Se kertoo rakkaasta tai nuoruuden suosikkibändistä, muistuttaa tärkeistä kokemuksista ja joskus vähän kaduttaakin. Eri-ikäiset naiset kertovat tatuointinsa tarinan.

"Ihoani koristaa lohen kuva muutamaa vuotta sitten edesmenneen rakkaan veljeni muistoksi. Samalla se kertoo tarinaa suvustani, jonka miehet ovat olleet intohimoisia kalastajia. Tunnen, että sen kuvan avulla olen yhteydessä veljeeni, mutta myös juuriini, missä sitten ikinä kuljenkin.

Rakastan molempia tatuointejani, joista toinen on nuorena ihoon hakkautettu taidekuva. Ne ihollani tunnen olevani mielivaatteissani, vaikka olisin alasti. Nyt suunnittelen kolmatta kuvaa poismenneen äitini kunniaksi. Se perustuu yhteiskuvaamme."

Annaleena, 42

 

“Kuvataiteilija Katja Tukiainen oli piirtänyt erääseen näyttelyynsä myös tatuointikuvia. Innostuin asiasta heti, sillä olin jo pitkään haaveillut tatuoinnista, ja Katja Tukiainen on suosikkitaiteilijoitani. Valitettavasti kaikki kuvat oli jo myyty, kun pääsin näyttelyyn. Otin yhteyttä Katjaan, ja hän lupasi piirtää minulle tatuoinnin. Kun Katja lähetti minulle ensimmäisen version kuvasta, tiesin heti, että se on juuri sellainen kuin halusinkin. Mitään muutoksia ei tehty. Nyt kuva koristaa paitsi jalkaani myös seinääni.”

Maria, 41

”Vuonna 1981 Suomessa jylläsi rockabilly-boomi ja Stray Catsin ensimmäinen levy ilmestyi. Se kolahti täysillä. Kuuntelimme levyä 11-vuotiaina kaksossiskoni kanssa niin paljon, että äitini osaa vieläkin levyn sanasta sanaan ulkoa. Ihailin bändin laulajan, Brian Setzerin, makeita tatuointeja ja erityisesti hänen Stray Cats -logokuvaansa. Päätin, että samanlainen on pakko saada sitten, kun ikää olisi vähän enemmän.

"On ihanaa ajatella, että kuvassa yhdistyvät kaksi rakkauttani."

40-vuotispäiväni aamuna tyynylläni oli kirjekuori, jossa oli tatuointilahjakortti, synttärilahja mieheltäni! Lapseni pelkäsivät pienenä kissan teräviä hampaita niin paljon, että jouduin käyttämään pitkähihaista paitaa heidän läsnäollessaan. Tatuoinnin ottamista en ole vieläkään katunut, päinvastoin. On ihanaa ajatella, että tässä ikuisessa kuvassa yhdistyvät kaksi rakkauttani, Stray Cats ja mieheni!

Nina, 46

 

 

"Ankkuritatuointi oli läksiäislahja ystäviltäni kun muutin Australiaan. Se symboloi minulle samaa mitä se merkitsi vanhoille merimiehillekin: että kotisatama on ikuisesti sydämessä. Nyt se muistuttaa minua juuristani, minne ikinä päädynkin." 

Vivian, 25

 

"Sain kolmisen vuotta sitten päähäni, että ranskalainen oh là là -huudahdus pitää sisällään myös lapseni nimen: Ola. Vierastan hieman vanhempien ottamia tatuiointeja, joissa lasten nimi on näyttävästi esillä. Tällainen verhotumpi vaihtoehto sopii tyyliini paremmin. Meni noin vuosi, että teksti nakutettiin ranteeseeni Legacy-tatuointistudiossa. Tilasin kuvan ammattilaistekstaajalta, ja vaihdoimme useamman meilin, ennen kun lopullinen versio syntyi.

Olin alun perin ajatellut, että teksti olisi ranteessa toisin päin. Tatuoija kuitenkin sanoi, että alan piireissä pidetään junttimaisena sitä, että tatska näkyy muille ihmisille väärin päin, kun pitää käsiä suorina. En aio hankkia muita tatuointeja, ja olen tyytyväinen siihen, että tatuointi on pieni ja korumainen. Se on myös sellaisessa paikassa, joka ei painonvaihteluista pullistu eikä heti kättelyssä rupsahda."

Elina, 37

"Löysin tatuointini, hämähäkin kuvan amerikkalaisesta tatuointilehdestä, kun olin 14-vuotias. Siihen aikaan, vuonna 1990, Helsingissä taisi olla vain yksi tatuointistudio. Ihoon hakatussa kuvassa oli vielä mystiikkaa tai kapinahenkeä. Otin hämähäkin kuvan lapaluuhuni, kun olin 19-vuotias. Olin löytänyt saman kuvan, jonka olin penskana nähnyt amerikkalaislehdessä, sattumoisin punavuorelaisesta tatuointipaikasta. Kuvan ottaminen jännitti, ja lievitin kivunpelkoa ginipaukulla. Tatuoinnista tuli hieno, varjostus hämähäkin jalkojen alla sai sen näyttämään kolmiulotteiselta.

"Olen tyytyväinen, ettei minulla ole tatuoinnistani muuta kuin muisto."

Pari vuotta myöhemmin kuva alkoi pikku hiljaa hävitä itsekseen. Ensin lähti varjostus, muutaman vuoden päästä kuvasta ei ollut enää jäljellä kuin arpi. Näytin sitä eräälle tatuoijalle ja mietin, olisiko kuvan voinut pelastaa. Kuulin, että tatuoijani oli kollegoiden kesken tunnettu siitä, että hän käytti huonolaatuista väriainetta, joka ei kestänyt iholla. Annoin arven olla, se on niin haalea ettei sitä juuri näe ellei katso tarkkaan. Olen tyytyväinen, ettei minulla ole ainoasta tatuoinnistani muuta kuin muisto."

Minna, 39

 

"Otin perhostatuoinnin oikeaan nilkkaani ylioppilaskeväänäni vuonna 1994. Olimme puhuneet läpällä parhaan kaverini kanssa, että hankimme samanlaiset tatuoinnit muistuttamaan ikuisesta ystävyydestämme. En ottanut puheita sen vakavammin, kunnes hetken päähänpistosta huomasin astelevani hänen kanssaan sisään tatuointiliikkeeseen. Katselimme esimerkkikuvia ja päädyimme perhoseen, vapauden symboliin. Minä otin pienen lentävän perhosen oikeaan nilkkaani ja ystäväni vasempaan.

"Värit ovat haalistuneet vuosien myötä – samoin ystävyytemme."

Värit ovat haalistuneet vuosien myötä – samoin ystävyytemme. Muutimme molemmat kesän aikana toisille paikkakunnille, ja yhteydenpito on parissakymmenessä vuodessa hiipunut olemattomiin.Vapauteen pyrkivä perhonen sen sijaan muistuttaa minua aina mahtavasta elämän keväästä ja nuoruuden pakahduttavasta riemusta."

Jatta, 40

”Kaikkien tatuoinneilla on aina jokin filosofinen, hieno tarina. Tälläpäs ei. Otimme ystäväni kanssa syntymäpäiväni kunniaksi ja pienissä päiväkänneissä samanlaiset tatuoinnit läpällä. Marssimme tatuointiliikkeeseen, valitsimme arkista eniten meitä miellyttävät kuvat ja otimme ne samaan paikkaan. Kuva on edelleen ihan kiva, ja moni on sitä kehunutkin. Välillä nolottaa myöntää, ettei sillä oikeasti ole mitään tarinaa, joten sepitän pienen valkoisen valheen ja totean, etten halua kertoa, mitä se kuvastaa, tai että se kuvastaa ystävyyssuhdettamme. Niinpä niin!

"Tuttavani sanoi, että katuisin vielä kuviani."

Otan tatuointeja hällä väliä -asenteella, tämä on neljäs. Ihoa se vain on, ja tämäkin tempaus kertoo suhtautumisestani kuviin. Tuttavani totesi silloin, kun otin ensimmäisen tatuointini, että katuisin vielä kuviani. Siitä on nyt melkein 15 vuotta, eikä muuten kaduta, mutta tuttavani näkemys naurattaa edelleen. Siitäkin muuten on 15 vuotta, kun tutustuin ystävääni, jonka kanssa minulla on samanlainen tatuointi. Eiköhän ystävyytemme kestä yhden kuvan.”

Jenni, 30

 

"Olin jo itsekin unohtanut, miltä pieni enkelini näytti. Se kun on raukka ollut hautautuneena vatsan alle jo toistakymmentä vuotta. Silloin, yli 20 vuotta sitten, en kyllä ajatellut, että sille kävisi näin."

Hanna, 42

Millainen on sinun tatuointisi? Mikä on sen tarina? Lähetä meille kuva ja kerro tarina.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Sosiaalisessa mediassa nousi äläkkä, kun menestysfirman meikkivoiteen uusi sävyvalikoima syrji voimakkaasti tummaihoisia.

Jos pitäisi valita, mikä oli vuoden 2017 merkittävin kauneustapaus, erittäin korkealle listalla nousisi laulaja Rihannan lanseeraama meikkimerkki Fenty Beauty ja sen meikkivoide.

Pro Filt’r Soft Matte Longwear -meikkivoide on ihan samanlainen nimihirviö kuin monet muutkin kauneustuotteet, mutta siitä erityisen tekee, että meikkivoide lanseerattiin heti 40 sävyssä aivan vaaleasta todella tummaan.

Myös moni muu yritys on viimein havahtunut siihen, että ihonsävyjä on valtava määrä ja pyrkinyt laajentamaan pohjameikkituotteidensa sävyvalikoimaa. Viisi sävyä ei millään riitä, eikä edes 15, sillä eri tummuusasteiden lisäksi pitää huomioida myös ihojen pohjasävyt viileästä lämpimään.

Vloggaaja Huda Kattanin meikkimerkiltä ilmestyi viime vuonna meikkivoide 30 eri sävyssä. Perinteisempien brändien puolelta esimerkiksi Estee Lauderin legendaarisesta Double Wear -meikkivoiteesta on vastikään julkaistu uusia sävyjä, minkä ansiosta sävyjä on nyt markkinoilla peräti 42.

Vain viidesosa sävyistä tarkoitettu tummaihoisille

Mutta kaikki eivät opi. Erityisesti tubettajien keskuudessa suositun Tarte-merkin Shape Tape -peitevoide oli yksi viime vuoden menestystuotteista, ja tämän vuoden alussa yritys julkisti kauan odotetun meikkivoiteen samasta Shape Tape -sarjasta. Sävyjä on tarjolla vaatimattomat 15, joista kolme on tarkoitettu keskitummalle tai tummalle iholle.

 

🦋 SWATCHES!!🦋 of the @tartecosmetics Double Duty Shape Tape Hydrating (bottom left) + Matte Foundations! (Right)—Arriving Online on Tarte’s Website on 1/15 & @ultabeauty on 1/21 and in stores on 2/4! Along with their Double Duty Beauty Paddle to Perfection Foundation Brush $28 & their Double Duty Beauty The Shaper Contouring Beauty Sponge $18! Who’s excited to try these?! Let me know! - - - Follow me to stay updated on the latest makeup/beauty news, product reviews and More! Feel free to DM, tag, or #beautymarked23 to share news! _ - - 📷: @popsugarbeauty #makeup #makeupartist #makeupaddict #makeupnews #makeupjunkie #makeupobsessed #makeuponpoint #makeuplover #makeupbrushes #cosmetics #bbloggers #beautyjunkie #ilovemakeup #mua #makeupblogger #makeuptalk #beautyaddict #lipstickjunkie #Tarteist #Rethinknatural #makeuphaul #tartecosmetics #comingsoon #swatches #shapetapeconcealer #shapetapenation #ultabeauty #shapetapefoundation

Henkilön 🦋 BeautyMarked23 🦋 (@beautymarked23) jakama julkaisu

Viisi sävyä ei millään riitä, eikä edes 15.

Lanseerauksesta onkin noussut sosiaalisessa mediassa kunnon äläkkä. Bustle-sivusto kirjoittaa, että tummaihoiset vloggaajat ovat arvostelleet brändiä äänekkäästi.

– En arvosta sitä, että koko joukko ihmisiä pyyhitään pois räikeästi, vloggaaja Jackie Aina toteaa Youtube-videollaan.

Erityisen loukkaavaa on se, että vaikka sävyvalikoima on hyvin rajoitettu, vaaleita sävyjä on kuitenkin monta erilaista, ikään kuin valkoihoiset asiakkaat olisivat etusijalla. Lisäksi kaikki kolme tummempaa sävyä ovat pohjasävyltään hyvin oransseja, joten vaikka tummuusaste olisi oikea, sävy tuskin silti sopii kaikille.

Makeupshayla-kanavan arvostelu Shape Tape -meikkivoiteesta keskittyi sävyvalikoiman ruotimiseen.

Tarte kertoi PopSugarille, että he työstävät parhaillaan kymmentä uutta sävyä. Hätäilyn sijaan he olisivat voineet odottaa ja lanseerata kaikki 25 kerralla, sillä vaikka tuote olisi kuinka hyvä, nyt kaikki keskustelu pyörii vain sävyvalikoiman ympärillä.

Yritys pahoitteli virhettään, vaikka se ehkä olikin jo liian myöhäistä. 

”Tiedämme, ettemme voi selitellä.”

– Halusimme saada tuotteen ulos niin nopeasti kuin mahdollista ja teimme päätöksen mennä eteenpäin ennen kuin kaikki sävyt olivat valmiita. Tiedämme, ettemme voi selitellä ja otamme täyden vastuun tällaisesta lanseerauksesta, yritys viestitti Instagramissa.

Vaikka vuosi 2018 alkoikin kohun saattelemana, suunta on oikea, ja moni yritys miettii tuotelanseerauksiaan entistä tarkemmin. Meille kuluttajille se tarkoittaa entistä parempia valikoimia, jotka eivät toivottavasti enää jätä ketään ulkopuolelle.

Nuorekkaan ihon trendi on niin vahva, että vauvanpehmeän naaman saavuttamiseksi on kehitetty muun muassa istukan kantasoluihin perustuvia tuotteita. 

Ihoa hoidetaan – puhdistetaan ja rasvataan voiteilla – siksi, että se pysyisi terveenä ja hyvinvoivana, eikä tulehtuisi tai tuntuisi kireältä. Eikö?

Vastaus lienee kyllä, mutta ihonhoitoon tuntuu kuuluvan yhä enemmän kaikkea muutakin kuin puhdistusta ja kosteutusta. Ihanteellisen ihonhoitorutiinin pohdiskelu on nykyään ihan normaalia, lähes kiiltävän hehkuva iho on yksi vuoden tärkeimmistä meikkilookeista ja ihonhoitotrendeihin liittyy kohta enemmän piikkejä kuin voiteita. 

Refinery29-sivusto julkaisi hiljattain listauksen ihonhoidon kuumimmista ja kummimmista trendeistä. Listalle pääsivät mikroneulaus, eläinten immuunipuolustuksen tuottamat vasta-aineet, mikrobituotteet, pinnallisesti käytettävät täyteaineet ja istukkaperäiset kantasolut (kyllä, luit ihan oikein). 

Puhtia laiskoille soluille

Kun tiede kehittyy, keksitään koko ajan lisää keinoja, joilla ihon kuntoon voidaan vaikuttaa. Mikrobit ja elimistön tuottamat vasta-aineet voivat jonakin päivänä auttaa parantamaan aknen tai psoriasiksen.

Lisäksi Refinery29:n haastattelema ihotautilääkäri ennustaa, että vasta-aineita – joiden talteenottomenetelmissä on perinteisesti ollut isoja eläineettisiä ongelmia – voidaan tulevaisuudessa käyttää ikääntymisen merkkien peruuttamiseen. 

Kuten saatoit arvata, kasvojemme iho ei tarvitse istukasta tai napanuorasta eristettyjä kantasoluja voidakseen hyvin. Juttuun haastatellut ihotautilääkärit kuitenkin väittävät, että kantasolutuotteilla voidaan innostaa ”ikääntyviä tai laiskoja” soluja jakaantumaan, mikä puolestaan saa ihon näyttämään nuoremmalta. 

Ihonhoitoa vai ihonmuokkausta?

Vaikuttaa siltä, että merkittävä osa uusista ihonhoitotrendeistä on itse asiassa yrityksiä saada aikuinen iho näyttämään päiväkoti-ikäisen hipiältä. Nuorekasta ulkonäköä arvostetaan, joten ihonhoidossa – tai paremminkin ihonmuokkauksessa – ei kaihdeta keinoja.

Hehkuvan ja pehmeän vauvaihon tavoittelemisessa ei tietenkään ole mitään väärää. Lähes meikitön ja silti terveenä ja nuorena hehkuva iho on raikas trendi paksujen Instagram-pakkelien aikakaudella, mutta sen saavuttaminen ei ole kaikille mahdollista, ainakaan ilman pistoshoitoja ja mikroneularullia. 

Keski-ikäisen kasvot eivät näytä vauvan naamalta, vaikka olisi lutrannut suojakertoimen 50 aurinkovoiteella aina ennen ulos astumista ja aloittanut silmänympärysvoiteen käytön alakouluun mennessä. 

Täydellisen kiinteän ja nuorekkaan ihon vaatimus on kohtuuton, eikä ratkaisu siihen voi olla istukkaperäinen kantasoluvoide.