastatellut ihotautilääkärit kuitenkin väittävät, että kantasolutuotteilla voidaan innostaa ”ikääntyviä tai laiskoja” soluja jakaantumaan, mikä puolestaan saa ihon näyttämään nuoremmalta. 

Ihonhoitoa vai ihonmuokkausta?

Vaikuttaa siltä, että merkittävä osa uusista ihonhoitotrendeistä on itse asiassa yrityksiä saada aikuinen iho näyttämään päiväkoti-ikäisen hipiältä. Nuorekasta ulkonäköä arvostetaan, joten ihonhoidossa – tai paremminkin ihonmuokkauksessa – ei kaihdeta keinoja.

Hehkuvan ja pehmeän vauvaihon tavoittelemisessa ei tietenkään ole mitään väärää. Lähes meikitön ja silti terveenä ja nuorena hehkuva iho on raikas trendi paksujen Instagram-pakkelien aikakaudella, mutta sen saavuttaminen ei ole kaikille mahdollista, ainakaan ilman pistoshoitoja ja mikroneularullia. 

Keski-ikäisen kasvot eivät näytä vauvan naamalta, vaikka olisi lutrannut suojakertoimen 50 aurinkovoiteella aina ennen ulos astumista ja aloittanut silmänympärysvoiteen käytön alakouluun mennessä. 

Täydellisen kiinteän ja nuorekkaan ihon vaatimus on kohtuuton, eikä ratkaisu siihen voi olla istukkaperäinen kantasoluvoide. 

Näyttävä mutta rento kampaus ei vaadi lämpökäsittelyjä tai suurta tuotearsenaalia.

Mitä toivot juhlakampaukselta? Aika moni havittelee näyttävyyttä ja juhlan tuntua, jotakin erilaista kuin tavallisena päivänä. Liian sliipattu ja kireä tukka ei kuitenkaan saisi olla, vaan rentouttakin kaivataan.

Ehkä siksi leteillä viimeistellyistä rennoista nutturoista on tullut niin suosittuja juhlakampauksia. 

Kampaajan tuolissa saat täydellisen kuohkean ja pitävän kampauksen, mutta onnistunut juhlanuttura on mahdollista loihtia myös omaan päähän – jopa ilman etukäteen kihartamista. Hiuslakkaa erityisempiä tuotteita ei tähän nutturaan tarvita. 

Katso videolta, miten letit ja nutturan voi yhdistää tyylikkään rennoksi juhlatukaksi.