Pontus-koira auttoi jaksamaan, kun Johanna Amnelinilla oli hankalaa. Nyt Pontus pääsee Johannan seuraksi matkoille, tässä Kuusiston linnanraunioille. Kuva: Joni Itkonen
Pontus-koira auttoi jaksamaan, kun Johanna Amnelinilla oli hankalaa. Nyt Pontus pääsee Johannan seuraksi matkoille, tässä Kuusiston linnanraunioille. Kuva: Joni Itkonen

Pohjalta ponnistanut Johanna pyörittää nyt menestyvää pienyritystä. Vielä pari vuotta sitten hän ei olisi ikinä uskonut sitä.

Johanna Amnelin, 42, on tyytyväinen nykyiseen elämäänsä. Hän tekee aamupäivät töitä kotona: valmistaa luomusaippuoita ja -kynttilöitä ja hoitaa bisnesasioita. Iltapäivällä hän ottaa rauhallisemmin – masennukseen taipuvaisena hän ei pysty tekemään pitkää päivää. Mutta kova kiire ei olekaan: tuotteita valmistuu, äiti ja miesystävä auttavat.

Jälleenmyyjille on taas lähtenyt kasa tuotteita myytäviksi, kevättä kohti valo lisääntyy, ja myynti on koko ajan kasvussa.

– Herään edelleen joka aamu miettimään, että miten voin olla tässä. Pari vuotta sitten olin toimeentulotuen vakioasiakas, Johanna sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aivan pohjalla

Jos mennään ajassa taaksepäin vielä paria vuotta kauemmas, tavataan aika erilaista elämää viettävä Johanna. Hän oli kapinoinut ja karkaillut kotoa teini-iästä lähtien, joutunut huumeporukoihin, asunut missä sattuu ja käväissyt vankilassakin. Vanhempien huoltoasemalla tehtyä pientä työpätkää lukuun ottamatta Johannan työkokemus oli lähinnä lain harmaalta puolelta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kolmekymppisenä Johannalla oli 8-vuotias tytär ja neljän kuukauden ikäinen poika. Huumeet hän oli selättänyt, mutta tilalla olivat masennus ja väkivaltainen parisuhde. Se tuntui normaalilta.

– Kaveripiirissä kaikilla oli väkivaltaiset parisuhteet: en itse edes huomannut, miten epänormaalia lapsuutta lapsenikin elivät. Käänne tapahtui, kun mies pahoinpiteli minut niin pahasti, että naapuri soitti poliisit.

Paikalle tuli myös sosiaalityöntekijä, joka totesi, että jos et nyt haasta miesystävää oikeuteen, lapset otetaan huostaan.

Johanna päätti, että elämä muuttuu. Mies sai laajennetun lähestymiskiellon, ja Johanna aloitti nousun kohti normaalia elämää.

”Minulle oli aluksi vaikeaa jo se, että olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja käyttäydyin kunnolla.”

Se ei ollut helppoa. Johannalla ei ollut oikein käsitystä, miten normaalia elämää eletään. Masennuskin vaikeutti asioiden hoitamista. Hän sai kuitenkin avattua sosiaalitoimistossa suunsa ja sanottua, että ei pärjää ilman apua.

– Saimme tosi paljon apua. Perhetyöntekijä auttoi, kävimme perhekuntoutusjaksoilla. Minulle oli aluksi vaikeaa jo se, että olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja käyttäydyin kunnolla.

Yksi hengenpelastaja oli Johannan koira, jonka kanssa hän kävi koirapuistossa.

– Siellä kävi normaalia elämää eläviä ihmisiä, ja tutustuinkin joihinkin. Tarkkailin heitä ja koetin kopioida, millaisia rakenteita heillä oli elämässään.

No millaisia? Esimerkiksi sellaisia, että lapset pannaan etusijalle. Johanna tajusi, että hänen tyttärensä oli joutunut liian isoon vastuuseen kodista.

– Tein päätöksen, että en ala parisuhteeseen. En vain enää halunnut, että lapseni joutuvat näkemään vaihtuvia miesystäviä. Sekin oli vaikea ja iso asia: minulla oli aina ollut joku.

Maalle parantumaan

”Kehtaankohan mä edes tarjota tätä”, mietti yksi Johannan tuttava, kun Johanna yhtenä päivänä haaveili ääneen muutosta maalle.

Kaveri kehtasi ja tarjosi vuokralle huonokuntoista, tyhjillään olevaa taloa kaukana kaupungista. Lämpöeristykset olivat surkeat, hanasta ei tullut juomakelpoista vettä, liikenneyhteydet olivat heikot, mutta vuokra oli halpa – ja Johanna ihastui. Maalla hän alkoi kävellä luonnossa ja huomasi, että ulkoilu sai masennuksen väistymään taka-alalle. Kaikenlaista jaksoi taas tehdä. Johanna otti luontokuvia ja piti valokuvanäyttelyn.

– Halusin myös myydä kuviani. Hankin heti Y-tunnuksen ja liityin ALV-rekisteriin. Ajattelin, että olen saanut niin paljon tukea verorahoista, että haluan maksajien puolelle.

Seuraavaksi hän keksi perustaa verkkokaupan. Aluksi myyntiin tuli Johannan suunnittelemia kelloja ja saunamittareita sekä muiden paikallisten käsityöläisten tuotteita. Myöhemmin Johanna kiinnostui ympäristöasioista, tutustui pyykkietikkaan ja artesaanisaippuan valmistukseen ja alkoi tehdä niitä itse. Naisyrittäjien Facebook-ryhmästä hän kyseli myytäviksi muita profiiliin sopivia käsityötuotteita. Kauppa teki monta vuotta tappiota, kunnes:

– Viime vuoden helmikuussa päätin tehdä somestrategian!

Kassakoneen ihana ääni

Johanna ei päätöstensä jälkeen aikaillut. Hän luki netistä oppaita, kirjoitti tavoitteita ja keinoja ylös: mihin aikaan päivästä kannattaa julkaista mitäkin, miten hyödynnetään blogia myynnin tukena. Hän meni päivän kestävään valokuvaustyöpajaan, jotta tuotekuvista tulisi hienompia.

– Halusin tuoda omaa persoonaani someen. Olen aina tykännyt kirjoittaa ja kirjoitan omalla äänelläni. Se toimi paremmin kuin pelkkä ”osta”-markkinointi. Monet ostivat tuotteita ihan tarinan takia.

Tuloksena myynti lähti hillittömään nousuun.

– Se tuntui mahtavalta! Rahaa tuli ovista ja ikkunoista: toukokuusta marraskuuhun liikevaihto oli yli 70 000 euroa.

Johanna oli ladannut puhelimeensa sovelluksen, joka päästi kassakoneen kilahdusta muistuttavan äänen aina, kun joku viimeisteli verkkokaupassa ostoksensa. Kilahduksiin jäi koukkuun. Jos kassakone ei kilahdellut päivän aikana tarpeeksi, Johanna huomasi miettivänsä kuumeisesti, minkälaisella postauksella saisi illaksi vielä lisää kauppoja. Elämästä tuli menestyksestä huolimatta raskasta: viikossa piti postittaa sata pakettia asiakkaille ja pitää paperityöt hanskassa.

"Olen ehkä noussut nipin napin keskiluokan tulotasolle toimeentulotuen tasolta – miljonääriksi en haluakaan, näin on hyvä."
"Olen ehkä noussut nipin napin keskiluokan tulotasolle toimeentulotuen tasolta – miljonääriksi en haluakaan, näin on hyvä."

Johanna paketoi illat eikä jaksanut harrastaa liikuntaa tai tehdä ruokaa. Joten:

– Mä päätin myydä kaupan. En halunnut riskeerata mielenterveyttäni. Ja samaan aikaan itse tekemieni tuotteiden kysyntä kasvoi, joten mulla oli tavallaan kaksi liiketoimintaa päällekkäin.

Johanna löysi kaupalleen ostajan, ja se menestyy hyvin. Mutta niin menestyy Johannan omakin bisnes: nyt ei tarvitse enää postittaa iltakausia paketteja, vaan voi keskittyä luovaan puoleen. Jälleenmyyjille toimitetaan isompia eriä, ja he hoitavat pikkupakettien postituksen.

– Nyt työ ei ole raskasta vaan mielekästä. Saippuat valmistuvat, äiti ja isä auttavat, samoin miesystävä. Saan hyvin tuloja, ja suunta on ylöspäin.

Yllättäviin käänteisiin kuuluu taloudellisen nousun lisäksi miesystävä, jonka kanssa ei ole tarvinnut edes riidellä kertaakaan. Molemmilla on samat arvot: kotona ei käytetä alkoholia ja eletään kunnollisesti. Miehelle kunnollisuus on tosin ollut aina selvää, Johannalla on ollut opettelemista. Vanhempiensa kanssa hän ei ollut pitkään hyvissä väleissä, mutta nyt suhteet ovat kunnossa.

– Kun minusta vihdoin tuli aikuinen nelikymppisenä, olemme pystyneet juttelemaan siitä, mitä vastaan minä nuorena kapinoin. En saanut päättää itse asioistani, vaan vanhemmat huolehtivat liikaa ja ajattelivat puolestani.

Johanna taistelee nyt samaa kiusausta vastaan omien lastensa kanssa. Mieli tekisi kertoa heille, mitä pitää tehdä, mutta hän koettaa olla ohjailematta.

Antibiootitonta kanaa

Johannan nousu pohjalta menestyväksi yrittäjäksi kuulostaa yllättävänkin helpolta. ”Perustin verkkokaupan.” ”Aloin tehdä itse luomupesuaineita ja kynttilöitä.” ”Tein somestrategian, ja kauppa alkoi menestyä.” Noinko se vain onnistuu?

Johanna sanoo itsekin, että on yllättävää, miten helposti asiat ovat alkaneet luistaa.

– Ehkä olen vain tosi onnekas. Mietin itsekin, miten olen päätynyt tähän pisteeseen ilman kyyneleiden vuodattamista. Toki on ollut paljon opeteltavaa. Mutta jokin isoäidin peruja oleva pohjalainen sinnikkyys minussa kai elää: kun jotain päätän, otan selvää, katson Youtube-videoita ja menen vaikka läpi harmaan kiven.

”Olen ehkä noussut nipin napin keskiluokan tulotasolle toimeentulotuen tasolta.”

Nykyinen menestys näkyy Johannan elämässä esimerkiksi siten, että hän on ostanut oman talon. Talon pihaan on ilmestynyt kontti, jossa Johanna valmistaa kosmetiikkatuotteita. Pihalla kiiltelee myös uusi auto, ja sisällä on tehty lattiaremonttia. Varattuna on Portugalin-matka ja parikin kotimaanreissua.

– Eivät ne ole kalliita matkoja, mutta minulle ne ovat ihmeellisiä. Olen ehkä noussut nipin napin keskiluokan tulotasolle toimeentulotuen tasolta – miljonääriksi en haluakaan, näin on hyvä.

Parasta on ruokakaupassa. Johannan ei tarvitse enää valita, ostaako maitoa ja jauhelihaa vai lapsen astmalääkkeet.

– Voin ostaa kaupassa vaikka antibioottivapaata kanaa – ei ole pakko ostaa kaikkein halvinta.

Kiitos Johanna innostavasta haastattelusta. Olen niin masentunut ja pelkään viranomaisten apua, mutta sinä rohkaisit uskomaan, että heiltä voi saada myös tukea.
Paras sparraaja sinulla on kuitenkin ihana Pontus !
Oikein onnellisia aikoja jatkossakin Sinulle ja perheellesi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla