Tämän mallin tukka näyttää takuuvarmasti upealta, vaikka hän ottaisikin päähineen pois. Näyttäisikö omasi? Katso Mariela Sarkiman niksit. Kuva: Shutterstock
Tämän mallin tukka näyttää takuuvarmasti upealta, vaikka hän ottaisikin päähineen pois. Näyttäisikö omasi? Katso Mariela Sarkiman niksit. Kuva: Shutterstock

Mitä kaikkea pipon alla hautuvan lätyskän kanssa kannattaa ottaa huomioon? – Suomalaiset pesevät hiuksia yleensä liian tiiviisti, mutta talvella se on ihan ok, kauneusasiantuntija Mariela Sarkima kertoo.

Talvi on täällä! Tukasta sen huomaa, eikä välttämättä pelkästään myönteisesti. Kirjojen Make Up Bible ja Hair Bible tekijä Mariela Sarkima on meikannut ja kammannut pitkin Suomea vuosia – ja nähnyt jos jonkinmoista hiuskriisiä. 

Minkälaisia ratkaisuja Marielalla on talvitukkatilanteisiin?

1. Pidä aina mukana kuivasampoo ja hiusharja

"Pipokausi länää väkisinkin tukan, mutta pää täytyy pitää lämpimänä. Hiuksia muotoillessa ei kannata lotrata alle hirveää määrää muotoilutuotteita, se ei pipon alla auta. Kun pipon nappaa pois, pari jippoa auttaa pelastamaan lopputuloksen. Lehmännuolaisu päässä nyt ei vain näytä hyvältä. Pidä siis aina mukana matkakokoista kuivasampoota sekä hiusharjaa ja sui niillä hiukset uudelleen kuntoon."

2. Tihennä pesuväliä

"Yleensä ottaen sanon, ettei hiuksia kannata pestä turhan usein: suosittelen vain urheilijoille jokapäiväistä pesua, muille riittää joka toinen tai kolmas päivä. Mutta pipokaudella on pakko tiivistää pesuväliä. Jos hikoilee päähine päässä, päänahka hautuu. Suomalaiset pesevät hiuksia yleensä liian tiiviisti, mutta talvella se on ihan ok. "

3. Muista hoitoaine

"Älä skippaa hoitoainetta, ilman sitä hiukset sähköistyvät entistä enemmän, sillä pinta jää avonaisemmaksi ja reagoi helpommin staattiseen sähköön. Ilman hoitoainetta päänahka ei saa myöskään mistään kosteutta – ja se voi kuivua, kun sitä pesee useammin talvella. Aina sanotaan, että hoitoainetta laitetaan vain latvoihin, mutta talvikaudella sitä voi hyvin hieroa myös hiuspohjaan kerran viikossa. Muista hyvä huuhtelu. 

Myös erilliset hiuspohjalle tarkoitetut hoitotuotteet tekevät hyvää. Anna päänahalle myös välipäiviä ilman muotoilutuotteita."

4. Huuhtele oikein – ja hyvin

"Suomalaiset huuhtelevat hiuksiaan pesun jälkeen aivan liian vähän. Nyrkkisääntö: hiuksia pitää huiluttaa pesijän ottein, ei vain huuhdella pinnalta, varsinkin jos on pitkä tukka. Hoitoaineen rippeet liukenevat parhaiten lämpimään veteen, mutta loppuhuuhtelu kannattaa tehdä viileällä: se vähentää sähköisyyttä ja vilkastuttaa päänahan verenkiertoa.

Huuhtelun jälkeen hiusten ei kuulu tuntua liukkaalta – jos tuntuu, hoitoainetta on voinut jäädä liikaa. Riski on, että se jää kutittamaan hiuspohjaa ja lätistämään tukkaa entisestään." 

5. Kuivaa hyvin

"Märällä tukalla ei kannata mennä nukkumaan. Jos kuitenkin menee, pitkähiuksisen on hyvä esimerkiksi letittää tukka yöksi. Kuivattava talvikausi tekee hautumisesta erityisen pahan jutun: jos päänahka jää yöksi kosteaksi, se voi kuivua, sillä tyvessä hautuva vesi kuivattaa ihoa. Puhalla vähintään tyvestä kosteus pois."

Kosteutta kaipaava iho nauttii voiteiden, öljyjen ja suihkeiden kerrostamisesta.

Korealainen ihonhoito villitsee nyt muuallakin maailmassa, eikä syyttä. Moni kokee saaneensa avun iho-ongelmiinsa aasialaisista menetelmistä ja tuotteista. Sieltä tänne ovat tulleet esimerkiksi ihoa hoitavat ja kosteuttavat BB-voiteet sekä tehokkaat kangasnaamiot.

Korealaiset ovat edelläkävijöitä myös ihonhoitotuotteiden kerrostamisessa. Heidän ihonhoitorutiineihinsa saattaa kuulua jopa kymmenen eri vaihetta ja useita tuotteita. Kerrostaminen sopii etenkin kuivaihoisille. Ensin levitetään helposti ihoon imeytyvät, ohuet ja kevyet tuotteet. Niiden päälle lisätään paksummat koostumukset, jotka saavat alla olevat tehoaineet pysymään ihossa ja tekemään taikojaan.

Pääsääntö on siis levittää tuotteet ohuesta paksumpaan. Ensin kasvo- ja/tai hoitovesi, sitten seerumi tai tehotuote, sitten öljy tai voide.

Kuulostaako hankalalta?

Popsugar-sivusto esittelee vaihtoehdoksi niin sanotun kerrosvoileipätekniikan. Se on ihonhoitoguru Caroline Hironsin helppo muistisääntö ihonhoitotuotteiden oikeaoppiseen käyttöön.

Kosteuttavaa kasvovettä tai -suihketta kannattaa Hironsin mukaan ajatella voileivän maustekastikkeena – majoneesina tai suomalaisittain levitteenä.

Ihonhoitokerrosvoileivän koostumus on siis seuraava:

  1. Puhdistus ja kuorinta (leipätaikina, jolle kaikki rakentuu)
  2. Kosteuttava suihke
  3. Öljy tai seerumi
  4. Kosteuttava suihke
  5. Kosteusvoide

Teoria ehkä ontuu hieman, sillä harva haluaa noin paljon kastiketta leipäänsä, mutta itse ajatus on hyvä. Kosteuttava hoitovesi tai kasvosuihke kosteuttaa kerrosten välissä ja ravitsee janoista ihoa. Muiden ihonhoitotuotteiden väliin kerrostettuna se ei myöskään pääse haihtumaan vaan nimenomaan jää ihoon antamaan kosteutta.

Olet muodin harjalla, kun hankit tänä vuonna pottatukan tai rennon otsiksen. Entä miten tehdään ”kallis tukka”?

Rento otsis

Silmiä hipova, seksikäs otsatukka on nyt supertrendikäs. Brigitte Bardot -tyylinen otsis on ilmeeltään ihanan rento, ja pituus sopii yhteen melkeinpä minkä tahansa leikkauksen kanssa aina polkkatukasta lähtien. Jos et halua leikata otsista, tyyli on helppo myös feikata: tarjolla on tyylikkäitä lisäkkeitä, eikä kukaan osaa aavistaa, että otsatukka ei ole oma.

Graafinen kulho

Juuri ja juuri korvia hipova pottatukka on edelläkävijän ehdoton ykkösvalinta. Kulhomainen leikkaus muistuttaa huippumalli Linda Evangelistan ikonista tyyliä ja näyttää takuulla hyvältä kantajansa ikään katsomatta. Malli noudattelee yksinkertaisimmillaan kauttaaltaan tasaista mittaa, mutta sitä on helppo myös varioida esimerkiksi ajelemalla hiukset siiliksi korvien kohdalta tai niskasta. Leikkaus on laiskan laittajan unelma: pesun jälkeen kevyt suoristus riittää huolitellulta näyttävän tyylin luomiseen.

Lämmin hunajakulta

Tiedätkö tunteen, kun jotain tekisi mieli muuttaa, mutta et kuitenkaan ole varma, mitä se jotain olisi? Vastaus on hunajakulta. Lämmin hunaja on täydellinen välimallin sävy niin tummille kuin vaaleille hiuksille, jotka kaipaavat päivitystä lempeällä kädellä. Bronde-sävystä (blondi+brunette) on äärimmäisen helppo siirtyä myös kohti kesää lisäämällä vaaleampia raitoja päivien pidentymisen myötä.

Hempeä ruusukvartsi

Heittäydy mukaan yksisarvistrendiin ja piristä hiuksia hempeään pinkkiin taittavalla ruusukvartsin sävyllä. Väri herää henkiin täysin uudella tavalla, kun mukana on muutamaa eri pinkin ja ametistin sävyä. Koko tukkaa ei suinkaan tarvitse värjätä pastelliunelmaksi, vaan sävy näyttää upealta myös häivähdyksenä latvoissa tai ohuina raitoina vaalean tukan seassa kaikenpituisissa malleissa. Pastellivärit sopivat parhaiten blondeille, sillä muutaman pesun kestävät värit tarvitsevat vaalean pohjan erottuakseen.

Letin seuraava taso

Nosta letit täysin uudelle tasolle, ja solmi hiukset näyttävästi keskelle jakausta. Jämptit letit näyttävät upeilta kahden tai kolmen letin sarjoissa ja tarvitsevat rinnalleen vain yksinkertaisen niskaponnarin. Jos aika tai sorminäppäryys eivät riitä, korvaa letit kieputtamalla hiukset pieninä osioina kohti takaraivoa ja kiinnitä kieputukset ponnarin juureen pinneillä.

Syvä sivujakaus

Uusi tukka on helpoimmillaan yhden kammanvedon päässä. Vaihda jakauksen paikkaa keskeltä sivulle tai puolelta toiselle, ja kasvotkin näyttäytyvät yhtäkkiä uudessa valossa. Sivujakaus näyttää parhaalta piikkisuoran tukan tai lempeiden laineiden seuralaisena. Asettele etummaiset hiukset muka-huolettomasti osittain otsalle kehystämään kasvoja.

Kallis tukka

Miten julkkiksilla aina tuntuukin olevan täydellisen sileä ja kiiltävä tukka? Luksustukka on nyt erittäin hot, eikä sen saavuttamiseen onneksi tarvita miljoonia. Jos haluat pörrötukan taltuttamiseen ammattilaisapua, kampaajat tarjoavat erilaisia keratiinihoitoja, jotka silottavat hiukset parhaimmillaan viikkokausiksi. Kotona kiiltävä lopputulos syntyy laadukkaalla muotoiluraudalla sekä kiiltosuihkeella. Luksustukka pääsee parhaiten oikeuksiinsa tasaisessa leikkauksessa.