Laulaja Alman Anna-sisko totesi televisio-ohjelmassa, että siskosten ajateltiin päätyvän ”jonnekin Siwan kassalle”. Kassatyötä tehneet tietävät, ettei homma ole vain ”jonnekin kassalle” päätymistä. 

Kansainvälisen poptähden elämässä on varmasti puolensa, mutta niin on kaupan kassamyyjän ammatissakin. Tämä ajatus nousi esiin, kun kirjoitimme Yökylässä Maria Veitola -ohjelman jaksosta, jossa laulaja Alma ja hänen Anna-siskonsa kertoivat elämästään.

Itä-Helsingistä ponnistaneilla Almalla ja Annalla ei ole peruskoulun jälkeisiä tutkintoja. Ohjelmassa siskokset kertovat koulujen kesken jäämisen olleen kova paikka heidän äidilleen.

– Kyllä ne on mulle sanoneet ihan ääneen, että ne olettivat, että me päädytään jonnekin Siwan kassalle, Anna sanoo vanhemmistaan hiljattain esitetyssä jaksossa. 

Ei sinne kaupan kassalle noin vain päädytä, huomauttivat someseuraajamme. Sitä paitsi kassatyö on vaativaa, tärkeää, hauskaa, raskasta ja monipuolista. Sitä ei pidä vähätellä. 

Siwan ja muidenkin kauppojen – Siwaahan ei ole enää olemassakaan – kassat ansaitsevat lisää arvostusta ainakin näiden 12 syyn takia.

1. Kassatyö on vastuullista

Kauppojen ja kioskien kassat ovat oman elämänsä päihdepoliiseja, joiden vastuulla on nuorten kaljanostajien henkkareiden tarkistus. Koska papereita tulee kysyä kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä, voi kassatyöntekijä halutessaan välillä piristää iäkkäämmänkin daamin päivää kysymällä henkilöllisyydtodistusta. Kassalla todellakin tekee merkityksellistä työtä!

2. Asiakas ei aina muista, että kassakin on vain ihminen

Virheitä sattuu kaikille, mutta kaupan kassan tekemä virhe voi saada asiakkaassa aikaan raivonpuuskan, jota vuolaimmatkaan anteeksipyynnöt eivät hillitse. Asiaa ei auta se, että myyjällä ei usein ole valtuuksia ratkaista ongelmatilanteita itse ja apuun joudutaan odottamaan esimiestä. 

3. Kassalla trendinenä kehittyy

Kassa näkee ensimmäisenä kaikki uudet herkut, jotka tulevat myyntiin. Kassatyöntekijän jääkaapista löytyvät kiintoisimmat jogurttimaut ja pakastimesta uutuusjäätelöt. Suurempia megatrendejä taas voi haistella seuraamalla sitä, mitä ihmiset keskimäärin ostavat.

Ympäristö on tasalämpöinen eikä hiuksiin tartu voimakkaita hajuja.

4. Kassaduuni on siistiä sisätyötä

Kassalla ei tarvitse olla säiden armoilla ja saa istua paikallaan sekä jutella asiakkaiden kanssa. Ympäristö on tasalämpöinen eikä hiuksiin tartu voimakkaita hajuja. Siistiä ja mukavaa!

5. Kassan täytyy kehittää paksu nahka

Kassatyö opettaa, että joskus asioiden täytyy antaa mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Kiukkuisten asiakkaiden kanssa toimiminen auttaa kasvattamaan paksun nahan. Kassalla työskennellessä tulee myös itse mukavaksi asiakkaaksi, koska oppii ymmärtämään asiakaspalvelijan näkökulman.

6. Myyjä ratkaisee sen, missä asiakas asioi

Asiakaspalvelun laadulla on väliä. Hyvä asiakaspalvelija saa asiakkaan taittamaan hieman ylimääräistäkin matkaa päästäkseen juuri siihen kauppaan, jossa palvelu pelaa ja myyjät tervehtivät iloisesti.

7. Kassatyö on muutakin kuin kassalla oloa

Varsinkin pikkukaupoissa myyjän työ on paljon muutakin kuin ostosten käsittelyä liukuhihnalla. Myyjä saattaa esimerkiksi purkaa kuormaa, täyttää hyllyjä, poistaa hävikkiä, tyhjentää pullonpalautuskonetta ja siistiä kauppaa. Lisäksi pienissä kaupoissa on posti- ja pakettipalveluita, jotka vaativat oman osaamisensa.

8. Kassalla on henkisesti raskasta

Asiakkaiden vaihtelevat tunnetilat heijastuvat myyjiin. Ruokakauppaan tullaan jo valmiiksi kiireessä ja nälkäkiukkuisina. Huonekalujätin tai suuren tavaratalon uumeniin asiakas saattaa astella hyvällä mielellä, mutta kauppakolossin läpi kahlaamisen jälkeen hermot ovat kireällä. Siinä ei paljon myyjän tervehdyksiin vastaaminen kiinnosta. 

9. ...ja joskus fyysisestikin

Painavien maito- ja lihakuormien purku käy lihasvoimille, ja pikkuputiikissa yksin vuorossa olevalla myyjällä on toisinaan sellainen tunne, että pitäisi ehtiä kolmeen paikkaan yhtä aikaa. 

Kassatyöntekijä kuulee samat vitsit jopa kymmeniä kertoja päivässä.

10. Kaikki eivät pääse kassalle

Vaikka kassahommilla on kehno maine, on kassatyöhön silti huomattavan paljon hakijoita. Vain osa heistä saa työn. Kaikki eivät saa nauttia säännöllisestä ja mahdollisesti vakituisesta työstä, edes kassalla. 

11. Kassatyö parantaa huumorintajua

”Onko Plussakorttia?” ”Ei, kun miinuskortti!” Heh, heh. Kassatyöntekijä kuulee samat vitsit jopa kymmeniä kertoja päivässä. Jos siinä ei huumorintaju kehity, niin ei missään. 

12. Asiakkaat ovat työn suola

Pikkukylän kaupassa pitkään työskentelevä näkee, miten tutuksi käyvien asiakkaiden elämä soljuu ja perheiden lapset kasvavat. Ihmisläheinen tyyppi nauttii kassatyöstä, jossa pääsee juttelemaan lukuisien ihmisten kanssa päivittäin.

Oletko sinä tehnyt työtä, jolla on turhaan huono maine? Vastaa kyselyyn ja kerro kokemuksistasi. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutussa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tia Ursinin mielestä rekkakuskin työssä parasta on itsenäisyys. Ammattiautoilija tietää myös, missä ovat parhaat maisemat ja taukopaikat.

Tavallinen työpäivä: herätys auton ohjaamossa, jossain päin Suomea. Omat lakanat kulkevat aina Tia Ursinin, 26, mukana. Auton jääkaapissa on raikasta vettä ja jotain pientä, vaikka omenoita. Tänä torstaina Tia herää Torniossa ja lähtee aamukahdeksalta tielle. Eilen kyytiin lastatut 15 tonnin peltirullat on määrä kuljettaa Vantaalle ja Hyvinkäälle.

– Mä tykkään tästä hommasta! En koskaan viihtynyt toimistotyössä, ja autot kiinnostivat, joten hain ammattikouluun opiskelemaan kuljetusalaa.

Samalta kurssilta valmistui Tian lisäksi toinen naispuolinen yhdistelmäajoneuvon kuljettaja, tutummin rekkakuski.

– Nainen rekkakuskina on edelleen ihmetyksen aihe. Hämmästyneitä ilmeitä näkyy, ja yksi asiakas kysyi vähän aikaa sitten, että ”voivatko naisetkin siis ajaa rekkaa”.

Päivän aikana Tia saa ajaa yhdeksän tuntia. Puolessavälissä on pidettävä 45 minuutin tauko. Tänään Tia tähtää taukoon mennessä Jyväskylän tienoille ja ehtii matkalla kertoa ammatin mukavat ja ikävät puolet.

Parasta

Itsenäisyys. Tässä ei ole riippuvainen muista ihmisistä ja pääsee ratkomaan itse ongelmia: jos jää vaikka jumiin, autoon tulee jokin vika, reitti on vaikea tai lastaus hankalaa… Autossa on LA-puhelin, jolla voi huudella lähellä olevia kollegoita, mutta aika hiljaa siellä on oltu. Itsenäisyydessä on se kääntöpuoli, että istun viikot yksin autossa, ilman juttukavereita. Se ei kaikille sovi, tämä vaatii tietynlaisen luonteen. Onneksi hands free on keksitty.

Maisemat. Tässä näkee Suomen luontoa. Mä tykkään järvimaisemista: sellaisista, joissa välissä on metsää ja sitten aukeaa näkymä järvelle. Toivakanmäki Jyväskylän eteläpuolella on aivan upea paikka.”

Pelottavaa?

”Joskus tulee mieleen se mahdollisuus, että joku keksii päättää päivänsä ajamalla rekan keulaan. Minulle sitä ei ole onneksi käynyt, mutta esimerkiksi työnantajalleni on. Ehkä joku ajattelee, että se on helppo tapa tehdä itsemurha – lyhyt miettimisaika, rattia voi kääntää hetken mielijohteesta. Rekkakuski ei ehdi tehdä siinä yhtään mitään. Työnantajani pystyi palaamaan kokemuksen jälkeen töihin, mutta kaikilta se ei onnistu. Tapaus jää liian pahasti mieleen.

Konginkankaan kohdalla ajaessa tulee mieleen se onnettomuus, jossa rekka ja bussi kolaroivat. Sen rekan kuskista tiedän, että hän yritti palata töihin, mutta ei pystynyt.

Olen itse ajanut yhden kolarin, tammikuussa kolme vuotta sitten. Se oli tie 26 Luumäellä, suolaamaton tie, koska alueelta otetaan pohjavettä. Veturin taka-akseli lähti alta luisuun, ja minusta tuli hetkessä matkustaja. Auto meni poikittain ja vetopää lunastukseen, mutta onneksi ketään ei tullut vastaan. Turvavyön ansiosta pysyin kuskin penkissä ja kunnossa, mutta säikähdin tietysti.”

Mitä työssä oppii

Kärsivällisyyttä. Tuolla on kaikenlaista kuskia liikenteessä. Pelisilmä on kehittynyt: aika hyvin osaa jo ennakoida, mitä kenelläkin on mielessä. Turvavälien merkitys tässä kirkastuu. Kun katson peiliin, näen nytkin vähän sivupeilin laitaa. Joku siellä siis roikkuu. Hän ajaa niin lähellä minua, ettei näe eteeni, mikä ei ole kovin fiksua. Olisi kiva, jos ihmiset ohittaessaan eivät myöskään tulisi ihan lähelle vaan jättäisivät vähän hajurakoa.”

Parhaat taukopaikat

”Minä syön työpaikkalounaani huoltoasemilla ja yövyn niiden pihalla. Yleensä syön ihan buffet-ruokaa, eilen otin poikkeuksellisesti lehtipihvin. Parhaita ovat asemat, joissa on suihku tai jopa sauna: Hirvaskankaan ja Vaajakosken ABC, Karjaan ABC, Mäntsälän Shell. Ruuan taso vaihtelee. Hirvaskankaan ABC:n buffetissa oli viimeksi sairaan hyvä jauhelihakastike.”

Maija rikastui bitcoineilla, mutta asiantuntija pitää virtuaalivaluuttaa valtavana riskinä. Kannattaako siihen sijoittaa?

Viisi vuotta sitten Maija, 26, törmäsi keskustelupalstoilla bitcoiniin ja kiinnostui.

– Heitin huvin vuoksi muutaman satasen kiinni bitcoiniin.

Päivätyönään Maija toimii elintarvikealalla, sijoittaminen on hänelle vain harrastus. Kun Maija osti bitcoinia ensimmäisen kerran, yhden kolikon arvo oli 300 dollaria. Pian sijoitusten arvo alkoi kuitenkin nousta, ja joulukuussa 2017 yhden bitcoin-kolikon hinta nousi ennätyskorkeuksiin, miltei 20 000 dollariin eli reiluun 16 000 euroon.

Ennätyslukemat ovat lisänneet monien sijoittajien kiinnostusta maailman ensimmäistä kryptovaluuttaa kohtaan. Yhä useampi miettii, kannattaisiko bitconeja ostaa ja voisiko niillä vaurastua. Maija on vakuuttunut, että bitcoin on vallankumouksellinen keksintö, jonka arvo nousee vielä.

Tähän mennessä Maijan aavistus on osunut oikeaan, mutta samaan aikaan esimerkiksi Nordea on kieltänyt työntekijöitään sijoittamasta kryptovaluuttaan. Moni uumoilee, että sijoituskupla puhkeaa pian. Finanssialan pääekonomisti Veli-Matti Mattilan mukaan bitcoinilla voi pelata äkkirikasta tai rutiköyhää: saada isoja voittoja, mutta yhtä hyvin menettää kaiken.

Mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella?

Kolmella tonnilla 60 000 euroa

Vuosien varrella Maija on sijoittanut kryptovaluuttoihin yhteensä 3 000 euroa. Parhaimmillaan hänen sijoitustensa arvo on ollut jopa 60 000 euroa. Se merkitsee valtavaa tuottoprosenttia.

Joulukuun jälkeen bitcoinin arvo on tullut alas, mutta Maija ei ole sijoitukseensa juuri kajonnut.

– Olen ostanut kryptovaluuttaa pitkän tähtäimen ajatuksella. Uskon, että ihmiset tulevat hyötymään bitcoinista ja se tulee muuttamaan tapamme käyttää rahaa, Maija sanoo.

Bitcoin on niin kutsuttua kryptovaluuttaa: se on olemassa vain virtuaalisena. Bitcoinin perustajaa ei tunneta, mutta hän on rajannut valuutan määrän 21 miljoonaan bitcoiniin. Esimerkiksi eurosta bitcoin eroaa siten, että se on riippumaton pankista tai yksittäisistä yrityksistä. Bitcoinilla voi siis siirtää arvoa käyttäjältä toiselle ilman keskuspankkia.

”Nopeiden voittojen tavoittelussa riskit ovat kryptovaluuttamaailmassa hyvin korkeat.”

Bitcoinin arvo kelluu aivan kuten euron tai dollarinkin, eli sitä ei ole sidottu mihinkään konkreettiseen, kuten kultaan. Bitcoinin arvon vaihtelut ovat suurempia kuin vaikka euron arvon vaihtelut, koska markkina on ainakin vielä paljon pienempi.

Maija on sijoittanut rahaa ainoastaan kryptovaluuttoihin eikä omista perinteisiä osakkeita tai rahastoja. Hän ei pelkää menettävänsä rahojaan, muttei kuitenkaan suosittele ostamaan kryptovaluuttaa, jos ei tiedä aiheesta mitään.

– Nopeiden voittojen tavoittelussa riskit ovat kryptovaluuttamaailmassa hyvin korkeat.

Maijalla on salkussaan myös muita kryptovaluuttoja. Hän perehtyy sijoituksiin pieteetillä: tutustuu valuuttaa valmistaviin tahoihin, lukee blogeja ja seuraa asiantuntijoiden väittelyitä keskustelufoorumeilta.

– Minkään huhun, mainoksen, kurssinousun tai yleisen hypetyksen perusteella en koskaan lähde ostamaan mitään.

Bitcoinilla maksaminen on vielä hankalaa

Maija on ostanut kryptovaluuttaa ulkomaisista pörsseistä, kuten Bit­stampista, mutta bitcoineja voi ostaa myös suomalaisilta nettisivuilta, esimerkiksi Coinmotionilta tai Bitti­rahasta. Virtuaalisella valuutalla Maija ei kuitenkaan ole maksanut ostoksiaan vielä kertaakaan.

– Aion kyllä käydä helsinkiläisessä K-kaupassa, joka hyväksyy bitcoinit maksutapana. Menen sinne heti, kun bitcoinin systeemi on päivitetty.

Tällä hetkellä bitcoinilla maksaminen on hankalaa, sillä se on hidasta ja itse maksaminen maksaa jopa kymmeniä euroja. Kryptovaluutta-asiantuntijoiden mukaan tilanne kuitenkin muuttuu pian, kun bitcoinin maksukanavat päivitetään.

Maksaminen tapahtuu joko linkin tai QR-koodin avulla, jonka voi lukea puhelimella. Puhelimeen voi myös ladata lompakkosovelluksen, jolla voi lukea bitcoin-koodin ja maksaa ostoksen.

Korkean riskin sijoitus

Maksamisen hankaluus on yksi syy siihen, miksi Finanssialan pääekonomisti Veli-Matti Mattila suhtautuu bitcoiniin hyvin kriittisesti. Taloustieteessä on totuttu ajattelemaan, että rahalla on kolme tehtävää: toimia maksuvälineenä, mitata arvoa ja säilyttää arvoa.

– Jos ajatellaan bitcoinia, niin vain viimeisin näistä ehdoista täyttyy jollain tavoin. Sillä voi maksaa hyvin rajoitetusti, ja sen arvo heiluu niin paljon, ettei se myöskään toimi kunnolla arvon mittaajana.

”Jos saisit palkkasi bitcoineina, et voisi tietää, mitä pystyt ostamaan niillä huomenna, sillä bitcoinin arvo heittelee niin paljon.”

Mattila pitää bitcoinia ison riskin sijoituksena: sitä ostaessa voi saada tuntuvat voitot, mutta toisaalta myös menettää kaiken.

Dollarin tai euron takana on keskuspankki, joka huolehtii rahapolitiikalla siitä, että rahan arvo säilyy ja tavaroiden ja palveluiden hinnat pysyvät riittävän vakaina. Bitcoinia taas ei valvo kukaan.

– Jos saisit palkkasi bitcoineina, et voisi tietää, mitä pystyt ostamaan niillä huomenna, sillä bitcoinin arvo heittelee niin paljon, Mattila toteaa.

Muuttaako bitcoin maailmaa?

Maija taas ajattelee, että bitcoinin paras puoli on juuri se, etteivät keskuspankit vaikuta siihen. Siksi hän pitää kryptovaluuttaa maailmaa parantavana ideologiana.

Bitcoinin perustana on ajatus, että yksittäisiä bitcoineja voidaan laskea liikkeelle vain 21 miljoonaa, jonka jälkeen niitä ei enää tehdä lisää. Euroja ja dollareita taas lasketaan liikkeelle keskuspankeista koko ajan.

”Bitcoiniin sijoittaminen tarkoittaa suuren riskin ottamista, eikä sitä kannata tehdä ainakaan velkarahalla.”

– Nykyinen rahajärjestelmä on suurin syy siihen, miksi maapallolla on ekologinen katastrofi käynnissä: Tällä hetkellä pyritään ikuiseen talouskasvuun, koska inflaatio heikentää rahan ostovoimaa. Inflaatio taas johtuu siitä, että pankit kasvattavat rahan määrää jatkuvasti.

Maijan mukaan tällaista mekanismia bitcoinissa ei ole. Päinvastoin, hänestä bitcoin on enimmäkseen arvoaan kasvattava valuutta, joka kannustaa kuluttamisen sijasta säästämään. Maija ajattelee, että koska bitcoineja on olemassa vain rajallinen määrä, niiden arvo nousee tulevaisuudessa. Toki suurimpia hyödyn saajia ovat aikaisin bitcoin-kelkkaan hypänneet.

Finanssialan Mattila näkee kryptovaluutat pienen piirin juttuna myös tulevaisuudessa.

– Bitcoiniin sijoittaminen tarkoittaa suuren riskin ottamista, eikä sitä kannata tehdä ainakaan velkarahalla. On hyvä muistaa, että sen takana ei ole mitään reaalista, toisin kuin esimerkiksi osakkeissa, jotka kytkeytyvät yritysten toimintaan, Mattila sanoo.

Juttua varten on haastateltu myös bitcoin-asiantuntija Joel Lehtosta

Bitcoin on digitaalista rahaa, vähän kuin uutta kultaa. Se kuitenkin eroaa kullasta ja muista valuutoista siten, että se on luotu tietokoneilla. Bitcoin syntyi, koska haluttiin rakentaa maksujärjestelmä, jota mikään keskuspankki tai valtio ei kontrolloi.


Miten niitä tehdään? Bitcoineja tehdään tietokoneella ”louhimalla”. Louhijat ratkaisevat vaikeita matemaattisia tehtäviä, yleensä yhdessä, sillä louhinta vaatii hirvittäviä tehoja tietokoneelta. Vastineeksi he saattavat saada bitcoineja. Niitä voi myös ostaa. Kun bitcoin siirtyy omistajalta toiselle, siitä jää merkintä julkiseen ja kaikille avoimeen kirjanpitoon.

Miltä Bitcoin näyttää? Bitcoin on bittejä eli nollia ja ykkösiä tietokoneen muistissa. Niitä on myös kolikoina. Kolikossa on bitcoinien käyttämiseen tarvittava koodi.

Miten Bitcoineja voi käyttää? Bitcoineja käytetään useimmiten verkkokaupoissa. Suomessa on myös kivijalkamyymälöitä, joissa voi maksaa niillä. Maksupaikat: coinmap.org.

Vierailija

Elintarvikealalla työskentelevä Maija, 26, rikastui bitcoineilla: ”Heitin huvin vuoksi muutaman satasen niihin”

Öö.. miksi pelkäätte ettei bitcoineja saisi muutettua rahaksi? Jos bitcoinin arvo on 8000 euroa, niin se tarkoittaa vain ja ainoastaan sitä, että tällä hetkellä saat sen myytyä 8000 eurolla vaikka välittömästi. Ja tälle pyramidihuijaus-tyypille: Sama asiahan se olisi vaikkapa finnairin osakkeilla tai kullalla. Jos ne kaikki vaihdettaisiin euroiksi, tippuisi niiden arvo nollaan. Valoja tauluun nyt siellä ennen kun kauhistelette uutta ja pelottavaa.
Lue kommentti