Sijoituskohde kannattaa valita oman kiinnostuksen mukaan. Ehkä kenkärakkauden voi siis kääntää sijoitajanvaistoksi? Kuva: Shutterstock
Sijoituskohde kannattaa valita oman kiinnostuksen mukaan. Ehkä kenkärakkauden voi siis kääntää sijoitajanvaistoksi? Kuva: Shutterstock

Pienilläkin tuloilla voi päästä kiinni isoihin tavoitteisiin, jos malttaa hiukan syventyä sijoittamiseen. – Perehtyä voi vaikka lukemalla sijoituskirjallisuutta, vinkkaa Terhi Majasalmi.

Miksi sijoittaminen kannattaa?

Sijoittaminen on yksi tulonlähde lisää. Se lisää turvaa, valinnan vapautta ja tuo taloudellista itsenäisyyttä.

Milloin kannattaa sijoittaa?

Kun vararahasto, eli puolen vuoden kiinteitä kuluja vastaava summa, on kasassa. Säästötileillä raha ei juuri kasva korkoa, sijoittamalla sen sijaan voi hakea pääomalle tuottoa.

Mistä sijoittamisessa on kyse?

Jokaisen yrityksen tavoitteena on tuottaa voittoa. Jos pörssilistatulla yrityksellä menee hyvin, sijoittaja hyötyy siitä maksettuna osinkona ja/tai osakkeen arvonnousuna. Osakkeenomistaja ottaa toki aina riskin. Jotta pääoma ehtisi kasvaa tarpeeksi, voi joutua odottamaan vuosikymmeniä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sijoituskohde kannattaa valita oman kiinnostuksen mukaan.

Vaatiiko se vaivaa?

Sijoittaminen vaatii opiskelua. Perehtyä voi vaikka lukemalla sijoituskirjallisuutta, jota löytyy nykyään suomenkielisenäkin. Aluksi pitää ymmärtää, miten sijoitusmaailma toimii ja selventää itselle, miksi haluaa sijoittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Indeksirahastot ovat helppoja: niihin voi siirtää palkasta vaikka pienen summan kerran kuukaudessa.

Mihin kannattaa sijoittaa?

Sijoituskohde kannattaa valita oman kiinnostuksen mukaan. Sijoittaa voi esimerkiksi suoraan tietyn yrityksen osakkeisiin tai indeksirahastoon, joka sijoittaa rahat vertailuindeksin mukaisesti.

Indeksirahastot ovat helppoja: niihin voi siirtää palkasta vaikka pienen summan kerran kuukaudessa. Se yleensä innostaa tutustumaan paremmin sijoittamiseen. Tärkeintä on, että ylipäänsä aloittaa. Kannattaa muistaa vertailla: markkinoilla on täysin kuluttomia rahastoja ja sellaisia, joissa saattaa olla useita eri kuluja, kuten merkintä-, hallinnointi- ja lunastuspalkkio.

Asiantuntija: varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi

Sisältö jatkuu mainoksen alla