Kesäisellä luontoretkellä voi vaikka nukkua ulkona. Repoveden kansallispuisto tarjoaa siihen kauniit puitteet. Kuva: Shutterstock
Kesäisellä luontoretkellä voi vaikka nukkua ulkona. Repoveden kansallispuisto tarjoaa siihen kauniit puitteet. Kuva: Shutterstock

Mitä antaa ihmiselle, jolla on jo kaikkea? Listasimme parhaat lahjat, joilla antaa toiselle mieleenpainuva elämys.

Kun budjettisi on pieni tai olematon

Reippailu luonnonystävälle

Kiinnostaako raikas ulkoilma? Satavuotiasta Suomea juhlistavan Luonnon päivät 2017 -kampanjan nettisivuilta voit tulostaa lahjakortin, jolla kerrot vieväsi lahjan saajan retkelle luontoon luonnon päivänä. Suomalaista luontoa juhlitaan neljänä lauantaina eri vuodenaikoina: 4. helmikuuta, 20. toukokuuta, 17. kesäkuuta ja 26. elokuuta. Päivinä on myös tapahtumia, kuten kansallispuistojen avajaiset kesäkuussa ja kuorolaulantaa kansallispuistoissa elokuussa.

Ei kun kaakaota termariin ja matkaan!

Kutsu yökylään

Toimii loistavasti esimerkiksi sukulais- tai kummilapselle. Vierailun ajaksi voi kehitellä kivaa ohjelmaa, kuten leffaillan, eväsretken tai lautapelejä.

Taitolahja

Osaatko jotain, mitä toinen haluaisi oppia? Lupaa pitää vaikka vieraan kielen, koodauksen tai karjalanpiirakoiden rypytyksen oppitunti tai useampi.

Karjalanpiirakan rypytystä voi harjoitella myös työväenopiston tai kansanopiston kurssilla. Perinneruuasta onkin veikattu seuraavaa ruokahifistelybuumia. Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen
Karjalanpiirakan rypytystä voi harjoitella myös työväenopiston tai kansanopiston kurssilla. Perinneruuasta onkin veikattu seuraavaa ruokahifistelybuumia. Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen

Lastenhoitoapu

Mainio tapa antaa omaa aikaa lapsiperheen vanhemmille.

Lemmikin hoito

Voisitko pestautua vaikka kaverin koiranhoitajaksi tai -lenkittäjäksi?

Kutsu syömään omaan kotiin

Illallisella tai brunssilla voi olla hauska teema, joka liittyy teihin. Jos vaikka olette reissanneet yhdessä Espanjassa, voisitko tarjota espanjalaisen aterian? Tai sitten kerro lahjan saajalle, että hän voi esittää toiveita menun suhteen.

Kun voit maksaa vähän enemmän

Yhteinen treenilupaus

Joogaa, sulkapalloa, uintia... Moneen harrastukseen voi ostaa lahjakortin, eikä esimerkiksi kuntien ja kaupunkien uima- tai palloiluhallin sarjakortista tarvitse pulittaa niin paljon kuin yksityisen kuntokeskuksen palveluista. Kun vielä tarjoudut seuraksi, voitte aloittaa uuden sporttisen vuoden yhdessä.

Jos kaipaat vähän erikoisempaa aktiviteettia, osta lahjakortti vaikka trampoliinipuistoon tai suppailun alkeiskurssille.

Eettinen lahja

Jos toisella on jo kaikkea, anna hyväntekeväisyyslahja, kuten kahvihetki yksinäiselle, huopa katastrofin uhrille tai puuroa koko kylälle. Kansalaisjärjestöjen aineettomia lahjoja kehitysmaihin ja Suomen hätää kärsiville löydät esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun, Planin, Animalian, Helsinki Mission, Unicefin tai Suomen Punaisen Ristin verkkokaupoista.

Lue myös: Vanhoja silmälaseja Tansaniaan – kannattaako?

Saunareissu

Nyt kovin trendikkäisiin yleisiin saunoihin voi usein ostaa lahjaksi sarjakortin tai lahjakortin haluamallaan summalla. Samalla voi tietenkin tarjoutua löylyseuraksi!

1900-luvun alussa perustettu Rajaportin sauna Tampereen Pispalassa on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva yleinen sauna, jossa on ihanan lempeät löylyt ja suloinen sisäpiha jäähdyttelyyn. Kuva: Sanoma-arkisto / Reijo Hietanen
1900-luvun alussa perustettu Rajaportin sauna Tampereen Pispalassa on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva yleinen sauna, jossa on ihanan lempeät löylyt ja suloinen sisäpiha jäähdyttelyyn. Kuva: Sanoma-arkisto / Reijo Hietanen

Kulttuuriteko

Kansan Sivistysrahaston Kulttuurilahja.fi-sivusto kerää joukkorahoitusta kotimaiselle kulttuurille. Voit lahjoittaa esimerkiksi saippuakuplia sairaalaklovnille, nuorisoteatterin vapaaoppilaan jäsenmaksun tai studioaikaa levyä tekevälle Laura Malmivaaralle.

Lehtitilaus

Näin lahjan saaja muistaa sinua aina, kun sanoma- tai aikakauslehti kolahtaa postiluukusta!

Vuoden museoreissut

Museokortilla (59 euroa) pääsee vuoden ajan ilmaiseksi yli 230 suomalaismuseoon. Ilahduttaa kulttuurin ystävää pitkään!

Lahjakortti ravintolaan

Jos menette yhdessä, illallinen on myös yhteisen ajan antamista. Valitse esimerkiksi uusi kehuttu ravintola tai paikka, jolla on erityinen merkitys teille. Aikataulu on helposti sovittavissa, ja kukapa ei tykkäisi herkutella?

Myös brunssi- tai aamiaislahjakortti on kivaa pientä luksusta. Jos budjettisi on pieni, osta lahjakortti mukavaan kahvilaan.

Matka luoksesi

Asuuko ystäväsi tai sukulaisesi toisella paikkakunnalla? Anna hänelle bussi- tai junalahjakortti, jolla hän voi tulla vierailemaan luoksesi – ja halutessasi lupaus majoittaa.

Kun haluat panostaa isosti

Kurssi

Itsepuolustusta, keramiikkaa, salsaa, mindfulnessia, raakakakkujen tekoa... Metsästä netistä kurssi, joka voisi kolahtaa lahjan saajalle. Jos sinulla ei ole harmainta aavistustakaan, mitä se voisi olla, selaa esimerkiksi elämyslahjakauppojen tarjontaa.

Raakakakkukurssi voi olla terveystietoisen kokkaajan mieleen. Kuva: Sanoma-arkisto / Elvi Rista
Raakakakkukurssi voi olla terveystietoisen kokkaajan mieleen. Kuva: Sanoma-arkisto / Elvi Rista

Koti puhtaaksi

Mitä ihmettä antaa lahjaksi ruuhkavuosiaan elävälle, jolla on jo liikaakin tavaraa? Omaa aikaa tietysti! Eri siivousfirmojen nettisivuilta voi ostaa lahjakortteja haluamalleen tuntimäärälle, ja lahjan saaja voi sopia yksityiskohdista firman kanssa.

Huomaa, että tuntuvan kotitalousvähennyksen saa, jos siivous tehdään omassa tai vanhempien, isovanhempien tai appivanhempien asunnossa. Vähennyksen saa maksaja.

Jos rahasi ovat tiukilla, voit kirjoittaa lahjakortin, jossa lupaudut itse vaikka tekemään kevätsiivouksen tai pesemään ikkunat.

Huonepako

Monessa kaupungissa voi nykyään kokeilla huonepakopelejä, joissa porukan on ratkaistava tiensä ulos salaperäisestä huoneesta. Lahjakortteja kauppaavat esimerkiksi Helsingin Exit Room Helsinki, Exite Escape Room ja Room Escape, Turun Fobia Room Escape, Tampereen Finlayson Room Escape, Joensuun Escape Room sekä Kuopion, Jyväskylän ja Tampereen Mysteeri.

Teatteri- tai keikkaliput kahdelle

”Saat ottaa jonkun kivan tyypin mukaan.”

Taidetta seinälle

Jos annat lahjakortin taidelainaamoon, lahjan saaja voi valita määräajaksi mieleisensä teoksen.

Lastenhoitaja ja yllätysohjelma

Kumppanille voi lahjoittaa yllätystreffi-illan ilman lapsia. Kunhan lapsenvahti on buukattu ajoissa, ohjelman voi hyvin improvisoida viime hetkellä.

Rannekkeet huvipuistoon

Huvipuistot kauppaavat lahjakortteja verkossa. Lapsiperheelle huvipuistoreissu on iso rahallinen satsaus, joten ranneke tai useampi on varmasti mukava yllätys. Aikuinenkin voi suunnata hurvittelemaan kaverin tai kumppanin kanssa – nostalginen ja takuulla yllättävä ohjelmanumero!

Hotelliyö

Hotelli tarjoaa ihanan pakohetken arjesta myös omalla paikkakunnalla tai lähikaupungissa. Ystävän kanssa ehtii vaihtaa kuulumiset kerrankin kunnolla, tai pariskunta saa kaivattua kahdenkeskistä aikaa kaukana pyykki- ja tiskivuorista. Monessa hotellissa on myös hintaan kuuluva sauna, uima-allas tai kuntosali.

Lue myös: Parempaa seksiä ja 5 muuta syytä mennä hotelliin kotikaupungissa

Hierontahetki

Lahjakortti ammattilaiselle on loistava valinta esimerkiksi jumejaan valittavalle istumatyöläiselle. Kumppanille voi toki tarjota myös itse järkkäämän hierontahetken musiikin, kynttilöiden ja tuoksuvien öljyjen kera.

Kauneushoito

Klassinen luksuslahja! Sopisiko lahjan saajalle esimerkiksi puhdistava kasvohoito, rentouttava vartalohoito tai hemmotteluhetki luomukauneushoitolassa?

Yhteinen reissu

Kieltämättä kallis satsaus, mutta erityinen ja yllättävä lahja, josta pääsee itsekin nauttimaan. Miten olisi vaikka viikonlopun kaupunkiloma tai päiväristeily tai hotellimatka Tallinnaan? Jos et uskalla varata matkaa ilman tietoa toisen aikatauluista, voit esimerkiksi askarrella lahjakortin, jossa lupaat maksaa lennot tai koko reissun, ja matkaoppaan kyseiseen kohteeseen tai romaanin, joka sijoittuu sinne.

Lue myös: Minne syömään Tallinnassa? 23 kaupungin parasta ravintolaa

Vinkki!

Monilla sivustoilla myydään kootusti erilaisia elämyslahjoja. Tutustu esimerkiksi Kokemuskauppa.fin, Presentcard.fin, Greatdays.fin ja Elämyslahjat.fin valikoimaan.

Kasarilla heilui Kim Wilden takatukka, ysärillä Tanja Vienosen etuheitto. Koostimme julkkisten hiustyylejä vuodesta 1980 vuoteen 2000.

1980: Barbara Streisand

Embed from Getty Images

Kasarilla piti olla permis – aivan niin kuin laulaja Barbara Streisandilla

 

1981: Pirkko Arstila

Kuva: Sanoma-arkisto
Kuva: Sanoma-arkisto

Vuonna 1981 ilmava pottamalli sopi oikein hyvin tv-ruutuun. Kuvassa Pirkko Arstila MTV:n ensimmäisessä Kymmenen uutiset -lähetyksessä. 

 

1982: Kim Wilde

Embed from Getty Images

Kim Wilden takatukka oli kasarin alkupuoliskolla omaa luokkaansa.

 

1983: Brooke Shields

Embed from Getty Images

Brooke Shieldsin laineita ja kiiltoa tavoiteltiin sen jälkeen, kun tämä tuli tunnetuksi Sininen laguuni -elokuvasta.

 

1984: Anna-Liisa Tilus

Kuva: Sanoma-arkisto
Kuva: Sanoma-arkisto

Kasarilla taiteilijat saattoivat irrotella, mutta missit eivät. Kuvassa vuoden 1984 Miss Suomi Anna-Liisa Tilus, joka tunnetaan nykyään tv-kuuluttajana.

 

1985: Diana

Kuva: Reurters / Roy Letkey PN/CMC
Kuva: Reurters / Roy Letkey PN/CMC

Moni innostui 80-luvulla lyhyestä hiusmallista prinsessa Dianan takia.

 

1986: Samantha Fox

Embed from Getty Images

 

1987: Madonna

Kuva: Reuters / McKenna
Kuva: Reuters / McKenna

Madonna oli 80- ja 90-luvulla yksi suurimmista tyyli-ikoneista. Vuonna 1987 hän suki lyhyet hiuksensa usein taakse.

 

1988: Linda Evans

Kuva: handout / MTV
Kuva: handout / MTV

Dynastia-sarjasta tunnetuksi tulleen Linda Evansin elegantti tyyli 80-luvun puolivälin jälkeen.

 

1989: Roxetten Marie Fredriksson

Embed from Getty Images

Roxetten Marie Fredriksson teki lyhyen, vaalean hiustyylin tunnetuksi ympäri maailmaa.

 

1990: Julia Roberts

Pretty Woman -elokuvan jälkeen kaikilla piti olla kiharaa – aivan kuten Julia Robertsilla.

 

1991: Tanja Karpela

Etuheitto oli kova juttu 90-luvun alussa olivatpa hiukset minkä pituiset tahansa. Tässä vuoden 1991 Miss Suomi Tanja Vienosen (nykyään Karpela) tyylinäyte.

 

1992: Courtney Love ja Kurt Cobain

Embed from Getty Images

Kurt Cobain ja myös hänen puolisonsa Courney Love toivat grungetyylin myös hiuksiin.

 

1993: Sharon Stone

Embed from Getty Images

Basic Instinct -menestysleffan jälkeen Sharon Stonella nähtiin polkkatukka, jota hän piti joskus taakse sliipattuna, joskus keskijakauksella ja joskus rennosti korvien takana.

 

1994: Jennifer Aniston

Kuva: Reuters
Kuva: Reuters

Frendit-sarjan myötä moni marssi kampaajalle Jennifer Aniston kuva kädessään. Hiuksista tuli 90-luvun puolivälissä kenties matkituimmat maailmassa. 

 

1995: Taikapeilin Hanna-Riikka ja Nina Tapio

Kuva: Sanoma-arkisto / Michael Aston / A Station / WEA Records
Kuva: Sanoma-arkisto / Michael Aston / A Station / WEA Records

Taikapeilin Hanna-Riikan ja Ninan hiukset näyttivät 90-luvun puolivälissä tältä.

 

1996: Spice Girls

Kuva: Reuters
Kuva: Reuters

Myös Spaissareiden tyyliä kopioitiin 90-luvun puolivälin jälkeen päästä varpeisiin.

 

1997: Nylon Beatin Jonna ja Erin

Kuva: Sanoma-arkisto
Kuva: Sanoma-arkisto

Ysärin jälkipuoliskolla huivi rento ja cool - ainakin Naikkarit-fanien mielestä. Kuvassa Nylon Beatin Jonna ja Erin.

 

1998: Sarah Jessica Parker

Embed from Getty Images

Sinkkuelämää-sarjan myötä moni haaveili samanlaisista kiharoista, mitä Carriella (näyttelijä Sarah Jessica Parker) oli.

 

1999: Britney Spears

Kuva: Reuters
Kuva: Reuters

Britney Spears kahmi palkintoja vuonna 1999, minkä jälkeen hänestä tuli lapsien ja nuorten tyyli-ikoni hiuksia myöten.

 

2000: Paula Koivuniemi ja muut ”leidit”

Kuva: Sanoma-arkisto / Ulla-Maija Lähteenmäki
Kuva: Sanoma-arkisto / Ulla-Maija Lähteenmäki

Tässä Paula Koivuniemen, Katri Helenan ja Lea Lavenin hapsuotsis vuosimallia 2000. Kuvassa myös neljäs Leidit lavalla -artisti eli ja Marion Rung.

Kosteutta kaipaava iho nauttii voiteiden, öljyjen ja suihkeiden kerrostamisesta.

Korealainen ihonhoito villitsee nyt muuallakin maailmassa, eikä syyttä. Moni kokee saaneensa avun iho-ongelmiinsa aasialaisista menetelmistä ja tuotteista. Sieltä tänne ovat tulleet esimerkiksi ihoa hoitavat ja kosteuttavat BB-voiteet sekä tehokkaat kangasnaamiot.

Korealaiset ovat edelläkävijöitä myös ihonhoitotuotteiden kerrostamisessa. Heidän ihonhoitorutiineihinsa saattaa kuulua jopa kymmenen eri vaihetta ja useita tuotteita. Kerrostaminen sopii etenkin kuivaihoisille. Ensin levitetään helposti ihoon imeytyvät, ohuet ja kevyet tuotteet. Niiden päälle lisätään paksummat koostumukset, jotka saavat alla olevat tehoaineet pysymään ihossa ja tekemään taikojaan.

Pääsääntö on siis levittää tuotteet ohuesta paksumpaan. Ensin kasvo- ja/tai hoitovesi, sitten seerumi tai tehotuote, sitten öljy tai voide.

Kuulostaako hankalalta?

Popsugar-sivusto esittelee vaihtoehdoksi niin sanotun kerrosvoileipätekniikan. Se on ihonhoitoguru Caroline Hironsin helppo muistisääntö ihonhoitotuotteiden oikeaoppiseen käyttöön.

Kosteuttavaa kasvovettä tai -suihketta kannattaa Hironsin mukaan ajatella voileivän maustekastikkeena – majoneesina tai suomalaisittain levitteenä.

Ihonhoitokerrosvoileivän koostumus on siis seuraava:

  1. Puhdistus ja kuorinta (leipätaikina, jolle kaikki rakentuu)
  2. Kosteuttava suihke
  3. Öljy tai seerumi
  4. Kosteuttava suihke
  5. Kosteusvoide

Teoria ehkä ontuu hieman, sillä harva haluaa noin paljon kastiketta leipäänsä, mutta itse ajatus on hyvä. Kosteuttava hoitovesi tai kasvosuihke kosteuttaa kerrosten välissä ja ravitsee janoista ihoa. Muiden ihonhoitotuotteiden väliin kerrostettuna se ei myöskään pääse haihtumaan vaan nimenomaan jää ihoon antamaan kosteutta.