Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Ei ole ihmistä karvoihin katsominen – vai onko sittenkin?

Paksua, ohutta, nypittyä, rehottavaa, kaarevaa ja suoraa – täydellisten kulmakarvojen käsite muuttuu muodin mukana.

Niin kauniisti kuin kulmakarvat kasvoja kehystävätkin, esteettisyys ei suinkaan ole niiden olemassa olon ainoa (tai tärkeinkään) tarkoitus. Womens Health -lehden mukaan kulmien olemassaololle on seitsemän hauskaa syytä, joita moni ei tiedä.

1. Kulmakarvat suojaavat silmiämme

Ilman kulmakarvoja kaikki otsalta valuva kosteus (oli se sitten sadetta tai hikeä) päätyisi suoraan silmiin, mikä konkreettisesti sumentaisi näön. Kulmien kaareva muoto ohjaa kosteuden kasvojen sivuille, minkä ansiosta pystymme liikkumaan ilman sukelluslaseja myös sateella.

2. Karvoja on aikamoinen määrä

Ihmisillä arvioidaan olevan noin 250 karvaa kussakin kulmassa. Tosin joidenkin lähteiden mukaan kulmista, joille ei ole koskaan näytetty pinsettejä, saattaa löytyä kunnioitettavat 1100 karvan puskat.

3. Kulmien elinkaari

Keskimääräisesti kulmakarvat uusiutuvat kokonaan neljässä kuukaudessa. Siinä ajassa kukin karvoista siis ehtii pudota ja kasvaa takaisin.

4. Karvoista kasvot tunnistaa

Usko tai älä, mutta tutkimuksen mukaan ihmisten on vaikeampi tunnistaa itselleen tuttuja henkilöitä, jos he eivät näe näiden kulmakarvoja. Kulmakarvat saattavat olla tunnistamisen kannalta jopa merkittävämmät kuin silmät.

5. Kulmakarvat elävät omaa elämäänsä

 Luulitko hallitsevasi kasvojasi? Tiesitkö, että kun äänen korkeus nousee, kohoavat yleensä myös kulmakarvat? Ja kun ihminen reagoi aidosti johonkin asiaan (esimerkiksi yllättyy jostakin), kulmat liikkuvat symmetrisesti toisiinsa nähden. Mutta kun ilme on hallittu, eli sillä ilmaistaan esimerkiksi epäluuloa tai kiinnostusta, kulmakarvat voivat liikkua myös epäsymmetrisesti.

6. Karvat ovat ilmeiden tulkki

Monilla nisäkkäillä on kulmakarvat, mutta ihminen on ainoa, jolla ne kasvavat muuten karvattomalla alueella. Sen vuoksi ihmisten on helpompi tulkita toistensa ilmeitä.

7. Muoto paljastaa persoonan

Amazing Face Reading -kirjan mukaan pelkkä kulmakarvojen muoto paljastaa paljon ihmisestä. Esimerkiksi kaarevakulmaisten ihmisten väitetään olevan usein ihmiskeskeisiä henkilöitä, kun taas suorien kulmakarvojen kantajat ovat tyypillisesti suoraviivaisempia ja teknisistä yksityiskohdista kiinnostuneempia ihmisiä. Johtajatyypeiltä löytyy todennäköisesti kulmikkaat kulmakarvat – jos siis kirjan väitteitä on uskominen.

Niin ihanaa ja näyttävää kuin kimallus onkin, siitä on myös haittansa.

Viime vuonna vauhtiin päässyt glittervillitys elää ja voi hyvin edelleenkin. Festarikausikin on juuri parhaimmillaan, joten glitterlookit taatusti lisääntyvät jälleen vauhdilla katukuvassa.

Sen lisäksi, että glitterin käyttö ei ole mikään varsinainen ekoteko, glittermeikin peseminen pois tuntuu olevan rankempi operaatio kuin maratonin juokseminen.

Kimalteiden iholta pois saaminen vaatii pesemistä, pyyhkimistä, hankaamista ja kuorimista. Lopputuloksena iho punoittaa eikä ole täysin glitteritön vielä ainakaan viikkoon. Lisäksi kylppäri on kivan hohtava vähän aikaa.

Glitterin poistamiseen on onneksi helppo kikka, jonka avulla iho ei ärsyynny turhaan ja sotkut pysyvät minimissä. Kaikki on kiinni siitä, miten glitterin kasvoilleen kiinnittää.

Tavallisin tapa loihtia glitterlook on levittää iholle ensin vaseliinia ja töpötellä halutut glitterit sen päälle. Pesuvaiheen sotkut saa kuitenkin vältettyä parhaiten liiman avulla.

Eikä nyt puhuta mistään erikeeperistä, vaan ripsiliimasta!

Tekoripsille tarkoitettua liimaa levitetään varovasti halutulle alueelle, kuten vaikkapa sydämen muotoon kasvoille. Kun liima on vielä märkää, glitterit taputellaan varovasti liiman päälle esimerkiksi vanupuikolla.

Liima kuivuu glittereineen iholle ja kas, pesuvaiheessa liimakohdan voi vain irrottaa iholta kuin tarran!

Isommille glitterpläjäyksille, kuten koko naaman glitterilookiin, liima ei ehkä toimi, mutta jos glitterillä haluaa peittää pienempiä alueita kasvoissa tai kehossa, liima on täydellisen näppärä.

Hyvin valittu hiusväri voi raikastaa koko ilmeen hetkessä. 

Ikääntymisen merkkejä jarruttaviin, peitteleviin ja häivyttäviin tuotteisiin voi halutessaan käyttää sievoisen summan rahaa. Anti age -voiteita suurempi vaikutus ulkonäköön on kuitenkin hiusten värillä. 

Kampaaja Erik Jordan kehottaa Byrdie-sivustolla välttämään liian tummia ruskean sävyjä ja elotonta, tuhkaan taittavaa blondausta, ellet halua vaikuttaa ikäistäsi vanhemmalta. Asiantuntijan mukaan lämpimät sävyt ja useamman värisävyn värjäykset nuorentavat ulkomuotoa. 

Jos et ole innostunut harmaista hiuksista tai muun oman värin kasvattamisesta näkyviin, tutustu värjäyksiin, joilla yleisvaikutelma piristyy alta aika yksikön. 

Luutablondi

Hiusväritrendeihin kuuluu vanhojen hyvien hiusvärien nimeäminen jännittäväksi. Niinpä tummemman pohjavärin ja lämpimän vaaleiden raitojen yhdistelmä on nimeltään luutablondi. 

Täydellinen, eloisa lopputulos syntyy, kun pohjaväri on lähellä omaa sävyäsi ja raitoja tehdään luovasti eri tekniikoilla.

Näyttelijä Kim Basingerin, 64, blondit hiukset saavat syvyyttä tummemmasta tyvestä. 

Kultamansikka

Herkulliset hedelmäsävyt, kuten hunajameloni ja mansikkablondi, ovat tylsän tukan vastakohta. Näyttelijä Christina Hendricksin, 43, haalean oranssit hiukset käyvät esimerkistä.

Liukuväri tummasta vaaleaan

Malli Heidi Klumilla, 45, on hiuksissaan kauniin luonnollinen liukuväri. 

Valitse liukuvärin sävyt ihonvärisi ja hiustesi luonnollisen tummuusasteen mukaan. 

Rosé-samppanja

Pienikin ruusuinen vivahde tekee hiusväristä heti raikkaan näköisen, ja pastellitukka liitetään nuoruuteen ja leikkisyyteen. 

Näyttelijä ja malli Sienna Millerin, 36, hiuksissa on vain aavistus pinkkiä.

Toffeeraidat

Näyttelijä Halle Berryn, 51, tumma tukka on saanut kunnolla kermatoffeen värisiä raitoja. Jos luonnollinen värisi on tumma, kokeile lämpimän ruskeita raitoja.