Sijoittaja ja liikemies Warren Buffett on maailman toiseksi rikkain henkilö. Kuva: Reuters
Sijoittaja ja liikemies Warren Buffett on maailman toiseksi rikkain henkilö. Kuva: Reuters

On sijoitus, jota ei voi verottaa, ja jota inflaatio ei syö.

Yhdysvaltalainen liikemies Warren Buffett tunnetaan yhtenä maailman menestyneimmistä sijoittajista. Forbesin tämänvuotisen listauksen mukaan Buffett on yli 75 miljardin omaisuudellaan koko maailman toiseksi rikkain henkilö.

Nyt Buffett antaa Forbesin haastattelussa kaikkien aikojen sijoitusvinkkinsä (rumpujen pärinää):

– Lopulta on yksi sijoitus, joka ylittää kaikki muut: Sijoita itseesi. Kehitä heikkouksiasi, mitä ne ovatkin. Ja tee se nyt.

Kun on multimiljardööristä kyse, Buffettin esimerkki tästä sijoitusvinkistä sisältää toki pienen määrän rahaa. Hän kertoo kammonneensa nuorena julkisesti puhumista niin paljon, ettei kerta kaikkiaan pystynyt puhumaan yleisön edessä. Sitten hän sijoitti sata dollaria esiintymistaitokouluttajan kurssiin.

”Tulin uudesta taidostani niin itsevarmaksi, että kosin vaimoani kurssin puolivälissä.”

– Se muutti elämäni. Tulin uudesta taidostani niin itsevarmaksi, että kosin vaimoani kurssin puolivälissä, Buffett kertoo Forbesissa.

Itsevarmuutta ei voi verottaa

Kurssin käyminen antoi tuolloin 21-vuotiaalle ja vielä nuoremman näköiselle Buffettille itsevarmuutta myös osakkeiden myyntiin.

Itsensä kouluttaminen ja kehittäminen maksaa siis itsensä takaisin muillakin elämänalueilla kuin sillä, jota tarkalleen ottaen kehitetään. Uusi harrastus tai jonkin vähäpätöiseltä vaikuttavan taidon opetteleminen voi kohentaa itsevarmuutta niin, että vaikutukset näkyvät elämässä laajemminkin.

Omien taitojen ja kykyjen vahvistamiseen sijoittaminen kannattaa Buffettin mukaan, koska taitoja ei voi verottaa eikä inflaatio ei syö niitä. Vaikka muiden sijoitusten arvo voi laskea, monet taidot ja ominaisuudet säilyvät ihmisellä loppuelämän.

Tyhmentääkö meikki naista? Ei tietenkään, mutta tutkimuksen mukaan monet saattavat yhä ajatella niin. Jos haluat menestyä työelämässä, kannattaa asiantuntijoiden mukaan välttää räikeää meikkiä ja suosia siistiä ja luonnollista lookia.

Itä-Suomen yliopiston kulttuuriantropologian yliopistonlehtori Taina Kinnunen kertoo, että ulkonäöllä ja meikillä on työelämässä väliä. Kinnunen on tutkinut sitä, mihin seikkoihin rekrytointifirmat ja headhunterit kiinnittävät työnhakijoissa huomiota.

– Työhaastattelut järjestetään osittain sen takia, että nähdään, millainen ihmisen ulkoinen olemus on, hän kertoo.

Kinnusen mukaan ulkoistetut rekrytoijat pyrkivät ennakoimaan, miten heidän asiakkaansa reagoi ehdokkaisiin. Usein rekrytointikonsultit pelaavat varman päälle, joten ulkonäkövaatimukset ovat kiristyneet.

– Ammattikonsultit sanovat, että aina jos ihmisessä on ulkonäöllisesti jokin hyvin silmiinpistävä piirre, se ei ole koskaan lähtökohtaisesti hyvä asia.

Kinnusen mukaan täytyy kuitenkin muistaa, että kauneus ja silmiinpistävyys ovat osittain katsojan silmissä.

– Siihen vaikuttavat haastattelijan tausta, sukupuoli ja se, minkä tyylisiä he itse ovat, Kinnunen kertoo. 

”Oman yksilöllisyyden esiintuominen ei ole työnantajan tai asiakkaan päällimmäinen toive.”

Vahva meikki ja paljastava pukeutuminen saavat rekrytoijat epäilemään hakijan kykyjä.

– Varsinkin, jos nämä kaksi asiaa yhdistyvät tai haluaa muuten erottautua, hakijan pitää kompensoida se ylivertaisella osaamisella.

Meikkaava pomo, huono pomo?

Samansuuntaiseen tulokseen tuli Iso-Britanniassa tehty tutkimus, jonka mukaan liika meikki heikentää pomon uskottavuutta.

– Tällaiseen tulokseen tulivat sekä naiset että miehet, jotka arvioivat valkoihoisia ja afrikkalaista syntyperää olevien kasvoja, psykologit Esther James, Shauny Jenkins, ja Christopher Watkins kirjoittavat Perceptionissa.

Tutkimuksessa 168 ihmistä arvioi 16 musta- ja valkoihoisen ihmisen kasvoja. Arvioijille näytettiin kuvapareja ihmisistä kahdessa erilaisessa lookissa. Kahdeksan ihmistä esiintyi kuvaparissa ilman meikkiä ja iltameikin kanssa. Lopuilla kahdeksalla meikittömän kuvan parina oli noin puolet luonnollisempi meikki kuin iltameikkikuvan ottaneilla ihmisillä. Raadin tuli arvioida kuvien perusteella, kenessä olisi eniten johtaja-ainesta. Tulokset olivat selkeät: vahva meikki heikensi johtajakykyjä toisin kuin kevyt meikki.

Myös työnhakutilanteessa hillitympi look toimii paremmin, sillä toisen tutkimuksen mukaan monet naiset laittavat enemmän meikkiä kuin olisi optimaalisesti viehättävää.

”Työhaastattelut järjestetään osittain sen takia, että nähdään, millainen ihmisen ulkoinen olemus on.”

 

Beigeä päälle

Neutraaleja värejä ja nudemeikkausta suosimalla on pienin riski erottautua negatiivisesti työhaastattelussa. Toki esimerkiksi luovilla aloilla tai it-alalla sallitaan suurempi liikkuvuus kuin muilla aloilla.

– Silloin erottuvuuden täytyy viestiä omaa tyyliä, eikä sitä, että on tekoripset, tekokynnet ja täytettä huulissa, Kinnunen kertoo.

– Eri tutkimukset viittaavat siihen, että niin sanottuja naisellisia ominaisuuksia pitää häivyttää.

Kinnusen mukaan ne vaikuttavat tiedostamatta henkilöihin, jotka arvioivat hakijaa.

– Se on ikävää sukupuolinäkökulmasta. Esimerkiksi kukkamekossa, korkokengissä ja punaisissa huulissa ei välttämättä anna niin vakuuttavaa vaikutelmaa kuin matalissa koroissa ja tylsässä jakkupuvussa. Meillä on koodisto, jossa maskuliinisiin merkkeihin yhdistetään korkeampaa statusta. 

Kinnusen mukaan ulkonäön pitäisi olla linjassa haettavan työpaikan kanssa.

– Jos hakee korkean valkokaulustyön johtavaa asemaa, kannattaa pukeutua muodollisesti ja statuksen mukaisesti. Jos johtavaan asemaan hakeva tulee haastatteluun farkuissa, rekrytoijat eivät pidä uskottavana, että henkilö kykenee vetämään roolin, mikä kuuluu työhön, Kinnunen kertoo.

– Jos hakee alhaisemman statuksen työtä, ei kannata pukeutua jakkupukuun, vaan laittaa rennommat, mutta siistit vaatteet.

Luonnollinen look ei tarkoita suoraan sängystä noussutta meikkaamatonta naamaa. Huoliteltu, meikkaamattoman näköinen meikki ja värjäämättömän näkoiset hiukset vaativat melkoisesti työtä. Siisti ja edustava olemus kuitenkin vie pidemmälle.

– Suurin osa ihmisistä on osa yhteisöä ja yrityksen brändiä. Oman yksilöllisyyden esiintuominen ei ole työnantajan tai asiakkaan päällimmäinen toive.

Idiootit pellet

Headhuntereilla vaiettu agenda työhaastatteluissa: ”Halutaan nähdä, millainen ihmisen ulkoinen olemus on”

No jopas jotakin. Ulkonäköperusteinen rekrytointi on kyllä syvältä. Ei kai sinne töihin mennä ulkonäöllä miellyttämään vaan osaamaan. Ihan sama miltä putkimies näyttää, kunhan vaan putket tulee kuntoon. Ehkä tuo pätee esimiehiin, joilla ei tarvitse olla osaamista. Pääasia, ettei näytä ihan aina hölmöltä. Tuollainen konsultti ansaitsee kenkää ja rajusti.
Lue kommentti

Makkaraa ja kaljaa myymällä voi, jos ei nyt rikastua, niin ainakin päästä ihan mukaville kuukausiansioille. Kaupan kassa Tiina kertoo, mitä kassatyössä tienaaminen vaatii.

”Sehän on vain kaupan kassa.” Myyntityö ei nauti sitä korkeinta arvostusta, mikä kävi ilmi muutama viikko sitten myös Yökylässä Maria Veitola -tv-ohjelmassa. Jaksossa laulaja Alma ja hänen Anna-siskonsa kertoivat äitinsä olettaneen koulunsa kesken jättäneiden siskosten päätyvän jonnekin Siwan kassalle.

On totta, että kassatyöhön ei ehkä vaadita korkeakoulututkintoa, mutta onko se muka niin epäonnistunut uraratkaisu kuin annetaan ymmärtää?

Varsinaissuomalaisen Siwan ja sittemmin K-kaupan kassalla yli 10 vuotta töitä tehnyt Tiina, 46, haluaa oikaista kassatyöhön liitettyjä ennakkoluuloja. Hän viihtyy työssään lähikaupassa ja vieläpä tienaa mukavasti.

– Ärsyttää kun sanotaan, että sä oot vaan Siwan kassa. Moni sanojista ei edes tiedä, että tienaan enemmän kuin vaikkapa sinä, joka olet raksalla. Ei työ tietenkään kovin vaativaa ole, emmekä me mitään insinöörejä ole, mutta en myöskään tienaa kaikkein vähiten, Tiina sanoo.


Mukava potti lisistä

Tiina kertoo päässeensä parhaisiin vuosituloihinsa, yli 41 000 euroon, kun hän oli töissä ympäri vuorokauden auki olleessa Siwassa. Sen jälkeen tulot ovat hieman laskeneet, mutta ilta- ja viikonlopputöitä tekemällä ne ovat viime vuosina pysyneet noin 38 000 eurossa. Kuukausipalkaksi muutettuna se tekee noin 3167 euroa.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten mediaanipalkka vuonna 2016 oli 3001 euroa.

Tiinan palkka toki on jonkin verran keskivertoa parempi, sillä hän on ilmoittautunut vapaaehtoiseksi tekemään mahdollisimman paljon ilta- ja viikonlopputöitä. Viime vuosina hän on myös saanut tehdä niitä. Myös monen vuoden työkokemus nostaa palkkaa hieman. Kaupan alan perustuntipalkka ilman lisiä on noin 11 euroa.

–  Ilman lisiä palkkani olisi arviolta 10 000 euroa pienempi, Tiina sanoo.

”Ilman lisiä palkkani olisi 10 000 euroa pienempi.”

Hän arvioi tekevänsä keskimäärin 37,5 tunnin työviikkoa, joten hänen palkkaansa voi pitää suunnilleen normaalin työajan palkkana. Aiemmin hänen oli myös mahdollista käydä tekemässä tuurauksia muissa kaupoissa, mistä kertyi lisätuloja.

– Harva on tällainen himohamstraaja, että varaa kaikki ilta- ja sunnuntaityöt. Joku arvostaa vapaa-aikaa, joku haluaa rahaa. Minä olen ehkä vähän tämmöinen työnarkomaani, jota raha kiinnostaa.

Iloinen asiakas, paras asiakas

Raha ei kuitenkaan ole ainoa syy. Tiinalle sopii iltapainotteinen rytmi, jossa työvuoro alkaa kolmelta tai neljältä. Siihen hän on myös tottunut.

– Olen huono heräämään aamulla. En nuku hirveän hyvin, koska pelkään myöhästyväni ja näen painajaisia siitä.

Päivällä Tiina laittaa ruokaa ja syö yhdessä lasten kanssa, kun he pääsevät koulusta. Sitten on aika lähteä töihin.

– Kun lapset olivat pieniä, se oli jopa kätevää. Kun mies tuli kotiin, minä lähdin töihin. Myös lapset on helppo viedä harrastuksiin samalla, ennen kuin vuoro alkaa.

”Joku arvostaa vapaa-aikaa, joku haluaa rahaa.”

Iltaisin kaupassa on vilkkaampaa ja välillä yksin ollessa kovakin kiire, kun asiakkaita on jonoksi ja pullokone huutaa, mutta toisaalta joka päivä näkee myös monta tuttua kasvoa, joista osa tuntuu jo vähän kuin perheenjäseniltä.

Parasta kassalla on, kun asiakas on tyytyväinen, ehkä jopa ilahtuu tai yllättyy.

– Olen aidosti iloinen, jos joku voittaa lotossa. Hyvä ettei itku tullut, kun kerran eräs sai lottovoiton ja sain sen hänelle paljastaa.

Tiinan nimi on muutettu.

Käyttäjä12729
Seuraa 
Liittynyt29.11.2017

Tiina, 46, tienaa lähikaupan kassalla jopa yli 40 000 euroa

Hienoa. Viimein kassatyötä arvostetaan. Olipa minun 18v tytär kaupan kassalla vuoden työssä, ennen opintojensa alkamista. Hän tienasi 700e enemmän kk, kuin minä. Itse olin taideopettajana ja tunteja ei ollut riittävästi. Minulla maisterin paperit ja 23v työkokemus. Tyttärelläni yo tutkinto. Muutaman kk työkokemus. Kassatyö kannattaa paremmin. 😁
Lue kommentti
Käyttäjä15505
Seuraa 
Liittynyt23.3.2018

Tiina, 46, tienaa lähikaupan kassalla jopa yli 40 000 euroa

Käyttäjä12729 kirjoitti: Hienoa. Viimein kassatyötä arvostetaan. Olipa minun 18v tytär kaupan kassalla vuoden työssä, ennen opintojensa alkamista. Hän tienasi 700e enemmän kk, kuin minä. Itse olin taideopettajana ja tunteja ei ollut riittävästi. Minulla maisterin paperit ja 23v työkokemus. Tyttärelläni yo tutkinto, eikä lainaa . Muutaman kk työkokemus. Kassatyö kannattaa paremmin. 😁 Toiset ne vaan jaksaa painaa työtä ja opiskella yhtä aikaa. Kyllähän tuohon 40€k vuosiansioihin saa peräsuoli...
Lue kommentti