Hierontaa ja hyviä öljyjä, kyllä kiitos! Kuva: Shutterstock
Hierontaa ja hyviä öljyjä, kyllä kiitos! Kuva: Shutterstock

Ihmisen hiukset kasvavat reilun sentin kuukaudessa – joillakin kasvuvauhti on jopa kaksi senttiä. Miten he sen tekevät?

Suomalaiset elävät puolet vuodesta pipokautta. Hiustutkijan mukaan kylmyys ei ainakaan edistä hiusten kasvamista – varsinkaan, jos kylmällä ei käytä hattua.

– Yleensä kasvunopeus hidastuu, jos ollaan liikaa kylmässä ilman pipoa, Hiusakatemian hiustutkija Annikki Hagros-Koski kertoi aiemmin Me Naisille.

Lue koko juttu tästä: Talvi hidastaa hiustenkasvua – totta vai tarua?

Mikä sitten voisi vauhdittaa hiusten kasvamista? Se on monen tekijän yhteisvaikutusta, Hagros-Koski kertoo. Lisäksi kasvuvauhtiin vaikuttavat geenitkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kysyimme hiustutkijalta kahdeksasta yleisestä uskomuksesta, jotka liittyvät hiusten hyvinvointiin. Kolme niistä Hagros-Koski tyrmää täysin. Viisi keinoa hän hyväksyy; niillä hiusten kasvua voi hänen mukaansa vauhdittaa.


 

Hiusten kasvua nopeuttavat:

1. Päähieronta

”Hieronta aktivoi ääreisverenkiertoa hiuspohjassa. Siitä on apua hiusten kasvussa, sillä hius saa paremmin ravintoa.
Niskaa voi kyllä käännellä, otsaa voi rypistellä, ja jotkut saavat korvatkin heilumaan. Päälaella ei ole kuitenkaan lainkaan lihaksia, jotka liikuttaisivat päänahkaa.
Iän myötä verenkierto heikkenee päälaella, joten hius saa laiskemmin ravintoa. Kaljuilla miehillä saattaa olla ’kranssi’ hiuksia korvasta korvaan. Päälaki on aina ensimmäinen hiustenlähtöalue – lukuun ottamatta pälvikaljua, joka on eri asia, eikä ole edes hiustenlähtöä.”

 

2. Oikea ravinto

”Tärkein asia hiusten kasvua ajatellen on monipuolinen ravinto. Kohtalainen määrä proteiineja ja hyviä hiilihydraatteja tukevat hiusten kasvua sitomalla proteiinin hiusainekseen. Hiukset vahvistuvat esimerkiksi ravinnolla, jossa on kananmunaa, kalaa ja valkoista lihaa. Maito puolestaan heikentää hiusten kasvua. Veden ja hyvien rasvojen, kuten omega-rasvahappojen, saanti on myös perusedellytys hiusten kasvulle.”

 

3. Lisäravinteet

”Ihmisillä on paljon puutoksia, jotka ovat yksilöllisiä, tässä yleisimmät ravintolisät, jotka auttavat: D-vitamiini, magnesium, omega-3-valmisteet ja betaglukaani. Hyviä kasvun lisääjiä ovat myös seleeni, sinkki ja b-vitamiinit. ”

 

4. Öljyt

”Sekä sisäisillä että ulkoisilla öljyillä on vaikutusta. Sisäisistä paras on kotimainen camelinaöljy. Voi on parempi kuin margariini, koska voi on luonnollinen tuote ja sisältää muun muassa a-vitamiinia.
Ulkoisesti kannattaa käyttää öljyhoitoja, jotta hiuspohja ei kiristy – mitä muun muassa stressi saa aikaan. Hiuspohjaa tulee hoitaa niin kuin muutakin ihoa. Se tahtoo vain unohtua, koska päänahka on hiusten kätkössä. Öljyt myös pehmentävät päänahkaa, joka monessa ongelmatapauksessa supistuu, ja hiusten kasvu kärsii.”

 

5. Rento olo

”Kyllä! Rento olo on tarpeettoman stressin hoitoa! Stressi on yksi hiusten kasvun häiriö ja myös monessa hiustenlähdössä osatekijänä. Stressihän kuuluu elämään, mutta stressikynnys ylittyy herkästi. Moni elää stressaavaa aikaa.”

 

Hiusten kasvua eivät nopeuta – uskomuksista huolimatta:

 

1. Saunominen

”Saunominen ei todellakaan vauhdita hiusten kasvua! Saunassa pitää olla kaiken lisäksi aina saunamyssy tai pyyhe päässä. Hiuksessa oleva vesi haihtuu kuumuudessa, jolloin hiuksen paksuus vähenee. hiuksessa on kolmesta kuuteen prosenttia rasvaa, hyaliinia, joka liian kuumassa löylyssä voi palaa pois.”

 

2. Leikkaaminen

”Hiuksen kasvu tapahtuu syvällä päänahan sisäpuolella, eli hius kasvaa juurestaan. Leikkaaminen ei vauhdita mitään.
Koska hius elää kahdesta kuuteen vuotta, se uusiutuu koko ajan. Kun katsotaan neliösentti mistä tahansa kohtaa päänahasta, siellä ovat kaikki hiukset eri kasvuvaiheessa – löytyy ihan uusia ja täysi-ikäisiä sekä siltä väliltä. Ennen luultiin, että kun leikataan hiukset siiliksi, ne vahvistuvat. Silloin päässä näyttää olevan suurempi määrä hiuksia kuin pitkätukkaisilla – vaikka näin ei olekaan. Pitkän tukan latvaosassa on vaan vähemmän hiuksia, koska kaikki hiukset eivät ole yhtä aikaa pitkiä.”

 

3. Oikeat pesuaineet

”Samppoiden tehtävä on pestä hiukset ja päänahka. Huonot pesuaineet voivat aiheuttaa hilsettä, lisätä rasvoittumista, kuivattaa päänahkaa tai aiheuttaa allergisia oireita. Ne voivat siten lisätä tulehdusriskiä, mikä voi heikentää hiusten kasvua. Mutta ei, samppoot eivät kasvata hiuksia.”

Kysely

Haluaisitko, että hiuksesi kasvaisivat nopeammin?

Kyllä
Kyllä
88.9%
En
En
11.0%
Ääniä yhteensä: 580
M. Aito

Olisi hyvä esittää väitteiden tueksi myös perustelut, jos ne ovat olemassa. Esimerkiksi millä mekanismilla maito heikentää hiusten kasvua.

Saunatonttu

Ehkäpä Elluriinillä nyt vaan on hyvät tukkageenit ja saunominen ei vaikuta suuntaan eikä toiseen. Koska yksien hiusten perusteella on aika vaikea tehdä yksiäkään johtopäätöksiä. Suomalainen hiuslaatu on usein hentoinen ja tuolla etelänmaissa karheampi ja paksumpi, mieti siinä sitten saunan merkitystä jos huvittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla