Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Ei ole ihmistä karvoihin katsominen – vai onko sittenkin?

Paksua, ohutta, nypittyä, rehottavaa, kaarevaa ja suoraa – täydellisten kulmakarvojen käsite muuttuu muodin mukana.

Niin kauniisti kuin kulmakarvat kasvoja kehystävätkin, esteettisyys ei suinkaan ole niiden olemassa olon ainoa (tai tärkeinkään) tarkoitus. Womens Health -lehden mukaan kulmien olemassaololle on seitsemän hauskaa syytä, joita moni ei tiedä.

1. Kulmakarvat suojaavat silmiämme

Ilman kulmakarvoja kaikki otsalta valuva kosteus (oli se sitten sadetta tai hikeä) päätyisi suoraan silmiin, mikä konkreettisesti sumentaisi näön. Kulmien kaareva muoto ohjaa kosteuden kasvojen sivuille, minkä ansiosta pystymme liikkumaan ilman sukelluslaseja myös sateella.

2. Karvoja on aikamoinen määrä

Ihmisillä arvioidaan olevan noin 250 karvaa kussakin kulmassa. Tosin joidenkin lähteiden mukaan kulmista, joille ei ole koskaan näytetty pinsettejä, saattaa löytyä kunnioitettavat 1100 karvan puskat.

3. Kulmien elinkaari

Keskimääräisesti kulmakarvat uusiutuvat kokonaan neljässä kuukaudessa. Siinä ajassa kukin karvoista siis ehtii pudota ja kasvaa takaisin.

4. Karvoista kasvot tunnistaa

Usko tai älä, mutta tutkimuksen mukaan ihmisten on vaikeampi tunnistaa itselleen tuttuja henkilöitä, jos he eivät näe näiden kulmakarvoja. Kulmakarvat saattavat olla tunnistamisen kannalta jopa merkittävämmät kuin silmät.

5. Kulmakarvat elävät omaa elämäänsä

 Luulitko hallitsevasi kasvojasi? Tiesitkö, että kun äänen korkeus nousee, kohoavat yleensä myös kulmakarvat? Ja kun ihminen reagoi aidosti johonkin asiaan (esimerkiksi yllättyy jostakin), kulmat liikkuvat symmetrisesti toisiinsa nähden. Mutta kun ilme on hallittu, eli sillä ilmaistaan esimerkiksi epäluuloa tai kiinnostusta, kulmakarvat voivat liikkua myös epäsymmetrisesti.

6. Karvat ovat ilmeiden tulkki

Monilla nisäkkäillä on kulmakarvat, mutta ihminen on ainoa, jolla ne kasvavat muuten karvattomalla alueella. Sen vuoksi ihmisten on helpompi tulkita toistensa ilmeitä.

7. Muoto paljastaa persoonan

Amazing Face Reading -kirjan mukaan pelkkä kulmakarvojen muoto paljastaa paljon ihmisestä. Esimerkiksi kaarevakulmaisten ihmisten väitetään olevan usein ihmiskeskeisiä henkilöitä, kun taas suorien kulmakarvojen kantajat ovat tyypillisesti suoraviivaisempia ja teknisistä yksityiskohdista kiinnostuneempia ihmisiä. Johtajatyypeiltä löytyy todennäköisesti kulmikkaat kulmakarvat – jos siis kirjan väitteitä on uskominen.

Katoavat hiuspinnit eivät ehkä olekaan vitsailun aihe.

Hukkuvat hiuspinnit (ja ponnarit) ovat niin yleinen riesa, että aiheesta syntyy jo meemejäkin. Hiuspinnejä ei ikinä löydy silloin, kun niitä tarvitsisi, mutta toisaalta esimerkiksi siivotessa niitä putkahtelee esiin mitä kummallisimmista paikoista.

 

But for real. #lostbobbypins #thestruggle 😂

Henkilön Rachel W. (@rachelthefett) jakama julkaisu

Hiuspinneistä olisi kuitenkin syytä pitää parempaa huolta. Byrdie-sivusto kertoo BusinessWaste-yrityksen tekemästä selvityksestä, jonka mukaan hiuspinnit ovat merkittävä rasite ympäristölle.

Ne on tehty metallista, joten jokaisen pienen pinnin valmistaminen kuluttaa luonnonvaroja. Yleensä ihminen ei kuitenkaan pärjää yhdellä pakkauksella pinnejä, vaan niitä tulee ostettua uusia sitä mukaa, kun vanhoja katoaa. Arvioiden mukaan miljoonista Britanniassa ostetuista hiuspinneistä kaatopaikalle päätyy vuosittain jopa 98 prosenttia. (Loput kaksi prosenttia piilottelevat sohvatyynyjen alla ja laatikoiden rakosissa.)

Samaisen tutkimuksen mukaan yhden hiuspinnin käyttöikä on lyhyt, vain kaksi viikkoa. Sen jälkeen se joko rikkoutuu ja päätyy roskiin tai katoaa. BusinessWaste ehdottaakin, että yritykset alkaisivat edes käyttää hiuspinnien valmistukseen kierrätysmateriaaleja.

Kesällä kerroimme myös toisesta kauneustuotteesta, joka on uhka ympäristölle: glitteristä. Muoviglitteriä ei tulisi huuhdella viemäriin, sillä se saattaa päätyä vesistöihin. Ratkaisu on kuitenkin jo olemassa, sillä glitteristä on kehitetty ekologisia, biohajoavia vaihtoehtoja.

Kysely

Hukkaatko hiuspinnejä?

Joko olet kokeillut kestotrendikkääksi muodostunutta ruusukultaa silmämeikissä?

Ruusukulta on yksi viime vuosien selkeimmistä trendiväreistä, oli kyse sitten pukeutumisesta, koruista, sisustuksesta tai vaikka meikistä. Monikäyttöinen väri näyttää vain jatkavan voittokulkuaan myös meikissä. Se sopii niin kevyeen kesämeikkiin kuin syksyisen tummanpunaisten huulten pariksi. Jos et vielä ole testannut ruusukultaista meikkiä, nyt on aika.

Punertavien silmämeikkisävyjen käyttö kuitenkin epäilyttää monia. Siksi kokosimme takuuvarmat vinkit ruusukultaiseen silmämeikkiin.

1. Kimalla rohkeasti

Reilusti hohtavat sävyt ovat aina helppokäyttöisempiä kuin mattavärit, joiden häivyttäminen vaatii taitoa tai vähintäänkin aikaa. Kunnolla kimmeltävä luomiväri antaa anteeksi kiireessä tehdyn häivytyksen ja huutaa vähän kauemmaksikin, että tässä on nyt kyse silmämeikistä, ei punoittavista silmistä.

2. Muista ripsiväri

Kunnolla mustatut ripset kehystävät katseen ja tekevät luomiväristä viimeistellyn näköisen. Myös ripsien taivuttaminen kannattaa, meikkiguru Marianna Hewitt on muistuttanut. Varman päälle vetäjä piirtää silmiin myös mustat rajaukset.

 

Keep your addiction alive. Especially if it's makeup! 💄💋 - • Brows: Ebony dipbrow pomade @anastasiabeverlyhills • Eyes: Painterly paint pot @maccosmetics, Desert Dusk Palette @hudabeauty @shophudabeauty, Cheap Thrill lip topper @limecrimemakeup, Trooper liquid eyeliner @katvondbeauty • Lashes: Another Shot of Whispie from @velourlashesofficial • Face: @esteelauder Double wear foundation in Tawny, Orgasm blush @narsissist, Milk Chocolate soleil bronzer @toofaced, Custard radiant creamy concealer @narsissist, Translucent Setting Powder @lauramercierme @lauramercier • Highlighter: • Highly Wasted @colourpopcosmetics Lips: Underground lipstick @gerardcosmetics #musingsonszr #dubaiglam #wakeupandmakeup #hudabeauty #hudabeautydesertdusk #wakeupandmakeup #makeupjunkie #rosegoldmakeup #velourlashes #esteestories #lauramercierme #narsissist #mercierbyme #colourpop #colourpopme #fallmakeup #blendwithtrend #makeuptransformation

Henkilön Musings On Sheikh Zayed Road (@mariya.gg) jakama julkaisu

Rutkasti ripsiä ja musta rajaus, siinä näyttävän ruusukultameikin tärkeimmät apulaiset.

3. Valitse suosikkisävy

Ruusukulta on imarteleva meikkisävy hyvin monenlaiseen väritykseen. Oikeasti tärkeintä kuitenkin on, että luomivärin sävy miellyttää omaa silmää niin, että aina peilin ohi kulkiessa tekee mieli vinkata itselle silmää.

4. Kokeile yhden värin meikkiä

Ruusukulta on helppo sävy eleettömän tyylikkääseen yhden värin silmämeikkiin. Kun se on hallussa, voikin siirtyä meikkaamaan koko kasvot saman sävymaailman väreillä – ruusukulta toimii erinomaisesti siinäkin tarkoituksessa.

5. Yhdistä tummiin huuliin

Tummanpunainen huulipuna on jokasyksyinen hitti. Hempeät ruusuluomet ja viettelevät tummat huulet ovat täydentävät loistavasti toisiaan. Paras lopputulos syntyy, kun huulten ja luomien sävyt ovat molemmat joko kylmät tai lämpimät. 

Tummat huulet ja ruusukultaluomet ovat täydellinen pari.