Osa myyteistä on ihan höpsöjä! Kuva: Shutterstock
Osa myyteistä on ihan höpsöjä! Kuva: Shutterstock

Kylmää kahvia kitusiin ja hammastahnaa finnien päälle? Kaikki vanhat niksit eivät toimi, vaikka niitä sinnikkäästi hoetaankin.

1. Vain kuivaihoiset tarvitsevat kosteusvoidetta

Myös rasvaista ihoa on tärkeää rasvata. Niin hassulta kuin se kuulostaakin, voi ihon rasvaisuus usein olla seurausta ihon nestehukasta. Rasvaiselle hipiälle sopii öljytön kosteusvoide, joka tasapainottaa ihoa.

2. Kylmä kahvi kaunistaa

Ei auta, vaikka joisi jääkylmää kahvia joka päivä. Sanonta tulee vuosien takaa: silloin naiset saapuivat myöhässä jäähtyneelle aamukahville, kun aika oli kulunut meikkaukseen ja hiustenlaittoon. Naiset siis ilmeisesti joivat kylmän kahvinsa huoliteltuina, mutta mitään muuta perää sanonnassa ei ole.

3. Sata harjanvetoa päivässä tekee hiuksista kauniit

Tästä myytistä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Liika harjaus kuluttaa ja ohentaa hiusta. Maltillinen harjaus sen sijaan vilkastuttaa päänverenkiertoa ja tekee hyvää hiuspohjalle.

4. Hiusten leikkaaminen saa tukan kasvamaan nopeammin

On totta, että latvojen tasaaminen saa hiukset näyttämään paksummilta ja tuuheammilta. Ei ole siis mikään ihme, että tukan kasvattajaa suositellaan aina myös leikkaamaan tukkaa tasaisin väliajoin. Harhaluulo on kuitenkin se, että latvojen leikkuu vaikuttaisi jollain tavalla tukan kasvuun. Tukka kasvaa juuresta eikä latvasta, joten se, mitä tekee latvalle, ei vaikuta juureen. Aika simppeliä.

Hammastahnan ainesosat voivat saada ihon ärsyyntymään ja punoittamaan.

5. Ihokarvojen ajaminen saa ne kasvamaan takaisin nopeammin ja tummempina 

Todellinen urbaanilegenda. Monet vannovat tämän myytin oikeasti pitävän paikkansa ja esittelevät todisteina omia kinttujaan. Karvan laadun muuttuminen on illuusio, joka johtuu siitä, että sheivaus katkaisee karvan sen tyvestä, joka on paksumpi kuin karvan kärki. Kun karvat sitten alkavat ajamisen jälkeen kasvamaan, tuntuvat ne paksummilta ja tummemmilta, koska ne eivät ole vielä ehtineet kulua. Mutta hei, samaa karvaa se kuitenkin on.

6. Hammastahna on tehokas hoito akneen

Vanha kikka, jonka puolesta monet vieläkin liputtavat, voi olla haitallinen. Hammastahnat sisältävät triklosaania, joka tappaa tehokkaasti bakteereja. Samaa ainetta löytyy monista aknenhoitotuotteista. Triklosaani tulee kuitenkin yhdistää muihin aineisiin, jotta se toimisi ihonhoidossa. Pelkästään se, että hammastahna sisältää triklosaania, ei tee siitä tehokasta aknen poistajaa. Hammastahnaa ei ole tarkoitettu laitettavaksi kasvoille, ja sen ainesosat voivat saada ihon ärsyyntymään ja punoittamaan – ei mikään toivottu vaikutus jo ennestään finniselle iholle.

7. Pilvisellä säällä ei tarvitse käyttää aurinkorasvaa

Oletko polttanut ihosi, vaikka taivasta peitti paksu pilvikerros? Et ole mikään luonnonoikku, koska jopa puolet auringon UV-säteistä läpäisee pilvipeitteen. Rasvat käyttöön siis – ainakin, jos olet herkkäihoinen.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Nestemäinen mattahuulipuna näyttää parhaimmillaan jumalaiselta, mutta pahimmillaan siltä, että lapsi on päässyt äidin meikkeihin käsiksi.

Supermattainen huulipunalook on trendikäs ja muutenkin aivan paras juttu: se kestää huulilla huomattavasti paremmin kuin tavallinen huulipuna ja näyttää upealta. Kirkkailla väreillä huulista saa  juhlavat, ja vaaleammat sävyt pitävät meikin puolestaan siistinä ja luonnollisena.

Ongelmana vain on, että nestemäistä mattahuulipunaa ei ihan tuosta noin vain levitetä huulille.

Lähes jokainen nestemäisiä huulipunia kokeillut tietää, millainen suo tuotteen käyttäminen voi pahimmillaan olla. Levittäminen sujuu ehkä hyvin, mutta yhtäkkiä väriä levähtääkin ihan väärään paikkaan – eikä sitä saa sormella pyyhkäisemällä enää pois. Lopputulos voi myös olla epätasainen ja kuiva.

Lue myös: Leviääkö huulipuna päivän mittaan? Lainaa apu silmämeikistä

Kyseessä on kieltämättä vaativa meikkituote, mutta se on onneksi mahdollista kesyttää. Kokosimme 6 vinkkiä, joiden avulla aloittelijakin voi saavuttamaan täydellisen mattahuulipunalookin:

1. Kuori ja kosteutat huulet aina ennen huulipunan käyttöä.

Pehmeälle ja kosteutetulle huulelle on huomattavasti helpompi levittää tuotetta kuin kuivalle korpulle. Lisäksi jälki on tasaisempi, kun kuiva iho ei paakkuunnuta huulipunaa.

Lue myös: Rohtuneet ja halkeilevat huulet? Syyllinen saattaa löytyä hammastahnatuubista

2. Testaa ensin vaaleaa sävyä.

Jos mattahuulipunan kanssa on aloittelija, ei kannata ensimmäiseksi tarttua kirkkaan punaiseen tai tummanruskeaan sävyyn. Nudet ja huulien värin kanssa läheiset vaaleanpunaiset ovat varmoja valintoja kokeilijoille: vaikka tulos ei olisi ihan täydellinen, sitä on vaikea huomata.

Lue myös: Nyt on jännä kikka, jolla löydät parhaiten sopivan huulipunasävyn: vilkaise rintaliiviesi sisälle

3. Käytä huultenrajauskynää.

Kuten tavallisenkin huulipunan kanssa, tuotteen levittäminen on huomattavasti helpompaa kun huulet on jo rajattu. Todennäköisyys sille, että nestemäistä väriä leviää ympäri leukaa ja poskia, on myös pienempi. Kynällä kannattaa värittää hiukan myös huulia, jolloin huulipunan ja kynän rajat eivät ole turhan näkyvät.

4. Aloita pienellä määrällä.

Nestemäiset huulipunat ovat yleensä erittäin pigmenttisiä, joten pienellä määrällä saa paljon aikaan. Paksusta kerroksesta tulee helposti epätasainen, ja huulien rajojen sisäpuolella pysyminen on pienen tuotemäärän kanssa helpompaa.

5. Älä hiero huulia yhteen.

Monilla on tapana levittää huulipunaa ensin ylä- tai alahuulelle, sitten hieroa huulia yhteen ja jatkaa sen jälkeen punan levittämistä. Huulien yhteen hierominen kuitenkin häiritsee tuotteen kuivumista, ja huulipunasta tulee herkästi epätasainen: kun hieromisen jälkeen lisää uuden kerroksen huulipunaa jo kuivuneen tuotteen päälle, paakkuinen tulos on lähes taattu.

6. Pidä tehokasta meikinpoistoainetta ja vanupuikkoja lähellä.

Koska nestemäisen huulipunan on kuivuessaan tarkoitus pysyä sitkeästi paikallaan, sotkuja huulten ympäriltä on vaikea saada pois. Jos virheitä sattuu, pyyhkäise huulipuna meikinpoistoaineen ja vanupuikon avulla nopeasti pois. Sen jälkeen peitevoiteella voi korjata meikkivoidetta, jos sitä lähtee puhdistusprosessin aikana iholta.

Lähteet: Glamour, Bustle, Refinery29

Littanat, oudon muotoiset ja sähköiset ”pipohiukset” ovat monien pahin painajainen. Päähineestä ei kuitenkaan ole pakko luopua, kun hallitsee oikeat kikat.

Viilenevä sää vaatii yhä useammin pipon vetämistä päähän aamutuimaan. Harmi vain, että töihin tai kouluun päästyä päähine pitää ottaa pois, ja hiuksiin tuntuu syntyneen ihan uutta elämää – tosin ei kovin haluttua sellaista.

Toisilla hiukset räjähtävät hallitsemattomalle pörrölle, toisilla tukka menee lyttyyn ja sähköiset kiekurat sojottavat sinne tänne.

Ei kuitenkaan syytä huoleen – hiukset ja kampaus ovat pelastettavissa muutamien niksien avulla. Bustle-sivustolla kerrotaan 7 vinkkiä, miten käyttää pipoa ja silti välttyä hiuskatastrofeilta:

1. Kuivaa hiukset aina ennen pipon käyttämistä

Pahin virhe, minkä piponkäyttäjä voi tehdä, on vetää myssy päähän kun hiukset ovat vielä märät. Kun hiukset ehtivät kuivua pipon sisällä, niitä on entistäkin vaikeampi muotoilla halutun näköisiksi. Pahimmillaan hiuksiin muodostuu epämääräisiä laineita ja möykkyjä, joiden taltuttamiseen tarvittaisiin kampaajatason taitoja.

2. Valitse löysempi malli

Mitä tiukempi pipo, sen pahemmat pipohiukset. Koska löysä päähine jättää hiuksille enemmän tilaa eikä litistä niitä, hiukset pitävät myös paremmin muotonsa ja ilmavuutensa.

3. Mieti materiaalia

Istuvuuden lisäksi myös pipon materiaalilla on paljon merkitystä. Karhea päähine tekee hiuksista helposti pörröiset, joten jos mahdollista, kannattaa valita kashmirista, silkistä tai angoravillasta tehty pipo.

4. Muista hiusten kosteutus

Jos ongelmana on erityisesti hiusten sähköisyys, kannattaa muistaa kosteuttaa hiuksia kunnolla. Se onnistuu kosteuttavilla tuotteilla, kuten sampoilla ja hiusnaamioilla, sekä vähentämällä lämpökäsittelyjä, kuten hiusten suoristamista.

Lue myös: Argh, miten kuiva tukka! Näin saat helposti lisää kosteutta

5. Valitse kampaus, joka antaa pahimman pörröisyyden anteeksi

Pientä pörröä ei kannata pelätä, päinvastoin: se voi toimia myös erinomaisena tyylikeinona. Aamulla kuivattuihin hiuksiin voi tehdä esimerkiksi pikaiset letit, ja kun pipon vetäisee työmatkan päätteeksi pois päästä, muutaman siloittavan liikkeen tai liuslakkasuihkauksen jälkeen kampauksessa on juuri sopivaa rentoutta.

Lue myös: Unohda föönaus! Kuumin hiustyyli on nyt luonnollisen pörröinen

6. Käytä muotoilutuotteita

Erityisesti suolasuihke tai muut tekstuuria antavat muotoilutuotteet voivat pelastaa hiukset littanaksi muuttumiselta. Muotoilutuotteiden ansiosta hiukan karheammaksi tulleet hiukset on helpompi pöyhiä takaisin muotoonsa.

7. Pelasta loppupäivä pikakampauksella

Jos muotoilutuotteilla läträämiselle tai lettien teolle ei ole aikaa, on littanat pipohiukset helpointa saada kuntoon pyöräyttämällä ne korkealle nutturalle vähäksi aikaa. Nuttura auttaa tuomaan hiuksiin taas volyymia ja muotoa, kun kampauksen irrottaa pään päältä esimerkiksi tunnin jälkeen.

SeKo

Tekeekö hattu hiuksistasi litteät ja sähköiset? 7 vinkkiä, miten vältyt ”pipohiuksilta”

Odotin että olisi ollut joku idea vaikka että pari paplaria tai kohotinta (jos joku sellaiset on keksinyt) päälihiusten alle, sormikiharat ja miten ne tehdään ja millä välineillä etteivät törrötä pipon sisällä. Kaikilla ei ole pitkää tukkaa ja niillä joilla on, varmaankin tuo kiinno laittoasia on tiedossa. Ainakaan aikuiselle naiselle tässä ei ollut mitään uutta.
Lue kommentti