Pastellipinkkiä tukkaan, oi kyllä! Kuva: Colourbox
Pastellipinkkiä tukkaan, oi kyllä! Kuva: Colourbox

Kun suoraväriin tarttuu, on parasta varautua kaikkeen. 

Haaveiletko hempeästä ponitukasta, sähäkän karkkivärisitä kutreista tai erivärisistä latvoista? Markettien hyllyt pullistelevat tarpeisiisi sopivia suoravärejä, eli pesuissa haalistuvia hiusvärejä. Suoravärituubien hinta on edullinen, värisävyt ihania ja lopputulos väliaikainen – ja Instagram pullollaan tyylikkäitä inspiraatiokuvia pastellivärisistä kuontaloista.

Suoravärillä aikaansaatu väri voi olla ihanin hiuslook, joka sinulla on koskaan ollut. Lue kuitenkin nämä vinkit ensin:

1. Varovainen aloitus kannattaa

Suoravärien sävyt ovat tyypillisesti sen verran erikoisia, että lopputuloksen arvioiminen on vielä paljon vaikeampaa kuin blondiksi, bruneteksi tai punertavaksi värjätessä. Toisaalta onneksi suoravärin levittäminen on helpompaa kuin kestovärin. Pursota siis ensin värituubista herneen verran ainetta ja levitä pieneen hiussuortuvaan. Vain näin näet, millainen lopputuloksesta tulee oikeasti.

2. Videobloggaaja on kaveri

Kauneusvloggaajien laaja joukko on todellinen siunaus, kun haluaa päästä alkuun suoravärien kanssa. Monesta suoravärisävystä löytyy Youtube-video, jolla joku kokeilee väriä ja näyttää lopputuloksen. Se tosin on tuuripeliä, kuinka paljon vloggaajan kutrit muistuttavat omiasi.

3. Lue värikarttaa, älä Instagramia

Hiusvärimerkkien mainoskuvat ovat yksi asia, värikartat täysin toinen. Valaistus vaikuttaa kirkkaiden värien ja pastellien ulkonäköön todella paljon, eikä mainoskuvista tai Instagramista välttämättä käy ilmi, mitä kaikkia värejä lopputuloksen saamiseksi on käytetty. Tsekkaa värikartasta, millaista lopputulosta luvataan, kun lähtökohtana on oma pohjavärisi ja tummuusasteesi. 

4. Moni suoraväri vaatii alle vaalennuksen

Markkinoilla on joitakin suoravärisävyjä, jotka toistuvat hyvin tummassakin tukassa. Suurin osa hehkeistä vaaleanpunaisista, liiloista ja turkooseista kuitenkin vaatii pohjaksi vaalennuksen, ainakin, jos hiuksesi ovat värjätyt. Pastellisesta sävystä haaveilevalle blondaus on melkein pakollinen. 

5. Voi tulla pliisua – tai sähäkkää

Jonkin tietyn suoravärin ja hiuslaadun yhdistelmä saattaa tuottaa todella sähäkän lopputuloksen, vaikka pohjaväri ei edes olisi blondattu. Samoin toinen värisävy saattaa vaaleassakin tukassa jäädä kalpeaksi aavistukseksi. Tämä selviää vain kokeilemalla.

6. Kylppärisi ja ihosi saavat kaupan päälle vähän väriä

Vaikka suoravärit haalistuvat nopeammin kuin kestovärit, niillä pystyy sotkemaan vähintään yhtä tehokkaasti kuin kestoväreillä. Huolellinenkin kotivärjääjä voi tukkataiteilun jälkeen löytää itsensä ihan uuden värisestä kylpyhuoneesta. Varsinkin pitkätukkainen tulee helposti huiskineeksi väriä pitkin ylävartaloaan ja käsivarsiaan, vaikka kämmeniä suojaisivatkin hanskat. 

7. Sekoittele vapaasti

Onko lopputulos vähän sinnepäin? Suoravärejä on helppo sekoitella yhteen, joten seuraavaa värjäyskertaa varten voit ostaa toisen tuubin ja sekoitella lopputuloksen sinisemmäksi, punaisemmaksi tai mitä sitten haluatkin. Myös eri merkkien värit saattavat toimia yhdessä. 

8. Joka pesun jälkeen on uusi look

Suoravärit haalistuvat pesussa, joten joka kerta hiusten kuivumista odotellessa saa elellä jännityksessä: miltä väri nyt näyttää?

9. Jos värin haluaa pysyvän, sitä pitää ylläpitää

Totuus, joka ei näy Instagram-kuvissa: pysyvästi neon- tai pastelliväristä tukkaa ei ole olemassakaan. Kauniin sävyn pitäminen viikosta toiseen samana vaatii värjäävän hoitoaineen käyttämistä tai suoravärin sekoittamista hoitoaineeseen.

10. Se lähtee pois, mutta ei välttämättä helposti

Suoraväriputelissa annetaan jonkinlainen arvio siitä, kuinka kauan väri kestää. Kahdeksan pesua kestävä turkoosi voi kuitenkin käyttäytyä esimerkiksi näin: ensimmäiseen pesuun asti väri on todella kirkas, kolmanteen pesuun asti aika kiva ja loppuajan epämääräisen vihertävä. Suoravärin haalistamiseen on onneksi kehitetty erityinen fader-sampoo, ja myös syväpuhdistavalla sampoolla voi käydä tiukassa istuvan värin kimppuun.

Näyttävä mutta rento kampaus ei vaadi lämpökäsittelyjä tai suurta tuotearsenaalia.

Mitä toivot juhlakampaukselta? Aika moni havittelee näyttävyyttä ja juhlan tuntua, jotakin erilaista kuin tavallisena päivänä. Liian sliipattu ja kireä tukka ei kuitenkaan saisi olla, vaan rentouttakin kaivataan.

Ehkä siksi leteillä viimeistellyistä rennoista nutturoista on tullut niin suosittuja juhlakampauksia. 

Kampaajan tuolissa saat täydellisen kuohkean ja pitävän kampauksen, mutta onnistunut juhlanuttura on mahdollista loihtia myös omaan päähän – jopa ilman etukäteen kihartamista. Hiuslakkaa erityisempiä tuotteita ei tähän nutturaan tarvita. 

Katso videolta, miten letit ja nutturan voi yhdistää tyylikkään rennoksi juhlatukaksi.

Silmänrajauksissa on muutosvoimaa. Kuvat: Marjut Laukia
Silmänrajauksissa on muutosvoimaa. Kuvat: Marjut Laukia

Silmänrajaus on helppo keino muuttaa koko kasvojen ilmettä, ainakin jos on kärsivällinen ja tarkkakätinen.

Kulmakarvojen kehutaan usein muuttavan koko kasvojen ilmettä, ja niinhän ne tekevätkin – katso vaikka tämä video. Mutta on sitä muitakin meikin osa-alueita, joilla voi vaikuttaa koko olemukseensa. Esimerkiksi silmänrajaus. 

Kokeilimme kuutta erilaista klassista rajausta ja kuvasimme todistusaineiston siitä, miten merkittävästi rajauksella voi vaikuttaa siihen, miltä silmät näyttävät ja miltä koko meikki vaikuttaa.

Katso ja päätä itse, millainen rajaus on imartelevin! Rajausten ulkonäkö toki riippuu erittäin paljon silmien muodosta. Tarkista tästä listasta, millainen rajaus sopii parhaiten silmiesi muotoon.

Vertailukuva

Jotta suuri rajausvertailu olisi uskottava, täytyy tietysti julkaista myös vertailukuva ilman rajauksia. Ripsiväri tosin tuo tummuutta ripsien tyveen.

1. Yläsisärajaus

Testaajan kommentti: Luulin, etteivät silmäni ole herkät, mutta auts! Yläluomen rajaaminen ripsien alapuolelta oli työn ja tuskan takana. Lopputulos kuitenkin palkitsee. Yläsisärajaus on siitä ihana rajaus, että se on helppo saada symmetriseksi.

2. Ohuen ohut rajaus

Testaajan kommentti: Mahdollisimman ohut tussirajaus tuo katseeseen terävyyttä ilman, että silmän muoto muuttuu miksikään. Tämän voisin ottaa arkikäyttöön.

3. Hieman paksumpi rajaus

Testaajan kommentti: Juuri sopivan paksuisen rajauksen luominen vaatii tarkkaa kättä, ja silmän ulkonurkan lähestyessä meinaa mennä sormi suuhun; miten tämän rajauksen saisi päätettyä tyylikkäästi? Lopputulos on kuitenkin nätti. 

4. Kissarajaus

Testaajan kommentti: Klassinen, näyttävä kissarajaus on yksi ikisuosikeistani, mitä meikkiin tulee. Harmi vain, että se ei sovi silmieni muotoon kovin saumattomasti. Rajaus näyttää kuvassa kivalta, mutta kun suljen silmäni, rajauksen yhtenäinen linja on mennyttä. 

Vaikka olen perehtynyt koottuihin kissarajausvinkkeihin, menee tämän rajauksen tuhraamiseen testin pisin aika. 

5. Alasisärajaus

Testaajan kommentti: Sisärajaus alaluomelle on lastenleikkiä yläluomen sisäpinnan rajaamiseen verrattuna. Koska silmämeikkikynästä ei lähde tarpeeksi väriä, taputtelen päälle geelimäistä rajausväriä. Tulos on intensiivinen – vähän liiankin.

6. Smoky eye -rajaus ylä- ja alaluomella

Testaajan kommentti: Nämä rajauskynällä ja luomivärillä luodut sumusilmät ovat niin voimakkaat, että iiriksetkin näyttävät tavallista kalpeammilta. Smoky eye -rajaus voisi toimia vahvan juhlameikin parina. Ainakin kulmakarvat pitäisi piirtää tummemmiksi.

Ruskealla rajauskynällä ja luomivärillä toteutettuna tämä meikki  näyttäisi paljon luontevammalta. Jos taas haluaisin seurata trendejä, lisäisin tähän lookiin vielä vähän kiiltoa.