Näpit irti! Mitä enemmän hiuksia koskettelee, sitä nopeammin ne rasvoittuvat. Kuva: Shutterstock
Näpit irti! Mitä enemmän hiuksia koskettelee, sitä nopeammin ne rasvoittuvat. Kuva: Shutterstock

Tukkaa ei tarvitse pyykätä joka toinen päivä – eikä välttämättä joka kolmaskaan.

Hiusten peseminen vie aikaa, kuluttaa hiusväriä ja voi kuivattaa hiuspohjaa. Siksi Me Naisten toimituksen kokeneet tukanpesun välttelijät sekä hiusmuotoilija Veera Seppänen parturi-kampaamo Unitysta jakavat neuvonsa heille, jotka haluavat pestä tukkaa harvemmin. 

Seppäsen mukaan liian pitkää pesuväliä ei ole olemassakaan.

– Jotkut tykkäävät olla vaikka viikon mökillä pesemättä hiuksiaan. Se tekee ihan hyvää, koska liika peseminen voi kuivattaa.

Mökkioloissa, kotona ja hatun alla tukka saa tietysti näyttää miltä vain, mutta näillä vinkeillä pesemätöntä tukkaa kehtaa näyttää muuallakin.

1. Lakkaa lähmimästä

Pitkään puhtaana pysyvän kuontalon kultainen sääntö: Pidä näppisi erossa tukastasi. Jos et voi muuten vastustaa kiusausta, pidä hiuksia kiinni.

2. Föönaa

Hiukset ovat kuollutta solukkoa, joka ei rasvoitu itsestään, vaan kosketuksesta esimerkiksi päänahkaan. Hiustenkuivaajalla tyven saa irti päänahasta, ja tukka pysyy pidempään freesinä.

 

Kuva, jonka Sally Holt (@ohhiitssally) julkaisi

3. Käytä hoitoainetta kohtuudella

Hiustenpesun välttelijän vihoviimeinen virhe on laittaa hoitoainetta koko hiuksiin. Käytä hoitoainetta vain latvoihin ja sinnekin maltillisesti. Kahden euron kolikon kokoinen annos riittää puolipitkille hiuksille

4. Opettele letittämään

Mitä vähemmän hiuksia koskettelee, sen puhtaampina ne pysyvät. Lettikampausten teko vaatii hieman harjoittelua, mutta kun hommassa harjaantuu, pystyy tekemään letit, jotka kestävät hyvinä yön tai kahdenkin yli. Silloin hiuksiin ei tarvitse koskea koko päivänä. Aikaakin säästyy.  

5. Vähennä muotoilutuotteiden käyttöä

Muotovaahto, hiuslakka ja hiuksiin jätettävä hoitoaine voivat lisätä hiusten tahmaisuutta ja raskautta, jos tuotteet ovat omalle hiustyypille sopimattomia tai niitä käyttää liian suuria määriä.

 

Kuva, jonka Heather (@maesjoyfullbeauty) julkaisi

6. Älä hoivaa ja paikkaa turhaan

Ohuet, hyväkuntoiset hiukset eivät tarvitse hoitavaa tai korjaavaa sampoota. Tämä koskee myös heitä, joilla hiuksia on paljon, mutta joiden yksittäiset hiukset ovat ohuita. Liian raskas sampoo latistaa hiuksia.

7. Mene nukkumaan kuivalla tukalla

Märillä hiuksilla nukkuminen voi saada hiukset tuntumaan likaisilta. Tunnetta ei helpota tieto siitä, että sängyssä asustavat pölypunkit rakastavat lämmintä ja kosteaa ympäristöä, kuten märän tukan ja kostuneen tyynyliinan yhdistelmää.

8. Laita tukka kiinni tuulessa

Tuuli tuppaa tekemään hiuksista likaisen oloiset. Rasvaisen tuntuisen tukan saa siis nopeasti esimerkiksi venereissulla tai trampoliinilla tukka auki hyppiessä. Pidä siis taskussa hiuslenkkiä kaiken varalta, tai piilota hiukset tuulensuojaan huppuun tai kauluksen alle.

9. Käytä kuivasampoota

Kuivasampoon käyttö on toki tavallaan hiusten pesemistä, mutta se vie vähemmän aikaa, auttaa muotoilemaan hiukset eikä kuluta hiusväriä. Kuivasampoo on helpoin tapa lykätä hiustenpesua vielä yhdellä päivällä.

 

Kuva, jonka Liz (@lizbabe0728) julkaisi

10. Syväpese

Jos käytät muotoilutuotteita, käytä myös syväpuhdistavaa sampoota kerran viikossa. Tavallisen sampoopesun jälkeen tukkaan saattaa jäädä jämiä kuivasampoosta ja muista tuotteista. Silloin hiukset tuntuvat nopeasti rasvaisilta, koska ne eivät heti pesun jälkeenkään ole kunnolla puhtaat.

Olet muodin harjalla, kun hankit tänä vuonna pottatukan tai rennon otsiksen. Entä miten tehdään ”kallis tukka”?

Rento otsis

Silmiä hipova, seksikäs otsatukka on nyt supertrendikäs. Brigitte Bardot -tyylinen otsis on ilmeeltään ihanan rento, ja pituus sopii yhteen melkeinpä minkä tahansa leikkauksen kanssa aina polkkatukasta lähtien. Jos et halua leikata otsista, tyyli on helppo myös feikata: tarjolla on tyylikkäitä lisäkkeitä, eikä kukaan osaa aavistaa, että otsatukka ei ole oma.

Graafinen kulho

Juuri ja juuri korvia hipova pottatukka on edelläkävijän ehdoton ykkösvalinta. Kulhomainen leikkaus muistuttaa huippumalli Linda Evangelistan ikonista tyyliä ja näyttää takuulla hyvältä kantajansa ikään katsomatta. Malli noudattelee yksinkertaisimmillaan kauttaaltaan tasaista mittaa, mutta sitä on helppo myös varioida esimerkiksi ajelemalla hiukset siiliksi korvien kohdalta tai niskasta. Leikkaus on laiskan laittajan unelma: pesun jälkeen kevyt suoristus riittää huolitellulta näyttävän tyylin luomiseen.

Lämmin hunajakulta

Tiedätkö tunteen, kun jotain tekisi mieli muuttaa, mutta et kuitenkaan ole varma, mitä se jotain olisi? Vastaus on hunajakulta. Lämmin hunaja on täydellinen välimallin sävy niin tummille kuin vaaleille hiuksille, jotka kaipaavat päivitystä lempeällä kädellä. Bronde-sävystä (blondi+brunette) on äärimmäisen helppo siirtyä myös kohti kesää lisäämällä vaaleampia raitoja päivien pidentymisen myötä.

Hempeä ruusukvartsi

Heittäydy mukaan yksisarvistrendiin ja piristä hiuksia hempeään pinkkiin taittavalla ruusukvartsin sävyllä. Väri herää henkiin täysin uudella tavalla, kun mukana on muutamaa eri pinkin ja ametistin sävyä. Koko tukkaa ei suinkaan tarvitse värjätä pastelliunelmaksi, vaan sävy näyttää upealta myös häivähdyksenä latvoissa tai ohuina raitoina vaalean tukan seassa kaikenpituisissa malleissa. Pastellivärit sopivat parhaiten blondeille, sillä muutaman pesun kestävät värit tarvitsevat vaalean pohjan erottuakseen.

Letin seuraava taso

Nosta letit täysin uudelle tasolle, ja solmi hiukset näyttävästi keskelle jakausta. Jämptit letit näyttävät upeilta kahden tai kolmen letin sarjoissa ja tarvitsevat rinnalleen vain yksinkertaisen niskaponnarin. Jos aika tai sorminäppäryys eivät riitä, korvaa letit kieputtamalla hiukset pieninä osioina kohti takaraivoa ja kiinnitä kieputukset ponnarin juureen pinneillä.

Syvä sivujakaus

Uusi tukka on helpoimmillaan yhden kammanvedon päässä. Vaihda jakauksen paikkaa keskeltä sivulle tai puolelta toiselle, ja kasvotkin näyttäytyvät yhtäkkiä uudessa valossa. Sivujakaus näyttää parhaalta piikkisuoran tukan tai lempeiden laineiden seuralaisena. Asettele etummaiset hiukset muka-huolettomasti osittain otsalle kehystämään kasvoja.

Kallis tukka

Miten julkkiksilla aina tuntuukin olevan täydellisen sileä ja kiiltävä tukka? Luksustukka on nyt erittäin hot, eikä sen saavuttamiseen onneksi tarvita miljoonia. Jos haluat pörrötukan taltuttamiseen ammattilaisapua, kampaajat tarjoavat erilaisia keratiinihoitoja, jotka silottavat hiukset parhaimmillaan viikkokausiksi. Kotona kiiltävä lopputulos syntyy laadukkaalla muotoiluraudalla sekä kiiltosuihkeella. Luksustukka pääsee parhaiten oikeuksiinsa tasaisessa leikkauksessa.
 

Upeiden huulien salaisuus on sekä ihonhoidossa että silmää hämäävässä meikissä.

Ohuetkin huulet ovat ihan hyvät huulet, mutta jostakin kumman syystä tällä hetkellä vallalla tuntuu olevan ajatus, että isompi on parempi.

Muhkeammat huulet saadakseen ei kuitenkaan tarvitse mennä pistoshoitoihin, sillä hyvällä hoidolla ja huolellisesti tehdyllä huulimeikillä saa halutessaan roppakaupalla pulleutta.

1. Paras kosteuttaja = silmänympärysvoide

Jos huultensa haluaa näyttävän pulleammilta, kosteutus on olennaista. Mieti vaikka rusinaa; se on viinirypäle, josta kosteus on poistettu.

Vielä huulirasvaakin parempi kosteuttaja saattaa olla silmänympärysvoide. Se on tarkoitettu ohuelle iholle, ja sen koostumus imeytyy tehokkaasti. Hyvän yönaamion saa, kun levittää huulille ja niiden ympärille ensin silmänympärysvoidetta, ja voitelee huulet vielä huulirasvalla, Popsugar-sivuston artikkelissa vinkataan. Jos huulet ovat kuivat ja rohtuneet, kuorinta auttaa voiteita imeytymään ja tekee huulten pinnasta tasaisemman.

Silmänympärysvoide sopii hyvin myös huulimeikin alle, jos huulirasva tekee huulista liian tahmaisen ja liukkaan tuntuiset.

2. Rajaa vaalealla

Tehokas tapa lisätä huuliin muotoja on rajata ne reunojensa ulkopuolelta valkoisella kynällä tai hieman ihon sävyä vaaleammalla peitevoiteella ja häivyttää huolellisesti. Vaalea korostaa ja saa huulet näyttämään pulleammilta – katso vaikka The Beauty Department -sivuston ennen ja jälkeen -kuvat.

Jos haluaa viedä huulicontouringin vielä pidemmälle, alahuulen alle voi lisätä kevyesti tummaa varjostusta. Korostusten ja varjostusten ideana on, että vaalea tuo esiin ja tumma pienentää – niitä yhdistämällä kasvoille voi luoda vaikka minkälaisia muotoja.

3. Meikkaa pulleammiksi

Jos huulet ovat jo valmiiksi suuret, ne näyttävät suurilta myös kirkkailla ja tummilla väreillä maalattuina. Parhaiten huulia pullistaa kuitenkin vaaleus ja kiilto, joten nudesävyt ja huulikiilto ovat aina varmoja valintoja.

Kirkkaanpunaisetkin huulet voi saada suuremmiksi rajaamalla niitä aavistuksen isommiksi ja lisäämällä huulten keskiosaan vaaleutta, joka luo illuusion muodoista. Siihen voi käyttää vaaleampaa huulipunaa, valoa heijastavaa korostustuotetta tai valkoista rajauskynää. 

Marie Claire -sivusto neuvoo punaamaan ensin huulet ja piirtämään sen jälkeen valkoisella meikkikynällä huulten keskiosaan pystysuuntaisen viivan. Kun viivan häivyttää huolelliseti huulipunan sekaan, se vaalentaa punaa huulten keskeltä hieman eli saa aikaan pullistavan efektin.