Unna Lehtipuu ja Terhi Majasalmi muistuttavat, että tärkeää sijoittamisessa on myös riskien tunnistaminen. Kuva: Lasse Lecklin
Unna Lehtipuu ja Terhi Majasalmi muistuttavat, että tärkeää sijoittamisessa on myös riskien tunnistaminen. Kuva: Lasse Lecklin

Varallisuusvalmentajat Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu sekä Me Naiset haluaa herättää naisia ajattelemaan rahaa: kaikilla on mahdollisuus halutessaan vaurastua, se ei ole vain harvojen herkkua.

– Minulla on ystävä, joka sairastui aggressiiviseen syöpään. Hän purki sijoituksiaan ja maksoi itselleen yksityiset syöpähoidot. Puskurit auttavat juuri silloin, kun elämässä on vaikeaa, yrittäjä ja varallisuusvalmentaja Unna Lehtipuu sanoo.

Hän on toinen Me Naisten uusista kolumnisteista ja kirjoittaa varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmen kanssa vuoroviikoin sijoittamisesta, säästämisestä ja ylipäätään rahasta.

Lehtipuun mukaan erityisesti naiset heräävät raha-asioidensa hoitoon vasta silloin, kun elämässä tapahtuu jotakin ikävää: sairastuu vakavasti, saa potkut, eroaa tai jää leskeksi. Siksi hän ja Majasalmi kannustavat varautumaan yllättäviin tilanteisiin jo ennakkoon ja miettimään raha-asioita uudelta kantilta.

Jokaisella säännöllisiä tuloja nauttivalla on mahdollisuus vaurastua.

Heidän mielestään säästäminen ja sijoittaminen kannattavat aina. Ne eivät ole vain isotuloisten hupia. Jokaisella säännöllisiä tuloja nauttivalla on mahdollisuus vaurastua, Lehtipuu ja Majasalmi uskovat.

Sijoittaminen auttaa myös toteuttamaan haaveita.

– Eräs ystäväni pääsi säästöjensä turvin toteuttamaan unelmansa yrittäjyydestä. Toinen pystyi pitämään puolen vuoden sapattivapaan, harkintatauon kiireisen elämän keskellä, Lehtipuu kertoo.

Jatkossa Me Naiset julkaisee viikoittan rahaan liittyviä juttuja. Varallisuusvalmentaja Unna Lehtipuu ja sijoittaja Terhi Majasalmi kirjoittavat vuoroviikoin kolumneja aiheesta ja julkaisevat Rikastamo-blogiaan.

Lue myös: Varallisuusvalmentaja Unna Lehtipuu: ”Erityislapsen syntymä pakotti miettimään työelämän uusiksi”

Tänä päivänä työpaikkailmoituksissa vilahtelee jos jonkinlaisia ammattinimikkeitä, koska työnantajat yrittävät saada haaviin mahdollisimman hyviä hakijoita.

Kirjavat käytännöt siitä, mitä nimikettä mistäkin tehtävästä käytetään työpaikkailmoituksissa, voivat hämmentää työnhakijaa. Siivooja ei olekaan enää siivooja, moni titteli on käännetty englanniksi ja samaan ammattiin haetaan tekijöitä mitä mielikuvituksellisimmilla otsikoilla. Miksi nimikkeet sitten muuttuvat ja vaihtelevat?

– Kun työpaikkailmoitusta tehdään, toivotaan, että tehtävään tulee mahdollisimman paljon mahdollisimman hyviä hakijoita. Nimike on yksi valinta, joka työpaikkaa markkinoidessa tehdään, Adeccon HR Manager eli henkilöstöpäällikkö Outi Lampinen kertoo.

Esimerkiksi jos työpaikalta irtisanoutuu myyjä, seuraavaa työntekijää saatetaan hakea nimikkeellä sales expert.

– Työpaikkailmoituksen tulisi herättää riittävästi mielenkiintoa, jotta se klikataan auki. Koska otsikko on ensimmäinen asia, joka hakijan silmiin työpaikkaportaaleissa osuu, on merkitystä, millä nimikkeellä paikkaa markkinoidaan.

Työnantajille tehtävänimike voi siis olla markkinointikikka rekrytoinnissa. Entä työntekijät, millaista merkitystä nimikkeillä on ihmisille itselleen?

– Tehtävänimike on osa työpaikan houkuttelevuutta jo hakuvaiheessa. Nimikkeellä on merkitystä ihmisen omalle ammatti-identiteetille, ja moni miettii myös, miltä työkokemus näyttää myöhemmin CV:ssä. Se vaihtelee ihmisestä riippuen, kuinka suurta roolia tehtävänimike näyttelee, Lampinen sanoo.

 

Esitäytetty veroilmoitus on kolahtanut jo monien postilaatikkoon. Kokosimme selkeät ohjeet ilmoituksen täyttämiseen.

Esitäytetty veroilmoitus kolahtaa postilaatikkoon maalis–huhtikuussa. Jos esitäytetyissä ilmoituksissa on korjattavaa, muutokset pitää tehdä 8. tai 15. toukokuuta mennessä. Eli viimeistään ihan pian!

Listasimme kuusi kysymystä, joiden avulla hahmotat helposti, irtoaako sinullekin vähennyksiä. Jos vastaat kyllä yhteenkin alla olevista kysymyksistä, sinulla voi olla mahdollisuus verovähennyksiin.

Jutun esimerkkitapaus on lastentarhanopettaja Liisa, jonka palkkatulot ovat vuodessa 30 000 euroa.

Maksatko työmatkoista yli 750 euroa vuodessa?

– Yleinen vähennettävä ovat kodin ja työn väliset matkat. Niiden omavastuu on 750 euroa, kertoo verojuristi Päivi Kaari Veronmaksajista.

Enimmillään matkakuluja voi vähentää 7 000 euron edestä. Jos Liisan työmatkakulut olisivat 1 500 euroa vuodessa, hän merkitsisi ilmoitukseen 1 500 euroa. Summasta vähennettäisiin sen jälkeen omavastuu.

”Saatavan verohyödyn voi laskea lisäprosentin mukaan.”

Kuinka paljon verohyödystä jäisi viivan alle? Sen voi selvittää helpolla laskukaavalla, jos tietää omat veroprosenttinsa. Liisa maksaa tuloistaan 14 prosenttia veroa, ja hänen lisäprosenttinsa on noin 40. Nyrkkisääntö on, että saatavan verohyödyn voi laskea lisäprosentin mukaan. 

Liisan tapauksessa näin: 750 (vähennys) X 0,4 (lisäprosentti) = 300. Liisa maksaa siis 300 euroa vähemmän verottajalle.

Oletko ostanut omilla rahoillasi työhösi liittyvää ammattikirjallisuutta, tietokoneen tai vaikkapa univormun työpaikkaa varten?

Veroilmoituksen vähennyksiin voi merkitä muita tulonhankkimisvähennyksiä, kuten ammattikirjallisuutta, työntekoon käytettävän tietokoneen tai vaikka työssä tarvittavat leipomisvälineet. Huomioi kuitenkin tulonhankkimisvähennys: Verottaja merkitsee jokaiselle työntekijälle automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennyksen.

Vähennyksiä saa vasta, kun tulonhankkimisvähennyksen summa eli 750 euroa on tullut täyteen.

Teetkö etätöitä?

Jos Liisa työskentelisi kotona, hän voisi tehdä veroilmoitukseen myös työhuonevähennyksen. Sen määrä on 210–840 euroa vuodessa riippuen siitä, kuinka paljon töitä tekee kotona ajallisesti ja ovatko työt pää- vai sivutöitä.

Työhuonevähennystä voi myös saada, jos tekee kotona etätöitä. Jos on etätöissä alle puolet työajasta, saa vähennystä 420 euroa vuodessa. Jos taas työskentelee kotona yli puolet työajasta, saa 840 euron verohyödyn vuodessa.

”Työhuonevähennystä voi myös saada, jos tekee kotona etätöitä.”

Tässäkin on huomiotava tulonhankkimisvähennys. Jos siis Liisa merkitsee työhuonevähennystä sekä ammattikirjallisuuteen tai muihin tarvikkeisiin liittyviä vähennyksiä yhteensä 1 000 euron edestä, verottaja vähentää vain 750 eurosta ylimenevän summan eli 250 euroa.

Ammattiyhdistysten jäsenmaksut sekä asunnon ja työpaikan väliset matkakulut vähennetään kuitenkin aina tulonhankkimisvähennyksestä huolimatta.

Onko sinulla sijoitusasunto?

Jos Liisa saa pääomatuloa esimerkiksi sijoitusasuntonsa vuokrasta tai osakkeista maksetusta osingosta, hän joutuu maksamaan siitä veroja 30 prosenttia tai jopa 34 prosenttia, jos pääomatuloja on kertynyt yli 30 000 euroa. 

Liisalla pystyy kuitenkin vähentämään vuokratulojen verotuksesta yhtiövastikkeet, asuntolainan korot ja muut tulonhankkimiskustannukset, kuten asunnon remonttikulut tai vaikkapa asuntoon ostettavan jääkaapin.

Oletko teettänyt remontin?

Kotitalousvähennykset kannattaa ehdottomasti merkitä veroilmoitukseen. Niihin kuuluvat esimerkiksi kodin remontti- ja kunnossapitotyöt sekä lastenhoitajan tai siivoajan palkka. Vähennyksissä on 100 euron omavastuu, ja niitä saa maksimissaan tehdä 2 400 euron edestä.

Työn hinnasta voi vähentää puolet verotuksessa. Jos siis Liisa teettäisi 5 000 euron remontin, verohyödyn laskukaava menisi näin: ensin summasta vähennettäisiin puolet, ja sen jälkeen poistettaisiin vielä sadan euron omavastuu, jolloin vähennystä kertyisi yhteensä 2 400 euroa.

”On niitäkin, jotka myyvät osakkeita tappiolla ja ostavat heti samana päivänä takaisin.”

Jos Liisalla on puoliso, ja he innostuvat yhdessä tekemään 10 000 euron remontin, myös puoliso voi tehdä kotitalousvähennykset työstä. Mikäli taloon tehdään vaikkapa 20 000 euron putkiremontti, joka maksetaan kahdessa erässä niin, että ensimmäinen erä maksetaan vuonna 2018 ja toinen erä vuonna 2019, saman remontin vähennykset voi jakaa kahdelle eri vuodelle.

– Asunto-osakeyhtiössä sen sijaan ei voi teettää vähennyksiä putkiremontista, vaan sääntö pätee vain omakotitaloon, Kaari sanoo.

Oletko myynyt osakkeita tappiolla?

Liisa pystyy merkitsemään pääomatuloihin verovähennystä, mikäli hän on myynyt sijoituksiaan tappiolla. Jos Liisa on vaikkapa aikoinaan ostanut Nokian osaketta hintaan 10 euroa kappale ja hän myy sijoituksensa pois kahden euron kappalehintaan, hän voi merkitä erotukseksi jäävän 8 euroa pääomatulojensa verovähennyksiin.

– On niitäkin, jotka myyvät osakkeita tappiolla ja ostavat heti samana päivänä takaisin. Tätä voidaan pitää veronkiertona, joten itse en lähtisi ihan samana päivänä sitä tekemään, Kaari toteaa.

Juttua muokattu 31.1.2018. Korjattu matkakulujen merkitsemiseen liittyvä virhe.