Hierontaa ja hyviä öljyjä, kyllä kiitos! Kuva: Shutterstock
Hierontaa ja hyviä öljyjä, kyllä kiitos! Kuva: Shutterstock

Ihmisen hiukset kasvavat reilun sentin kuukaudessa – joillakin kasvuvauhti on jopa kaksi senttiä. Miten he sen tekevät?

Suomalaiset elävät puolet vuodesta pipokautta. Hiustutkijan mukaan kylmyys ei ainakaan edistä hiusten kasvamista – varsinkaan, jos kylmällä ei käytä hattua.

– Yleensä kasvunopeus hidastuu, jos ollaan liikaa kylmässä ilman pipoa, Hiusakatemian hiustutkija Annikki Hagros-Koski kertoi aiemmin Me Naisille.

Lue koko juttu tästä: Talvi hidastaa hiustenkasvua – totta vai tarua?

Mikä sitten voisi vauhdittaa hiusten kasvamista? Se on monen tekijän yhteisvaikutusta, Hagros-Koski kertoo. Lisäksi kasvuvauhtiin vaikuttavat geenitkin.

Kysyimme hiustutkijalta kahdeksasta yleisestä uskomuksesta, jotka liittyvät hiusten hyvinvointiin. Kolme niistä Hagros-Koski tyrmää täysin. Viisi keinoa hän hyväksyy; niillä hiusten kasvua voi hänen mukaansa vauhdittaa.

Hiusten kasvua nopeuttavat:

1. Päähieronta

”Hieronta aktivoi ääreisverenkiertoa hiuspohjassa. Siitä on apua hiusten kasvussa, sillä hius saa paremmin ravintoa.
Niskaa voi kyllä käännellä, otsaa voi rypistellä, ja jotkut saavat korvatkin heilumaan. Päälaella ei ole kuitenkaan lainkaan lihaksia, jotka liikuttaisivat päänahkaa.
Iän myötä verenkierto heikkenee päälaella, joten hius saa laiskemmin ravintoa. Kaljuilla miehillä saattaa olla ’kranssi’ hiuksia korvasta korvaan. Päälaki on aina ensimmäinen hiustenlähtöalue – lukuun ottamatta pälvikaljua, joka on eri asia, eikä ole edes hiustenlähtöä.”

2. Oikea ravinto

”Tärkein asia hiusten kasvua ajatellen on monipuolinen ravinto. Kohtalainen määrä proteiineja ja hyviä hiilihydraatteja tukevat hiusten kasvua sitomalla proteiinin hiusainekseen. Hiukset vahvistuvat esimerkiksi ravinnolla, jossa on kananmunaa, kalaa ja valkoista lihaa. Maito puolestaan heikentää hiusten kasvua. Veden ja hyvien rasvojen, kuten omega-rasvahappojen, saanti on myös perusedellytys hiusten kasvulle.”

Hiuksessa on vettä 10–15 prosenttia, ja hius kykenee imemään ilmastakin vettä itseensä. Kesäilmassa on enemmän vettä kuin talvi-ilmassa, joten iho ja hiukset voivat paremmin lämpimässä, sanoo hiustutkija. Kuva: Shutterstock
Hiuksessa on vettä 10–15 prosenttia, ja hius kykenee imemään ilmastakin vettä itseensä. Kesäilmassa on enemmän vettä kuin talvi-ilmassa, joten iho ja hiukset voivat paremmin lämpimässä, sanoo hiustutkija. Kuva: Shutterstock

3. Lisäravinteet

”Ihmisillä on paljon puutoksia, jotka ovat yksilöllisiä, tässä yleisimmät ravintolisät, jotka auttavat: D-vitamiini, magnesium, omega-3-valmisteet ja betaglukaani. Hyviä kasvun lisääjiä ovat myös seleeni, sinkki ja b-vitamiinit. ”

4. Öljyt

”Sekä sisäisillä että ulkoisilla öljyillä on vaikutusta. Sisäisistä paras on kotimainen camelinaöljy. Voi on parempi kuin margariini, koska voi on luonnollinen tuote ja sisältää muun muassa a-vitamiinia.
Ulkoisesti kannattaa käyttää öljyhoitoja, jotta hiuspohja ei kiristy – mitä muun muassa stressi saa aikaan. Hiuspohjaa tulee hoitaa niin kuin muutakin ihoa. Se tahtoo vain unohtua, koska päänahka on hiusten kätkössä. Öljyt myös pehmentävät päänahkaa, joka monessa ongelmatapauksessa supistuu, ja hiusten kasvu kärsii.”

5. Rento olo

”Kyllä! Rento olo on tarpeettoman stressin hoitoa! Stressi on yksi hiusten kasvun häiriö ja myös monessa hiustenlähdössä osatekijänä. Stressihän kuuluu elämään, mutta stressikynnys ylittyy herkästi. Moni elää stressaavaa aikaa.”

Hiusten kasvua eivät nopeuta – uskomuksista huolimatta:

1. Saunominen

”Saunominen ei todellakaan vauhdita hiusten kasvua! Saunassa pitää olla kaiken lisäksi aina saunamyssy tai pyyhe päässä. Hiuksessa oleva vesi haihtuu kuumuudessa, jolloin hiuksen paksuus vähenee. hiuksessa on kolmesta kuuteen prosenttia rasvaa, hyaliinia, joka liian kuumassa löylyssä voi palaa pois.”

2. Leikkaaminen

”Hiuksen kasvu tapahtuu syvällä päänahan sisäpuolella, eli hius kasvaa juurestaan. Leikkaaminen ei vauhdita mitään.
Koska hius elää kahdesta kuuteen vuotta, se uusiutuu koko ajan. Kun katsotaan neliösentti mistä tahansa kohtaa päänahasta, siellä ovat kaikki hiukset eri kasvuvaiheessa – löytyy ihan uusia ja täysi-ikäisiä sekä siltä väliltä. Ennen luultiin, että kun leikataan hiukset siiliksi, ne vahvistuvat. Silloin päässä näyttää olevan suurempi määrä hiuksia kuin pitkätukkaisilla – vaikka näin ei olekaan. Pitkän tukan latvaosassa on vaan vähemmän hiuksia, koska kaikki hiukset eivät ole yhtä aikaa pitkiä.”

3. Oikeat pesuaineet

”Samppoiden tehtävä on pestä hiukset ja päänahka. Huonot pesuaineet voivat aiheuttaa hilsettä, lisätä rasvoittumista, kuivattaa päänahkaa tai aiheuttaa allergisia oireita. Ne voivat siten lisätä tulehdusriskiä, mikä voi heikentää hiusten kasvua. Mutta ei, samppoot eivät kasvata hiuksia.”

Kysely

Haluaisitko, että hiuksesi kasvaisivat nopeammin?

Kyllä
Kyllä
88.9%
En
En
11.0%
Ääniä yhteensä: 580
Saunatonttu

5 keinoa saada hiukset kasvamaan nopeammin – asiantuntija kertoo

Ehkäpä Elluriinillä nyt vaan on hyvät tukkageenit ja saunominen ei vaikuta suuntaan eikä toiseen. Koska yksien hiusten perusteella on aika vaikea tehdä yksiäkään johtopäätöksiä. Suomalainen hiuslaatu on usein hentoinen ja tuolla etelänmaissa karheampi ja paksumpi, mieti siinä sitten saunan merkitystä jos huvittaa.
Lue kommentti

Poskipunalla voi meikata itsensä näyttämään joko viettelevältä tai viattomalta.

Mihin kohtaan poskipuna kuuluu? Kysymykseen ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Eri poskipunasijoitteluilla saa aikaan erilaisia kasvomeikkejä.

Perinteisimmät levitystavat lienevät hymyileminen ja poskipäille levittäminen sekä poskipunan häivyttäminen viistosti kohti korvaa.

Muun muassa Hadideja, Kardashianeja ja Jennereitä meikkaava Patrick Ta paljastaa Alluren jutussa, mitä eroa eri poskipunatekniikoilla oikeastaan on. Levitystyyli kannattaa valita sen mukaan, millaisilta kasvojensa haluaa näyttävän.

Söpö ilme syntyy pyöreästi poskipäille levittämällä. Japanissa suositaan Tan mukaan jopa humalaisen vaikutelman luovaa tyyliä, jossa poskipunaa levitetään silmien alle ja nenänvarren yli.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Reunited With Angel @jennadewan Hair By @kathleen_hair Makeup By @patrickta Assisted By @jentioseco

Henkilön Patrick Ta (@patrickta) jakama julkaisu

Tokiossa vieraillessaan Ta myös huomasi, että trendikkäät kaupunkilaiset levittävät poskipunaa ohimoilleen.

– Se oli hyvin hienovaraista. Se ei näyttänyt muotilehtimäiseltä, vaan osalta heidän arkeaan.

Seksikkyys on enemmän Tan amerikkalaisten asiakkaiden mieleen. Heille meikkaaja sivelee poskipunaa poskipäiden korkeimmalle kohdille, jotta kasvot näyttävät moniulotteisemmilta ja kulmikkaammilta. Punaa ei kannata tuoda liian lähelle poskipäitä.

Instagram-meikkityylissä suositaan usein nimenomaan linjakkaampaa poskipunatyyliä.

Myös sävyllä on väliä. Söpöön tyyliin sopivat heleät pinkit ja raikkaat punaiset, seksikkääseen neutraalit ja murretut sävyt. Tan mukaan Japanilaiset ovat tosin siirtymässä pinkistä poskipunasta oranssin ja korallin sävyihin.

Syksyn trenditukka on taakse kammattu. Hiukset voi sukia takaraivolle joko jämptin sileästi tai rennosti sinne päin. Katso kuvat ja inspiroidu!

Kuin sormilla harotut

Poiret. Kuva: Imaxtree
Poiret. Kuva: Imaxtree

Jos hiuksia ei ehdi tai jaksa föönata ja puunata, ne voi vain sipaista sormilla taakse – ihan sama, mihin muotoon ne ovat sattuneet pesun jälkeen asettumaan. Kampaus on syntynyt! Jotta suortuvat pysyisivät paikallaan, ne saattavat vaatia tuekseen pari strategisesti aseteltua hiuspinniä.

Toispuoleiseksi tupsuksi

Dennis Basso. Kuva: Imaxtree
Dennis Basso. Kuva: Imaxtree

Hiusten latvat voi joko kammata niskan taakse piiloon tai jättää pilkottamaan korvan takaa. Polkkamittaisen tukan voi myös laittaa osittain kiinni niin, että latvat jäävät vapaiksi.

Sileänä wet lookina

Alexander Wang. Kuva: Imaxtree
Alexander Wang. Kuva: Imaxtree

Vauhdikas tyyli syntyy silottamalla hiukset huolella ja kiinnittämällä ne niskaan. Kiiltosuihke tai geeli tuo kampaukseen märkää hohtoa.

Romanttisesti laineilla

Ulyana Sergeenko. Kuva: Imaxtree
Ulyana Sergeenko. Kuva: Imaxtree

Suositun sotkunutturan voi tehdä keski- tai sivujakauksella tai kokonaan ilman jakausta. Ilmavat laineet tekevät kampauksesta pehmeän romanttisen.


5. Takaviistoon

Jil Sander. Kuva: Imaxtree
Jil Sander. Kuva: Imaxtree

Hiuksia ei tietenkään ole pakko kammata suoraan kohti peräseinää. Takaviistokin käy. Geeli pitää hiukset paikallaan ja luo trendikkään wet lookin.

Napakasti kiinni

Dennis Basso. Kuva: Imaxtree
Dennis Basso. Kuva: Imaxtree

Kampaus voi olla yhtä aikaa sileä ja rento. Kun sen tekee pelkästään sormilla mutta mahdollisimman tiukaksi, hiuksista ei tule liian viimeistellyt.

Niin, että kamman jäljet näkyvät

Mary Katrantzou. Kuva: Imaxtree
Mary Katrantzou. Kuva: Imaxtree

Jos hiukset ovat tyvestä likaiset, harvapiikkinen kampa ja pieni sipaisu geeliä tai vahaa auttavat hämäämään lookin, jossa pieni lähmäisyys näyttää tarkoitukselliselta.