Hierontaa ja hyviä öljyjä, kyllä kiitos! Kuva: Shutterstock
Hierontaa ja hyviä öljyjä, kyllä kiitos! Kuva: Shutterstock

Ihmisen hiukset kasvavat reilun sentin kuukaudessa – joillakin kasvuvauhti on jopa kaksi senttiä. Miten he sen tekevät?

Suomalaiset elävät puolet vuodesta pipokautta. Hiustutkijan mukaan kylmyys ei ainakaan edistä hiusten kasvamista – varsinkaan, jos kylmällä ei käytä hattua.

– Yleensä kasvunopeus hidastuu, jos ollaan liikaa kylmässä ilman pipoa, Hiusakatemian hiustutkija Annikki Hagros-Koski kertoi aiemmin Me Naisille.

Lue koko juttu tästä: Talvi hidastaa hiustenkasvua – totta vai tarua?

Mikä sitten voisi vauhdittaa hiusten kasvamista? Se on monen tekijän yhteisvaikutusta, Hagros-Koski kertoo. Lisäksi kasvuvauhtiin vaikuttavat geenitkin.

Kysyimme hiustutkijalta kahdeksasta yleisestä uskomuksesta, jotka liittyvät hiusten hyvinvointiin. Kolme niistä Hagros-Koski tyrmää täysin. Viisi keinoa hän hyväksyy; niillä hiusten kasvua voi hänen mukaansa vauhdittaa.

Hiusten kasvua nopeuttavat:

1. Päähieronta

”Hieronta aktivoi ääreisverenkiertoa hiuspohjassa. Siitä on apua hiusten kasvussa, sillä hius saa paremmin ravintoa.
Niskaa voi kyllä käännellä, otsaa voi rypistellä, ja jotkut saavat korvatkin heilumaan. Päälaella ei ole kuitenkaan lainkaan lihaksia, jotka liikuttaisivat päänahkaa.
Iän myötä verenkierto heikkenee päälaella, joten hius saa laiskemmin ravintoa. Kaljuilla miehillä saattaa olla ’kranssi’ hiuksia korvasta korvaan. Päälaki on aina ensimmäinen hiustenlähtöalue – lukuun ottamatta pälvikaljua, joka on eri asia, eikä ole edes hiustenlähtöä.”

2. Oikea ravinto

”Tärkein asia hiusten kasvua ajatellen on monipuolinen ravinto. Kohtalainen määrä proteiineja ja hyviä hiilihydraatteja tukevat hiusten kasvua sitomalla proteiinin hiusainekseen. Hiukset vahvistuvat esimerkiksi ravinnolla, jossa on kananmunaa, kalaa ja valkoista lihaa. Maito puolestaan heikentää hiusten kasvua. Veden ja hyvien rasvojen, kuten omega-rasvahappojen, saanti on myös perusedellytys hiusten kasvulle.”

Hiuksessa on vettä 10–15 prosenttia, ja hius kykenee imemään ilmastakin vettä itseensä. Kesäilmassa on enemmän vettä kuin talvi-ilmassa, joten iho ja hiukset voivat paremmin lämpimässä, sanoo hiustutkija. Kuva: Shutterstock
Hiuksessa on vettä 10–15 prosenttia, ja hius kykenee imemään ilmastakin vettä itseensä. Kesäilmassa on enemmän vettä kuin talvi-ilmassa, joten iho ja hiukset voivat paremmin lämpimässä, sanoo hiustutkija. Kuva: Shutterstock

3. Lisäravinteet

”Ihmisillä on paljon puutoksia, jotka ovat yksilöllisiä, tässä yleisimmät ravintolisät, jotka auttavat: D-vitamiini, magnesium, omega-3-valmisteet ja betaglukaani. Hyviä kasvun lisääjiä ovat myös seleeni, sinkki ja b-vitamiinit. ”

4. Öljyt

”Sekä sisäisillä että ulkoisilla öljyillä on vaikutusta. Sisäisistä paras on kotimainen camelinaöljy. Voi on parempi kuin margariini, koska voi on luonnollinen tuote ja sisältää muun muassa a-vitamiinia.
Ulkoisesti kannattaa käyttää öljyhoitoja, jotta hiuspohja ei kiristy – mitä muun muassa stressi saa aikaan. Hiuspohjaa tulee hoitaa niin kuin muutakin ihoa. Se tahtoo vain unohtua, koska päänahka on hiusten kätkössä. Öljyt myös pehmentävät päänahkaa, joka monessa ongelmatapauksessa supistuu, ja hiusten kasvu kärsii.”

5. Rento olo

”Kyllä! Rento olo on tarpeettoman stressin hoitoa! Stressi on yksi hiusten kasvun häiriö ja myös monessa hiustenlähdössä osatekijänä. Stressihän kuuluu elämään, mutta stressikynnys ylittyy herkästi. Moni elää stressaavaa aikaa.”

Hiusten kasvua eivät nopeuta – uskomuksista huolimatta:

1. Saunominen

”Saunominen ei todellakaan vauhdita hiusten kasvua! Saunassa pitää olla kaiken lisäksi aina saunamyssy tai pyyhe päässä. Hiuksessa oleva vesi haihtuu kuumuudessa, jolloin hiuksen paksuus vähenee. hiuksessa on kolmesta kuuteen prosenttia rasvaa, hyaliinia, joka liian kuumassa löylyssä voi palaa pois.”

2. Leikkaaminen

”Hiuksen kasvu tapahtuu syvällä päänahan sisäpuolella, eli hius kasvaa juurestaan. Leikkaaminen ei vauhdita mitään.
Koska hius elää kahdesta kuuteen vuotta, se uusiutuu koko ajan. Kun katsotaan neliösentti mistä tahansa kohtaa päänahasta, siellä ovat kaikki hiukset eri kasvuvaiheessa – löytyy ihan uusia ja täysi-ikäisiä sekä siltä väliltä. Ennen luultiin, että kun leikataan hiukset siiliksi, ne vahvistuvat. Silloin päässä näyttää olevan suurempi määrä hiuksia kuin pitkätukkaisilla – vaikka näin ei olekaan. Pitkän tukan latvaosassa on vaan vähemmän hiuksia, koska kaikki hiukset eivät ole yhtä aikaa pitkiä.”

3. Oikeat pesuaineet

”Samppoiden tehtävä on pestä hiukset ja päänahka. Huonot pesuaineet voivat aiheuttaa hilsettä, lisätä rasvoittumista, kuivattaa päänahkaa tai aiheuttaa allergisia oireita. Ne voivat siten lisätä tulehdusriskiä, mikä voi heikentää hiusten kasvua. Mutta ei, samppoot eivät kasvata hiuksia.”

Kysely

Haluaisitko, että hiuksesi kasvaisivat nopeammin?

Kyllä
Kyllä
88.9%
En
En
11.0%
Ääniä yhteensä: 580
Saunatonttu

5 keinoa saada hiukset kasvamaan nopeammin – asiantuntija kertoo

Ehkäpä Elluriinillä nyt vaan on hyvät tukkageenit ja saunominen ei vaikuta suuntaan eikä toiseen. Koska yksien hiusten perusteella on aika vaikea tehdä yksiäkään johtopäätöksiä. Suomalainen hiuslaatu on usein hentoinen ja tuolla etelänmaissa karheampi ja paksumpi, mieti siinä sitten saunan merkitystä jos huvittaa.
Lue kommentti

Älä suotta häpeile harmaita hiuksia! Niitä kutsutaan nykyään elämänkokemusraidoiksi ja yksisarvishiuksiksi.

Me kaikki harmaannumme ennemmin tai myöhemmin. Usein tuntuu, että ennemmin. Hiuksemme eivät ilmeisesti ole vielä kuulleet uusimmista tutkimustuloksista, joiden mukaan nuoruus jatkuu ainakin 24 ikävuoteen asti, mistä puolestaan on todella pitkä matka vanhuuteen.

Miehillä harmaita hiuksia on jo jonkin aikaa pidetty hyväksyttävinä ja jopa seksikkäinä, mutta naisten harmaantumisen hyväksyntä etenee hitaammin. Onneksi harmaaksi värjäämisen trendi on jatkunut jo vuosia. Toinen harmaantuvan naisen ilonaihe on malli Christine ”Chrissy” Teigen, joka tunnetaan virkistävän rehellisistä Twitter-lausunnoistaan.

Teigenin viimeisin lasautus koskee juurikin harmaita hiuksia. 

”Minulla on haisunäätätyyppinen raita harmaita hiuksia, ja itse asiassa tykkään siitä kovasti. Cruella-unelmani ovat muuttumassa todeksi!” Teigen intoili maanantaina Twitterissä.

Hän löysi välittömästi liudan muitakin ujostelemattomia harmaiden hiusten kantajia. 

The Wolf Huntress -nimeä käyttävä tviittaaja paljastaa alkaneensa harmaantua 15-vuotiaana ja värjänneensä sen jälkeen hiuksiaan kuuden vuoden ajan. 

”Ensin lyhyet (harmaat) hiukset ovat karheampia, mutta kun ne kasvavat, ne ovat silkkisempiä”, hän rohkaisee Twitterissä.

24-vuotias Rachel Guajardo kertoo löytävänsä uusia harmaita joka päivä.

”Kutsun niitä yksisarvishiuksikseni”, hän kuvailee.

Twitter-keskustelussa harmaita hiuksia nimitettiin myös pahistukaksi, elämänkokemusraidoiksi ja supervoimiksi.

Se, milloin hiukset harmaantuvat, on yksilöllistä. Harmaantumiseen vaikuttavat muun muassa perimä ja stressi. 

Harmaantuminen ei välttämättä ala tasaisesti, vaan harmaat saattavat näkyä ensin esimerkiksi hopeisena raitana otsalla tai ohimolla. Chrissy Teigen saattoi tarkoittaa juuri tällaista raitaa kirjoittaessaan haisunäätäraidasta. 

Teigenistä ei kuitenkaan ole kuvia, joissa hänen harmaansa näkyisivät. 

Vaikka Teigeniä ei toistaiseksi ole nähty harmaahiuksisena edustustehtävissä tai somessa, hänen aloittamansa viestiketju on ilahduttanut monia harmaatukkaisia tai pikkuhiljaa harmaantuvia. 

”Vihdoin minulla on jotakin yhteistä kansainvälisen supermallin kanssa (huipun miesmaun lisäksi, tietysti)” Twitter-käyttäjä nimeltä Stacey Graham vitsailee.

Sosiaalisessa mediassa nousi äläkkä, kun menestysfirman meikkivoiteen uusi sävyvalikoima syrji voimakkaasti tummaihoisia.

Jos pitäisi valita, mikä oli vuoden 2017 merkittävin kauneustapaus, erittäin korkealle listalla nousisi laulaja Rihannan lanseeraama meikkimerkki Fenty Beauty ja sen meikkivoide.

Pro Filt’r Soft Matte Longwear -meikkivoide on ihan samanlainen nimihirviö kuin monet muutkin kauneustuotteet, mutta siitä erityisen tekee, että meikkivoide lanseerattiin heti 40 sävyssä aivan vaaleasta todella tummaan.

Myös moni muu yritys on viimein havahtunut siihen, että ihonsävyjä on valtava määrä ja pyrkinyt laajentamaan pohjameikkituotteidensa sävyvalikoimaa. Viisi sävyä ei millään riitä, eikä edes 15, sillä eri tummuusasteiden lisäksi pitää huomioida myös ihojen pohjasävyt viileästä lämpimään.

Vloggaaja Huda Kattanin meikkimerkiltä ilmestyi viime vuonna meikkivoide 30 eri sävyssä. Perinteisempien brändien puolelta esimerkiksi Estee Lauderin legendaarisesta Double Wear -meikkivoiteesta on vastikään julkaistu uusia sävyjä, minkä ansiosta sävyjä on nyt markkinoilla peräti 42.

Vain viidesosa sävyistä tarkoitettu tummaihoisille

Mutta kaikki eivät opi. Erityisesti tubettajien keskuudessa suositun Tarte-merkin Shape Tape -peitevoide oli yksi viime vuoden menestystuotteista, ja tämän vuoden alussa yritys julkisti kauan odotetun meikkivoiteen samasta Shape Tape -sarjasta. Sävyjä on tarjolla vaatimattomat 15, joista kolme on tarkoitettu keskitummalle tai tummalle iholle.

 

🦋 SWATCHES!!🦋 of the @tartecosmetics Double Duty Shape Tape Hydrating (bottom left) + Matte Foundations! (Right)—Arriving Online on Tarte’s Website on 1/15 & @ultabeauty on 1/21 and in stores on 2/4! Along with their Double Duty Beauty Paddle to Perfection Foundation Brush $28 & their Double Duty Beauty The Shaper Contouring Beauty Sponge $18! Who’s excited to try these?! Let me know! - - - Follow me to stay updated on the latest makeup/beauty news, product reviews and More! Feel free to DM, tag, or #beautymarked23 to share news! _ - - 📷: @popsugarbeauty #makeup #makeupartist #makeupaddict #makeupnews #makeupjunkie #makeupobsessed #makeuponpoint #makeuplover #makeupbrushes #cosmetics #bbloggers #beautyjunkie #ilovemakeup #mua #makeupblogger #makeuptalk #beautyaddict #lipstickjunkie #Tarteist #Rethinknatural #makeuphaul #tartecosmetics #comingsoon #swatches #shapetapeconcealer #shapetapenation #ultabeauty #shapetapefoundation

Henkilön 🦋 BeautyMarked23 🦋 (@beautymarked23) jakama julkaisu

Viisi sävyä ei millään riitä, eikä edes 15.

Lanseerauksesta onkin noussut sosiaalisessa mediassa kunnon äläkkä. Bustle-sivusto kirjoittaa, että tummaihoiset vloggaajat ovat arvostelleet brändiä äänekkäästi.

– En arvosta sitä, että koko joukko ihmisiä pyyhitään pois räikeästi, vloggaaja Jackie Aina toteaa Youtube-videollaan.

Erityisen loukkaavaa on se, että vaikka sävyvalikoima on hyvin rajoitettu, vaaleita sävyjä on kuitenkin monta erilaista, ikään kuin valkoihoiset asiakkaat olisivat etusijalla. Lisäksi kaikki kolme tummempaa sävyä ovat pohjasävyltään hyvin oransseja, joten vaikka tummuusaste olisi oikea, sävy tuskin silti sopii kaikille.

Makeupshayla-kanavan arvostelu Shape Tape -meikkivoiteesta keskittyi sävyvalikoiman ruotimiseen.

Tarte kertoi PopSugarille, että he työstävät parhaillaan kymmentä uutta sävyä. Hätäilyn sijaan he olisivat voineet odottaa ja lanseerata kaikki 25 kerralla, sillä vaikka tuote olisi kuinka hyvä, nyt kaikki keskustelu pyörii vain sävyvalikoiman ympärillä.

Yritys pahoitteli virhettään, vaikka se ehkä olikin jo liian myöhäistä. 

”Tiedämme, ettemme voi selitellä.”

– Halusimme saada tuotteen ulos niin nopeasti kuin mahdollista ja teimme päätöksen mennä eteenpäin ennen kuin kaikki sävyt olivat valmiita. Tiedämme, ettemme voi selitellä ja otamme täyden vastuun tällaisesta lanseerauksesta, yritys viestitti Instagramissa.

Vaikka vuosi 2018 alkoikin kohun saattelemana, suunta on oikea, ja moni yritys miettii tuotelanseerauksiaan entistä tarkemmin. Meille kuluttajille se tarkoittaa entistä parempia valikoimia, jotka eivät toivottavasti enää jätä ketään ulkopuolelle.