Osa myyteistä on ihan höpsöjä! Kuva: Shutterstock
Osa myyteistä on ihan höpsöjä! Kuva: Shutterstock

Kylmää kahvia kitusiin ja hammastahnaa finnien päälle? Kaikki vanhat niksit eivät toimi, vaikka niitä sinnikkäästi hoetaankin.

1. Vain kuivaihoiset tarvitsevat kosteusvoidetta

Myös rasvaista ihoa on tärkeää rasvata. Niin hassulta kuin se kuulostaakin, voi ihon rasvaisuus usein olla seurausta ihon nestehukasta. Rasvaiselle hipiälle sopii öljytön kosteusvoide, joka tasapainottaa ihoa.

2. Kylmä kahvi kaunistaa

Ei auta, vaikka joisi jääkylmää kahvia joka päivä. Sanonta tulee vuosien takaa: silloin naiset saapuivat myöhässä jäähtyneelle aamukahville, kun aika oli kulunut meikkaukseen ja hiustenlaittoon. Naiset siis ilmeisesti joivat kylmän kahvinsa huoliteltuina, mutta mitään muuta perää sanonnassa ei ole.

3. Sata harjanvetoa päivässä tekee hiuksista kauniit

Tästä myytistä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Liika harjaus kuluttaa ja ohentaa hiusta. Maltillinen harjaus sen sijaan vilkastuttaa päänverenkiertoa ja tekee hyvää hiuspohjalle.

4. Hiusten leikkaaminen saa tukan kasvamaan nopeammin

On totta, että latvojen tasaaminen saa hiukset näyttämään paksummilta ja tuuheammilta. Ei ole siis mikään ihme, että tukan kasvattajaa suositellaan aina myös leikkaamaan tukkaa tasaisin väliajoin. Harhaluulo on kuitenkin se, että latvojen leikkuu vaikuttaisi jollain tavalla tukan kasvuun. Tukka kasvaa juuresta eikä latvasta, joten se, mitä tekee latvalle, ei vaikuta juureen. Aika simppeliä.

Hammastahnan ainesosat voivat saada ihon ärsyyntymään ja punoittamaan.

5. Ihokarvojen ajaminen saa ne kasvamaan takaisin nopeammin ja tummempina 

Todellinen urbaanilegenda. Monet vannovat tämän myytin oikeasti pitävän paikkansa ja esittelevät todisteina omia kinttujaan. Karvan laadun muuttuminen on illuusio, joka johtuu siitä, että sheivaus katkaisee karvan sen tyvestä, joka on paksumpi kuin karvan kärki. Kun karvat sitten alkavat ajamisen jälkeen kasvamaan, tuntuvat ne paksummilta ja tummemmilta, koska ne eivät ole vielä ehtineet kulua. Mutta hei, samaa karvaa se kuitenkin on.

6. Hammastahna on tehokas hoito akneen

Vanha kikka, jonka puolesta monet vieläkin liputtavat, voi olla haitallinen. Hammastahnat sisältävät triklosaania, joka tappaa tehokkaasti bakteereja. Samaa ainetta löytyy monista aknenhoitotuotteista. Triklosaani tulee kuitenkin yhdistää muihin aineisiin, jotta se toimisi ihonhoidossa. Pelkästään se, että hammastahna sisältää triklosaania, ei tee siitä tehokasta aknen poistajaa. Hammastahnaa ei ole tarkoitettu laitettavaksi kasvoille, ja sen ainesosat voivat saada ihon ärsyyntymään ja punoittamaan – ei mikään toivottu vaikutus jo ennestään finniselle iholle.

7. Pilvisellä säällä ei tarvitse käyttää aurinkorasvaa

Oletko polttanut ihosi, vaikka taivasta peitti paksu pilvikerros? Et ole mikään luonnonoikku, koska jopa puolet auringon UV-säteistä läpäisee pilvipeitteen. Rasvat käyttöön siis – ainakin, jos olet herkkäihoinen.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Sosiaalisessa mediassa nousi äläkkä, kun menestysfirman meikkivoiteen uusi sävyvalikoima syrji voimakkaasti tummaihoisia.

Jos pitäisi valita, mikä oli vuoden 2017 merkittävin kauneustapaus, erittäin korkealle listalla nousisi laulaja Rihannan lanseeraama meikkimerkki Fenty Beauty ja sen meikkivoide.

Pro Filt’r Soft Matte Longwear -meikkivoide on ihan samanlainen nimihirviö kuin monet muutkin kauneustuotteet, mutta siitä erityisen tekee, että meikkivoide lanseerattiin heti 40 sävyssä aivan vaaleasta todella tummaan.

Myös moni muu yritys on viimein havahtunut siihen, että ihonsävyjä on valtava määrä ja pyrkinyt laajentamaan pohjameikkituotteidensa sävyvalikoimaa. Viisi sävyä ei millään riitä, eikä edes 15, sillä eri tummuusasteiden lisäksi pitää huomioida myös ihojen pohjasävyt viileästä lämpimään.

Vloggaaja Huda Kattanin meikkimerkiltä ilmestyi viime vuonna meikkivoide 30 eri sävyssä. Perinteisempien brändien puolelta esimerkiksi Estee Lauderin legendaarisesta Double Wear -meikkivoiteesta on vastikään julkaistu uusia sävyjä, minkä ansiosta sävyjä on nyt markkinoilla peräti 42.

Vain viidesosa sävyistä tarkoitettu tummaihoisille

Mutta kaikki eivät opi. Erityisesti tubettajien keskuudessa suositun Tarte-merkin Shape Tape -peitevoide oli yksi viime vuoden menestystuotteista, ja tämän vuoden alussa yritys julkisti kauan odotetun meikkivoiteen samasta Shape Tape -sarjasta. Sävyjä on tarjolla vaatimattomat 15, joista kolme on tarkoitettu keskitummalle tai tummalle iholle.

 

🦋 SWATCHES!!🦋 of the @tartecosmetics Double Duty Shape Tape Hydrating (bottom left) + Matte Foundations! (Right)—Arriving Online on Tarte’s Website on 1/15 & @ultabeauty on 1/21 and in stores on 2/4! Along with their Double Duty Beauty Paddle to Perfection Foundation Brush $28 & their Double Duty Beauty The Shaper Contouring Beauty Sponge $18! Who’s excited to try these?! Let me know! - - - Follow me to stay updated on the latest makeup/beauty news, product reviews and More! Feel free to DM, tag, or #beautymarked23 to share news! _ - - 📷: @popsugarbeauty #makeup #makeupartist #makeupaddict #makeupnews #makeupjunkie #makeupobsessed #makeuponpoint #makeuplover #makeupbrushes #cosmetics #bbloggers #beautyjunkie #ilovemakeup #mua #makeupblogger #makeuptalk #beautyaddict #lipstickjunkie #Tarteist #Rethinknatural #makeuphaul #tartecosmetics #comingsoon #swatches #shapetapeconcealer #shapetapenation #ultabeauty #shapetapefoundation

Henkilön 🦋 BeautyMarked23 🦋 (@beautymarked23) jakama julkaisu

Viisi sävyä ei millään riitä, eikä edes 15.

Lanseerauksesta onkin noussut sosiaalisessa mediassa kunnon äläkkä. Bustle-sivusto kirjoittaa, että tummaihoiset vloggaajat ovat arvostelleet brändiä äänekkäästi.

– En arvosta sitä, että koko joukko ihmisiä pyyhitään pois räikeästi, vloggaaja Jackie Aina toteaa Youtube-videollaan.

Erityisen loukkaavaa on se, että vaikka sävyvalikoima on hyvin rajoitettu, vaaleita sävyjä on kuitenkin monta erilaista, ikään kuin valkoihoiset asiakkaat olisivat etusijalla. Lisäksi kaikki kolme tummempaa sävyä ovat pohjasävyltään hyvin oransseja, joten vaikka tummuusaste olisi oikea, sävy tuskin silti sopii kaikille.

Makeupshayla-kanavan arvostelu Shape Tape -meikkivoiteesta keskittyi sävyvalikoiman ruotimiseen.

Tarte kertoi PopSugarille, että he työstävät parhaillaan kymmentä uutta sävyä. Hätäilyn sijaan he olisivat voineet odottaa ja lanseerata kaikki 25 kerralla, sillä vaikka tuote olisi kuinka hyvä, nyt kaikki keskustelu pyörii vain sävyvalikoiman ympärillä.

Yritys pahoitteli virhettään, vaikka se ehkä olikin jo liian myöhäistä. 

”Tiedämme, ettemme voi selitellä.”

– Halusimme saada tuotteen ulos niin nopeasti kuin mahdollista ja teimme päätöksen mennä eteenpäin ennen kuin kaikki sävyt olivat valmiita. Tiedämme, ettemme voi selitellä ja otamme täyden vastuun tällaisesta lanseerauksesta, yritys viestitti Instagramissa.

Vaikka vuosi 2018 alkoikin kohun saattelemana, suunta on oikea, ja moni yritys miettii tuotelanseerauksiaan entistä tarkemmin. Meille kuluttajille se tarkoittaa entistä parempia valikoimia, jotka eivät toivottavasti enää jätä ketään ulkopuolelle.

Nuorekkaan ihon trendi on niin vahva, että vauvanpehmeän naaman saavuttamiseksi on kehitetty muun muassa istukan kantasoluihin perustuvia tuotteita. 

Ihoa hoidetaan – puhdistetaan ja rasvataan voiteilla – siksi, että se pysyisi terveenä ja hyvinvoivana, eikä tulehtuisi tai tuntuisi kireältä. Eikö?

Vastaus lienee kyllä, mutta ihonhoitoon tuntuu kuuluvan yhä enemmän kaikkea muutakin kuin puhdistusta ja kosteutusta. Ihanteellisen ihonhoitorutiinin pohdiskelu on nykyään ihan normaalia, lähes kiiltävän hehkuva iho on yksi vuoden tärkeimmistä meikkilookeista ja ihonhoitotrendeihin liittyy kohta enemmän piikkejä kuin voiteita. 

Refinery29-sivusto julkaisi hiljattain listauksen ihonhoidon kuumimmista ja kummimmista trendeistä. Listalle pääsivät mikroneulaus, eläinten immuunipuolustuksen tuottamat vasta-aineet, mikrobituotteet, pinnallisesti käytettävät täyteaineet ja istukkaperäiset kantasolut (kyllä, luit ihan oikein). 

Puhtia laiskoille soluille

Kun tiede kehittyy, keksitään koko ajan lisää keinoja, joilla ihon kuntoon voidaan vaikuttaa. Mikrobit ja elimistön tuottamat vasta-aineet voivat jonakin päivänä auttaa parantamaan aknen tai psoriasiksen.

Lisäksi Refinery29:n haastattelema ihotautilääkäri ennustaa, että vasta-aineita – joiden talteenottomenetelmissä on perinteisesti ollut isoja eläineettisiä ongelmia – voidaan tulevaisuudessa käyttää ikääntymisen merkkien peruuttamiseen. 

Kuten saatoit arvata, kasvojemme iho ei tarvitse istukasta tai napanuorasta eristettyjä kantasoluja voidakseen hyvin. Juttuun haastatellut ihotautilääkärit kuitenkin väittävät, että kantasolutuotteilla voidaan innostaa ”ikääntyviä tai laiskoja” soluja jakaantumaan, mikä puolestaan saa ihon näyttämään nuoremmalta. 

Ihonhoitoa vai ihonmuokkausta?

Vaikuttaa siltä, että merkittävä osa uusista ihonhoitotrendeistä on itse asiassa yrityksiä saada aikuinen iho näyttämään päiväkoti-ikäisen hipiältä. Nuorekasta ulkonäköä arvostetaan, joten ihonhoidossa – tai paremminkin ihonmuokkauksessa – ei kaihdeta keinoja.

Hehkuvan ja pehmeän vauvaihon tavoittelemisessa ei tietenkään ole mitään väärää. Lähes meikitön ja silti terveenä ja nuorena hehkuva iho on raikas trendi paksujen Instagram-pakkelien aikakaudella, mutta sen saavuttaminen ei ole kaikille mahdollista, ainakaan ilman pistoshoitoja ja mikroneularullia. 

Keski-ikäisen kasvot eivät näytä vauvan naamalta, vaikka olisi lutrannut suojakertoimen 50 aurinkovoiteella aina ennen ulos astumista ja aloittanut silmänympärysvoiteen käytön alakouluun mennessä. 

Täydellisen kiinteän ja nuorekkaan ihon vaatimus on kohtuuton, eikä ratkaisu siihen voi olla istukkaperäinen kantasoluvoide.