Oletko sinäkin muistilappuihminen digitaalisessa maailmassa? Kuva: Aapo Huhta/HS
Oletko sinäkin muistilappuihminen digitaalisessa maailmassa? Kuva: Aapo Huhta/HS

Työelämän muutospuhetta seuratessa oma tulevaisuus alkaa hirvittää. Pärjäävätkö täällä vain diginatiivit? Tuoreen kyselyn mukaan kuitenkin puolessa suomalaisista pk-yrityksistä ollaan melko pihalla koko digitalisaatiosta. 

Puntti alkaa helposti tutista, kun kuuntelee puhetta työelämän muutoksesta: jos oma työpaikka ei ole yt-uhan alla, kohta tulee robotti ja vie sen. Apua! Miten tässä nyt selviää kunnialla eläke-ikään asti?

– Olin Yhdysvalloissa seminaarissa, jossa yksi esiintyjistä kertoi olevansa insinööri ja koulutettu klovni. Kukaan muu ei nauranut sille kuin minä, suomalainen. Siellä on aivan normaalia, että ihmiset uskaltavat hankkia aivan erilaisia taitoja, joita voi yhdistellä, Marjaana Toiminen sanoo.

Hän on Mindmill Networkin perustaja ja toimitusjohtaja, joka on juuri tehnyt Suomen itsenäisyyden juhlarahastolle Sitralle raportin työelämän muutoksesta.

Toimista ärsyttää tapa, jolla työelämän muutoksesta Suomessa puhutaan. Tapana on maalailla uhkakuvia siitä, miten työpaikat katoavat milloin Kiinaan, milloin roboteille. Kun voivotellaan pelkästään työpaikkojen katoamista, keskitytään Toimisen mukaan väärään asiaan.

– Suomalaisista 80 prosenttia on edelleen perinteisessä palkkatyössä. Aiemmin samassa työpaikassa oltiin keskimäärin kahdeksan vuotta, nyt kymmenen, joten työsuhteet eivät ole lyhentyneet, Toiminen huomauttaa.

”Tutkimusten mukaan monet ajattelevat, että tämä digitalisaatio kyllä tulee, muttei koske minua.”

Vielä ei näytä siltä, että tekoäly ja robotit vähentäisivät ihmisten työpaikkoja – mutta ne muuttavat niitä.

– Haastattelin yrityksiä, joiden toimiala perustuu automaatioon. Esimerkiksi Konecranesilta sanottiin, ettei ihmistyön määrä globaalilla tasolla ole vähentynyt. Vain ammatit ovat vaihtuneet.

– Paljon pahempi uhka suomalaiselle työelämälle on osaajapula.

Pula osaajista on Suomessa totta jo nyt. Esimerkiksi it- ja rakennusaloilla on Suomessa tuhansia työpaikkoja, joihin ei löydy päteviä tekijöitä. Osaajapulasta kärsivät alat ovat tuplaantuneet vuodessa. Samaan aikaan työttömiä on parisataatuhatta. Miten kannattaisi pitää huolta siitä, että itse pysyisi kyydissä mukana?

Onko pomokaan kartalla?

Ajasta jääneet taidot eivät ole vain yksittäisen työntekijän ongelma. Tuoreen kyselyn mukaan puolessa suomalaisista pk-yrityksistä, joita yrityksistä ylivoimaisesti suurin osa on, ollaan melko pihalla digitalisaatiosta. Jos työnantaja ei ymmärrä sitä, työntekijän on vaikea räpiköidä itsekseen muutoksen airueena.

– Tutkimusten mukaan monet ajattelevat, että tämä digitalisaatio kyllä tulee, muttei koske minua, Toiminen sanoo.

Osaamisensa päivittämisestä kannattaa toki ottaa vastuuta itse, sillä oma-aloitteisuus ja itsensä kehittäminen eivät ole ainakaan tarpeettomia ominaisuuksia tulevaisuuden työntekijälle. Mitään poppaskonstia oman ammattitaidon kehittämiseen ei ikävä kyllä ole. Vaihtoehtona ei ole se, että istahdetaan vuosiksi koulunpenkille uudelleenkouluttautumaan.

Työelämän murros tarjoaa uusia, kiinnostavia mahdollisuuksia.

Kannattaa kuitenkin suhtautua myötämielisesti lisäoppimiseen ja siihen, että oma toimenkuva saattaa keikahtaa joksikin muuksi. Suomessa on perinteisesti ajateltu, että kouluttaudutaan yhteen ammattiin, jonka osaajia sitten ollaan eläkkeeseen asti.

Suomalaisen Työn Liiton Made by Finland -tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat kyllä suhteellisen hyvin kartalla tulevaisuuden työelämän vaatimuksista. Työntekijöiden mielestä kolme tärkeintä ominaisuutta tulevaisuuden työntekijälle ovat halu oppia uutta, kyky sopeutua uusiin tilanteisiin sekä yhteistyö.

Mitkä alat ovat turvassa?

Vaikka paniikkiin ei ole syytä, pitäisi olla hereillä sen suhteen, mitä omassa työssä tapahtuu.

– Esimerkiksi markkinointialalla ja taloushallinnossa ammattitaito vanhenee tällä hetkellä nopeasti, Toiminen sanoo.

Markkinointi digitalisoituu ja siirtyy sosiaaliseen mediaan, taloushallinto hoituu yhä pienemmällä porukalla.

Suomessa on Euroopan kolmanneksi sukupuolittuneimmat työmarkkinat: meillä naiset ohjautuvat perinteisiin naisammatteihin ja miehet miesammatteihin. Vaikkei tämä yleisesti ottaen ole mikään ideaalitilanne, siitä voi olla naisille etua muutoksessa.

– Jo väestön ikääntymisen takia terveydenhoitoalalla ollaan varmasti aika turvassa, Toiminen arvelee.

Jos haluaa varmistella itselleen paraatipaikkaa murroksessa, kannattaa olla matemaattisen alan osaaja, jolla on hyvät vuorovaikutustaidot, sanoo Mika Maliranta, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun professori ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan johtaja. Yhdysvaltalaisten tutkimusten mukaan heistä nimittäin tulee työelämän supermenestyjiä.

– Kun tutkittiin, mitkä asiat selittävät ihmisten palkkaa, ilmeni, että kaikkein parhaiten palkattuja olivat ne, jotka osaavat laskea ja puhua.

Kunpa vielä saataisiin Suomessa tytöt kiinnostumaan matematiikasta. Pojat ryhtyvät opiskelemaan matematiikkaa, koska uskovat olevansa siinä hyviä. Tytöt taas luulevat olevansa matematiikassa huonoja, vaikka tutkimusten mukaan osaamisessa ei ole sukupuolieroja.

Näe mahdollisuuksia!

Työ tosiaan muuttuu koko ajan, vaikkei sitä itse niin huomaisikaan. Monet tekevät jo työtä, jota ei parikymmentä vuotta sitten ollut olemassakaan. Mika Maliranta on sitä mieltä, että työelämän muutostahti vain nopeutuu.

– Edellinen iso muutos tapahtui 1990-luvun alussa, kun matkapuhelin ja sähköposti tulivat. Tänä päivänä ne ovat aivan välttämättömiä monessa työssä.

Tulevien kymmenen vuoden muutokset ovat vielä nopeampia kuin menneen vuosikymmenen mittaan tapahtuneet.

Työelämän murros on asia, josta voi enimmäkseen olla innoissaan. Ainakin jos on asiantuntijatyössä, kuten Toiminen ja Maliranta ovat. Vaikka työt muuttuvat ja osa työstä katoaa, aina syntyy myös uutta. Muutoksessa on aina mahdollisuus mielenkiintoisempaan ja parempaan.

– En ole tarjoamassa mitään unelmahöttöä, jossa kenelle tahansa mikä vain on mahdollista, mutta kyllä työelämän murroksessa on paljon hyviäkin asioita. Se tarjoaa uusia mahdollisuuksia monille melkeinpä koulutuksesta riippumatta, Marjaana Toiminen sanoo.

Tällä hetkellä Suomessa on esimerkiksi kuilu yrittämisen ja palkkatyön välillä niin asenteissa kuin lainsäädännössäkin. Joustavammat työntekotavat voisivat kuitenkin sopia paljon isommalle joukolle ihmisiä.

Jos Suomessa osataan lukea ja tukea muutosta oikein, on se meille iso mahdollisuus. Robotit ja tekoäly varmasti hävittävät mekaanisimpia työtehtäviä, mutta niiden tilalle syntyy uutta.

Mikään ei kuitenkaan tapahdu yhdessä yössä, kuten paperitehtaan sulkeminen ennen vanhaan.

Maliranta uskoo, ettei epätyypillisten työsuhteiden määrä jatkossakaan kasva mitenkään räjähdysmäisesti.

– Jatkuvuudesta on kaikille yrityksille aina etua, muutoksessakin.

Ura vaihtuu eri polkuihin

1. Automaatio lisää tuottavuutta. Työpaikkoja häviää, mutta arviot määrästä ovat ristiriitaisia. Uusia aloja, työtä ja tarpeita syntyy jatkuvasti.

2. Toimenkuvat, johtaminen ja rakenteet uudistuvat. Ammattitaidon kehittämiseen tarvitaan nopeita oppimismahdollisuuksia.

3. Ihmisellä on yhä suurempi vastuu ammattitaidostaan . Tärkeää on
kyky nähdä mahdollisuuksia, rohkeus tarttua niihin, lukea tulevaa ja
päätellä, mistä osaamisesta on hyötyä ja miten sen voi hankkia.

4. Lineaarisen työuran rinnalle tulee monista erilaisista rooleista ja jaksoista koostuva työelämä. Uran rinnalle tulee useita polkuja.

5. Muutos edellyttää yrityksiltä vastuullisuutta ja lainsäätäjiltä reaktiokykyä. Tehtävänä on luoda työstä yhä saavutettavampaa ja mielekkäämpää.

Marjaana Toiminen: Välähdyksiä tulevaisuudesta (Sitra)

Makkaraa ja kaljaa myymällä voi, jos ei nyt rikastua, niin ainakin päästä ihan mukaville kuukausiansioille. Kaupan kassa Tiina kertoo, mitä kassatyössä tienaaminen vaatii.

”Sehän on vain kaupan kassa.” Myyntityö ei nauti sitä korkeinta arvostusta, mikä kävi ilmi muutama viikko sitten myös Yökylässä Maria Veitola -tv-ohjelmassa. Jaksossa laulaja Alma ja hänen Anna-siskonsa kertoivat äitinsä olettaneen koulunsa kesken jättäneiden siskosten päätyvän jonnekin Siwan kassalle.

On totta, että kassatyöhön ei ehkä vaadita korkeakoulututkintoa, mutta onko se muka niin epäonnistunut uraratkaisu kuin annetaan ymmärtää?

Varsinaissuomalaisen Siwan ja sittemmin K-kaupan kassalla yli 10 vuotta töitä tehnyt Tiina, 46, haluaa oikaista kassatyöhön liitettyjä ennakkoluuloja. Hän viihtyy työssään lähikaupassa ja vieläpä tienaa mukavasti.

– Ärsyttää kun sanotaan, että sä oot vaan Siwan kassa. Moni sanojista ei edes tiedä, että tienaan enemmän kuin vaikkapa sinä, joka olet raksalla. Ei työ tietenkään kovin vaativaa ole, emmekä me mitään insinöörejä ole, mutta en myöskään tienaa kaikkein vähiten, Tiina sanoo.


Mukava potti lisistä

Tiina kertoo päässeensä parhaisiin vuosituloihinsa, yli 41 000 euroon, kun hän oli töissä ympäri vuorokauden auki olleessa Siwassa. Sen jälkeen tulot ovat hieman laskeneet, mutta ilta- ja viikonlopputöitä tekemällä ne ovat viime vuosina pysyneet noin 38 000 eurossa. Kuukausipalkaksi muutettuna se tekee noin 3167 euroa.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten mediaanipalkka vuonna 2016 oli 3001 euroa.

Tiinan palkka toki on jonkin verran keskivertoa parempi, sillä hän on ilmoittautunut vapaaehtoiseksi tekemään mahdollisimman paljon ilta- ja viikonlopputöitä. Viime vuosina hän on myös saanut tehdä niitä. Myös monen vuoden työkokemus nostaa palkkaa hieman. Kaupan alan perustuntipalkka ilman lisiä on noin 11 euroa.

–  Ilman lisiä palkkani olisi arviolta 10 000 euroa pienempi, Tiina sanoo.

”Ilman lisiä palkkani olisi 10 000 euroa pienempi.”

Hän arvioi tekevänsä keskimäärin 37,5 tunnin työviikkoa, joten hänen palkkaansa voi pitää suunnilleen normaalin työajan palkkana. Aiemmin hänen oli myös mahdollista käydä tekemässä tuurauksia muissa kaupoissa, mistä kertyi lisätuloja.

– Harva on tällainen himohamstraaja, että varaa kaikki ilta- ja sunnuntaityöt. Joku arvostaa vapaa-aikaa, joku haluaa rahaa. Minä olen ehkä vähän tämmöinen työnarkomaani, jota raha kiinnostaa.

Iloinen asiakas, paras asiakas

Raha ei kuitenkaan ole ainoa syy. Tiinalle sopii iltapainotteinen rytmi, jossa työvuoro alkaa kolmelta tai neljältä. Siihen hän on myös tottunut.

– Olen huono heräämään aamulla. En nuku hirveän hyvin, koska pelkään myöhästyväni ja näen painajaisia siitä.

Päivällä Tiina laittaa ruokaa ja syö yhdessä lasten kanssa, kun he pääsevät koulusta. Sitten on aika lähteä töihin.

– Kun lapset olivat pieniä, se oli jopa kätevää. Kun mies tuli kotiin, minä lähdin töihin. Myös lapset on helppo viedä harrastuksiin samalla, ennen kuin vuoro alkaa.

”Joku arvostaa vapaa-aikaa, joku haluaa rahaa.”

Iltaisin kaupassa on vilkkaampaa ja välillä yksin ollessa kovakin kiire, kun asiakkaita on jonoksi ja pullokone huutaa, mutta toisaalta joka päivä näkee myös monta tuttua kasvoa, joista osa tuntuu jo vähän kuin perheenjäseniltä.

Parasta kassalla on, kun asiakas on tyytyväinen, ehkä jopa ilahtuu tai yllättyy.

– Olen aidosti iloinen, jos joku voittaa lotossa. Hyvä ettei itku tullut, kun kerran eräs sai lottovoiton ja sain sen hänelle paljastaa.

Tiinan nimi on muutettu.

Tia Ursinin mielestä rekkakuskin työssä parasta on itsenäisyys. Ammattiautoilija tietää myös, missä ovat parhaat maisemat ja taukopaikat.

Tavallinen työpäivä: herätys auton ohjaamossa, jossain päin Suomea. Omat lakanat kulkevat aina Tia Ursinin, 26, mukana. Auton jääkaapissa on raikasta vettä ja jotain pientä, vaikka omenoita. Tänä torstaina Tia herää Torniossa ja lähtee aamukahdeksalta tielle. Eilen kyytiin lastatut 15 tonnin peltirullat on määrä kuljettaa Vantaalle ja Hyvinkäälle.

– Mä tykkään tästä hommasta! En koskaan viihtynyt toimistotyössä, ja autot kiinnostivat, joten hain ammattikouluun opiskelemaan kuljetusalaa.

Samalta kurssilta valmistui Tian lisäksi toinen naispuolinen yhdistelmäajoneuvon kuljettaja, tutummin rekkakuski.

– Nainen rekkakuskina on edelleen ihmetyksen aihe. Hämmästyneitä ilmeitä näkyy, ja yksi asiakas kysyi vähän aikaa sitten, että ”voivatko naisetkin siis ajaa rekkaa”.

Päivän aikana Tia saa ajaa yhdeksän tuntia. Puolessavälissä on pidettävä 45 minuutin tauko. Tänään Tia tähtää taukoon mennessä Jyväskylän tienoille ja ehtii matkalla kertoa ammatin mukavat ja ikävät puolet.

Parasta

Itsenäisyys. Tässä ei ole riippuvainen muista ihmisistä ja pääsee ratkomaan itse ongelmia: jos jää vaikka jumiin, autoon tulee jokin vika, reitti on vaikea tai lastaus hankalaa… Autossa on LA-puhelin, jolla voi huudella lähellä olevia kollegoita, mutta aika hiljaa siellä on oltu. Itsenäisyydessä on se kääntöpuoli, että istun viikot yksin autossa, ilman juttukavereita. Se ei kaikille sovi, tämä vaatii tietynlaisen luonteen. Onneksi hands free on keksitty.

Maisemat. Tässä näkee Suomen luontoa. Mä tykkään järvimaisemista: sellaisista, joissa välissä on metsää ja sitten aukeaa näkymä järvelle. Toivakanmäki Jyväskylän eteläpuolella on aivan upea paikka.”

Pelottavaa?

”Joskus tulee mieleen se mahdollisuus, että joku keksii päättää päivänsä ajamalla rekan keulaan. Minulle sitä ei ole onneksi käynyt, mutta esimerkiksi työnantajalleni on. Ehkä joku ajattelee, että se on helppo tapa tehdä itsemurha – lyhyt miettimisaika, rattia voi kääntää hetken mielijohteesta. Rekkakuski ei ehdi tehdä siinä yhtään mitään. Työnantajani pystyi palaamaan kokemuksen jälkeen töihin, mutta kaikilta se ei onnistu. Tapaus jää liian pahasti mieleen.

Konginkankaan kohdalla ajaessa tulee mieleen se onnettomuus, jossa rekka ja bussi kolaroivat. Sen rekan kuskista tiedän, että hän yritti palata töihin, mutta ei pystynyt.

Olen itse ajanut yhden kolarin, tammikuussa kolme vuotta sitten. Se oli tie 26 Luumäellä, suolaamaton tie, koska alueelta otetaan pohjavettä. Veturin taka-akseli lähti alta luisuun, ja minusta tuli hetkessä matkustaja. Auto meni poikittain ja vetopää lunastukseen, mutta onneksi ketään ei tullut vastaan. Turvavyön ansiosta pysyin kuskin penkissä ja kunnossa, mutta säikähdin tietysti.”

Mitä työssä oppii

Kärsivällisyyttä. Tuolla on kaikenlaista kuskia liikenteessä. Pelisilmä on kehittynyt: aika hyvin osaa jo ennakoida, mitä kenelläkin on mielessä. Turvavälien merkitys tässä kirkastuu. Kun katson peiliin, näen nytkin vähän sivupeilin laitaa. Joku siellä siis roikkuu. Hän ajaa niin lähellä minua, ettei näe eteeni, mikä ei ole kovin fiksua. Olisi kiva, jos ihmiset ohittaessaan eivät myöskään tulisi ihan lähelle vaan jättäisivät vähän hajurakoa.”

Parhaat taukopaikat

”Minä syön työpaikkalounaani huoltoasemilla ja yövyn niiden pihalla. Yleensä syön ihan buffet-ruokaa, eilen otin poikkeuksellisesti lehtipihvin. Parhaita ovat asemat, joissa on suihku tai jopa sauna: Hirvaskankaan ja Vaajakosken ABC, Karjaan ABC, Mäntsälän Shell. Ruuan taso vaihtelee. Hirvaskankaan ABC:n buffetissa oli viimeksi sairaan hyvä jauhelihakastike.”