Siveltimien lisäksi meikkisienet tulee puhdistaa säännöllisesti vedellä ja pesuaineella. Kuva: Shutterstock
Siveltimien lisäksi meikkisienet tulee puhdistaa säännöllisesti vedellä ja pesuaineella. Kuva: Shutterstock

Munanmuotoisesta meikkisienestä on muuhunkin kuin meikkivoiteen töpöttelyyn. Kerromme, miten saat suosikkivälineestä parhaan hyödyn irti!

Moni vannoo munanmuotoisen meikkisienen nimeen. Tunnetuin merkki on Beautyblender, jonka perusteella meikkisieniä kutsutaankin usein beautyblendereiksi.

”Meikkimunan” idea on simppeli: sieni kastellaan ensin vedellä ja meikkivoide töpötellään sen avulla kasvoille. Mutta on sienestä paljon muuhunkin! Kokosimme vinkit, joilla saat entistäkin enemmän irti meikkisienestäsi.

1. Aloita aina kastelemalla

Meikkimunaa voi tietenkin käyttää myös kuivana. Se sopii puuterimaisten tuotteiden levittämiseen, mutta silloin se on kuin mikä tahansa meikkisieni. Sienen parhaat ominaisuudet tulevat esille, kun sen kastelee.

Sienen voi kastella joko vesiastiaan upottamalla tai juoksevan veden alla, kunhan koko sieni imee itseensä niin paljon vettä kuin mahdollista. Ylimääräinen vesi puristetaan pois sienestä joko kädessä tai pyyhkeen sisällä puristellen. Kannattaa kokeilla, miten sienen märkyys vaikuttaa meikkaustulokseen – on makuasia, haluaako kunnolla vai kevyemmin kostutetun sienen. Meikatessa sienestä ei kuitenkaan saisi enää valua vettä.

Sienen parhaat ominaisuudet tulevat esille, kun sen kastelee.

2. Töpöttele – tai sivele

Alkuperäisen Beautyblenderin lisäksi Real Tecniques -merkin meikkisienet ovat suosittuja. Perinteisesti meikki neuvotaan levittämänä sienellä töpöttelemällä, mutta toinen Real Techniquesin perustajista, Sam Chapman, suosii meikkivoiteen levittämistä sienellä sivelemällä. Lopputuloksesta tulee näin vieläkin ohuempi. Sen jälkeen meikkivoidetta voi vielä lisätä haluamiinsa kohtiin töpöttelemällä, joka on tekniikoista peittävämpi.

3. Käytä minkä tahansa voidemaisen tuotteen kanssa

Meikkivoiteen lisäksi sienellä voi levittää kaikkia voidemaisia ja nestemäisiä tuotteita: pohjustusvoiteen, poskipunan, korostustuotteen, voidemaisen luomivärin, itseruskettavan... Myynnissä on erikokoisia meikkisieniä, joilla saa tehtyä tarvittaessa tarkempaa jälkeä tai peitettyä kerralla isompia ihoalueita.

Kannattaa myös hyödyntää sienen eri sivut. Jos meikkivoiteen töpöttelee pyöreällä pohjaosalla, peitevoiteen voi häivyttää silmien alle terävämmällä kärkiosalla ja voidemaisen poskipunan häivyttää sienen sivulla. Näin eri sävyt eivät sekoitu.

Kannattaa hyödyntää sienen eri sivut.

4. Kokeile baking-tekniikkaa

Märkä meikkisieni ja puuterimainen tuote eivät heti kuulosta järkevältä yhdistelmältä, mutta ihme kyllä kostea meikkisieni levittää irtopuuterin iholle täysin paakuttomasti. Voidemainen meikki kiinnitetään iholle reilun irtopuuterikerroksen avulla tekniikalla, joka tunnetaan nimellä baking. Katso tarkemmat ohjeet esimerkiksi suosikkitubettaja Tatin videolta.

Bakingin voi tietenkin tehdä myös kevyempänä versiona. Kasta kostutettu sieni kevyesti irtopuuteriin, töpöttele kasvoille vain ohuena kerroksena ja pyyhi ylimääräinen puuteri iholta heti meikkisiveltimen avulla. Sienellä painelu on varma tapa välttää paakut, joita tulee helposti, jos meikkivoidetta levittää hieman kostealle iholle suoraan pyyhkivällä siveltimen liikkeellä.

5. Käytä ”pyyhekumina”

Munasieni pelastaa myös, kun jotakin tuotetta lipsahtaa kasvoille liikaa. Kostutetulla sienellä voi töpötellä ja pyyhkiä iholta varovasti jopa puuterimaisia tuotteita. Toinen vaihtoehto on käyttää sientä, jossa on jo valmiiksi hieman meikkivoidejäämiä (tai lisätä aavistus voidetta), sillä kevyt kerros meikkivoidetta häivyttää esimerkiksi poskipunan liian räikeää väriä.

Sieni pelastaa, kun jotakin tuotetta lipsahtaa kasvoille liikaa.

6. Häivytä puuterisuus

Puuterointi, puuterimainen poskipuna ja aurinkopuuteri – siinä on puuteria kerrakseen, joten ei ihme, että heleinkin meikkipohja näyttää joskus liian, no, puuteroidulta. Silloinkin kevyt painelu kostealla meikkisienellä auttaa puuteria sulautumaan ihoon. Meikkisientä ei kuitenkaan kannata enää vetää ihoa pitkin, jotta meikkivoide puuterin alla ei lähde liikkumaan.

Toinen keino poistaa puuterisuus on suihkuttaa iholle meikin kiinnitys- tai viimeistelysuihketta. Senkin voi painella vielä ihoon sienen avulla – etenkin, jos pullosta roiskui iholle hienon sumun sijaan isoja pisaroita, jotka uhkaavat tehdä lopputuloksesta epätasaisen.

Älä suotta häpeile harmaita hiuksia! Niitä kutsutaan nykyään elämänkokemusraidoiksi ja yksisarvishiuksiksi.

Me kaikki harmaannumme ennemmin tai myöhemmin. Usein tuntuu, että ennemmin. Hiuksemme eivät ilmeisesti ole vielä kuulleet uusimmista tutkimustuloksista, joiden mukaan nuoruus jatkuu ainakin 24 ikävuoteen asti, mistä puolestaan on todella pitkä matka vanhuuteen.

Miehillä harmaita hiuksia on jo jonkin aikaa pidetty hyväksyttävinä ja jopa seksikkäinä, mutta naisten harmaantumisen hyväksyntä etenee hitaammin. Onneksi harmaaksi värjäämisen trendi on jatkunut jo vuosia. Toinen harmaantuvan naisen ilonaihe on malli Christine ”Chrissy” Teigen, joka tunnetaan virkistävän rehellisistä Twitter-lausunnoistaan.

Teigenin viimeisin lasautus koskee juurikin harmaita hiuksia. 

”Minulla on haisunäätätyyppinen raita harmaita hiuksia, ja itse asiassa tykkään siitä kovasti. Cruella-unelmani ovat muuttumassa todeksi!” Teigen intoili maanantaina Twitterissä.

Hän löysi välittömästi liudan muitakin ujostelemattomia harmaiden hiusten kantajia. 

The Wolf Huntress -nimeä käyttävä tviittaaja paljastaa alkaneensa harmaantua 15-vuotiaana ja värjänneensä sen jälkeen hiuksiaan kuuden vuoden ajan. 

”Ensin lyhyet (harmaat) hiukset ovat karheampia, mutta kun ne kasvavat, ne ovat silkkisempiä”, hän rohkaisee Twitterissä.

24-vuotias Rachel Guajardo kertoo löytävänsä uusia harmaita joka päivä.

”Kutsun niitä yksisarvishiuksikseni”, hän kuvailee.

Twitter-keskustelussa harmaita hiuksia nimitettiin myös pahistukaksi, elämänkokemusraidoiksi ja supervoimiksi.

Se, milloin hiukset harmaantuvat, on yksilöllistä. Harmaantumiseen vaikuttavat muun muassa perimä ja stressi. 

Harmaantuminen ei välttämättä ala tasaisesti, vaan harmaat saattavat näkyä ensin esimerkiksi hopeisena raitana otsalla tai ohimolla. Chrissy Teigen saattoi tarkoittaa juuri tällaista raitaa kirjoittaessaan haisunäätäraidasta. 

Teigenistä ei kuitenkaan ole kuvia, joissa hänen harmaansa näkyisivät. 

Vaikka Teigeniä ei toistaiseksi ole nähty harmaahiuksisena edustustehtävissä tai somessa, hänen aloittamansa viestiketju on ilahduttanut monia harmaatukkaisia tai pikkuhiljaa harmaantuvia. 

”Vihdoin minulla on jotakin yhteistä kansainvälisen supermallin kanssa (huipun miesmaun lisäksi, tietysti)” Twitter-käyttäjä nimeltä Stacey Graham vitsailee.

Sosiaalisessa mediassa nousi äläkkä, kun menestysfirman meikkivoiteen uusi sävyvalikoima syrji voimakkaasti tummaihoisia.

Jos pitäisi valita, mikä oli vuoden 2017 merkittävin kauneustapaus, erittäin korkealle listalla nousisi laulaja Rihannan lanseeraama meikkimerkki Fenty Beauty ja sen meikkivoide.

Pro Filt’r Soft Matte Longwear -meikkivoide on ihan samanlainen nimihirviö kuin monet muutkin kauneustuotteet, mutta siitä erityisen tekee, että meikkivoide lanseerattiin heti 40 sävyssä aivan vaaleasta todella tummaan.

Myös moni muu yritys on viimein havahtunut siihen, että ihonsävyjä on valtava määrä ja pyrkinyt laajentamaan pohjameikkituotteidensa sävyvalikoimaa. Viisi sävyä ei millään riitä, eikä edes 15, sillä eri tummuusasteiden lisäksi pitää huomioida myös ihojen pohjasävyt viileästä lämpimään.

Vloggaaja Huda Kattanin meikkimerkiltä ilmestyi viime vuonna meikkivoide 30 eri sävyssä. Perinteisempien brändien puolelta esimerkiksi Estee Lauderin legendaarisesta Double Wear -meikkivoiteesta on vastikään julkaistu uusia sävyjä, minkä ansiosta sävyjä on nyt markkinoilla peräti 42.

Vain viidesosa sävyistä tarkoitettu tummaihoisille

Mutta kaikki eivät opi. Erityisesti tubettajien keskuudessa suositun Tarte-merkin Shape Tape -peitevoide oli yksi viime vuoden menestystuotteista, ja tämän vuoden alussa yritys julkisti kauan odotetun meikkivoiteen samasta Shape Tape -sarjasta. Sävyjä on tarjolla vaatimattomat 15, joista kolme on tarkoitettu keskitummalle tai tummalle iholle.

 

🦋 SWATCHES!!🦋 of the @tartecosmetics Double Duty Shape Tape Hydrating (bottom left) + Matte Foundations! (Right)—Arriving Online on Tarte’s Website on 1/15 & @ultabeauty on 1/21 and in stores on 2/4! Along with their Double Duty Beauty Paddle to Perfection Foundation Brush $28 & their Double Duty Beauty The Shaper Contouring Beauty Sponge $18! Who’s excited to try these?! Let me know! - - - Follow me to stay updated on the latest makeup/beauty news, product reviews and More! Feel free to DM, tag, or #beautymarked23 to share news! _ - - 📷: @popsugarbeauty #makeup #makeupartist #makeupaddict #makeupnews #makeupjunkie #makeupobsessed #makeuponpoint #makeuplover #makeupbrushes #cosmetics #bbloggers #beautyjunkie #ilovemakeup #mua #makeupblogger #makeuptalk #beautyaddict #lipstickjunkie #Tarteist #Rethinknatural #makeuphaul #tartecosmetics #comingsoon #swatches #shapetapeconcealer #shapetapenation #ultabeauty #shapetapefoundation

Henkilön 🦋 BeautyMarked23 🦋 (@beautymarked23) jakama julkaisu

Viisi sävyä ei millään riitä, eikä edes 15.

Lanseerauksesta onkin noussut sosiaalisessa mediassa kunnon äläkkä. Bustle-sivusto kirjoittaa, että tummaihoiset vloggaajat ovat arvostelleet brändiä äänekkäästi.

– En arvosta sitä, että koko joukko ihmisiä pyyhitään pois räikeästi, vloggaaja Jackie Aina toteaa Youtube-videollaan.

Erityisen loukkaavaa on se, että vaikka sävyvalikoima on hyvin rajoitettu, vaaleita sävyjä on kuitenkin monta erilaista, ikään kuin valkoihoiset asiakkaat olisivat etusijalla. Lisäksi kaikki kolme tummempaa sävyä ovat pohjasävyltään hyvin oransseja, joten vaikka tummuusaste olisi oikea, sävy tuskin silti sopii kaikille.

Makeupshayla-kanavan arvostelu Shape Tape -meikkivoiteesta keskittyi sävyvalikoiman ruotimiseen.

Tarte kertoi PopSugarille, että he työstävät parhaillaan kymmentä uutta sävyä. Hätäilyn sijaan he olisivat voineet odottaa ja lanseerata kaikki 25 kerralla, sillä vaikka tuote olisi kuinka hyvä, nyt kaikki keskustelu pyörii vain sävyvalikoiman ympärillä.

Yritys pahoitteli virhettään, vaikka se ehkä olikin jo liian myöhäistä. 

”Tiedämme, ettemme voi selitellä.”

– Halusimme saada tuotteen ulos niin nopeasti kuin mahdollista ja teimme päätöksen mennä eteenpäin ennen kuin kaikki sävyt olivat valmiita. Tiedämme, ettemme voi selitellä ja otamme täyden vastuun tällaisesta lanseerauksesta, yritys viestitti Instagramissa.

Vaikka vuosi 2018 alkoikin kohun saattelemana, suunta on oikea, ja moni yritys miettii tuotelanseerauksiaan entistä tarkemmin. Meille kuluttajille se tarkoittaa entistä parempia valikoimia, jotka eivät toivottavasti enää jätä ketään ulkopuolelle.