Varovasti nyt sen huulimeikin kanssa. Kuva: Shutterstock
Varovasti nyt sen huulimeikin kanssa. Kuva: Shutterstock

Meikin pitäisi saada sinut näyttämään raikkaalta ja nuorekkaalta, joten vältä näitä vanhentavia kauneusmokia.

Jos hipiänsä on puunannut ja hoitanut huolellisesti hehkeäksi, lopputulosta ei kannata pilata väärillä meikkivalinnoilla.

Esimerkiksi meikkivoidetta ostaessa kannattaa olla tarkkana, jottei värivalinta saa vahingossa kasvojasi näyttämään vanhemmilta. Vältä näitä mokia, niin olet turvassa:

1. Näkyvä huultenrajaus

Oliko se muotia nuoruudessasi? Nyt se paljastaa, että meikkityylin päivittäminen on unohtunut vuosiksi. Lisäksi riskinä on, että aivan huulten reunoille levitetty väri karkaa pieniin juonteisiin suun ympärillä, mikä korostaa ryppyjä entisestään.

Valitse rajausväri, joka on samaa sävyä kuin huulipunasi tai lähellä huulten luonnollista sävyä. Paras koostumus on voidemaisen pehmeä: jos huulissa on rohtumia, kuiva väri vain korostaa niitä. Voit myös pohjustaa huulet värittämällä ne kokonaan rajauskynällä, ja lisäämällä huulipunan päälle. Lopputuloksesta tulee takuulla kestävä.

2. Valjut kulmakarvat

Ohuet, ehkä paikoitellen harvahkot kulmakarvat paljastavat ikäsi, kun taas tuuheat kulmat kertovat nuoruudesta. Ihan Cara Delevingneksi ei tarvitse ryhtyä, mutta kulmakynään tai -väriin tarttuminen kannattaa.

3. Pohjustuksen skippaaminen

Jos meikkivoide tuntuu karkaavan päivän mittaan juonteisiin, on aika tarttua pohjustusvoiteeseen. Monissa pohjustusvoiteissa on juonteita täyttäviä aineita, kuten hyaluronihappoa ja silikonia. Ne saavat aikaan tasaisen pohjan meikkivoiteelle.

4. Väärä meikkivoide

Liika pakkeli vanhentaa, erityisesti jos meikkivoidetta on levitetty kasvoille niin ronskilla kädellä, että iho ei kuulla enää ollenkaan meikkikerroksen läpi. Unohda paakkuisen lopputuloksen jättävät pakkelit, ja pyri mahdollisimman luonnolliselta näyttävään lopputulokseen. Jos käyttämäsi meikkivoide on liian paksua, sekoita siihen tippa kosteusvoidetta, jolloin koostumus muuttuu hieman ohuemmaksi ja kosteuttavammaksi.

5. ...sekä meikkivoiteen jättäminen kokonaan pois

Meikkivoidetta ei kannata kuitenkaan skipata paakkuisen lopputuloksen pelossa. Ilman meikkivoidetta iho näyttää helposti yhdestä kohtaa rasvaiselta, toisesta elottomalta. Hyvä meikkivoide peittää ihon pikkuvirheet ja tekee hipiästä tasaisesti hehkuvamman.

6. Paksut silmänrajaukset

Kovat ja paksut rajaukset etenkin silmien alla saattavat tehdä kasvoista todellista vanhemman näköiset. Jo ennestään tummalle alueelle ei kannata tuoda enää enempää varjoja. Pidä rajaukset maltillisina ja häivytä ne huolella, jolloin silmät vain hieman korostuvat eivätkä näytä paksuin vedoin rajatuilta.

7. Kimalteleva poskipuna

Poskipunan tulisi imitoida punastusta, ei diskopalloa. Myös liian räikeitä läiskiä naamalla kannattaa välttää. Valitse pehmeitä sävyjä ja läpikuultavia koostumuksia, jotka tuovat poskille raikkaan hehkun. Vaaleaihoisille sopivat parhaiten ruusuiset pinkit ja persikan sävyt. Kannattaa myös vertailla eri koostumuksia – saisiko voidemaisella punalla raikkaamman lopputuloksen kuin puuterimaisella?

8. ... sekä poskipunan levittäminen väärin

Punaiset pyörylät poskipäillä tuovat enemmän mieleen sirkuksen kuin pakkasen puraiseman punoituksen. Vältä myös levittämästä poskipunaa liian alas poskiluun alle, sillä se saa posket näyttämään "valahtaneilta". Aloita punan levittäminen poskiluulta, noin silmän keskikohdasta ja etene ylöspäin suuntautuvin vedoin kohti korvaa. Käytä poskipunaa säästeliäästi.

9. Viileät sävyt

Tummat ja tuhkanharmaaseen taittavat sävyt saattat tehdä ihosta elottoman näköisen, koska ne korostavat kasvojen harmaita sävyjä. Suosi meikissä lämpimämpiä sävyjä, esimerkiksi kinuskinruskeaa harmaanruskean sijaan.

10. Tönköt ja elottoman väriset hiukset

Jos tukassa ei ole liikettä, kasvotkin saattavat näyttää raskailta ja roikkuvilta. Pyydä kampaajaa kerrostamaan tukkaasi niin, että se näyttää luonnollisen liikkuvalta ja kehystää kasvoja kauniisti.  Myös eloton, yksiulotteinen hiusväri voi vanhentaa, joten suosi värejä, jotka tuovat hiuksiin kolmiulotteisuutta ja pitävät hiukset kiiltävinä ja terveen näköisinä.

Lähteet: Byrdie ja Real Simple


Lue myös:

Kuinka paljon meikkiä on liikaa? Kauneusguru vastaa

Nämä ovat miesten meikki-inhokit

Menikö silmänrajaus pieleen? Näin korjaat 5 yleistä meikkimokaa

Meikkivoidesiveltimellä saa aikaan peittävän ja kauniin meikkipohjan, kun etenee vähän kerrallaan.

Munanmuotoiset meikkisienet eivät suotta ole nousseet suursuosioon. Niiden avulla tumpelompikin onnistuu meikkivoiteen levittämisessä, sillä sieni imee liian meikin itseensä ja jättää jälkeensä kevyen, heleän ja tasaiseksi meikatun ihon.

Meikkivoidesivellin ei ime, minkä takia pohjasta saattaa tulla paakkuinen tai epätasainen. Sen avulla on kuitenkin mahdollista saada peittävämpi pohja kuin sienellä, ja joidenkin meikkivoiteiden kanssa suositellaankin käytettäväksi nimenomaan sivellintä. Se on yllättävän helppoa, eikä siveltimen käyttöä kannata turhaan pelätä!

Siveltimen käyttäjän helmasynti ja merkittävin syy ongelmiin on, että meikkivoidetta tulee levitettyä helposti liikaa. Se johtuu usein siitä, että meikkivoiteen levittää kasvoille

a) suoraan purkista eli kerralla koko sen määrän, jonka ajattelee tarvitsevansa, tai

b) tuubista ensin siveltimeen ja siveltimestä suoraan kasvoille.

Meikkaaja ja Youtube-tähti Wayne Goss neuvoo videollaan levittämään meikkivoidetta ensin kämmenselälle ja siitä sormenpäällä töpötellen kasvoille. Sitten meikkivoide häivytetään siveltimellä pyöritellen. Kannattaa edetä kerroksittain, pieni määrä kerrallaan. Silloin meikkivoide pääsee imeytymään ihoon ja sitä tulee käytettyä vain sen verran kuin oikeasti tarvitsee.

Yllättävän pieni määrä meikkivoidetta riittää peittämään koko kasvot. Kallista tavaraa ei mene hukkaan, ja ihosta tulee paakuton ja luonnollisemman näköinen kuin isommalla voidemäärällä.

Perinteisellä litteällä meikkivoidesiveltimellä on vaikea saada aikaan tasaista jälkeä. Wayne Gossin mukaan se sopii paremmin meikkivoiteen levittämiseen iholle ennen sienellä häivytystä. Videolla Wayne Goss näyttää myös, miten kasvojen korostus ja varjostus tehdään meikkivoiteen alle.

Ratkaisu finnin päältä luisuvaan meikkiin todennäköisesti löytyy jo meikkipussistasi.

Silmämeikin pohjustusvoide on yksi monikäyttöisimmistä meikkituotteista. Sen lisäksi, että se pitää luomivärin paikallaan, sen avulla voi myös estää huulipunan karkailun huulten rajojen ulkopuolelle ja jopa ehkäistä silmälasien valumista nenänvartta pitkin.

Silmämeikinpohjustaja auttaa myös, jos meikki ei meinaa pysyä finnin päällä, neuvotaan meikkaaja Vilja Vuolteen uutuuskirjassa Parhaat piirteesi – meikkaajan käsikirja (Docendo).

Näppyjen päällä iho on yleensä kiiltävä ja pingottunut, joten voidemainen meikki karkaa kohdasta helposti. Kirjassa neuvotaan näin:

”Näppyjen päälle kannattaakin painella pieni määrä peitevoidetta ja häivyttää vain reunat kevyesti sormella tai meikkisienellä. Painele sen jälkeen irtopuuteria näpyn päälle, jotta meikkipohja kiinnittyy kunnolla. Voit myös taputella öljytöntä silmämeikin pohjustustuotetta ison yksittäisen finnin päälle ennen meikkipohjan levittämistä.”

Miten emme ole tulleet aiemmin ajatelleeksi! Öljyttömyyden lisäksi kannattaa tietenkin huomioida, että pohjustustuote on joko väritön tai ihon kanssa samaa sävyä, jotta se ei korosta finnin kohtaa entisestään.