Jos haluaa vaurastua sijoittamalla, on ensin säästettävä. Kuva: Shutterstock
Jos haluaa vaurastua sijoittamalla, on ensin säästettävä. Kuva: Shutterstock

”Kun päätin, että haluan suurperheen, päätin myös, että rahat riittävät”, kertoo nelikymppinen Irina, joka on säästänyt ja sijoittanut vuosia, jotta voisi hoitaa lapsensa itse.

Yli puolen miljoonan omaisuus, viisi lasta ja päivätöiden jättäminen alle nelikymppisenä. Kuulostaako mahdottomalta?

Niin se kuulosti Irinastakin vielä vuosia sitten.

– Luulin aiemmin, että voisin saada miljoonan ennemmin lottoamalla kuin itse säästämällä, sanoo nelikymppinen suurperheen äiti, joka ei halua esiintyä jutussa oikealla nimellään.

Blogissaan Irina kertoo olevansa taloudellisesti riippumaton, eikä miljoonakaan tunnu enää lainkaan mahdottomalta tavoitteelta.

Käytännössä taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa Irinalle miljoonaomaisuuden sijaan kuitenkin sitä, että hän ei ole riippuvainen työstä saamastaan palkkatulosta eikä kenenkään muunkaan tuloista.

– En minä rikkautta haali, vaan vapautta. Olen ostanut itselleni vapautta sillä, että pääoma tekee minulle töitä. On ollut huikeaa tajuta, että se on mahdollista! Irina kertoo Me Naisille.

Hän olisi ollut kiitollinen, jos joku olisi saanut tajuamaan sen jo aiemmin.

– Minut on kasvatettu niin, että ensin hankitaan koulutus, mennään töihin ja sitten joku muu ottaa riskin. En tuntenut yhtään yrittäjää tai sijoittajaa. En ajatellut, että pystyisin siihen itsekin.

”En minä rikkautta haali, vaan vapautta.”

Ensisijaisesti äiti

Viitisen vuotta sitten Irina jäi kokonaan pois työelämästä, ja tällä hetkellä hän saa tulonsa enimmäkseen vuokratuotoista. Lisäksi hän tekee yrityksensä kautta jonkin verran töitä, lähinnä harrastusmielessä.

– Tähtään siihen, että teen töitä keskimäärin tunnin per arkipäivä. Muuten haluan olla kotiäiti.

Irinalle blogi on lähinnä päiväkirja, jonka avulla hän seuraa varallisuutensa kehittymistä. Se auttaa pitämään motivaatiota yllä. Blogiprojektin alussa keväällä 2016 hänellä oli omaa pääomaa hieman alle puoli miljoonaa euroa. Nyt summa on kasvanut noin sadallatuhannella, ja kun velkaosuuden laskee mukaan, kokonaisvarallisuutta Irinalla on yli 900 000 euron arvosta.

Aluksi hän piti blogia täysin anonyyminä suojellakseen yksityisyyttään. Myöhemmin hän halusi kuitenkin kertoa olevansa suurperheen äiti, koska perhe on juuri se syy, jonka vuoksi hän alkoi tavoitella taloudellista riippumattomuutta.

– Monesti ajatellaan, ettei suurperheellinen voi säästää tai sijoittaa, vaan sijoittajat ovat sinkkumiehiä.

Irinan sijoittaminen kuitenkin lähti nimenomaan halusta olla kotona lasten kanssa. Hänen perheessään on viisi alle teini-ikäistä lasta.

– Halusin ison perheen ja sitä, että lapset saavat olla pitkään kotona.

Säästeliäisyyttä ja jokunen onnenkantamoinen

Mitään perintöä tai muuta pesämunaa Irina ei ole muilta saanut. Alkupääomaa hänelle kertyi vähän tuurilla ja vahingossakin. Irina osti ensiasuntonsa Helsingistä, ja kun tuli aika myydä koti ja muuttaa seuraavaan, välistä rapsahti tilille mukavasti voittoa.

Onnistumisen salaisuus on kuitenkin ollut se, että talous on ollut aina ylijäämäinen – rahaa on siis tullut enemmän kuin mennyt. Heti työelämään siirtymisen jälkeen Irinalla jäi iso osa jokaisesta palkasta säästöön, sillä hänestä on aina ollut palkitsevampaa elää pelkistetysti kuin tuhlata.

– En saa kiksejä rahan käyttämisestä. Olen varmaan synnynnäisesti niin taloudellinen. Se on minulle elämäntapa enkä koe, että olisin joutunut kituuttamaan tai että minun olisi koskaan tarvinnut säästää esimerkiksi ruuasta.

Kun varakkuutta oli jo kertynyt, Irina päätti vielä ”halventaa elämänsä”. Hän muutti pienemmälle paikkakunnalle, jotta saisi asumiskulunsa alas.

– Se oli riski, kun en tuntenut uudesta kaupungista ketään. Tiesin kuitenkin, että haluan kasvattaa lapseni kotona.

”En koe, että olisin joutunut kituuttamaan.”

Siirto oli taloudellisesti kannattava, sillä asunnon oston jälkeen Irinalle jäi vielä rahaa sijoitettavaksikin. Vähitellen pääoma on kasvanut niin suureksi, että sen tuotoilla Irina pääsee keskimääräistä paremmille kuukausipalkoille. Kun menot ovat pienet, rahaa jää reilusti myös säästöön.

Irtisanoutuminen töistä ei hirvittänyt, koska Irina oli nähnyt jo parin vuoden ajan, että homma toimii.

– Tiesin myös, että jos kaikki ei mene niin kuin olin laskenut, elämme sitten pienemmällä. Pääasia on, että unelmoi suuresti. Kun päätin, että haluan suurperheen, päätin myös, että rahat riittävät.

Kestävyyslaji

Kaikkeen sijoittamiseen kuuluu aina jonkinlainen riski, mikä saattaa hirvittää ensikertalaista. Irinan mielestä taloudelliseen riippumattomuuteen pyrkimisessä on kuitenkin ennen kaikkea kyse turvallisuushakuisuudesta. Kun oma varallisuus tuottaa rahaa, Irina kokee, että hänen selustansa on varmistettu.

– Minusta olisi ahdistavaa olla 25-vuotias vastavalmistunut, joka menee töihin ja kuluttaa aina koko palkkansa. Silloin on koko ajan siinä työelämän lieassa kiinni.

– Jos haluan jossain vaiheessa mennä palkkatyöhön, niin elämäni on vapaa, voin mennä. Mutta itse päätän, haluanko mieluummin olla kotona ja saada elannon varallisuudestani.

Irina sanoo sijoittaneensa koko ajan turvallisuushakuisesti. Se on tarkoittanut useiden laskelmien tekoa ennen päätöksiä. Koska perheenäidin kaikki omaisuus on tällä hetkellä kiinni asunnoissa, seuraavaksi suunnitelmassa on sijoitusten hajauttaminen.

Irina kuvailee sijoittamista kestävyyslajiksi.

”Kun päätin, että haluan suurperheen, päätin myös, että rahat riittävät.”

– Teen sijoituspäätöksen sen perusteella, mikä on sen hetken paras sijoitus, enkä jää jahkailemaan.

Käyttötilillä makaavat rahat tosiaan eivät lisäänny itsestään, mutta kun sijoittaa säännöllisesti, myös pääoma kasvaa tasaisesti. Sijoitusten tekeminen pitkällä aikavälillä myös pienentää riskiä.

– Haluan, että muutkin tajuavat, ettei sijoittaminen ja taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu ole vaikeaa. Se on mahdollista ihan kaikille perusterveille ihmisille.

Vaikka Irinan omaisuus todennäköisesti saavuttaa jossakin vaiheessa miljoonan, enää hänen tavoitteensa eivät liity rahaan.

– Minulla on nyt se, mitä olen halunnut. Haluan pysyä terveenä ja viettää aikaa lasteni kanssa. Haluan heille onnellisen lapsuuden.
 

Oletko sinä onnistunut sijoittamisessa tai säästämisessä? Jos haluat kertoa tarinasi, jätä meille viesti alla olevalla lomakkeella. Emme luovuta yhteystietoja toimituksen ulkopuolelle.
 

Taloudellinen riippumattomuus, miten se onnistuu?

Irinan neuvot:

1. Koko ajan ylijäämäinen talous. Tuloista on jäätävä jotain tilille menojen jälkeen, jotta on mitä sijoittaa. Irina pienensi menojaan radikaalisti muuttamalla pois Helsingistä.

2. Suunta on tärkeä. Säästämisessä auttaa, kun on tavoite, jota kohti pyrkii. ”Unelmoin suurperheestä, joten asetin ensin tavoitteeksi taloudellisen itsenäisyyden. Sen jälkeen perhe sai kasvaa.”

3. Tee myös sellaista, mitä et muka uskalla. Tässäkin auttaa se, että tavoite on selkeänä mielessä. ”Jos joku olisi kymmenen vuotta sitten sanonut, että minusta tulee taloudellisesti riippumaton suurperheen äiti, en olisi ikinä uskonut.”

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Makkaraa ja kaljaa myymällä voi, jos ei nyt rikastua, niin ainakin päästä ihan mukaville kuukausiansioille. Kaupan kassa Tiina kertoo, mitä kassatyössä tienaaminen vaatii.

”Sehän on vain kaupan kassa.” Myyntityö ei nauti sitä korkeinta arvostusta, mikä kävi ilmi muutama viikko sitten myös Yökylässä Maria Veitola -tv-ohjelmassa. Jaksossa laulaja Alma ja hänen Anna-siskonsa kertoivat äitinsä olettaneen koulunsa kesken jättäneiden siskosten päätyvän jonnekin Siwan kassalle.

On totta, että kassatyöhön ei ehkä vaadita korkeakoulututkintoa, mutta onko se muka niin epäonnistunut uraratkaisu kuin annetaan ymmärtää?

Varsinaissuomalaisen Siwan ja sittemmin K-kaupan kassalla yli 10 vuotta töitä tehnyt Tiina, 46, haluaa oikaista kassatyöhön liitettyjä ennakkoluuloja. Hän viihtyy työssään lähikaupassa ja vieläpä tienaa mukavasti.

– Ärsyttää kun sanotaan, että sä oot vaan Siwan kassa. Moni sanojista ei edes tiedä, että tienaan enemmän kuin vaikkapa sinä, joka olet raksalla. Ei työ tietenkään kovin vaativaa ole, emmekä me mitään insinöörejä ole, mutta en myöskään tienaa kaikkein vähiten, Tiina sanoo.


Mukava potti lisistä

Tiina kertoo päässeensä parhaisiin vuosituloihinsa, yli 41 000 euroon, kun hän oli töissä ympäri vuorokauden auki olleessa Siwassa. Sen jälkeen tulot ovat hieman laskeneet, mutta ilta- ja viikonlopputöitä tekemällä ne ovat viime vuosina pysyneet noin 38 000 eurossa. Kuukausipalkaksi muutettuna se tekee noin 3167 euroa.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten mediaanipalkka vuonna 2016 oli 3001 euroa.

Tiinan palkka toki on jonkin verran keskivertoa parempi, sillä hän on ilmoittautunut vapaaehtoiseksi tekemään mahdollisimman paljon ilta- ja viikonlopputöitä. Viime vuosina hän on myös saanut tehdä niitä. Myös monen vuoden työkokemus nostaa palkkaa hieman. Kaupan alan perustuntipalkka ilman lisiä on noin 11 euroa.

–  Ilman lisiä palkkani olisi arviolta 10 000 euroa pienempi, Tiina sanoo.

”Ilman lisiä palkkani olisi 10 000 euroa pienempi.”

Hän arvioi tekevänsä keskimäärin 37,5 tunnin työviikkoa, joten hänen palkkaansa voi pitää suunnilleen normaalin työajan palkkana. Aiemmin hänen oli myös mahdollista käydä tekemässä tuurauksia muissa kaupoissa, mistä kertyi lisätuloja.

– Harva on tällainen himohamstraaja, että varaa kaikki ilta- ja sunnuntaityöt. Joku arvostaa vapaa-aikaa, joku haluaa rahaa. Minä olen ehkä vähän tämmöinen työnarkomaani, jota raha kiinnostaa.

Iloinen asiakas, paras asiakas

Raha ei kuitenkaan ole ainoa syy. Tiinalle sopii iltapainotteinen rytmi, jossa työvuoro alkaa kolmelta tai neljältä. Siihen hän on myös tottunut.

– Olen huono heräämään aamulla. En nuku hirveän hyvin, koska pelkään myöhästyväni ja näen painajaisia siitä.

Päivällä Tiina laittaa ruokaa ja syö yhdessä lasten kanssa, kun he pääsevät koulusta. Sitten on aika lähteä töihin.

– Kun lapset olivat pieniä, se oli jopa kätevää. Kun mies tuli kotiin, minä lähdin töihin. Myös lapset on helppo viedä harrastuksiin samalla, ennen kuin vuoro alkaa.

”Joku arvostaa vapaa-aikaa, joku haluaa rahaa.”

Iltaisin kaupassa on vilkkaampaa ja välillä yksin ollessa kovakin kiire, kun asiakkaita on jonoksi ja pullokone huutaa, mutta toisaalta joka päivä näkee myös monta tuttua kasvoa, joista osa tuntuu jo vähän kuin perheenjäseniltä.

Parasta kassalla on, kun asiakas on tyytyväinen, ehkä jopa ilahtuu tai yllättyy.

– Olen aidosti iloinen, jos joku voittaa lotossa. Hyvä ettei itku tullut, kun kerran eräs sai lottovoiton ja sain sen hänelle paljastaa.

Tiinan nimi on muutettu.

Tia Ursinin mielestä rekkakuskin työssä parasta on itsenäisyys. Ammattiautoilija tietää myös, missä ovat parhaat maisemat ja taukopaikat.

Tavallinen työpäivä: herätys auton ohjaamossa, jossain päin Suomea. Omat lakanat kulkevat aina Tia Ursinin, 26, mukana. Auton jääkaapissa on raikasta vettä ja jotain pientä, vaikka omenoita. Tänä torstaina Tia herää Torniossa ja lähtee aamukahdeksalta tielle. Eilen kyytiin lastatut 15 tonnin peltirullat on määrä kuljettaa Vantaalle ja Hyvinkäälle.

– Mä tykkään tästä hommasta! En koskaan viihtynyt toimistotyössä, ja autot kiinnostivat, joten hain ammattikouluun opiskelemaan kuljetusalaa.

Samalta kurssilta valmistui Tian lisäksi toinen naispuolinen yhdistelmäajoneuvon kuljettaja, tutummin rekkakuski.

– Nainen rekkakuskina on edelleen ihmetyksen aihe. Hämmästyneitä ilmeitä näkyy, ja yksi asiakas kysyi vähän aikaa sitten, että ”voivatko naisetkin siis ajaa rekkaa”.

Päivän aikana Tia saa ajaa yhdeksän tuntia. Puolessavälissä on pidettävä 45 minuutin tauko. Tänään Tia tähtää taukoon mennessä Jyväskylän tienoille ja ehtii matkalla kertoa ammatin mukavat ja ikävät puolet.

Parasta

Itsenäisyys. Tässä ei ole riippuvainen muista ihmisistä ja pääsee ratkomaan itse ongelmia: jos jää vaikka jumiin, autoon tulee jokin vika, reitti on vaikea tai lastaus hankalaa… Autossa on LA-puhelin, jolla voi huudella lähellä olevia kollegoita, mutta aika hiljaa siellä on oltu. Itsenäisyydessä on se kääntöpuoli, että istun viikot yksin autossa, ilman juttukavereita. Se ei kaikille sovi, tämä vaatii tietynlaisen luonteen. Onneksi hands free on keksitty.

Maisemat. Tässä näkee Suomen luontoa. Mä tykkään järvimaisemista: sellaisista, joissa välissä on metsää ja sitten aukeaa näkymä järvelle. Toivakanmäki Jyväskylän eteläpuolella on aivan upea paikka.”

Pelottavaa?

”Joskus tulee mieleen se mahdollisuus, että joku keksii päättää päivänsä ajamalla rekan keulaan. Minulle sitä ei ole onneksi käynyt, mutta esimerkiksi työnantajalleni on. Ehkä joku ajattelee, että se on helppo tapa tehdä itsemurha – lyhyt miettimisaika, rattia voi kääntää hetken mielijohteesta. Rekkakuski ei ehdi tehdä siinä yhtään mitään. Työnantajani pystyi palaamaan kokemuksen jälkeen töihin, mutta kaikilta se ei onnistu. Tapaus jää liian pahasti mieleen.

Konginkankaan kohdalla ajaessa tulee mieleen se onnettomuus, jossa rekka ja bussi kolaroivat. Sen rekan kuskista tiedän, että hän yritti palata töihin, mutta ei pystynyt.

Olen itse ajanut yhden kolarin, tammikuussa kolme vuotta sitten. Se oli tie 26 Luumäellä, suolaamaton tie, koska alueelta otetaan pohjavettä. Veturin taka-akseli lähti alta luisuun, ja minusta tuli hetkessä matkustaja. Auto meni poikittain ja vetopää lunastukseen, mutta onneksi ketään ei tullut vastaan. Turvavyön ansiosta pysyin kuskin penkissä ja kunnossa, mutta säikähdin tietysti.”

Mitä työssä oppii

Kärsivällisyyttä. Tuolla on kaikenlaista kuskia liikenteessä. Pelisilmä on kehittynyt: aika hyvin osaa jo ennakoida, mitä kenelläkin on mielessä. Turvavälien merkitys tässä kirkastuu. Kun katson peiliin, näen nytkin vähän sivupeilin laitaa. Joku siellä siis roikkuu. Hän ajaa niin lähellä minua, ettei näe eteeni, mikä ei ole kovin fiksua. Olisi kiva, jos ihmiset ohittaessaan eivät myöskään tulisi ihan lähelle vaan jättäisivät vähän hajurakoa.”

Parhaat taukopaikat

”Minä syön työpaikkalounaani huoltoasemilla ja yövyn niiden pihalla. Yleensä syön ihan buffet-ruokaa, eilen otin poikkeuksellisesti lehtipihvin. Parhaita ovat asemat, joissa on suihku tai jopa sauna: Hirvaskankaan ja Vaajakosken ABC, Karjaan ABC, Mäntsälän Shell. Ruuan taso vaihtelee. Hirvaskankaan ABC:n buffetissa oli viimeksi sairaan hyvä jauhelihakastike.”