Milka Paavonperän perhe asuu Ruotsissa. He maksavat asuntolainaa pois noin 590 euroa kuussa ja sen päälle korkoa 290 euroa.
Milka Paavonperän perhe asuu Ruotsissa. He maksavat asuntolainaa pois noin 590 euroa kuussa ja sen päälle korkoa 290 euroa.

Ruotsissa asuvalla Milka Paavonperällä on 45 vuoden asuntolaina. Pitkä takaisinmaksuaika mahdollistaa reissaamisen lasten kanssa.

Pankkivirkailija hämmästyi, kun Milka Paavonperä, 37, pyysi miehensä kanssa, voisiko asuntolainan maksaa pois 25 vuodessa.

Kolmelapsinen perhe oli muuttanut Ruotsiin ja oli ostamassa rivitaloasuntoa Tukholman esikaupunkialueelta. Pankkivirkailija oli automaattisesti laskenut lainan 40 vuoden mukaan.

– Silloin olimme vielä niin suomalaisia, että ajattelimme maksaa asuntolainan nopeasti pois.

Myöhemmin pari myi Suomen-asuntonsa ja lyhensi lisää asuntolainaa. Sekin herätti pankissa ihmetystä.

”Olisimme saaneet jopa sadan vuoden laina-ajan.”

Nyt perhe on asunut Ruotsissa kuusi ja puoli vuotta ja ruotsalainen ajattelutapa on tarttunut heihin. Kun Milka perheineen vaihtoi viime kesänä isompaan kotiin, perhe päätti ottaa 45 vuoden asuntolainan. Siihen tarvittiin lainaa noin puolet 600 000 euron hintaisesta asunnosta, ja pitkällä laina-ajalla kuukausierät saatiin melko pieniksi. Lainaa maksetaan pois kuussa noin 6000 kruunua (590 euroa) ja korkoa 3000 kruunua (290 euroa).

– Olisimme saaneet jopa sadan vuoden laina-ajan, mutta sen verran suomalaisia sentään olimme, että haluamme lyhentää lainaa edes jonkin verran.

Alle tuhannen euron kuukausierät mahdollistavat sen, että perheellä jää rahaa sijoittamiseen, mikä on Ruotsissa yleinen tapa kasvattaa varallisuutta. Etenkin nyt, kun korot ovat alhaalla, sijoituksista saa parempaa tuottoa kuin asuntolainaa lyhentämällä.

Ennen kaikkea Milka ajattelee, että esiteini-iässä olevien lasten kanssa on kiva matkustaa ja viettää aikaa juuri nyt.

– Mieluummin lyhennämme lainaa enemmän sitten, kun olemme omakotitalossa kahdestaan ja lapset ovat muuttaneet pois kotoa.

Milka on sisäistänyt niin vahvasti ruotsalaisen ajattelumallin, että vaikka hän muuttaisi Suomeen, hän ottaisi silti pitkän lainan ja pienet lyhennyserät.

Hän myöntää, että pitkä laina-aika voisi olla riski siinä tapauksessa, että asunnosta olisi yli 90 prosenttia lainaa ja asuntojen arvo äkkiä putoaisi roimasti.

– En kuitenkaan usko, että Tukholman seudulla asunnon arvo voi pudota yli 50 prosenttia. Tämä on meille tietoinen valinta. Elämän tärkein asia ei ole se, että meillä on velaton asunto.