Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Ei ole ihmistä karvoihin katsominen – vai onko sittenkin?

Paksua, ohutta, nypittyä, rehottavaa, kaarevaa ja suoraa – täydellisten kulmakarvojen käsite muuttuu muodin mukana.

Niin kauniisti kuin kulmakarvat kasvoja kehystävätkin, esteettisyys ei suinkaan ole niiden olemassa olon ainoa (tai tärkeinkään) tarkoitus. Womens Health -lehden mukaan kulmien olemassaololle on seitsemän hauskaa syytä, joita moni ei tiedä.

1. Kulmakarvat suojaavat silmiämme

Ilman kulmakarvoja kaikki otsalta valuva kosteus (oli se sitten sadetta tai hikeä) päätyisi suoraan silmiin, mikä konkreettisesti sumentaisi näön. Kulmien kaareva muoto ohjaa kosteuden kasvojen sivuille, minkä ansiosta pystymme liikkumaan ilman sukelluslaseja myös sateella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Karvoja on aikamoinen määrä

Ihmisillä arvioidaan olevan noin 250 karvaa kussakin kulmassa. Tosin joidenkin lähteiden mukaan kulmista, joille ei ole koskaan näytetty pinsettejä, saattaa löytyä kunnioitettavat 1100 karvan puskat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Kulmien elinkaari

Keskimääräisesti kulmakarvat uusiutuvat kokonaan neljässä kuukaudessa. Siinä ajassa kukin karvoista siis ehtii pudota ja kasvaa takaisin.

4. Karvoista kasvot tunnistaa

Usko tai älä, mutta tutkimuksen mukaan ihmisten on vaikeampi tunnistaa itselleen tuttuja henkilöitä, jos he eivät näe näiden kulmakarvoja. Kulmakarvat saattavat olla tunnistamisen kannalta jopa merkittävämmät kuin silmät.

5. Kulmakarvat elävät omaa elämäänsä

 Luulitko hallitsevasi kasvojasi? Tiesitkö, että kun äänen korkeus nousee, kohoavat yleensä myös kulmakarvat? Ja kun ihminen reagoi aidosti johonkin asiaan (esimerkiksi yllättyy jostakin), kulmat liikkuvat symmetrisesti toisiinsa nähden. Mutta kun ilme on hallittu, eli sillä ilmaistaan esimerkiksi epäluuloa tai kiinnostusta, kulmakarvat voivat liikkua myös epäsymmetrisesti.

6. Karvat ovat ilmeiden tulkki

Monilla nisäkkäillä on kulmakarvat, mutta ihminen on ainoa, jolla ne kasvavat muuten karvattomalla alueella. Sen vuoksi ihmisten on helpompi tulkita toistensa ilmeitä.

7. Muoto paljastaa persoonan

Amazing Face Reading -kirjan mukaan pelkkä kulmakarvojen muoto paljastaa paljon ihmisestä. Esimerkiksi kaarevakulmaisten ihmisten väitetään olevan usein ihmiskeskeisiä henkilöitä, kun taas suorien kulmakarvojen kantajat ovat tyypillisesti suoraviivaisempia ja teknisistä yksityiskohdista kiinnostuneempia ihmisiä. Johtajatyypeiltä löytyy todennäköisesti kulmikkaat kulmakarvat – jos siis kirjan väitteitä on uskominen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla