Hoitoloissa tehtävät jalkahoidot ovat kehittyneet valtavasti. Enää kantapäitä ei pelkästään raspailla tai ihoa pehmitellä perinteiseen tapaan. Nyt mennään kovettumia syvemmälle ja poistetaan kuona-aineita ja lihasjännityksiä jalkojen kautta.

Testasimme kolme jalkahoitoa:

1. Kalapedikyyri Garra Rufa

Mitä lupaa: Jalkahoito, jossa kalat näykkivät kuivaa ihoa ja antavat hierontaa. Hoito pehmittää ihoa ja vilkastuttaa pintaverenkiertoa.

Miltä tuntuu: Kauhistuttaa laittaa jalat paljuun, jossa odottaa sata nälkäistä kalaa. Kalat ovat kuitenkin helliä, eikä hoito satu tai kutita. 25 minuutin kuluttua kantapäät ovat pehmentyneet. Hieronta rentouttaa lisää ja rasvaus syventää pehmeyttä. Hoidossa viehättää sen rauhallisuus. Poissa ovat mölyävät ja kutittavat laitteet sekä vahvat kemikaalit.

Luontaishoitola Suolahippu, 050 544 6972. Kesto 60 min, hinta 54 €.

2. Puhdistava Life Detox -jalkakylpy

Mitä lupaa: Sähkön ja suolan avulla tehostetaan
kuona-aineiden poistumista.

Miltä tuntuu: Jalat asetetaan suolavesivadissa olevan elektrolyysimötikän viereen ja käteen kiinnitetään ranneke. Vyötärölle laitetaan tehosteeksi lämpenevä bambu-infrapunavyö. Puhdistus ei tunnu miltään, mutta vartin päästä iskee hiki ja orastava pääkipu. Se kuuluu asiaan, ja hoitaja antaa mineraalijuomaa. Yöllä saa juosta vessassa, ja pari seuraavaa päivää naama kukkii. Laittaa selvästi aineenvaihdunnan liikkeelle!

Parturi-kampaamo Onerva (09) 454 8541/Heli. Kesto 45 min, hinta 50 €.

3. Hot Stone -jalkahoito

Mitä lupaa: Täydellinen jalkahoito, jossa tehdään lopuksi kuona-aineita poistava ja lihasjännityksiä avaava kivihieronta.

Miltä tuntuu: Hoidossa maataan rentona pehmeällä pedillä. Raspauksen ja kynsien leikkuun jälkeen varpaiden väleihin, reisien alle ja käsiin laitetaan kivet. Jalat ja sääret hierotaan kivillä, ja niiden paino ja lämpö tuntuu lihaksissa ja ytimissä. Hoidon jälkeen jalat tuntuvat kevyemmiltä ja enin turvotuskin on tiessään, sillä kengät sujahtavat helpommin jalkaan.

Elegia Day Spa, (09) 666 050. Kesto 75 min, hinta 78 €.

Lue myös:

Näin teet jalkahoidon kotona
Karvat pois epiloimalla ja kotisokeroinnilla

Hilseilevää päänahkaa voi auttaa yllättävän helposti.

Hilse. Lähes jokainen kärsii siitä jossakin vaiheessa elämäänsä, ja etenkin talven lämmitys- ja pipokausi on otollista aikaa pölisevälle päänahalle.

Vaikka hilse olisi tuttu seuralainen, Byrdie-sivuston mukaan moni on aika ulalla siitä, mistä todellisuudessa on kyse.

Useat syyttävät kuivaa päänahkaa, ja välttelevät pesua, jotta he eivat kuivattaisi ihoaan enempää. Hiusasiantuntija Elizabeth Cunnane Phillips sanoo jutussa, että se on täysin väärä lähestymistapa.

– Kun on kyse hilseilystä ja päänahan terveydestä, ensimmäinen asia, joka pitää tehdä, on pestä hiukset säännöllisemmin, hän ohjeistaa.

– Terveempi, puhtaampi päänahka tuo automaattisesti helpotuksen. On yllättävää, että monet eivät usko sitä.

Löydä oikea pesutahti

Hilseilyn syynä onkin kuivuutta useammin päänahan rasvoittuminen ja laiska peseminen. Siksi jo pelkkä tiiviimpi pesutahti voi auttaa hilseilyyn. Jos hiuksia pesee usein, sampoon on oltava hellävarainen. Phillips suosittelee etsimään sampoota, jossa on piroctone olamine -nimistä ainetta. Se estää sienten kasvua ja auttaa hilseilyyn ja kutinaan. Sinkki sen sijaan voi hillitä liiallista talineritystä. Myös päänahan kuorinta saattaa auttaa.

Hiustutkija Annikki Hagros-Koski kuitenkin kertoi aiemmassa jutussamme, että myös liiallinen hiusten peseminen on haitaksi, koska sampoiden säilöntäaineet tuhoavat päänahan normaaliflooraa ja heikentävät siten sen luontaista bakteeritasapainoa. Hänen mukaansa kaksi tai kolme kertaa viikossa riittää – ja silloin kun hiukset pesee, ne kannattaa puhdistaa kunnolla.


Jo pelkkä tiiviimpi pesutahti voi auttaa hilseilyyn.

Byrdien haastatteleman Phillipsin mukaan muita syyllisiä hilseeseen ovat hormonaaliset muutokset, kylmä sää, ravitsemustottumukset sekä stressi.

– Stressaantuneena ei tule tehtyä parhaita mahdollisia ravintovalintoja, mikä todennäköisesti tarkoittaa, että sokeria ja alkoholia kuluu enemmän. Se voi johtaa hilseilyyn.

Joissakin tutkimuksissa on myös havaittu, että maitotuotteet saattavat pahentaa hilseilyä. Phillipsin mukaan päänahkaa kannattaakin hoitaa kuten kasvojen ihoa: kokonaisvaltaisesti sekä ruokavaliolla, riittävällä puhdistamisella että oikeilla tuotteilla.

Hainhammas hiuksiin ja menoksi!

Hiusdonitsit, -pannat  ja rusetit tekivät jo paluun, mutta yksi menneiden vuosikymmenten klassikoista on pysytellyt toistaiseksi taka-alalla: hainhammas.

Tämä hiusklipsi näin:

Kuva: Colourbox
Kuva: Colourbox

Kaikenlaiset hiusasusteet ovat jälleen haluttua tavaraa, erityisesti retrotyyliset muovikapistukset 90- ja 2000-luvuilta. On siis enää vain ajan kysymys, milloin hainhammas putkahtaa näyttävästi katukuvaan.

Hiljaisia signaaleja on jo havaittavissa, ja hainhampaan ovat maininneet jutuissaan muun muassa tyylisivustot Marie Claire ja suomalainen Flounce.

Hainhammas ehkä menetti paikkansa kaikkein tyylikkäimpänä hiustenlaittovälineenä, mutta sen paluulle ei pitäisi olla mitään esteitä.

Hainhammas on nimittäin yksi kätevimmistä ja nopeimmista hiusasusteista: kokoa hiukset kasaan ja kiinnitä – valmista! Jopa sotkunutturan kasaaminen kestää ainakin kolme kertaa kauemmin.

Kysely

Käytätkö hainhammasta hiuksissasi?