Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Ei ole ihmistä karvoihin katsominen – vai onko sittenkin?

Paksua, ohutta, nypittyä, rehottavaa, kaarevaa ja suoraa – täydellisten kulmakarvojen käsite muuttuu muodin mukana.

Niin kauniisti kuin kulmakarvat kasvoja kehystävätkin, esteettisyys ei suinkaan ole niiden olemassa olon ainoa (tai tärkeinkään) tarkoitus. Womens Health -lehden mukaan kulmien olemassaololle on seitsemän hauskaa syytä, joita moni ei tiedä.

1. Kulmakarvat suojaavat silmiämme

Ilman kulmakarvoja kaikki otsalta valuva kosteus (oli se sitten sadetta tai hikeä) päätyisi suoraan silmiin, mikä konkreettisesti sumentaisi näön. Kulmien kaareva muoto ohjaa kosteuden kasvojen sivuille, minkä ansiosta pystymme liikkumaan ilman sukelluslaseja myös sateella.

2. Karvoja on aikamoinen määrä

Ihmisillä arvioidaan olevan noin 250 karvaa kussakin kulmassa. Tosin joidenkin lähteiden mukaan kulmista, joille ei ole koskaan näytetty pinsettejä, saattaa löytyä kunnioitettavat 1100 karvan puskat.

3. Kulmien elinkaari

Keskimääräisesti kulmakarvat uusiutuvat kokonaan neljässä kuukaudessa. Siinä ajassa kukin karvoista siis ehtii pudota ja kasvaa takaisin.

4. Karvoista kasvot tunnistaa

Usko tai älä, mutta tutkimuksen mukaan ihmisten on vaikeampi tunnistaa itselleen tuttuja henkilöitä, jos he eivät näe näiden kulmakarvoja. Kulmakarvat saattavat olla tunnistamisen kannalta jopa merkittävämmät kuin silmät.

5. Kulmakarvat elävät omaa elämäänsä

 Luulitko hallitsevasi kasvojasi? Tiesitkö, että kun äänen korkeus nousee, kohoavat yleensä myös kulmakarvat? Ja kun ihminen reagoi aidosti johonkin asiaan (esimerkiksi yllättyy jostakin), kulmat liikkuvat symmetrisesti toisiinsa nähden. Mutta kun ilme on hallittu, eli sillä ilmaistaan esimerkiksi epäluuloa tai kiinnostusta, kulmakarvat voivat liikkua myös epäsymmetrisesti.

6. Karvat ovat ilmeiden tulkki

Monilla nisäkkäillä on kulmakarvat, mutta ihminen on ainoa, jolla ne kasvavat muuten karvattomalla alueella. Sen vuoksi ihmisten on helpompi tulkita toistensa ilmeitä.

7. Muoto paljastaa persoonan

Amazing Face Reading -kirjan mukaan pelkkä kulmakarvojen muoto paljastaa paljon ihmisestä. Esimerkiksi kaarevakulmaisten ihmisten väitetään olevan usein ihmiskeskeisiä henkilöitä, kun taas suorien kulmakarvojen kantajat ovat tyypillisesti suoraviivaisempia ja teknisistä yksityiskohdista kiinnostuneempia ihmisiä. Johtajatyypeiltä löytyy todennäköisesti kulmikkaat kulmakarvat – jos siis kirjan väitteitä on uskominen.

Suurin osa asioista on hyvä hoitaa ajoissa, mutta ainakin yksi päätös on syytä jättää viime tippaan.

Jos rahaa, aikaa ja mielikuvitusta riittää, häihin valmistautumisesta voi tehdä loputtoman monimutkaisen prosessin. Morsiamille on tarjolla yhtä sun toista kauneuspalvelua, joita markkinoidaan lähes välttämättöminä hemmotteluina ja keinoina tehdä päivästä täydellinen – ettei sitten myöhemmin kaduta.

Mistä tässä suossa tunnistaa olennaiset kauneusvinkit ja -toimenpiteet? Paras neuvoja on kokemus: sekä jo avioon astelleiden vinkit että oma tieto siitä, miten tykkää hiuksensa ja meikkinsä laittaa ja miten oma iho tapaa käyttäytyä. 

Näiden häitä edeltävien kauneusvinkkien käyttöönottoa kannattaa silti jokaisen harkita:

1. Jos käytät ammattilaisen palveluita, avaa suusi

Häämeikin ja kampauksen teettäminen ammattilaisella voi olla hyvä keino hillitä hääpäivään liittyvää jännitystä. Keino kuitenkin toimii vain, jos oikeasti saat kampaajalta ja meikkaajalta sitä, mitä haluat.

Näytä kuvia ja keskustele niin kauan, että olet satavarma siitä, että olette samalla aaltopituudella. Hääpäivä (tai koemeikin ja -kampauksen tekopäivä) on huonoin mahdollinen päivä pitää suunsa kiinni siitä, että tämä ei nyt ole ihan sitä, mitä piti.

2. Valitse meikkivoiteen sävy viime tipassa

Jos teet meikkisi itse, sopivien tuotteiden ostaminen ajoissa kannattaa. Sääntöön on kuitenkin yksi poikkeus: Voguessa muistutetaan, että meikkivoiteen sävy kannattaa valita vasta kun hääpäivä on melkein käsillä. Varsinkin kesähäiden morsiamille tämä on tärkeä vinkki, koska kevytkin rusketus, tuli se sitten purkista tai auringosta, voi muuttaa keväällä käytössä olleen meikkivoidesävyn väärän väriseksi.

3. Aloita hiuspohdinta ajoissa

Meikkisuunnitelmia voi muuttaa vaikka häitä edeltävällä viikolla, mutta hiusten värin ja pituuden suhteen monikaan ratkaisu ei ole nopeasti toteutettavissa. Jos mielit suurta hiusmuutosta hääpäiväksi, aloita ajoissa.


4. Rauhoita hääviikko

Älä kokeile uusia ihonhoitotuotteita juuri ennen häitä, jotta et ärsytä ihoasi. Vaikka kuorintoja kehutaan ihoa heleyttäviksi, ole varovainen niiden kanssa häiden alla. Kuorinta voi tehdä hallaa iholle. 

5. Älä kikkaile

Ellei kikkailu ole tyylisi. Vakiovinkki morsiamille on, että häämeikkiin kannattaa tavoitella sellaista tyyliä, josta muutenkin tykkää. Omalta itseltä näyttäminen ei mene koskaan muodista.

Jos mietit, näyttävätkö tuuheat microblading-kulmat, korostusvoiteella kuorrutetut poskipäät tai muut trendikkäät kauneusilmiöt hassuilta hääkuvassa 20 vuoden kuluttua, niin vastaus on ”kyllä, mutta ei se mitään”.

Ihonhoitoko tylsää puurtamista? Ei siltä vaikuta.

Eläimellistä menoa

Eläinaiheisia naamioita löytyy nyt joka lähtöön. Vaihtoehtoja on kissasta pandaan ja lampaasta viidakon eläimiin. Naamiot eivät välttämättä näytä kasvoilla ihan yhtä herttaisilta kuin suloisissa pakkauskuvissa, mutta ainakin niistä saa hyvät naurut. Eläinnaamioiden hinnat ovat noin viisi euroa ja niitä valmistavat ainakin Berrisom, Skin79, MasqueBar, Kiko ja Holika Holika.

 

A post shared by Masque Bar (@mymasquebar) on

 

A post shared by Ania (@aniabienia) on

 

Paluu lapsuuteen

Hollywood-brändi Glamglow on tuonut markkinoille Sonic- ja My Little Pony -naamiot, joiden pakkauksissa seikkailevat suositut animaatiohahmot.

 

A post shared by 🦋 Suzana 🦋 (@beautymarked23) on

My Little Pony -naamioita on kolmea eri väriä, eikä niistä puutu glitteriä! Poninaamiota löytyy Suomessa ainakin Sokokselta (49,90 €).

 

A post shared by GLAMGLOW (@glamglow) on

Sonic-mutanaamio (n. 16 €) on yhtä sininen kuin ysäripelin siili ja muuttuu kuivuessaan metallinhohtoiseksi.

 

Arjen luksusta

Ylellisyyttä arkeensa kaipaava valitsee kullanhohtoisen kasvonaamion. Midaan kosketusta kasvoille tarjoavat ainakin Skin79, MasqueBar, Berrisom, Kiko, Oh K! ja Peter Thomas Roth. Osassa tuotteista on mukana aitoa kultaa. Naamiota valitessa kannattaa olla tarkkana, sillä hinnat vaihtelevat muutamasta eurosta yli sataseen.

 

A post shared by Masque Bar (@mymasquebar) on

 

Salaperäiselle kaunottarelle

Jos haluat vetää salamyhkäisen vaihteen silmään, venetsialaisnaamio on oiva valinta.

 

A post shared by Karolina Wójcik (@yuki_chan_13) on

Skin79:n kangasnaamiot (n. 4 €) tuovat kauneudenhoitoon juhlavaa tunnelmaa.

Berrisomin leikkimielisissä naamioissa (n. 4 €) voi kuvitella olevansa kiinalaisen oopperan tähti.

 

Kukkia ja hedelmiä

Lähestyvää kesää voi fiilistellä Kocostarin viipalenaamioilla (n. 5 €). Jos et tykkää hedelmistä, valitse tulppaanit tai auringonkukat.

 

A post shared by KOCOSTAR Nordic (@kocostarnordic) on

 

Romanttista pitsiä

Starskinin anti-age -naamioiden (n. 13 €) tuotekuvat antavat sensuellin pitsisen vaikutelman. Todellisuus ei ehkä tavoita ihan samaa esteetiikan astetta, mutta eivät nämä kaikkein pähkähulluimmasta päästäkään ole. 

 

A post shared by Joanna Rose Ejes (@joanna_rose___) on